Virksomheder og ledere efterspørger i dag de dygtigste talenter. De vil rekruttere de bedste i branchen. Hvis du skal skille dig ud og gøre dig selv attraktiv, er det derfor vigtigt, at du finder frem til dine kernekompetencer og bliver opmærksom på dit talent.
Søren Freund er konsulent hos FridayCPH, der beskæftiger sig med talentudvikling. Her får du hans 6 gode råd til, hvordan du arbejder med dine forcer og skaber din egen succes.
Sæt dine kompetencer i spil
Mange tror, at et talent er noget, du har eller ikke har. Men det er en forkert eller forvrænget opfattelse af begrebet, for i virkeligheden har alle mennesker noget, som de er særligt gode til.
Det er til gengæld ikke alle, der kender til deres talent, fordi det først kommer til udtryk, når du udfører en given opgave eller engagerer dig i en bestemt aktivitet, hvor du kan få mulighed for at dyrke de kernekompetencer.
At blive bevidst om, hvad du er god til, handler derfor i høj grad om at sætte dig selv i situationer, hvor du kan bringe dine kompetencer i spil, så du bliver bekendt med dit talent.
Du bør derfor udfordre dig selv ved at prøve dig frem og eksperimentere med ting, der fanger din interesse for at blive klar over, hvad dit talent er. Det kan for eksempel være gennem studiejobs, praktik, networking-arrangementer, foredrag eller andet, hvor du kan bringe dig selv og dine kompetencer i spil, snuse til spændende aktiviteter og søge nye udfordringer.
Lyt til dig selv
Dernæst er det vigtigt, at du lytter til dig selv. Du er nødt til at følge din mavefornemmelse og gøre de ting, du synes er spændende, uanset hvad din omgangskreds eventuelt måtte tænke om det.
Du finder nemlig typisk dit talent i aktiviteter, hvor du trives og har det sjovt. Det handler derfor om at finde det gyldne sweet-spot mellem kompetence og lyst. Det er dér, du finder vejen til dit talent og dermed også fremtidige succes.
Vær derfor ikke bange for at kaste dig ud i aktiviteter, der er anderledes eller utraditionelle. Tag en chance og se, om det mon er noget for dig. Du skal heller ikke være bange for at gøre noget, der er forkert, for der er også en stor læring i at finde ud af, hvad du ikke er god til eller ikke kan lide.
På den måde styrker du din selvindsigt og bliver opmærksom på dine egne begrænsninger og styrker. Sådan kan du lettere fremadrettet navigere efter, hvad du er god til, og det gør dig meget bedre stillet i jagten på dit talent.
Sørg for at udvikle dit talent
Når du har fundet frem til det område, hvor dine kernekompetencer kommer i spil, og hvor du samtidig trives og har det sjovt, er det vigtigt, at du fokuserer på at videreudvikle dit kompetencefelt. Det handler nemlig ikke om at dyrke det, du ikke er god til, men derimod mod om at skabe værdi ved at dyrke de ting, der gør dig speciel, og hvor du skiller dig ud fra mængden.
Er du fx hverken god til matematik eller glad for det, så find ud af, om det er en begrænsning for din fremtidige succes. Hvis det alligevel ikke har en stor betydning for din karriere, så er det unødvendigt at bruge dine ressourcer og dit fokus her. Træn og dyrk i stedet dine interesser og kernekompetencer, og på den måde kan du accelerere din udvikling og dit talent.
Stop med at sammenligne dig selv med andre
Du bør ikke sammenligne dig selv med andre, for alle mennesker er forskellige, og I har ikke de samme kompetencer eller forudsætninger.
Forestil dig for eksempel en 100 meter sprint. Hvis du skal gennemføre løbet med en 50 kg rygsæk på ryggen, har du ikke en jordisk chance for at nå dem, der kan løbe frit. Du har nogle forudbestemte kort på hånden, som ingen andre har, og derfor giver det ikke mening at sidestille din egen situation med deres.
Det handler derimod om, hvad du gør med de forudsætninger, evner og lyster som du er blevet givet. Derfor skal du i stedet rette fokus indad og arbejde med dit eget talent og dit eget liv fremfor at rette blikket mod andres succes.
Spring ud i det!
Endeligt er det vigtigt, at du tvinger dig selv til at gøre ting, som du ikke føler dig komfortabel med. Hvis du ønsker at udvikle dig – både professionelt og personligt, er det helt nødvendigt, at du udfordrer dig selv og kaster dig ud i nye ting, som du aldrig har prøvet før. At arbejde med og finde dit talent kræver, at du nogle gange tør kaste dig ud på dybt vand.
Ved at turde gøre ting, som skræmmer dig og rykker til dine grænser, vil du udfordre din komfortzone og 9/10 gange opleve, at det slet ikke er så slemt, som du havde frygtet eller forestillet dig.
Vær tålmodig
Indstil dig på at talentudvikling er en livslang proces, og at alle svarene ikke kommer til dig i én åbenbaring. Det gode er, at du langt fra er den eneste, der er i tvivl om, hvilken retning du skal gå, og hvordan du skaber din egen succes, men jo før at du går i gang med at arbejde med dig selv og undersøger dine muligheder, jo hurtigere finder du også svarerne i din søgen.
Vil du gerne vide mere om talentudvikling? Her kan du læse mere om, hvordan du kan arbejde med dit digitale talent.