EUD - form din fremtid med en erhvervsuddannelse
13 jul 2022

EUD - form din fremtid med en erhvervsuddannelse

Vil du hurtigt ud på arbejdsmarkedet, og lærer du bedst med hænderne? En EUD er for dig, der har afsluttet folkeskolen og vil have en uddannelse tæt på virkeligheden. Erhvervsuddannelserne veksler mellem skoleperioder og praktik på en elevplads. Du uddanner dig til et bestemt erhverv som for eksempel murer eller frisør.

Du kan komme i gang med din erhvervsuddannelse på flere måder, og der findes mere end 100 erhvervsuddannelser. Fælles for dem alle er, at:

  • Du bliver en del af et inkluderende læringmiljø
  • Indhold og struktur afhænger af din alder og baggrund
  • Du får elevløn fra første dag i din elevaftale

Flere af erhvervsuddannelserne giver dig mulighed for at stå på et lavere trin og gå direkte i job. Vil du læse videre efter din EUD? Kombinér din erhvervsuddannelse med en gymnasial uddannelse i en EUX. Varer din EUD mindst fire år inklusiv grundforløb, har du også adgang til at læse videre på en erhvervsakademiuddannelse. 

Søg og sammenlign erhvervsuddannelser i Danmark

Her på siden får du svar på de tre oftest stillede spørgsmål om erhvervsuddannelser i Danmark. Ved du allerede nu, at en EUD er noget for dig? Kickstart din fremtid. Find din erhvervsuddannelse her.

Vælg studieretning

1Hvad kan jeg blive med en EUD?

Med en erhvervsuddannelse bliver du faglært. Du uddanner dig med andre ord til en bestemt profession. Kommer du direkte fra folkeskolen, starter du på grundforløb 1. Her vælger du mellem fire hovedområder:

  • Omsorg, sundhed og pædagogik
  • Kontor, handel og forretningsservice
  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Teknologi, byggeri og transport

 Der er flere fagretninger inden for de forskellige områder. Dine muligheder afhænger af, hvilken erhvervsskole du går på. Ved slutningen af grundforløbet vælger du den erhvervsuddannelse, du vil tage. Starter du direkte på grundforløb 2, går du direkte i gang med din EUD.

Læs mere om de forskellige fagretninger, trin og specialer på erhvervsuddannelserne i Danmark 

2Hvordan kommer jeg i gang med en erhvervsuddannelse?

Din indgang til erhvervsuddannelserne afhænger af din alder, din uddannelsesbaggrund og eventuel erfaring:

Kommer du direkte fra 9. klasse eller 10. klasse?

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du begynde på grundforløbets første del, der varer 20 uger. Efter grundforløbets 1. del fortsætter du i din uddannelse på grundforløbets 2. del, der ligeledes har en varighed af 20 uger. Når du har gennemført grundforløbets 2. del, starter du på din valgte uddannelses hovedforløb.

Er du under 25 år og er det mere end et år siden, du afsluttede folkeskolen?

Hvis du har færdiggjort 9. eller 10. klasse for mere end et år siden, og du er under 25 år, starter du på grundforløbets 2. del, der har en varighed af 20 uger, hvilket svarer til cirka et halvt skoleår. Efter grundforløbet, som afsluttes med en prøve, fortsætter du på den valgte uddannelses hovedforløb. 

Er du over 25 år?

Er du over 25 år og ønsker at tage en erhvervsuddannelse, findes der muligheden for dig med et særligt individuelt tilrettelagt forløb. Dette kaldes erhvervsuddannelse for voksne (euv), og tager udgangspunkt i din erfaring og evt. tidligere uddannelse. Her vil skolen typisk foretage en såkaldt realkompetencevurdering, som de bruger til at fastlægge dit uddannelsesforløb.

Har du en uddannelsesaftale inden start, kan du vælge at gå direkte i praktik. Du skal dog først gennemføre grundforløbet, hvis du er under 25 år. For at blive optaget på en erhvervsuddannelse skal du have afsluttet folkeskolen med karakteren 02 eller derover i Dansk og Matematik og du skal være vurderet uddannelsesparat til erhvervsuddannelse. 


Det kræver som udgangspunkt en uddannelsesaftale med en virksomhed for at afslutte en EUD. Læs mere om, hvordan du indgår en uddannelsesaftale og find en elevplads her.

3Hvordan er studiemiljøet på erhvervsuddannelserne?

En fleksibel uddannelse skræddersyet til dig. Det får du med en erhvervsuddannelse. Det gælder både i indhold og i forhold til studiemiljøet. Det bærer først og fremmest præg af, at der er elever i alle aldersgrupper og med meget forskellige forudsætninger. Både fagligt, personligt og socialt.

Det skaber et inkluderende studiemiljø med plads til alle. For de bogligt stærke elever er der for eksempel mulighed for fag på højere niveau. For de elever, der lærer bedre med hænderne, er der mulighed for korte praktikforløb i grundforløbet. Der er også gode muligheder for støtte til både faglige og personlige udfordringer.

Sidst men ikke mindst er der på erhvervsskoler, tekniske skoler og business colleges et aktivt studiemiljø med fritidsaktiviteter, fester og meget mere.

Tre fordele ved at vælge en erhvervsuddannelse

Senest opdateret: 13 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 10-10-2022

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Kom du ikke ind?

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien? Fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en webintegrator-studerende

Michala er i gang med at blive uddannet webintegrator. En spændende, kreativ og lektiefri uddannelse, som åbner døre for en fremtid, hvor du til dagligt kommer til at arbejde med at skabe dynamiske hjemmesider og internetløsninger.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad er GMAT - trin for trin vejledning til testen

Står GMAT imellem dig og din drømmeuddannelse? Her får du svar på, hvad GMAT er samt en vejledning til, hvordan du kommer godt igennem processen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for makeup og stil

Hvordan bliver man makeup artist, frisør eller kosmetolog? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder for en karrierevej inden for makeup og stil. Udforsk dine muligheder her og lad dine drømme få frit løb. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2022

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. Se de resterende grunde her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Handicappede studerende - studiet kræver planlægning

Hvordan er det i virkeligheden at studere, når man har et fysisk handicap? Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan bliver du kriminaltekniker

Har du sans for detaljer og flar for at kæde ting sammen? Med en uddannelse indenfor politiet kan du uddanne dig til kriminaltekniker og dermed være med til at løse både store og små kriminalgåder. Læs mere om mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2023

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Se nogle af dine muligheder for online uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-02-2023

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2022 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en farmacistuderende

Farmaciuddannelsen handler helt overordnet om lægemidler. Du vil lære om fremstilling, formulering, anvendelse og virkning af lægemidler. Læs mere om Katrine og hendes valg af studie lige her!

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidatstuderende i Information Studies

Mathilde har en BA i International Virksomhedskommunikation med engelsk og medier, og havde et ønske om at kombinere det kommunikative med it. Læs om hendes uddannelse på Information studies på Aalborg Universitet i København.

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en studerende i Politisk Kommunikation og Ledelse

Alberte ønskede at starte på en uddannelse, hvor fokus var på det teoretiske aspekt frem for det praktiske. Efter at have taget en bachelor DMJX, der var meget praktisk var hun klar til at stikke hovedet i bøgerne og hun valgte derfor at starte på kandidaten i Politisk Kommunikation og Ledelse på CBS. Mød Alberte her!

Læs mere
Sidst opdateret 11-04-2023

Hvordan bliver jeg pilot?

Hvordan bliver jeg pilot? Hvad koster en pilot uddannelse? Hvad kræver det at blive pilot? Læs denne artikel om pilot uddannelsen lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Dine muligheder som makeup artist

Være en del af den store dag og lægge makeup på den kommende brud, få Anders W. Berthelsen til at ligne Bamse, arbejde med modellerne på catwalken eller noget helt fjerde. Lyder det som drømmen for dig? Dette kunne meget vel være nogle af de muligheder, der åbner sig med en makeup artist uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad betyder de nye optagelsesregler for dit gymnasievalg?

Med de nye optagelsesregler ved gymnasiet er der kommet stort fokus på en ny form for  elevfordeling på landets gymnasier. Her på siden kan du læse mere om hvordan denne fordeling kan påvirke dig og dit gymnasievalg. 

Læs mere