Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem. Du bliver med andre ord sælgers repræsentant.

I denne guide bringer vi dig igennem de tre trin til optagelse i ejendomsmæglerregisteret:

Når du har gennemført de tre trin, er du medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening og klar til at springe ud i din nye karriere som statsautoriseret ejendomsmægler. Du får også svar på de oftest stillede spørgsmål om din fremtidige branche under 3 hurtige om jobbet som ejendomsmægler.

Vil du arbejde med ejendomshandel? Se uddannelserne her

Vælg din ejendomsmægleruddannelse

Der findes ikke nogen formel uddannelse til ejendomsmægler. I stedet er der nogle formelle uddannelseskrav, som du kan leve op til på tre forskellige måder. Hvilken uddannelse, der passer bedst til dig, afhænger af din baggrund, og hvordan du vil tilrettelægge dine studier.

Har du en gymnasial uddannelse kan du tage en erhvervsakademiudannelse til finansøkonom eller en finansbachelor på fuldtid og supplere med moduler fra akademiuddannelsen i Finansiel rådgivning som deltidsstudier. Vil du hellere læse på deltid samtidig med, at du fx arbejder som trainee ved en ejendomsmæglerkæde eller lignende, kan du tage hele akademiuddannelsen.

Er du allerede kandidat, giver tillægsuddannelsen for akademikere dig mulighed for at tage en skræddersyet ejendomsmægleruddannelse med moduler fra akademiuddannelsen.

3 uddannelsesveje til dig, der ønsker at blive ejendomsmægler

Du har en gymnasial uddannelse og vil studere på fuldtid: 

Læs til finansøkonom på 2 år eller læs til finansbachelor på 3,5 år

Du har en gymnasial uddannelse og vil studere på deltid: 

Tag en akademiuddannelse i Finansiel rådgivning på 3 år

Du har en kandidatuddannelse med min 20 ECTS inden for det merkantile område:

Tag en individuel tillægsuddannelse for akademikere

Er du i tvivl om hvilken ejendomsmægleruddannelse, der passer dig bedst? Læs mere om de forskellige uddannelsesveje til ejendomsmæglertitlen eller tjek denne infografik ud og få helt styr på forskellen mellem en erhvervsakademiuddannelse og en akademiuddannelse.

Få erfaring i jobbet som ejendomsmægler

Inden du bliver optaget i ejendomsmæglerregisteret, skal du have fingeren på pulsen i forhold til do’s and don’ts i ejendomsbranchen. Det betyder i praksis, at du skal have dokumenterbar erfaring med opgaver som fx:

  • Indsamling og kvalitetssikring af oplysninger om ejendommen
  • Værdiansættelse af ejendommen ud fra besigtigelse, juridiske og tekniske oplysninger
  • Udarbejdelse af salgsprovenu, formidlingsaftale, salgsbudget og salgsopstilling
  • Annoncering, kunderådgivning og fremvisning af ejendommen
  • Forhandling mellem køber og sælger samt udarbejdelse af købsaftaler og sagsbehandling

Det kræver mindst to års erfaring på fuld tid med ovenstående opgaver, før du sender din ansøgning ind. Det kan fx være som trainee eller assistent ved en ejendomsmægler samtidig med, at du følger akademiuddannelsen. Mange af de større ejendomsmæglerkæder har særligt tilrettelagte uddannelsesforløb for aspirerende ejendomsmæglere.

Tegn en forsikringsordning via Dansk Ejendomsmæglerforening

Samtidig med, at du søger om optagelse i ejendomsmæglerregisteret, er der store fordele at hente ved også at søge om optagelse i Dansk Ejendomsmæglerforening. Først og fremmest får du som medlem af foreningen nemlig mulighed for at indgå i en forsikringsordning. Med den lever du op til lovpligtige ansvars- og garantistillelse for ejendomsmæglere.

  • Du får også adgang til en lang række tilbud og services, der gør din hverdag som ejendomsmægler lettere:
  • Ret til at bruge betegnelsen ”MDE” og til at bruge autoriserede formularer uden gebyrer
  • Adgang til mæglerfaglig telefonsupport og til foreningens informationssystem
  • Adgang til efteruddannelse, faglige møder og sociale arrangementer i lokalområdet

Du holder dig også up-to-date om udviklingen i ejendomsbranchen via nyhedsbreve, faglig nyhedsinformation og medlemsbladet fra Dansk Ejendomsmæglerforening. Sidst, men ikke mindst får du mulighed for at tegne en attraktiv sundhedsforsikring og pensionsordning.

Du er igennem alle tre trin – hvad nu?

Ejendomsmægler er en beskyttet titel. Du kan derfor først skrive ejendomsmægler på LinkedIn og på dit visitkort, når du er optaget i ejendomsmæglerregisteret ved Erhvervsstyrelsen.

Du søger om optagelse via selvbetjeningsløsningen VIRK indberet. Husk også at indsende den detaljerede arbejdsgivererklæring som dokumentation for din erhvervserfaring.

Tjek vejledningerne ud og find skabelonen til arbejdsgivererklæringen på Erhvervsstyrelsens hjemmeside under ’Optagelse i ejendomsmæglerregisteret’.

Tre hurtige om jobbet som ejendomsmægler

Er du nysgerrig efter at vide mere om dine fremtidsmuligheder, når ejendomsmæglertitlen er i hus? Her har vi samlet de tre oftest stillede spørgsmål om jobbet som ejendomsmægler.

1. Hvad laver en ejendomsmægler?

Som ejendomsmægler er du typisk ansat ved en ejendomsmæglerkæde som fx EDC, Home eller Nybolig. Du kan også arbejde ved domstole eller kreditinstitutioner, og på sigt kan du blive indehaver af din egen ejendomsmæglerforretning.

Udover formidling af andelsboliger, ejerlejligheder og parcelhuse, kan du som ejendomsmægler også arbejde med projektsalg, formidling af erhvervslejemål og meget mere. Med en diplomuddannelse i vurdering har du mulighed for at få job som erhvervsmægler eller diplomvaluar.

2. Hvor meget tjener en ejendomsmægler?

Som nyuddannet ejendomsmæglerassistent var gennemsnitslønnen i 2014 på kr. 23.837 inklusiv pension, tillæg og værdi af personalegoder. For nyuddannede ejendomsmæglere var den tilsvarende gennemsnitsløn på kr. 31.076.

En del af din løn som ejendomsmægler vil typisk være provisionsbaseret. Dit lønniveau vil derfor hænge tæt sammen, hvor dygtig en sælger du er.

3. Hvor gode er jobmulighederne for ejendomsmæglere?

Efter nogle hårde år i ejendomsbranchen er der hårdere konkurrence om jobbene som ejendomsmægler. Som udgangspunkt er jobmulighederne bedst i Sønderjylland, mens der ligeledes er gode jobmuligheder i Nordjylland og på Sjælland. På Fyn og i Midtjylland er der derimod længere imellem jobopslagene.

Som ejendomsmægler har du en alsidig hverdag, og der er ikke to dage, der er ens. Der er altid fart over feltet. 

Jobbet som ejendomsmægler har to sider - vurderingssiden og salgssiden. På vurderingssiden handler det om at få boligen til salg og lægge en strategi sammen med sælger for at sælge boligen så hurtigt som muligt til en fair pris. På salgssiden handler det om at finde en køber til boligen, som vil betale den højst mulige pris til sælger. 

- Henriette Møller Christesen, Ejendomsmægler

Senest opdateret: 07 nov 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2019

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere