Vis studentum.dk som: Mobile

Fremdriftsreform: Blå blok versus rød blok


Skrevet af Stephanie Fuglsang, Informationsmedarbejder

Fremdriftsreform rød versus blå blok

Fremdriftsreformen er en af de mest debatterede reformer blandt politikerne, studerende og rektorer samt ledere på de forskellige universiteter op til det kommende valg. Derfor har vi hos Studentum.dk spurgt ungdomspartierne om deres holdning til reformen og hvad de mener der skal gøres.

Venstres Ungdom og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom har svaret på et par spørgsmål vedrørende fremdriftsreformen.

Mener I, at fremdriftsreformen lægger for stort pres på de studerende?

VU: “Ja. Derfor har Venstre også fremlagt udspillet ”Alle unge godt fra Start”, som blandt andet vil lægge ansvaret for de studerendes studietid over til universiteterne. Venstres Ungdom tror på dygtige fagfolk frem for politisk detailregulering.”

DSU: “Vi mener fremdriftsreformen er forfejlet i forhold til sit oprindelige formål. Vi så gerne en ændring af reformen, så fokus var på at øge de studerendes muligheder for at gøre studiet færdigt hurtigere eksempelvis ved at tillade mere en 30 ects-point per semester, øge muligheder for sommerkurser eller give fuld merit for praktikophold. Frem for det nuværende fokus på at presse de studerende hurtigere igennem.”

Reformen beskyldes for at reducere de studerendes mulighed for at få erhvervserfaring gennem relevante studiejob. Hvordan ser I, at den studerende skal leve op til kravene fra arbejdsgiverne om erhvervserfaring og samtidig komme hurtigt gennem sit studie?

VU: “Den studerende skal selv afveje og prioritere. At have et studiejob kan være godt – men det kan også være godt at fokusere på studierne. Det skal være op til den enkelte. Vi tror ikke på generelle løsninger og ”one size fits all”.”

DSU: “Fuld merit for praktikophold er et forslag, der på den ene side ville gøre det nemmere for de studerende at komme igennem studiet på nummeret tid, og samtidig gøre studiet mere erhvervsrettet. Vi så generelt gerne at de videregående uddannelser blev mere erhvervsrettede, hvor man eksempelvis gjorde meget mere brug af praktik.”

Hvordan vil I afhjælpe, at studerende der står over for tvangsmerit ikke kommer ud på den anden side med en uddannelse, der er sat sammen af vidt forskellige og irrelevante fag?

VU: “Ved at tilbagerulle fremdriftsreformen og lade det være op til universiteterne, hvordan deres meritordninger fungerer. Den slags besluttes bedst lokalt, af dem der kender forholdene på det enkelte studie.”

DSU: “Man skal selvfølgelig kun have merit for fag hvor det rent faktisk giver mening, og de pågældende fag gør det ud for hinanden.”

Fremdriftsreform infographicSenest opdateret: 08 feb 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Interview med EVA om optagelse på de videregående uddannelser

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Hvad mener rød og blå blok om uddannelsespolitik?

Vi har taget fat i to uddannelsesordførere fra henholdsvis rød og blå blok og spurgt dem til emner som fremdriftsreformen, karakterkrav og gruppeeksamen. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvilken blok du er enig med på uddannelsesfronten.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?

Er Fremdriftsreformen et bureaukratisk helvede eller en gulerod for studerende? Skal en statskundskabsstuderende færdiggøre sit studie på samme tid som en pædagog? Få svaret på det og meget mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv