Praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

[Facebook:like]

Malene var 9 uger i Grønland som bioanalytikerstuderende

Følg en bioanalytikerstuderende i praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland. Her kan du følge rejsen fra planlægning til mødet med det grønlandske sundhedssystem og en oplevelse for livet.

Vietnam, Norge, Kenya og Australien var blandt valgmulighederne, da Malene begyndte planlægningen af sit praktikophold i udlandet. Sammen med en veninde og medstuderende fra bioanalytikeruddannelsen ved University College Lillebælt i Odense, havde hun besluttet sig for at rejse ud på modul 11 fra januar til april i år.

”Jeg har altid haft lyst til at komme til udlandet i praktik for at opleve, hvordan jobbet som bioanalytiker er andre steder i verden,” fortæller Malene og fortsætter:

”Vi talte først, om vi skulle tage til et engelsktalende land, eller om vi skulle vælge et sted, hvor vi ellers ikke ville tage hen. Så kom vi lidt tilfældigt til at tale om Grønland. Der fandt vi ud af, at vi faktisk begge to gerne ville til.”

Da koordinatoren for udlandspraktik ved UCL også talte godt om Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, lå beslutningen lige for. De to unge bioanalytikerstuderende valgte at søge om at komme i praktik i Grønland – og de fik hurtigt lovning på, at de kunne komme afsted.

Klar til afrejsen

Forberedelserne til praktikopholdet i Nuuk begyndte et helt år før afrejsen. Det tog især tid, før Malene og hendes medstuderende fra bioanalytikeruddannelsen kunne strege ’Bolig’ på to-do listen.

”Vi brugte en del tid på at finde et sted at bo i Nuuk. Det er nemlig ret dyrt deroppe på hoteller og lignende. Det ville vi slet ikke have haft råd til. Heldigvis kom min far i tanke om en tidligere kollega, som nu arbejdede i Nuuk. Så det var lidt tilfældigt, at han skrev til ham, og vi fik mulighed for at bo privat der,” fortæller Malene.

Med boligsituationen på plads, var de to bioanalytikerstuderende fra Odense klar til afrejsen til Grønland. Med sig havde de deres SU samt støtte fra skolens egen fond og fra Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond, dbio-fonden. Det gjorde det muligt at få økonomien til at hænge sammen trods de høje leveomkostninger i Grønland, hvor særligt grøntsager og friske råvarer er dyre.

Tip: Sådan søger du legater til udlandsstudier

Varm velkomst i det kolde nord

I slutningen af januar rejste Malene og studiekammeraten til Grønland. Her følte sig velkomne fra første møde med deres vært i lufthavnen.

”Det var rigtigt fint. Vi ankom om fredagen, så vi lige havde tid til at falde til. Ham, som vi skulle bo ved, hentede os i lufthavnen og viste os rundt i byen den første weekend. Han viste os for eksempel, hvor hospitalet var, så det var lige til, da vi havde første dag om mandagen. Der blev også taget rigtigt god imod os på hospitalet,” fortæller Malene om ankomsten.

I Grønland fik hun mulighed for at deltage i flere sociale arrangementer foruden en hyttetur midt ude i ingenting og en hundeslædetur frem og tilbage på weekend i en by nordpå. Hun fik også chancen for at overvære Arctic Winter Games 2016. Her dystes i vintersportsgrene, man ellers sjældent ser.

Malene fortæller om sit udbytte af praktikopholdet i Grønland

Sidemandsoplæring frem for protokoller

Under praktikopholdet oplevede de to bioanalytikerstuderende et sundhedssystem, der på mange måder adskiller sig fra det danske. Særligt en ting gjorde indtryk ved mødet med det grønlandske sundhedsvæsen.

”Der var meget få retningslinjer i forhold til, hvad jeg har været vant til. Her i Danmark kan du bare læse foreskriften og udføre opgaven. Deroppe skal du først have sidemandsoplæring, hvorefter du er på egen hånd. Derfor kræver det helt sikkert større selvstændighed at være i praktik som bioanalytikerstuderende i Grønland end herhjemme,” fortæller Malene og uddyber, at der er styrker og svagheder ved begge lande.

Trods de færre retningslinjer og hyppig udskiftning i personale, var der altid styr på tingene på Dronning Ingrids Hospital. Under opholdet kunne Malene og hendes medstuderende gå til afdelingslederen med spørgsmål. De var også tilknyttet en vejleder ved UCL hjemme i Danmark.

Stod på egne ben i et nyt sundhedssystem

Mødet med det grønlandske sundhedssystem var en lærerig oplevelse på flere måder. Også de studerendes ansvarsområder var i kontrast til forholdene i Danmark.

”Jeg har lært rigtigt meget. Herhjemme ser du meget på. Deroppe blev vi kastet ud i det og fik lov til at gøre tingene selv. Allerede efter to dage tog vi vores egne blodprøver,” forklarer Malene og fortsætter:

”Vi fik meget mere ansvar. Inden for mikrobiologien fik vi for eksempel vores egne områder, hvor vi var ansvarlige for, at de prøver blev lavet i løbet af dagen. Herhjemme arbejder vi primært med prøver, der allerede er behandlet eller på øvehold. Så vi havde ikke arbejdet med så meget patientmateriale før.”

Den anderledes tilgang til bioanalytikerstuderende i praktik i Grønland gør, at Malene føler, at hendes selvstændighed i laboratoriepraksis og patientkontakten er styrket efter opholdet ved Dronning Ingrids Hospital.

Overvejer du at tage i praktik i Grønland?

Her knap et halvt år efter hjemkomsten til Danmark er Malene netop startet på modul 13, der er det sidste inden hendes bachelorprojekt. Hun er ikke i tvivl, om at praktikopholdet har styrket hendes faglighed som kommende bioanalytiker.

Nedenfor kan du se hendes tre gode råd til dig, der overvejer at tage til Grønland som en del din uddannelse. Du kan også læse mere om bioanalytikeruddannelsen her.

Malenes 3 råd til dig, der overvejer praktik i Grønland

Fakta om dbio-fonden

Som bioanalytikerstuderende har du mulighed for at søge støtte til udlandsophold via Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond, også kaldet dbio-fonden.

Du skal som udgangspunkt have været medlem af Danske Bioanalytikere - dbio i minimum et år for at modtage støtte fra dbio-fonden. Derudover er det et krav, at du indsender dine erfaringer efter dit udlandsophold.

Som færdiguddannet bioanalytiker har du mulighed for at søge midler fra fonden til deltagelse i faglige kongresser samt til udviklings- og forskningsprojekter. Også her skal du indsende dine erfaringer samt være medlem af Danske Bioanalytikere - dbio. 

Skrevet af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen


Annoncer