Mød en blomsterdekoratør

Christina er færdiguddannet blomsterdekoratør fra Roskilde Tekniske skole, og har været i lære hos Blomster Stalden i Salløv. Sidste år vandt hun bronzemedaljen i juniorklassen ved DM i Blomsterkunst, og hun har netop åbnet virksomheden ’Lykkelig v/Christina Lykke Peulecke’, der altid har været hendes store drøm.

[Facebook:like]

Mød en blomsterdekoratør

Christina er uddannet blomsterdekoratør fra Roskilde Tekniske skole, og har været i lære hos Blomster Stalden i Salløv. Sidste år vandt hun bronzemedaljen i juniorklassen ved DM i Blomsterkunst, og hun har netop åbnet virksomheden ’Lykkelig v/Christina Lykke Peulecke’, der altid har været hendes store drøm.

I interviewet fortæller hun om hverdagen som blomsterdekoratør og giver dig, der drømmer om et kreativt job med blomsterbinding og glade kunder, et par fif med på vejen.

Skrevet af informationsmedarbejder Anne Sparresø Merklin

Hvordan startede din interesse for at blive uddannet blomsterdekoratør?

”Jeg har altid været virkelig glad for alt, der er kreativt. Og jeg er opvokset i et hjem hvor haven, skoven og hjemmelavede ting havde stor værdi for vores dagligdag. Min mor gik til blomsterbinding, og jeg var heldig at komme med, og det var fantastisk!

Jeg lavede mange dekorationer til jul til firmabestillinger og til familien på hobbyniveau, og da min farfar døde, da jeg var 21, fik jeg æren af at lave kistepynten som en sidste hilsen til ham. Derfra vidste jeg bare, at det her var noget, jeg ville lave hver dag!”

Har du altid vidst, at det var den uddannelse, du gerne ville tage?

”Nej. Jeg tog direkte i gymnasiet efter 10 klasse, og det var slet ikke mig. Jeg elskede at lære og løse opgaver, men kedede mig ekstremt og begyndte at pjække. Det var først, da jeg var igang med HF på VUC, at jeg fik øjnene op for Blomsterdekoratør uddannelsen, at jeg tog mig sammen og fik min studentereksamen, at jeg kunne komme igang. Jeg opdagede, at hvis jeg tog en HGS tilbygning til min HF, så kunne jeg komme i lære som blomsterdekoratør”.

Hvilke andre uddannelser eller jobmuligheder har du haft overvejet?

”Jeg synes, at naturvidenskab er ret fedt, så jeg overvejede en kort periode at blive botaniker eller biolog.

Derudover har min far en køreskole, og jeg har taget alle kørekort, der findes! Så han mente bestemt, at jeg skulle være kørelærer og arbejde for ham, men det var ikke noget for mig! Så jeg sagde ’nej tak’ og begyndte at lede efter en læreplads som blomsterdekoratør”.

Hvilke jobmuligheder har man som blomsterdekoratør?

”Jeg kan arbejde som blomsterdekoratør i en butik som ansat, starte min egen virksomhed, blive dommer til mesterskaberne i moderne blomsterkunst og rejse verden rundt - eller blive dekoratør på et slot eller hos en virksomhed, som skal have pyntet lokalerne op. Det kunne eksempelvis være hos Royal Copenhagen. Så mulighederne er mange!”.

Hvad er det bedste ved din uddannelse?

”Det bedste ved min udannelse er helt klart den glæde, jeg får ved at udføre et arbejde, som gør et indtryk på kunderne; Det kan være glæde eller sorg. Det man gør som blomsterdekoratør er jo at formidle en følelse og kreere en stemning”.

Er der noget, der er mindre godt ved din uddannelse?

”Arbejdstiderne følger jo de typiske åbningstider, og det gør at du ofte har sent fri. Dagene kan derfor godt blive lange, når man så skal op på grønttorvet tidligt om morgenen og skal lukke butikken kl 18.

Og så betyder højtider jo blomster! Så derfor skal vi på job de dage alle andre har fri, men det er et valg som man tager, og jeg har ikke børn, der er afhængige af mig, og derfor kan jeg arbejde når jeg vil”.

Hvad har været din bedste oplevelse ved at stå i lærer været indtil videre?

”Det at man bliver kastet ud i en masse nye ting, ofte ukendte arbejdsopgaver med nye mennesker gør, at man skal kunne være frisk og omstillingsparat.

Man lærer, at man ikke skal holde sig tilbage, men prøve sig frem og kaste sig ud i tingene. Jeg elsker udfordringer”.

Hvor er din nuværende læreplads?

”Jeg har fået en læreplads hos Blomster Stalden i Salløv ved Roskilde, hvor jeg skifter imellem jobbet i butikken og skolen. Jeg har været på skole 5 gange i løbet af min læretid, hvor jeg så skal bruge min nye viden både fra bøgerne, men også håndværksmæssigt ude i butikken.

Jeg var meget heldig at finde en læreplads, har jeg fået at vide. Jeg har kun søgt dette ene sted og før jeg fik pladsen arbejdede jeg her nogle dage, hvor jeg faktisk gjorde mere rent end jeg havde med blomster at gøre. Jeg mødte de andre ansatte og vi snakkede og så hinanden an imens vi arbejdede.

Jeg bandt ikke andet end 1 buket (som jeg lavede om nogle gange) og så fik med hjem. Det var gennem min gode indstilling til kunder og de andre ansatte samt den faktor, at jeg selv tog ansvar og kunne arbejde selvstændigt, at jeg fik jobbet! Det betød altså ikke så meget, hvad jeg kunne teknisk (for jeg kunne vitterligt intet). Det skulle jeg jo lære på skolen og i butikken”.

Hvilke arbejdsopgaver har du hos Blomster Stalden?

”Jeg har rigtig mange opgaver, men det er en butiksuddannelse, så jeg har meget med kundebetjening at gøre. Kundeservice er næsten lige så vigtigt som håndværket. Jeg har mange opgaver såsom at bestille varer, pakke varerne ud, prisfastsættelse, opsætning og omrokering i butikken, varerbehandling, kundeservice, kasseopgørelser og selvfølgelig selve håndværket.

Vi binder mange buketter, da det er hvad de fleste kunder kommer for. - Men vi laver også begravelse, bryllups og borddekorationer til fester, gavekurve med delikatesser og nogle gange opstiller vi til konkurrencer. Der afholdes utrolig mange konkurrencer i moderne blomsterkunst, men der er desværre ikke så meget fokus på det som jeg synes, der virkelig skulle.

Det er fantastiske happenings med så meget skønhed og så mange forkellige teknikker og udtryksformer. Mange af de teknikker vi bruger i dagligdagen i blomsterbutikker, er faktisk ofte udviklet under konkurrencer, og derfor er konkurrencer en vigtig del af vores håndværk”.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

”De forskellige dage har forskellige opgaver, men nogle af opgaverne i løbet af dagen er selvfølgelig også rutinepræget: De afskårede blomster skal ordnes og sættes præsentabelt op, så det danner et smukt farvespil for os og kunderne, og så skal ordrene laves og bringes ud.

Vi har en høj butikstandard, så rengøring er også en vigtig del af dagen, da vi ’sviner’ en del når vi arbejder. Når ordrene er lavet klar, og butikken er flot – og der ikke er nogen kunder, så bruger vi tiden på at opstille ’delikasser’ og brugskunst, som vi også har rigtig meget af. Når der er tid laver vi sammenplantninger, bestiller varer og ’leger’ ved at afprøve forskellige teknikker, sammensætninger og så videre”.

Hvad er det bedste ved din læreplads?

”Jeg nyder dagligdagen, men det er især sjovt, når der skal laves nogle store og dyre ting, så man virkelig kan få lov til at lege med varerne og udtrykket.

Men skoleopholdene er faktisk noget af det bedste! Ikke kun fordi, at man så har tidligt fri, men også det, at jeg møder en masse andre unge mennesker, som er igang med det samme som mig, og som står overfor de samme glæder og udfordringer.

Da det ofte er en lille virksomhed sådan en blomsterbutik, så har man som regel få kollegaer og man arbejder tæt med chefen. Det er godt at få snakket og arbejdet sammen med en masse andre, for du kan virkelig lære meget af at se på andre arbejde”.

Hvordan kommer din afsluttende eksamen til at foregå?

”Som en del af min eksamen, skal jeg skrive en 30 siders rapport og afholde et event. I rapporten skal man demonstrere, at man har forståelse for den merkantile del af jobbet (regnskab, service osv.) og vise, at du har udviklet en teknisk forståelse for dit håndværk (blomsternavne, farvelære, teknikker osv).

Man skal afholde et event, hvor man har valgt, hvilken form for blomsterbinderier man vil vise – det kunne eksempelvis være bryllup eller begravelse. Og så skal man vælge 2 specifikke binderier, som man så skal lave til selve eksamen, når man er oppe at forsvare sin skriftlige opgave og bliver bedømt på opgaven og binderierne.

Der er mange måder at lave event på, men normalt afholdes det i butikken. Det skal være salgsfremmende for butikken, og jeg har prøvet noget nyt – nemlig at afholde eventet sammen med en brudebutik, hvor hun anbefaler mig til kunderne i fremtiden. Den 26 april 2015 udstiller jeg mine binderier i House of Brides smukke lokaler, hvor ejeren jo allerede har den målgruppe, jeg søger: Kommende brudepar”. 

Kan du løfte sløret for dine kreative tanker om, hvad du vil lave?

”Jeg skal vise brudene det nyeste indenfor brudearbejde: Brudebuketter, brystbuketter, hårpynt, blomstersmykker og bordekorationer. Det bliver en masse moderne binderier, men også de traditionelle. Især brudebuketter vil være i fokus”.

Tror du man skal være en bestemt type for at blive blomsterdekoratør?

”Man skal helt klart være kreativt anlagt, og have lyst til at have med mennesker at gøre, for du skal formidle deres ønsker, følelser og idéer.

Man skal kunne lide at udfordre sig selv synes jeg, så man hele tiden bliver bedre, og hvis man har farve og form forståelse, hjælper det dig helt klart – for du skal hele tiden sammensætte farver, størrelser, overflader og former”.

Har du et eller flere gode råd til unge, der gerne vil det samme som dig?

”Du skal kaste dig ud i det. Det er et hårdt, men ufattelig lækkert job. Det er fysisk hårdt, men med vilje (og det rette fodtøj) så kommer man ufattelig langt. Gå ind i blomsterbutikken og sig du virkelig drømmer om at blive blomsterdekoratør, og spørg om de søger elev eller om de kan bruge dig som studiejob – til at starte med. Leg i fritiden og tag billeder, som du evt kan vise under samtalen.

Tag udfordringen op, kæmp for det du vil!”.

Hvad er dine fremtidsplaner i forhold til uddannelse og job?

”Jeg er igang med at starte min egen virksomhed op, men jeg kan ikke leve af det endnu, så det bliver ved siden af et deltids eller fuldtidsjob. Jeg skal finde et nyt job når jeg er udlært til sommer, og jeg håber jeg kan få tid til at stille op til konkurrencer igen. Jeg fik Bronze til Danmarksmesterskaberne i moderne blomsterkunst sidste år i junior rækken (for elever), og jeg synes det var det vildeste jeg har oplevet indenfor dette fag.

Så jeg drømmer om at kunne rejse rundt i verden og konkurrere, blive dygtigere og få en butik op og kører”.

Hvad er dit drømmejob?

”Mit drømmejob er helt klart at være blomsterdekoratør. Men jeg drømmer om, at jeg en dag er så dygtigt, at jeg kan komme ind og arbejde på et slot, kunne komme til konkurrencer og så have så meget omtale, at jeg kan blive min egen chef med egen butik og ansatte”.

[Facebook:like]


Annoncer