Hvad er forskellen på EUD og EUX?
10 maj 2023

Hvad er forskellen på EUD og EUX?

Når du skal til at vælge din kommende uddannelse, kan der nemt opstå en masse forvirring, og spørgsmålene kan hobe sig op. Måske har du overvejet, om en erhvervsuddannelse kunne være det rette for dig, og måske har det også givet anledning til spørgsmål, såsom hvad er en EUD, hvad er en EUX, og hvad er egentlig forskellen?

Mulighederne for at finde en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse er mange, så vi kan godt forstå, hvis det kan være svært at holde styr på, hvordan de forskellige muligheder adskiller sig fra hinanden. I denne artikel vil vi forsøge at gøre dig klogere på, hvad forskellen er på en eud og en eux, og hvilke muligheder der er med disse to uddannelsestyper.


Hvad er EUD og EUX?

Der er mange muligheder, når man i dag skal tage valget om uddannelse. Dette gælder både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Her stiller vi skarpt på EUD og EUX, og hvilke forskelle der er på disse to uddannelser. For selvom de to uddannelser på flere punkter ligner hinanden, og begge åbner mange døre, er der alligevel nogle væsentlige forskelle.

EUD

EUD er en forkortelse for erhvervsuddannelse og henvender sig særligt til unge. Med en EUD får du en praktisk uddannelse, der retter sig mod forskellige erhverv, afhængigt af hvilken uddannelse du vælger. Du kan starte på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. En erhvervsuddannelse veksler mellem skole og praktik/oplæring, der hvor du er i lære. Kendetegnet for en erhvervsuddannelse er således, at teori konstant kombineres med praktisk erfaring. 

En erhvervsuddannelse tager typisk mellem 2 og fem år, afhængigt af din alder, om du kommer direkte fra folkeskolen og hvilken uddannelse du vælger. I Danmark finder du mange forskellige erhvervsuddannelser, og der findes således også erhvervsuddannelser indenfor områder, der har netop din interesse. Eksempler på erhvervsuddannelser er blandt andet murer, tømrer, frisør, salgsassistent, social- og sundhedsassistent, elektriker, gartner og mekaniker. I dag har du faktisk flere end 100 erhvervsuddannelser at vælge imellem I Danmark, så der er som sagt rigtig gode muligheder.

EUX

EUX er en forkortelse for en erhvervsfaglig studentereksamen. Her får du mulighed for at få det bedste fra to verdener. En EUX kombinerer nemlig en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Med en EUX opnår du dermed både erhvervskompetence og gymnasial studiekompetence, og er det ideelle valg for dig, der ikke vil miste muligheden for at læse videre. Med en EUX bliver du nemlig erhvervsfaglig student, og du vil have de samme muligheder for at læse videre som dem, der har taget en gymnasial uddannelse - herunder også på universitetet. Ønsker du ikke dette, kan du selvfølgelig også gå ud og få et job inden for dit fag på samme præmisser, som hvis du havde taget en klassisk erhvervsuddannelse.

Der findes en lang række erhvervsuddannelser, du kan gennemføre som EUX-forløb. En EUX er oplagt for dig, der gerne vil have en gymnasial uddannelse, men samtidig lærer bedst ved at arbejde praktisk med tingene. På eux skal du både have fag og undervisning, der hører til erhvervsuddannelsen, og fag på gymnasialt niveau. Du mister, som nævnt tidligere, ikke noget fra erhvervsuddannelsen og du bliver dermed udlært på lige fod med elever uden EUX. Men oven i får du en erhvervsfaglig studentereksamen, som udvider dine muligheder for at videreuddanne dig.

Hvad er forskellen på EUD og EUX?

Nu hvor vi har gennemgået hvad en EUD er, og hvad en EUX er, vil vi opsummere og give dig et kort overblik over, hvad forskellen er på hhv. en EUD og en EUX. Begge uddannelser er ungdomsuddannelser, så det ikke her, forskellen skal findes. Med både EUD og EUX er der også tale om en form for erhvervsuddannelse, så det er heller ikke her, forskellen skal findes. Den primære forskel på EUD og EUX skal derimod findes i, at en EUX adskiller sig fra en klassisk EUD ved, at man med en EUX får fag på gymnasieniveau. Dette gør, at man kan læse direkte videre og søge direkte ind på en uddannelse til for eksempel ingeniør eller maskinmester på samme vilkår som elever, der har taget en klassisk gymnasial uddannelse.

Af ovenstående årsag er fagene på en EUD og en EUX heller ikke de samme. På en EUX er både grund- og valgfag nemlig skiftet ud med fag på gymnasialt niveau. De fag, man som elev på EUX skal have på gymnasialt niveau, varierer fra uddannelse til uddannelse. Fagene er nemlig tilpasset hver enkelt uddannelse, så eleven kun får de fag, som er relevante for uddannelsen.

Hvis du ikke kender så meget til EUX, så er der måske ikke så meget at sige til det. EUX er nemlig en forholdsvis ny uddannelsestype, der har eksisteret siden 2010, hvor det startede som en forsøgsordning for erhvervsuddannelser på bygge- og anlægsområdet. Der er sket lidt siden forsøgsordningen i 2010, og i dag tilbydes en lang række erhvervsuddannelser som EUX forløb.

Hvad er adgangskravene til EUD og EUX?

Uanset om du skal søge ind på en EUD eller en EUX er der en række forskellige adgangskrav, som skal opfyldes før man kan søge om optagelse. Du vil desuden opleve forskellige adgangskrav afhængigt af om man søger optagelse til grundforløbets 1. del eller optagelse til grundforløbets 2. del. Dette afhænger af om man kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller om det er mere end to år siden at man har afsluttet sin 9. eller 10. klasse.

Adgangskrav ved optagelse til grundforløbets 1. del

Hvis du skal i gang med en erhvervsuddannelse direkte efter 9. klasse eller 10. klasse, skal du starte på grundforløbets 1. del.

Du skal:

  • have bestået folkeskolens afgangseksamen,
  • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen eller 10. klasseprøver - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve.
  • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved 9. klasseprøven (skiftlig) eller ved 10. klasseprøverne (skriftlig og mundtlig) - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve,
  • være vurderet parat til den ønskede uddannelse ved afslutningen af henholdsvis 9. eller 10. klasse og
  • have indsendt din studievalgsportfolio (gælder kun ansøgere, der søger optagelse i direkte forlængelse af 9. eller 10. klasse).

Eller:

  • Du skal have en uddannelsesaftale med en virksomhed, som omfatter grundforløbet. (Med en uddannelsesaftale springer du grundforløbets 1. del over, medmindre uddannelsesaftalen omfatter denne del af grundforløbet).

Adgangskrav ved optagelse til grundforløbets 2. del

Hvis du skal i gang med en erhvervsuddannelse mere end to år efter du har afsluttet 9. eller 10. klasse, skal du starte på grundforløbets 2. del. 

Du skal:

  • have bestået folkeskolens afgangseksamen (dette krav gælder kun ansøgere, der har afsluttet folkeskolen i 2018 eller senere),
  • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen eller 10. klasseprøver - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve,
  • have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved 9. klasseprøven (skiftlig) eller ved 10. klasseprøverne (skriftlig og mundtlig) (kun skriftlig, hvis du har afsluttet folkeskolen før 2018) - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve og
  • den ansøgte erhvervsskolen skal på baggrund af en samtale vurdere, at du kan gennemføre en erhvervsuddannelse.

Eller:

  • Du skal have en uddannelsesaftale med en virksomhed, som omfatter grundforløbet.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Er du blevet overbevist om, at din fremtid består af enten en EUD eller en EUX?
Find din kommende EUD eller EUX her

Senest opdateret: 10 maj 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Specialist

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 23-08-2022

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en webintegrator-studerende

Michala er i gang med at blive uddannet webintegrator. En spændende, kreativ og lektiefri uddannelse, som åbner døre for en fremtid, hvor du til dagligt kommer til at arbejde med at skabe dynamiske hjemmesider og internetløsninger.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en salgs-ninja laver? Vi har samlet 8 bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

3 fordele ved at vælge en erhvervsuddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2023

Svar på optagelse

Her guider vi dig igennem processen for, hvad der sker, når sløret bliver løftet for, om du kom ind på drømmeuddannelsen, én af dine andre prioriteter, eller om du er en af de uheldige, der desværre ikke kom ind på en uddannelse i år. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Handicappede studerende - studiet kræver planlægning

Hvordan er det i virkeligheden at studere, når man har et fysisk handicap? Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2023

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en jordbrugsøkonomistuderende

Tobias er kandidatstuderende på Agricultural Economics på Københavns Universitet. Uddannelsen er en økonomisk uddannelse, der beskæftiger sig med økonomi og policy making i især fødevare og landbrugsvirksomheder, såvel som økonomi i et internationalt perspektiv. Læs om, hvorfor Tobias har valgt netop denne uddannelsesvej!

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en jurastuderende

Drømmer du om at komme ind på jurastudiet? Vil du gerne vide mere om, hvordan det er at være studerende på uddannelsen? Så klik ind og læs om Frederikke, der læser bachelor i jura på Aarhus Universitet!

Læs mere
Sidst opdateret 04-08-2021

Få hjælp til studievalg: HF

Skal du tage stilling til hvilken ungdomsuddannelse du skal starte på? Synes du det er en jungle med alle de forskellige muligheder du har? Synes du det er svært at finde hoved og hale i, hvad de forskellige uddannelser kan tilbyde dig?  Det er bestemt ikke nemt at finde den rigtige ungdomsuddannelse. Læs med her og bliv klogere!

Læs mere
Sidst opdateret 10-09-2021

Test: Hvilken ungdomsuddannelse skal jeg vælge?

Er du snart færdig med 9. eller 10. klasse, og er du i tvivl om, hvilke muligheder du har, eller hvilken vej du skal gå? Tag testen på Studentum.dk, og find ud af, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge. Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Virtual event: Hvorfor vælge hybrid formatet?

Er der noget, vi har lært med pandemi, nedlukning og restriktioner, så er det, at vi er nødt til at være fleksible og agile. I den forbindelse er virtuel undervisning og virtuelle events virkelig blevet en ting, og noget særligt uddannelsesudbydere er blevet bevidste om. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-08-2022

Sådan bliver man kostvejleder

Er du en vaskeægte kostnørd, der elsker at kigge på indhold i madvarer og samtidig drømmer om at motivere andre? Så er en uddannelse inden for kostvejldning måske lige dig! Læs mere her om de forskellige uddannelsesmuligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 27-10-2022

Det kan du med en uddannelse i hospitality og hotel management

Har du en stor interesse for ledelse og drift inden for turisme, hotelbranchen eller oplevelsesøkonomi? Måske er du faldet over en uddannelse i Hospitality Management eller Hotel Management og har undret dig over, hvad uddannelsen giver dig af muligheder? Vilija Gecaite fra Swiss Education Group vil forsøge at give dig svaret her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-05-2023

Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil

Som en del af regeringens nye reformudspil "Danmark kan mere 3", lægger regeringen op til at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år. Men hvad betyder det egentlig i praksis, og hvilken betydning kan det have for dig, der sidder og overvejer at tage en kandidatuddannelse? 

Læs mere