Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år! Du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse.

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Vejen til drømmeuddannelsen behøver ikke at være lang og uoverskuelig. Det er nemlig ikke en hindring, at du har været ude af skolesystemet i ét eller flere år. Hos flere uddannelsesinstitutioner er det nemlig muligt at tage en STX på 2 år.


Hvad end du har taget 10. klasse, været på efterskole, ude og rejse eller fortrudt dit uddannelsesvalg, så har du altså her mulighed for at indhente det år, du har brugt og komme videre i uddannelsessystemet.

Herunder kan du læse om dine muligheder, hvis du gerne vil i gang med en ungdomsuddannelse, men samtidig også gerne vil hurtigt videre.

Tag din STX på bare 2 år

Vil du gerne skære ned i tiden, du bruger på STX? Så er det muligt at blive færdig med din gymnasiale uddannelse på bare 2 år. Det, at uddannelsen kun tager 2 år, har ingen betydning for det faglige eller dit udbytte.

Du får den samme eksamen og de samme kompetencer, som man gør på den 3-årige STX, men med et mere koncentreret og intensivt uddannelsesforløb. Men hvordan kan det så lade sig gøre? Det kan det, fordi du springer grundforløbet over, og begynder direkte på din studieretning.

Derudover kan det lade sig gøre, fordi de kreative fag såsom idræt og musik er taget af skemaet. Du når simpelthen i mål med din STX på kun to år, og får dermed en hurtigere vej til drømmeuddannelsen. 

Dine muligheder for studieretning og valgfag afhænger af den enkelte skole. Du kan tidligst starte på den 2-årige STX ét år efter, du har afsluttet din 9. klasse. Det er altså ikke muligt at komme ind direkte fra 9. klasse, men du kan godt starte direkte efter 10. klasse.

Vil du læse en lang eller mellemlang videregående uddannelse?

Hvis du læser om den 2-årige STX, kan det måske være svært at gennemskue, hvor den adskiller sig fra en HF. Men dit valg af videregående uddannelse efter ungdomsuddannelsen har stor betydning for, hvad du skal vælge.

Den 2-årige STX giver adgang til de samme videregående uddannelser som den traditionelle 3-årige STX.

HF står for højere forberedelseseksamen og er en 2-årig gymnasial uddannelse, der er målrettet erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser. HF er derfor et fornuftigt valg, hvis du ønsker en kort eller mellemlang videregående uddannelse. Ønsker du derimod at gå på universitetet, kan det være en god ide for dig, at vælge STX retningen i stedet. Alternativt kan du vælge en HF med overbygning, hvor du ved endt uddannelse vil have adgang til at søge ind på en universitetsbacheloruddannelse. Du kan læse mere om HF her

Bliv klar til gymnasiet og EUX

Er du i tvivl om, gymnasiet er noget for dig, eller overvejer du, om EUX er en mulighed? Så er det på nogle skoler muligt at tage et gymnasieforberedende forløb, hvor du har fagene dansk C, engelsk C og samfundsfag C. 

Målet med forløbet er at forberede dig på at begynde på enSTX, HF, HHX, HTX eller EUX.

Samfundsfag C er på gymnasieniveau og meritgivende for STX, dvs. at du kan få overført din eksamenskarakter til dit eksamensbevis og ikke skal tage faget igen, hvis du begynder på STX efter sommerferien.

Find din uddannelse her


Annoncer