Studér i Grækenland og få minder for livet

Overvejer du at bo og studere i Grækenland? Så læs mere her på siden, hvor vi har samlet  Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og gode råd til dig, der gerne vil studere i Grækenland.

Hvordan er det at studere i Grækenland? | Læs mere lige her

Overvejer du at bo og studere i Grækenland? Så læs mere her! Landet topper listen over verdens mest populære destinationer for internationale studerende da du får en kombination med det hele! I Grækenland finder du nemlig universiteter med stærk faglighed, attraktivt natteliv, varmt klima, OG rig og interessant kultur! What's not to like?

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og råd til dig, der gerne vil studere i Grækenland. Uanset om du gerne vil afsted på en kortere sprogrejse eller om du har planer om at studere i Grækeland i flere år, så vil denne guide være en hjælp på vejen. I guiden finder du information om alt lige fra valuta og befolkning til uddannelse og ansøgningsprocesser. 

Find din uddannelse i Grækenland her!


Sprog

Græsk

 Hovedstad

Athen

Valuta

Euro (€)

 Befolkning

10.720.000


Grækenlands uddannelsessystem

Grækenlands uddannelsessystem er veludviklet, og du finder et hav af uddannelsessteder at vælge mellem, der udbyder uddannelser på forskellige niveauer. De større græske universiteter er lokaliseret i byer som Athen eller Thessaloniki, men du kan naturligvis også finde universiteter i mindre byer. Du skal være opmærksom på, at der er flere universiteter hvor undervisningssproget er græsk end universiteter hvor det er engelsk, hvorfor det vil være fordelagtigt at stifte bekendtskab til sproget. 


Uddannelsessystemets opbygning

Grækenlands uddannelsessystem følger ligeledes Bologna-processens præmisser, hvilket betyder, at uddannelserne følger de fælles retningslinjer for videregående uddannelser i Europa, der gør mobilitet og anerkendelse af uddannelserne lettere. Langt de fleste universiteter i Grækeland bruger derfor også ECTS, hvor et semester svarer til 30 ECTS-point ligesom du kender det fra Danmark. 

På de græske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

  • Bachelorgrad der typisk varer mellem 3-4 år alt afhængig af retning
  • Kandidatgrad som opnås efter yderligere 1-2 års studier
  • PhD program er en forskningsuddannelse, som opnås efter typisk 3 års forskningsbaserede studier

Det gæske uddannelsesår

Det græske uddannelsesår strækker sig fra starten af oktober til juni. OBS: Såfremt du er udvekslingsstuderende, kan du søge om at studere et enkelt semester (eksempelvis fra januar og et halvt år frem). 

Hvad koster det at studere i Grækenland? 

I Grækenland er ingen EU studerende forpligtet til at betale et gebyr for deres studier. Dette gælder for offentlige universiteter. Ydermere kan studerende fra EU bruge lærebøger gratis. Hvad angår private universiteter, er situationen anderleddes og vi anbefaler derfor, at du tager kontakt til skolen for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.

Kan jeg tage min SU med til Grækenland?

Du kan både søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted og søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet. 

Læs mere om SU i udlandet


De græske ansøgningsprocesser

Der er forskellige ansøgningsprocesser afhængigt af, om du søger ind på en bachelor- eller kandidatuddannelse. For at søge ind på en bacheloruddannelse, skal du udfylde følgende dokumenter:

  • En ansøgningsformular.
  • Fotokopi af ækvivalensbeviset for kandidatens afgangsbevis. Det skal udstedes af den græske myndighed i dit land
  • Transkript poster med din GPA
  • En fotokopi af eksamensbeviset med en officiel græsk oversættelse
  • ID-kort fotografi
  • Fotokopi af pas 
  • Bevis for sprogfærdigheder (engelsk, græsk etc.) 

OBS: Fristen for at ansøge om en bachelorgrad i Grækenland er normalt i juli. Du vil blive underrettet om resultaterne via en meddelelse på hjemmesiden.

Test af dine græske sprogkundskaber

Hvis du vil studere i Grækenland på et græsk-talende universitet, er det selvfølgelig vigtigt, at du har kendskab til det græske sprog for at klare dig gennem studierne. Internationale studerende skal, de fleste steder, have en B2-niveau certificering i det græske sprog for at komme ind på videregående uddannelsesinstitutioner i Grækenland.

  • Ved Centre for Greek Language (CGL), kan sprogkurser og tests tages alle niveauer (A1, A2, B1, B2, C1 and C2)

OBS: Læs mere om de specifikke krav for dette på universitetet du har planer om at læse på: 

Information om TESTEN

  • Prisen afhænger af dit testniveau
  • Testen findes på let, middel og avanceret niveau


Godt at vide 

Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Grækenland? 

Boligpriserne er meget forskellige alt efter, hvor i Grækenland du gerne vil studere og bo. Det er dyere at bo i storbyerne fremfor i de mindre byer, hvorfor det afhænger af hvad du prioriterer i forhold til din boligsituation. Som udvekslingsstuderende er det klart mest overskueligt at have styr på sin boligsituation inden man tager afsted. Såfremt du ikke når at blive afklaret med din boligsituation inden afrejse, kan du starte med at bo på hostel indtil du har fundet en bolig. Følgende er et par af dine boligmuligheder i Grækenland:  

På campus

På de fleste universiteter har kollegier og studieboliger tilknyttet, hvor du kan ansøge om et værelse. Det er en oplagt mulighed for at bo tæt på uni og møde de andre studerende. Derudover er prisen for et værelse på campus oftest overskuelig, således at du stadig har overskud i dit budget. 

Delelejlighed/kollektiv 

På Facebook og andre hjemmesider kan du tit finde grupper og netværk for internationale studerende i den by, som du gerne vil bo i, i Grækenland. En idé er, at finde roomies og dermed gå sammen om at leje en hel lejlighed med andre jævnaldrende studerende. 

Egen lejlighed

En lidt dyere mulighed er, at kontakte et agentfirma med henblik på at have din egen lejlighed såfremt du foretrækker at bo alene. OBS: Her skal du være opmærksom på at agentfirmaer kan tage et dyere gebyr for deres service - denne variere fra sted til sted. Derudover kan du selvfølgelig også selv søge lejligheder gennem Airbnb eller via bekendte etc. 

Har jeg brug for et visum?

Som EU-borger behøver du ikke et visum for at få lov til at studere i Grækenland. Alt hvad du skal gøre er at henvende dig til græsk politi med henblik på registrering af ophold som EU-borger. Herefter modtager du et certifikat, der bekræfter, at du har ret til at studere i landet. For at registrere dig har du brug for en paskopi eller en kopi af et nationalt ID-kort og et studiebevis fra din skole i Grækenland.

OBS: Hvis du ikke er statsborger i EU, har du måske brug for et studievisum. Du ansøger om et studievisum hos dit universitet. Her kan du også høre mere om det er aktuelt for dig. Derudover bør du undersøge diverse indrejse regler inden ankomst til landet. 

Læs om livet på udveksling


Annoncer

Du er måske også interesseret i: