Mød en psykologistuderende
Psykologiuddannelsen
psykologi
  • Sara
  • Københavns Universitet
  • Varighed: 3-5 år


Hvad handler psykologiuddannelsen om?

Igennem min uddannelse opnår jeg den beskyttede titel som psykolog. Bachelordelen af uddannelsen introducerer til en bred vifte af psykologiske teorier. På kandidatdelen specialiserer man sig mere indenfor to ud af fire overordnede retninger.


Hvorfor valgte du at starte på psykologiuddannelsen?

Jeg har altid haft en interesse for mennesker, og hvorfor vi agerer og tænker, som vi gør. Derudover har jeg et ønske om, at jeg gerne vil være med til at gøre en forskel og gøre verden til et bedre sted (hvor kliche det end lyder). Derudover vil jeg gerne kunne være medvirkende til at hjælpe de personer, der har behov for det. Jeg så således en mulighed for at kunne forfølge dette ønske ved at uddanne mig til psykolog. On the more practical note så er en kandidat i psykologi lidt det naturlige valg efter at have taget en bachelor i psykologi, da uddannelsen samlet (bachelor+kandidat) medfører, at man opnår titlen som psykolog.


Hvordan har det været at starte på din uddannelse? 

Der er intet introforløb som sådan til kandidaten, da dette, som nævnt, lidt er en naturlig overbygning til bachelordelen. Derfor har overgangen mellem bachelor og kandidat været meget flydende. På bachelordelen følger man et stamhold hele bacheloren igennem, og man har således stort set alle fag sammen med de samme mennesker. På kandidatdelen skal man selv vælge, hvilke fag man vil have på hvert semester, og det er derfor ikke sikkert, at man kommer til at have fag sammen med personer, man allerede kender. Folk er dog altid super søde, og de fleste er i samme situation, hvor de ikke kender andre på det fag, så det er hyggelig at møde alle de nye personer.


Hvordan er psykologiuddannelsen opbygget?

Bachelordelen er ret fastlagt, hvor de fleste fag er obligatoriske. Dog er der mulighed for at tage udvekslingsophold, og der er valgfag henimod slutningen af bacheloren. Selve bachelorprojektet er også rimelig frit. Hele bachelordelen er meget teoretisk, dvs. der er stort set ingen praksisorienteret undervisning, og dette skal man være forberedt på. På kandidaten vælger man en hovedsøjle og en bisøjle, som man følger. Der er fire forskellige retninger at vælge mellem; Klinisk Psykologi, Arbejds- og Organisationspsykologi (A&O), Neuropsykologi og Social-, Udviklings-, og Integrationspsykolog (SUI). Kandidaten vægter i højere grad praksisorienteret undervisning, og der er ligeledes obligatorisk praktik på et af semestrene, hvor man selv finder praktiksted.


Hvordan er studiemiljøet?

Inden corona var det super godt. Efter corona, not so much, for vi må ikke være på campus. Men flash forward til en forhåbentlig normal hverdag, så byder studiemiljøet både på en hyggelig studiecafé, hvor man kan drikke kaffe og diskutere psykologiske teorier, torsdagsbar, fredagsbar og lørdagsfester. Et særligt kendetegn ved psykologis fester er, at de er de fedeste på campus (hvis vi selv skal sige det), og så byder de ofte på musikquiz. Ydermere kan man blive del af studiebladets redaktion. Man kan blive medlem af forskellige faglige grupper, forskellige sportshold, samt forskellige kreative klubber, fx kor. Ligeledes har vi et studieråd. Der er også en årlig revy, som man kan være med til at stable på benene, eller man kan blot nyde at se den.

Derudover er der et super introforløb på bacheloren, hvor man lærer sin årgang at kende. Generelt synes jeg, at der er et meget trygt studiemiljø, hvor der er mange muligheder for at lære personer at kende både fra samme og på tværs af årgange. De sociale muligheder forekommer nærmest uendelige, når jeg lige skal opremse dem her, og der er sikkert nogle, jeg har glemt. Én ting er dog sikkert, jeg har fået venner for livet gennem studiet.


Hvorfor valgte du Københavns Universitet som uddannelsesinstitution?

Psykologi udbydes flere steder i landet. Mit valg om at starte på KU var rent praktisk, fordi jeg boede i Kbh i forvejen.


Hvordan har det været at gå til eksamen?

De fleste eksamener er skriftlige hjemmeopgaver, hvor man får stillet en eksamensformulering, og så har man (oftest) en uge til at besvare denne. Det er meget forskelligt, hvordan man har det med denne eksamensform. Nogle hygger sig med det stille og roligt, andre sover ikke i en uge. Der er enkelte mundtlige eksamener, og enkelte fremmødeeksamener, hvor man skal besvare et eksamensspørgsmål på et par timer.

Hvad er de tre bedste ting ved din uddannelse?

  • Det sociale og den stemning, der er på campus.
  • Den store mængde viden, man opnår, og de perspektiver på verden og mennesker, der bliver tilgængelige for en.
  • De muligheder som uddannelsen skaber. Jeg føler, at uddannelsen åbner op for enormt varierede jobmuligheder.


Hvad kan være udfordrende ved uddannelsen?

Det kan måske komme som en overraskelse, at især bachelordelen er så teoretisk orienteret, som den er. Der er rigtig meget læsestof, og man bør forberede sig på, at det simpelthen ikke er muligt at læse det hele. Det handler om prioritering. Studiet indebærer også meget selvstændigt arbejde, som kan kræve en del disciplin. Det kan anbefales at finde en studiegruppe at læse med og/eller diskutere læsestof med.

Derudover kan det måske være svært at ryste idéen af sig om, at høje karakterer er essentielle. Mange har denne tanke med fra gymnasiet, da uddannelsen kræver et højt snit for at blive optaget via kvote 1, men når først man er inde på bachelordelen, betyder karakterer ikke noget særligt. I stedet bør fokus være på at fordybe sig i det stof, man finder spændende, nyde det sociale og finde et spændende og relevant frivillig- og/eller studiejob.


Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Inden du starter på studiet, så undersøg, om der er mulighed for at komme ud og snuse til studiet. KU tilbyder kommende studerende, at de kan deltage i tilbud som ‘studerende for en dag’, hvor man følger en psykologistuderende, der fortæller om vedkommendes oplevelse på studiet. Der er åbent hus, man kan deltage i. Forelæsningerne er offentligt tilgængelige, så undersøg hvor og hvornår, der er forelæsning og mød op. Det bedste grundlag for at tage valget om det rette studie opnås ved, at man forsøger at undersøge, hvad man går ind til.


Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Som tingene ser ud nu, er mit håb, at jeg kan arbejde i erhverslivet, dvs. som arbejds- og organisationspsykolog. Vi mennesker bruger størstedelen af vores vågne timer på en arbejdsplads, og trivsel på arbejde er enormt betydningsfuldt, også ift. Hvordan man har det udenfor arbejdspladsen. Jeg vil derfor gerne være med til at fremme arbejdsmæssig trivsel. Overordnet håber jeg på, at jeg kan få lov til at opnå mit ønske beskrevet ovenfor. Der er mange muligheder med en uddannelse som psykolog.


Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder som uddannet psykolog? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din psykologiuddannelse

Læs mere om Københavns Universitet

Senest opdateret: 16 dec 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-08-2022

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en politistuderende

Martin har altid drømt om at arbejde i politiet, men vejen dertil har ikke været legende let. Undervejs har han arbejdet 10 år som kok, og først da han søgte ind på politiskolen for anden gang, kom han ind. I dag er Martin igang med sin bacheloruddannelse i politiet.

Læs mere
Sidst opdateret 04-08-2022

3 bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Idræt, ernæring og velvære

Hvis du har en interesse inden for menneskers sundhed, træning, kost og velbefindende, kan dette uddannelsesområde være noget for dig. Der findes en bred vifte af uddannelser i forskellige retninger. Se dine mange muligheder i guiden her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for ernæring og sundhed

Hvordan bliver man kostvejleder eller diætist? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelsesmuligheder, job og karriere inden for ernæring og sundhed lige fra kostvejlederuddannelsen til en professionsbachelor i ernæring og sundhed. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for sport og idræt

Hvordan bliver man fitnessinstruktør, personlig træner eller måske skiinstruktør? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder, og hvilken uddannelse og hvilket job inden for sport og idræt, der passer dig bedst. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for makeup og stil

Hvordan bliver man makeup artist, frisør eller kosmetolog? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder for en karrierevej inden for makeup og stil. Udforsk dine muligheder her og lad dine drømme få frit løb. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere: Økonomi, administration og IT

Hvis du har en drøm om at arbejde i detailhandelen, med tal, økonomi og måske kombinere det med at arbejde med mennesker, så kan en uddannelse inden for økonomi, administration og IT være noget for dig. Udforsk mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Ledelse og administration

Hvad kan jeg blive inden for ledelse, administration og kontor? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en business uddannelse og læse mere om de mange karriereveje i branchen. Bliv inspireret lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier, scholarships og legater. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Kvote 2 på Psykologi - din guide til optagelse på psykologistudiet

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 01-04-2022

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidatstuderende i Information Studies

Mathilde har en BA i International Virksomhedskommunikation med engelsk og medier, og havde et ønske om at kombinere det kommunikative med it. Læs om hendes uddannelse på Information studies på Aalborg Universitet i København.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en informationsteknologistuderende

Frederik har ikke altid vidst, hvad han ville læse, men uddannelsen har gjort, at han drømmer om at arbejde med softwareudvikling! Hvis du går og drømmer om en uddannelse inden for IT, så er dette måske noget for dig!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en humaniorastuderende

Josefine drømmer om at skrive og bruge sine færdigheder i det journalistiske felt. Hun bruger sin humanistiske bachelor til at få en større forståelse for mennesket og det, der gør os til. Mød Josefine her og læs, hvorfor hun har valgt at studere på Roskilde Universitet. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Dine muligheder som makeup artist

Være en del af den store dag og lægge makeup på den kommende brud, få Anders W. Berthelsen til at ligne Bamse, arbejde med modellerne på catwalken eller noget helt fjerde. Lyder det som drømmen for dig? Dette kunne meget vel være nogle af de muligheder, der åbner sig med en makeup artist uddannelse.

Læs mere