Mød en psykologistuderende

Sara er i gang med sit første år af sin kandidat i psykologi på Københavns Universitet. Hun drømmer om at bruge sine færdigheder i erhvervslivet som organisationspsykolog. Læs Saras oplevelse af at være studerende på psykologistudiet og bliv inspireret til din egen uddannelse!




Psykologiuddannelsen
psykologi
  • Sara
  • Københavns Universitet
  • Varighed: 3-5 år


Hvad handler psykologiuddannelsen om?

Igennem min uddannelse opnår jeg den beskyttede titel som psykolog. Bachelordelen af uddannelsen introducerer til en bred vifte af psykologiske teorier. På kandidatdelen specialiserer man sig mere indenfor to ud af fire overordnede retninger.


Hvorfor valgte du at starte på psykologiuddannelsen?

Jeg har altid haft en interesse for mennesker, og hvorfor vi agerer og tænker, som vi gør. Derudover har jeg et ønske om, at jeg gerne vil være med til at gøre en forskel og gøre verden til et bedre sted (hvor kliche det end lyder). Derudover vil jeg gerne kunne være medvirkende til at hjælpe de personer, der har behov for det. Jeg så således en mulighed for at kunne forfølge dette ønske ved at uddanne mig til psykolog. On the more practical note så er en kandidat i psykologi lidt det naturlige valg efter at have taget en bachelor i psykologi, da uddannelsen samlet (bachelor+kandidat) medfører, at man opnår titlen som psykolog.


Hvordan har det været at starte på din uddannelse? 

Der er intet introforløb som sådan til kandidaten, da dette, som nævnt, lidt er en naturlig overbygning til bachelordelen. Derfor har overgangen mellem bachelor og kandidat været meget flydende. På bachelordelen følger man et stamhold hele bacheloren igennem, og man har således stort set alle fag sammen med de samme mennesker. På kandidatdelen skal man selv vælge, hvilke fag man vil have på hvert semester, og det er derfor ikke sikkert, at man kommer til at have fag sammen med personer, man allerede kender. Folk er dog altid super søde, og de fleste er i samme situation, hvor de ikke kender andre på det fag, så det er hyggelig at møde alle de nye personer.


Hvordan er psykologiuddannelsen opbygget?

Bachelordelen er ret fastlagt, hvor de fleste fag er obligatoriske. Dog er der mulighed for at tage udvekslingsophold, og der er valgfag henimod slutningen af bacheloren. Selve bachelorprojektet er også rimelig frit. Hele bachelordelen er meget teoretisk, dvs. der er stort set ingen praksisorienteret undervisning, og dette skal man være forberedt på. På kandidaten vælger man en hovedsøjle og en bisøjle, som man følger. Der er fire forskellige retninger at vælge mellem; Klinisk Psykologi, Arbejds- og Organisationspsykologi (A&O), Neuropsykologi og Social-, Udviklings-, og Integrationspsykolog (SUI). Kandidaten vægter i højere grad praksisorienteret undervisning, og der er ligeledes obligatorisk praktik på et af semestrene, hvor man selv finder praktiksted.


Hvordan er studiemiljøet?

Inden corona var det super godt. Efter corona, not so much, for vi må ikke være på campus. Men flash forward til en forhåbentlig normal hverdag, så byder studiemiljøet både på en hyggelig studiecafé, hvor man kan drikke kaffe og diskutere psykologiske teorier, torsdagsbar, fredagsbar og lørdagsfester. Et særligt kendetegn ved psykologis fester er, at de er de fedeste på campus (hvis vi selv skal sige det), og så byder de ofte på musikquiz. Ydermere kan man blive del af studiebladets redaktion. Man kan blive medlem af forskellige faglige grupper, forskellige sportshold, samt forskellige kreative klubber, fx kor. Ligeledes har vi et studieråd. Der er også en årlig revy, som man kan være med til at stable på benene, eller man kan blot nyde at se den.

Derudover er der et super introforløb på bacheloren, hvor man lærer sin årgang at kende. Generelt synes jeg, at der er et meget trygt studiemiljø, hvor der er mange muligheder for at lære personer at kende både fra samme og på tværs af årgange. De sociale muligheder forekommer nærmest uendelige, når jeg lige skal opremse dem her, og der er sikkert nogle, jeg har glemt. Én ting er dog sikkert, jeg har fået venner for livet gennem studiet.


Hvorfor valgte du Københavns Universitet som uddannelsesinstitution?

Psykologi udbydes flere steder i landet. Mit valg om at starte på KU var rent praktisk, fordi jeg boede i Kbh i forvejen.


Hvordan har det været at gå til eksamen?

De fleste eksamener er skriftlige hjemmeopgaver, hvor man får stillet en eksamensformulering, og så har man (oftest) en uge til at besvare denne. Det er meget forskelligt, hvordan man har det med denne eksamensform. Nogle hygger sig med det stille og roligt, andre sover ikke i en uge. Der er enkelte mundtlige eksamener, og enkelte fremmødeeksamener, hvor man skal besvare et eksamensspørgsmål på et par timer.

Hvad er de tre bedste ting ved din uddannelse?

  • Det sociale og den stemning, der er på campus.
  • Den store mængde viden, man opnår, og de perspektiver på verden og mennesker, der bliver tilgængelige for en.
  • De muligheder som uddannelsen skaber. Jeg føler, at uddannelsen åbner op for enormt varierede jobmuligheder.


Hvad kan være udfordrende ved uddannelsen?

Det kan måske komme som en overraskelse, at især bachelordelen er så teoretisk orienteret, som den er. Der er rigtig meget læsestof, og man bør forberede sig på, at det simpelthen ikke er muligt at læse det hele. Det handler om prioritering. Studiet indebærer også meget selvstændigt arbejde, som kan kræve en del disciplin. Det kan anbefales at finde en studiegruppe at læse med og/eller diskutere læsestof med.

Derudover kan det måske være svært at ryste idéen af sig om, at høje karakterer er essentielle. Mange har denne tanke med fra gymnasiet, da uddannelsen kræver et højt snit for at blive optaget via kvote 1, men når først man er inde på bachelordelen, betyder karakterer ikke noget særligt. I stedet bør fokus være på at fordybe sig i det stof, man finder spændende, nyde det sociale og finde et spændende og relevant frivillig- og/eller studiejob.


Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Inden du starter på studiet, så undersøg, om der er mulighed for at komme ud og snuse til studiet. KU tilbyder kommende studerende, at de kan deltage i tilbud som ‘studerende for en dag’, hvor man følger en psykologistuderende, der fortæller om vedkommendes oplevelse på studiet. Der er åbent hus, man kan deltage i. Forelæsningerne er offentligt tilgængelige, så undersøg hvor og hvornår, der er forelæsning og mød op. Det bedste grundlag for at tage valget om det rette studie opnås ved, at man forsøger at undersøge, hvad man går ind til.


Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Som tingene ser ud nu, er mit håb, at jeg kan arbejde i erhverslivet, dvs. som arbejds- og organisationspsykolog. Vi mennesker bruger størstedelen af vores vågne timer på en arbejdsplads, og trivsel på arbejde er enormt betydningsfuldt, også ift. Hvordan man har det udenfor arbejdspladsen. Jeg vil derfor gerne være med til at fremme arbejdsmæssig trivsel. Overordnet håber jeg på, at jeg kan få lov til at opnå mit ønske beskrevet ovenfor. Der er mange muligheder med en uddannelse som psykolog.


Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder som uddannet psykolog? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din psykologiuddannelse

Læs mere om Københavns Universitet


Annoncer