Vis studentum.dk som: Mobile

EUD - form din fremtid med en erhvervsuddannelse

Start din karriere med en EUD

Vil du hurtigt ud på arbejdsmarkedet, og lærer du bedst med hænderne? En EUD er for dig, der har afsluttet folkeskolen og vil have en uddannelse tæt på virkeligheden. Erhvervsuddannelserne veksler mellem skoleperioder og praktik på en elevplads. Du uddanner dig til et bestemt erhverv som for eksempel murer eller frisør.

Du kan komme i gang med din erhvervsuddannelse på flere måder, og der findes mere end 100 erhvervsuddannelser. Fælles for dem alle er, at:

  • Du bliver en del af et inkluderende læringmiljø
  • Indhold og struktur afhænger af din alder og baggrund
  • Du får elevløn fra første dag i din elevaftale

Flere af erhvervsuddannelserne giver dig mulighed for at stå på et lavere trin og gå direkte i job. Vil du læse videre efter din EUD? Kombinér din erhvervsuddannelse med en gymnasial uddannelse i en EUX. Varer din EUD mindst fire år inklusiv grundforløb, har du også adgang til at læse videre på en erhvervsakademiuddannelse. 

Søg og sammenlign erhvervsuddannelser i Danmark

Her på siden får du svar på de tre oftest stillede spørgsmål om erhvervsuddannelser i Danmark. Ved du allerede nu, at en EUD er noget for dig? Kickstart din fremtid. Find din erhvervsuddannelse her.

Vælg studieretning

1Hvad kan jeg blive med en EUD?

Med en erhvervsuddannelse bliver du faglært. Du uddanner dig med andre ord til en bestemt profession. Kommer du direkte fra folkeskolen, starter du på grundforløb 1. Her vælger du mellem fire hovedområder:

  • Omsorg, sundhed og pædagogik
  • Kontor, handel og forretningsservice
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Teknologi, byggeri og transport

 Der er flere fagretninger inden for de forskellige områder. Dine muligheder afhænger af, hvilken erhvervsskole du går på. Ved slutningen af grundforløbet vælger du den erhvervsuddannelse, du vil tage. Starter du direkte på grundforløb 2, går du direkte igang med din EUD.

Læs mere om de forskellige fagretninger, trin og specialer på erhvervsuddannelserne i Danmark 

2Hvordan kommer jeg i gang med en erhvervsuddannelse?

Din indgang til erhvervsuddannelserne afhænger af din alder, din uddannelsesbaggrund og eventuel erfaring:

  • Et grundforløb på et år (2 x 20 uger), hvor du beslutter dig for dit hovedforløb efter de første 20 uger, hvis det er inden for et år efter, at du går ud af 9. eller 10. klasse
  • Et grundforløb på 20 uger, hvis du er under 25 år, og det er mere, end et år siden, at du afsluttede folkeskolen
  • Et individuelt tilrettelagt forløb baseret på dine erfaringer, hvis du er over 25 år

Har du en uddannelsesaftale inden start, kan du vælge at gå direkte i praktik. Du skal dog først gennemføre grundforløbet, hvis du er under 25 år. For at blive optaget på en erhvervsuddannelse skal du have afsluttet folkeskolen med karakteren 02 eller derover i Dansk og Matematik.

Det kræver som udgangspunkt en uddannelsesaftale med en virksomhed for at afslutte en EUD. Læs mere om, hvordan du indgår en uddannelsesaftale og find en elevplads her.

3Hvordan er studiemiljøet på erhvervsuddannelserne?

En fleksibel uddannelse skræddersyet til dig. Det får du med en erhvervsuddannelse. Det gælder både i indhold og i forhold til studiemiljøet. Det bærer først og fremmest præg af, at der er elever i alle aldersgrupper og med meget forskellige forudsætninger. Både fagligt, personligt og socialt.

Det skaber et inkluderende studiemiljø med plads til alle. For de bogligt stærke elever er der for eksempel mulighed for fag på højere niveau. For de elever, der lærer bedre med hænderne, er der mulighed for korte praktikforløb i grundforløbet. Der er også gode muligheder for støtte til både faglige og personlige udfordringer.

Sidst men ikke mindst er der på erhvervsskoler, tekniske skoler og business colleges et aktivt studiemiljø med fritidsaktiviteter, fester og meget mere.

Tre fordele ved at vælge en erhvervsuddannelse

Senest opdateret: 20 apr 2016

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv