Thomas Zefting Thiesen, Senior Dealer, Jyske Bank

Thomas arbejder som Risk Manager/FX Trader/Senior Dealer i Jyske Bank, hvor han primært har fokus på at risikostyre bankens valuta-flow.

  • Thomas Zefting Thiesen
  • Ansat siden 2006
  • Graduate Diploma in Business Administration

  • Kan du kort beskrive det forretningsområde, du beskæftiger dig med og dine primære arbejdsopgaver?

Jeg arbejder som Risk Manager/FX Trader/Senior Dealer i Jyske Bank, hvor min primære arbejdsopgave består i at risikostyre bankens valuta-flow. Vores kunder og samarbejdsbanker har mulighed for at handle valuta hos os, og deres køb og salg af forskellige valutaer er det, der genererer det valuta-flow, jeg risikostyrer, og som jeg dermed forsøger at optimere og generere indtjening på baggrund af.

Der er flere årsager til, at vores kunder har interesse i at handle større beløb på valutamarkedet. Eksempler kan være kommerciel afdækning, herunder import og eksport, og køb og salg af store beholdninger af udenlandske obligationer og aktier.

Jeg har i min dagligdag primært fokus på de skandinaviske valutaer, hvor min fornemmeste opgave er at ”forudse” de nært forestående bevægelser på netop de valutaer. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, så derfor er der også risiko for, at jeg taber penge i forsøget på at tjene penge. Der kan altså til tider være store udsving i indtjening/tab, men over tid skal jeg selvfølgelig kunne fremvise positiv bundlinje.

  • Hvad er de mest spændende og udfordrende opgaver i dit job?

Med andre ord skal jeg have is i maven, og samtidig skal jeg også turde erkende mine fejlvurderinger, og derved kunne komme ud af mine positioner/risiko med så lille et tab som muligt. Det kan være en meget svær opgave i sig selv at indrømme egne fejlvurderinger, men måske én af de alle vigtigste egenskaber som FX Trader. Samtidig skal du kunne holde hovedet koldt i ekstremt pressede situationer, hvor du allerede har tabt mange penge, og hvor det nu handler om at reducere tabet mest muligt.

En anden ting, der fascinerer mig ved jobbet er, at trading nok altid har været et område, der har skabt megen debat. Kan det virkelig passe, at nogle mennesker/tradere/porteføljemanagere kan ”forudse” bevægelserne på markeder, der tilsyneladende burde være efficiente? Med efficient menes der, at al tilgængelig information er i markedet, og at alle mennesker til hver en tid er rationelle i deres betragtninger og vurderinger. Er det overhovedet en korrekt antagelse, at mennesker altid er rationelle? Hvis man er bange og har tabt mange penge, er man så stadig altid rationel? Og hvad med flokmentaliteten? Er det flokmentaliteten, der eksempelvis er med til at skabe bobler på de finansielle markeder?

Det giver i hvert fald ikke mening, at det er rationelt tænkende mennesker, der skaber bobler. Der er masser af lignende eksempler på de finansielle markeder. Selv på en almindelig arbejdsdag er der mange små bevægelser, der kan forklares med psykologi.

  • Hvordan bruger du din uddannelse i din nuværende stilling?

Det er selvfølgelig også vigtigt, at du forstår de økonomiske mekanismer i verden og på de finansielle markeder. Denne introduktion får du selvfølgelig via de økonomiske uddannelser på universiteterne, og jeg har personligt også været meget glad for al den teori, jeg har lært via min uddannelse på Aarhus Universitet, men erhvervserfaringen og sulten efter at ”slå markedet” er klart det vigtigste for at få succes som trader.

  • Hvad er de tre vigtigste ting for dig i dit arbejde hos Jyske Bank?

Det er markedspsykologien kombineret med konkurrenceelementet (jeg hader at tabe) og så selvfølgelig en kæmpe stor interesse for makroøkonomi, der gør, at jeg glæder mig til at tage på arbejde hver morgen. Alle verdens nyheder, udtalelser og økonomiske nøgletal er reelt set ubekendte variabler i min hverdag, og det er blandt andet dem, jeg skal forsøge at navigere i.

  • Hvorfor er Jyske Bank en attraktiv virksomhed for dig at arbejde i? 

I Jyske Bank er der højt til loftet, og du bliver tildelt den mængde ansvar, du beviser, at du kan håndtere. Det betyder reelt set, at du kan sammensætte din dag mere eller mindre, som du ønsker, så længe du løser de opgaver, der er dig pålagt. I Jyske Bank har du rigtig gode vilkår, hvor der er fokus på gensidig fleksibilitet, uhøjtidelighed og ikke mindst sund fornuft.

Læs mere om Jyske Bank

Mød andre kandidater fra Jyske Bank