Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem. Du bliver med andre ord sælgers repræsentant.

I denne guide bringer vi dig igennem de tre trin til optagelse i ejendomsmæglerregisteret:

Når du har gennemført de tre trin, er du medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening og klar til at springe ud i din nye karriere som statsautoriseret ejendomsmægler. Du får også svar på de oftest stillede spørgsmål om din fremtidige branche under 3 hurtige om jobbet som ejendomsmægler.

Vil du arbejde med ejendomshandel? Se uddannelserne her

Vælg din ejendomsmægleruddannelse

Der findes ikke nogen formel uddannelse til ejendomsmægler. I stedet er der nogle formelle uddannelseskrav, som du kan leve op til på tre forskellige måder. Hvilken uddannelse, der passer bedst til dig, afhænger af din baggrund, og hvordan du vil tilrettelægge dine studier.

Har du en gymnasial uddannelse kan du tage en erhvervsakademiudannelse til finansøkonom eller en finansbachelor på fuldtid og supplere med moduler fra akademiuddannelsen i Finansiel rådgivning som deltidsstudier. Vil du hellere læse på deltid samtidig med, at du fx arbejder som trainee ved en ejendomsmæglerkæde eller lignende, kan du tage hele akademiuddannelsen.

Er du allerede kandidat, giver tillægsuddannelsen for akademikere dig mulighed for at tage en skræddersyet ejendomsmægleruddannelse med moduler fra akademiuddannelsen.

3 uddannelsesveje til dig, der ønsker at blive ejendomsmægler

Du har en gymnasial uddannelse og vil studere på fuldtid: 

Læs til finansøkonom på 2 år eller læs til finansbachelor på 3,5 år

Du har en gymnasial uddannelse og vil studere på deltid: 

Tag en akademiuddannelse i Finansiel rådgivning på 3 år

Du har en kandidatuddannelse med min 20 ECTS inden for det merkantile område:

Tag en individuel tillægsuddannelse for akademikere

Er du i tvivl om hvilken ejendomsmægleruddannelse, der passer dig bedst? Læs mere om de forskellige uddannelsesveje til ejendomsmæglertitlen eller tjek denne infografik ud og få helt styr på forskellen mellem en erhvervsakademiuddannelse og en akademiuddannelse.

Få erfaring i jobbet som ejendomsmægler

Inden du bliver optaget i ejendomsmæglerregisteret, skal du have fingeren på pulsen i forhold til do’s and don’ts i ejendomsbranchen. Det betyder i praksis, at du skal have dokumenterbar erfaring med opgaver som fx:

  • Indsamling og kvalitetssikring af oplysninger om ejendommen
  • Værdiansættelse af ejendommen ud fra besigtigelse, juridiske og tekniske oplysninger
  • Udarbejdelse af salgsprovenu, formidlingsaftale, salgsbudget og salgsopstilling
  • Annoncering, kunderådgivning og fremvisning af ejendommen
  • Forhandling mellem køber og sælger samt udarbejdelse af købsaftaler og sagsbehandling

Det kræver mindst to års erfaring på fuld tid med ovenstående opgaver, før du sender din ansøgning ind. Det kan fx være som trainee eller assistent ved en ejendomsmægler samtidig med, at du følger akademiuddannelsen. Mange af de større ejendomsmæglerkæder har særligt tilrettelagte uddannelsesforløb for aspirerende ejendomsmæglere.

Tegn en forsikringsordning via Dansk Ejendomsmæglerforening

Samtidig med, at du søger om optagelse i ejendomsmæglerregisteret, er der store fordele at hente ved også at søge om optagelse i Dansk Ejendomsmæglerforening. Først og fremmest får du som medlem af foreningen nemlig mulighed for at indgå i en forsikringsordning. Med den lever du op til lovpligtige ansvars- og garantistillelse for ejendomsmæglere.

  • Du får også adgang til en lang række tilbud og services, der gør din hverdag som ejendomsmægler lettere:
  • Ret til at bruge betegnelsen ”MDE” og til at bruge autoriserede formularer uden gebyrer
  • Adgang til mæglerfaglig telefonsupport og til foreningens informationssystem
  • Adgang til efteruddannelse, faglige møder og sociale arrangementer i lokalområdet

Du holder dig også up-to-date om udviklingen i ejendomsbranchen via nyhedsbreve, faglig nyhedsinformation og medlemsbladet fra Dansk Ejendomsmæglerforening. Sidst, men ikke mindst får du mulighed for at tegne en attraktiv sundhedsforsikring og pensionsordning.

Du er igennem alle tre trin – hvad nu?

Ejendomsmægler er en beskyttet titel. Du kan derfor først skrive ejendomsmægler på LinkedIn og på dit visitkort, når du er optaget i ejendomsmæglerregisteret ved Erhvervsstyrelsen.

Du søger om optagelse via selvbetjeningsløsningen VIRK indberet. Husk også at indsende den detaljerede arbejdsgivererklæring som dokumentation for din erhvervserfaring.

Tjek vejledningerne ud og find skabelonen til arbejdsgivererklæringen på Erhvervsstyrelsens hjemmeside under ’Optagelse i ejendomsmæglerregisteret’.

Tre hurtige om jobbet som ejendomsmægler

Er du nysgerrig efter at vide mere om dine fremtidsmuligheder, når ejendomsmæglertitlen er i hus? Her har vi samlet de tre oftest stillede spørgsmål om jobbet som ejendomsmægler.

1. Hvad laver en ejendomsmægler?

Som ejendomsmægler er du typisk ansat ved en ejendomsmæglerkæde som fx EDC, Home eller Nybolig. Du kan også arbejde ved domstole eller kreditinstitutioner, og på sigt kan du blive indehaver af din egen ejendomsmæglerforretning.

Udover formidling af andelsboliger, ejerlejligheder og parcelhuse, kan du som ejendomsmægler også arbejde med projektsalg, formidling af erhvervslejemål og meget mere. Med en diplomuddannelse i vurdering har du mulighed for at få job som erhvervsmægler eller diplomvaluar.

2. Hvor meget tjener en ejendomsmægler?

Som nyuddannet ejendomsmæglerassistent var gennemsnitslønnen i 2014 på kr. 23.837 inklusiv pension, tillæg og værdi af personalegoder. For nyuddannede ejendomsmæglere var den tilsvarende gennemsnitsløn på kr. 31.076.

En del af din løn som ejendomsmægler vil typisk være provisionsbaseret. Dit lønniveau vil derfor hænge tæt sammen, hvor dygtig en sælger du er.

3. Hvor gode er jobmulighederne for ejendomsmæglere?

Efter nogle hårde år i ejendomsbranchen er der hårdere konkurrence om jobbene som ejendomsmægler. Som udgangspunkt er jobmulighederne bedst i Sønderjylland, mens der ligeledes er gode jobmuligheder i Nordjylland og på Sjælland. På Fyn og i Midtjylland er der derimod længere imellem jobopslagene.

Som ejendomsmægler har du en alsidig hverdag, og der er ikke to dage, der er ens. Der er altid fart over feltet. 

Jobbet som ejendomsmægler har to sider - vurderingssiden og salgssiden. På vurderingssiden handler det om at få boligen til salg og lægge en strategi sammen med sælger for at sælge boligen så hurtigt som muligt til en fair pris. På salgssiden handler det om at finde en køber til boligen, som vil betale den højst mulige pris til sælger. 

- Henriette Møller Christesen, Ejendomsmægler

Senest opdateret: 07 nov 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Sabbatår, uddannelse og drømme om det frie liv

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

6 uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Spor dig ind på din fremtid i vores karriereguides

Har du en idé om, hvad du vil arbejde med, men er du ikke sikker på, hvilke muligheder du har? Der er langt over 1.000 uddannelser i Danmark, og mange af dem kan føre til endnu flere forskellige jobtitler. Her på siden publicerer vi løbende nye karriereguides til forskellige brancher. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år ved ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere