Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan bliver du ejendomsmægler

Drømmer du om en karriere som ejendomsmægler?

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem. Du bliver med andre ord sælgers repræsentant.

I denne guide bringer vi dig igennem de tre trin til optagelse i ejendomsmæglerregisteret:

Når du er igennem alle tre trin er du medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening og klar til at springe ud i din nye karriere som statsautoriseret ejendomsmægler. Du får også svar på de oftest stillede spørgsmål om din mulige fremtid i branchen under 3 hurtige om jobbet som ejendomsmægler.

Vil du arbejde med ejendomshandel? Se uddannelserne her

Vælg din ejendomsmægler uddannelse

Der findes ikke nogen formel uddannelse til ejendomsmægler. I stedet er der nogle formelle uddannelseskrav, som du kan leve op til på tre forskellige måder. Hvilken en, der passer dig, afhænger af din baggrund, og hvordan du vil tilrettelægge dine studier.

Har du en gymnasial uddannelse kan du tage en erhvervsakademiudannelse til finansøkonom eller en finansbachelor på fuldtid og supplere med moduler fra akademiuddannelsen i Finansiel rådgivning som deltidsstudier. Vil du hellere læse på deltid samtidig med, at du fx arbejder som trainee ved en ejendomsmæglerkæde eller lignende, kan du tage hele akademiuddannelsen.

Er du allerede kandidat giver tillægsuddannelsen for akademikere dig mulighed for at tage en skræddersyet ejendomsmægler uddannelse med moduler fra akademiuddannelsen.

Finansøkonomuddannelse

Finansuddannelser

3 veje til din ejendomsmægler uddannelse

Du har en gymnasial uddannelse og vil studere på fuldtid: 

- Læs til finansøkonom på 2 år eller læs til finansbachelor på 3,5 år.

Du har en gymnasial uddannelse og vil studere på deltid: 

Tag en akademiuddannelse i Finansiel rådgivning på 3 år. 

Du har en kandidatuddannelse med min 20 ECTS inden for det merkantile område:

Tag en individuel tillægsuddannelse for akademikere. 

Vælger du mulighed 1 eller 3 skal du supplere med minimum et modul fra akademiuddannelsen.

Tilmeld dig enkelte moduler eller hele akademiuddannelsen i Finansiel rådgivning på finanstilmelding.dk 

Er du i tvivl om hvilken ejendomsmægler uddannelse, der passer dig bedst? Læs mere om de forskellige uddannelsesveje til ejendomsmæglertitlen eller tjek denne infografik ud og få helt styr på forskellen mellem en erhvervsakademiuddannelse og en akademiuddannelse.

Få erfaring i jobbet som ejendomsmægler

Inden du bliver optaget i ejendomsmæglerregisteret, skal du have fingeren på pulsen i forhold til do’s and don’ts i ejendomsbranchen. Det betyder i praksis, at du skal have dokumenterbar erfaring med opgaver som fx:

  • Indsamling og kvalitetssikring af oplysninger om ejendommen
  • Værdiansættelse af ejendommen ud fra besigtigelse, juridiske og tekniske oplysninger
  • Udarbejdelse af salgsprovenu, formidlingsaftale, salgsbudget og salgsopstilling
  • Annoncering, kunderådgivning og fremvisning af ejendommen
  • Forhandling mellem køber og sælger samt udarbejdelse af købsaftaler og sagsbehandling

Det kræver mindst to års erfaring på fuld tid med ovenstående opgaver, før du sender din ansøgning ind. Det kan fx være som trainee eller assistent ved en ejendomsmægler samtidig med, at du følger akademiuddannelsen. Mange af de større ejendomsmæglerkæder har særligt tilrettelagte uddannelsesforløb for aspirerende ejendomsmæglere.

Tegn en forsikringsordning via Dansk Ejendomsmæglerforening

Samtidig med, at du søger om optagelse i ejendomsmæglerregisteret, er der store fordele at hente ved også at søge om optagelse i Dansk Ejendomsmæglerforening. Først og fremmest får du som medlem af foreningen nemlig mulighed for at indgå i en forsikringsordning. Med den lever du op til lovpligtige ansvars- og garantistillelse for ejendomsmæglere.

  • Du får også adgang til en lang række tilbud og services, der gør din hverdag som ejendomsmægler lettere:
  • Ret til at bruge betegnelsen ”MDE” og til at bruge autoriserede formularer uden gebyrer
  • Adgang til mæglerfaglig telefonsupport og til foreningens informationssystem
  • Adgang til efteruddannelse, faglige møder og sociale arrangementer i lokalområdet

Du holder dig også up-to-date om udviklingen i ejendomsbranchen via nyhedsbreve, faglig nyhedsinformation og medlemsbladet fra Dansk Ejendomsmæglerforening. Sidst men ikke mindst får du mulighed for at tegne en attraktiv sundhedsforsikring og pensionsordning.

Hold din ejendomsmæglerviden up-to-date

Som medlem af DE er du forpligtet til at holde din viden opdateret gennem efteruddannelse

Basiskravet

Gennemfør mindst 4 ud af 8 basiskursus - 'Mæglerfaglig intro' er obligatorisk.

Gennemfør basisforløbet senest 24 måneder efter din ansættelse i DE-medlemsvirksomheden.

Efteruddannelseskravet

Tag 24 lektioners efteruddannelse over 24 måneder - perioden starter den 1. januar 2016. 

Overfør maks 6 lektioner ud over de 24 obligatoriske lektioner til den næste toårige periode. 

Du er igennem alle tre trin – hvad nu?

Ejendomsmægler er en beskyttet titel. Du kan derfor først skrive ejendomsmægler på LinkedIn og på dit visitkort, når du er optaget i ejendomsmæglerregisteret ved Erhvervsstyrelsen.

Du søger om optagelse via selvbetjeningsløsningen VIRK indberet. Husk også at indsende den detaljerede arbejdsgivererklæring som dokumentation for din erhvervserfaring.

Tjek vejledningerne ud og find skabelonen til arbejdsgivererklæringen på Erhvervsstyrelsens hjemmeside under ’Optagelse i ejendomsmæglerregisteret’.

divider

Tre hurtige om jobbet som ejendomsmægler

Er du nysgerrig efter at vide mere om dine fremtidsmuligheder, når ejendomsmæglertitlen er i hus. Her har vi samlet de tre oftest stillede spørgsmål om jobbet som ejendomsmægler.

Hvad laver en ejendomsmægler?

1Som ejendomsmægler er du typisk ansat ved en ejendomsmæglerkæde som fx EDC, Home eller Nybolig. Du kan også arbejde ved domstole eller kreditinstitutioner, og på sigt kan du blive indehaver af din egen ejendomsmæglerforretning.

Udover formidling af andelsboliger, ejerlejligheder og parcelhuse, kan du som ejendomsmægler også arbejde med projektsalg, formidling af erhvervslejemål og meget mere. Med en diplomuddannelse i vurdering har du mulighed for at få job som erhvervsmægler eller diplomvaluar.

Hvor meget tjener en ejendomsmægler?

2Som nyuddannet ejendomsmæglerassistent var gennemsnitslønnen i 2014 på kr. 23.837 inklusiv pension, tillæg og værdi af personalegoder. For nyuddannede ejendomsmæglere var den tilsvarende gennemsnitsløn på kr. 31.076.

En del af din løn som ejendomsmægler vil typisk være provisionsbaseret. Dit lønniveau vil derfor hænge tæt sammen, hvor dygtig en sælger du er.

Hvor gode er jobmulighederne for ejendomsmæglere?

3Efter nogle hårde år i ejendomsbranchen er der hårdere konkurrence om jobbene som ejendomsmægler. Som udgangspunkt er jobmulighederne bedst i Sønderjylland, mens der ligeledes er gode jobmuligheder i Nordjylland og på Sjælland. På Fyn og i Midtjylland er der derimod længere imellem jobopslagene.

Man har en alsidig hverdag og der er ikke to dage, der er ens. Der sker altid noget og der er fart over feltet. Man møder og taler med mange forskellige mennesker. 

Jobbet som ejendomsmægler har to sider - vurderingssiden og salgssiden. På vurderingssiden handler det om at få boligen til salg og lægge en strategi sammen med sælger, for at sælge boligen så hurtigt som muligt til en fair pris. På salgssiden handler det om at finde en køber til boligen, som vil betale den højst mulige pris til sælger. 

- Henriette Møller Christesen, Ejendomsmægler

Senest opdateret: 29 okt 2018

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv