Vis studentum.dk som: Mobile

Guide til sexolog og parterapeut uddannelserne

Skal jeg vælge en uddannelse til parterapeut, sexolog eller begge dele? Hvad lærer jeg på uddannelserne? Er det overhovedet noget for mig? Hvad koster de, og hvordan bliver mine fremtidsmuligheder? Måske står du ved en skillevej i livet, hvor der skal ske noget nyt, og hvor du stiller dig selv de her spørgsmål.

En ting er sikkert. Kærlighed, parforhold og sex er nogle af de mest centrale elementer i livet. Alligevel oplever mange perioder i deres liv med ondt i kærlighedslivet, eller hvor seksualiteten driller.  Som sexolog, parterapeut eller begge dele får du en unik chance for at gøre en konkret forskel for andre, der hvor det betyder mest. Det stiller store krav til dig. Til gengæld åbner uddannelserne for mange veje i din karriere og dit liv.

Se uddannelserne her

Hvilken uddannelse til sexolog eller parterapeut skal du vælge?

Hverken ‘sexolog’ eller ‘parterapeut’ er beskyttede titler. Vil du have et godt fundament for din karriere, skal du derfor se dig godt for, når du vælger uddannelse. Hvilken en i junglen af sexolog- og parterapeutuddannelser, der passer dig bedst, afhænger af din baggrund og dine drømme for fremtiden.

I denne guide stiller vi skarpt på de spørgsmål, som vi ofte hører fra brugere, der overvejer at uddanne sig inden for parterapi og sexologi. Det sker via tre gode råd til, hvordan du finder ud af, om det er uddannelser for dig og vælger den rette uddannelse.

Som en ekstra bonus kan du også klikke dig videre og få inspiration fra to af landets førende kvinder og indehavere af de største private skoler på området, Yazmin Fox og Joan Ørting. Med baggrund i mange års erfaring giver de dig et unikt indblik i uddannelserne og karrieremuligheder for fremtidens sexologer og parterapeuter.

Læs mere om uddannelserne til parterapeut og sexolog

Klik her og bliv klog på mulighederne med en sexolog eller parterapeut uddannelse

1: Sæt ord på, hvorfor du vil være sexolog og/eller parterapeut

Alle kan i princippet kalde sig sexolog eller parterapeut. Det gør det ikke en uddannelse eller et job for alle. Det kræver empati, rummelighed og mod at hjælpe andre til bedre relationer seksuelt og i parforholdet. Det kræver også, at du virkelig vil det. Du skal være klar til at arbejde med dig selv både under uddannelsen og bagefter.

Har du passionen med dig, og er du solidt forankret i dig selv? Så kan en uddannelse til sexolog, parterapeut eller begge to være oplagt for dig, som:

 • Vil ændre retning i dit liv og satse på en ny karriere som behandler, foredragsholder, underviser eller rådgiver med speciale i sexologi og parterapi.
 • Vil supplere din sundhedsfaglige, pædagogiske eller psykologiske baggrund med specialiseret viden om seksualitet, køn og parforhold.
 • Vil booste din personlige udvikling og hvile mere i din egen seksualitet såvel som i dit parhold og i familielivet.

Stadig flere sexologer eller parterapeuter vælger også at yde rådgivning telefonisk eller online som for eksempel brevkasseredaktør. Det kan enten være på egen hjemmeside eller på etablerede mediers platform. Sexlivets centrale betydning for parforholdet gør, at parterapeutuddannelsen ofte er et naturligt tilvalg, når du først er uddannet sexolog.

Hører du til den første kategori, skal du være klar til at satse 110 procent på at opbygge din virksomhed og dit personlige brand som sexolog og/eller parterapeut. De næste to råd er særligt til dig, der er klar til de første skridt ud på denne karrierevej.

Læs interviewet med Yazmin Fox, stifter af Sexologiskolen

Klik her og læs hele interviewet med Yazmin Fox, stifter af Sexologiskolen

2: Gør op med dig selv, hvor meget du vil investere i din drøm

Er du kørt træt i den daglige trummerum, og er du klar til at møde andre mennesker, der hvor det gør allermest ondt og kan blive allerbedst? Er du klar til at tage de første skridt ud på en rejse, hvor du opdager nye sider af dig selv og booster din personlige selvudvikling?

Inden du springer ud i et karriereskifte til sexolog og/eller parterapeut, er det en god idé at overveje, hvor meget du vil og kan investere i drømmen. Både økonomisk og personligt. Stil for eksempel dig selv spørgsmål som:

 • Hvor meget tid kan jeg investere i uddannelse her og nu og på sigt i form af efteruddannelse, egen-terapi og mentorforløb?
 • Hvad brænder jeg for? Vil jeg primært arbejde med sexologiske problemstillinger, relationer i parforholdet eller begge dele?
 • Vil jeg helst arbejde med klienter, eller er det måske mere mig at arbejde med formidling eller rådgivning af relevante fagfolk eller privatpersoner?
 • Hvor mange penge har jeg at investere i min sexolog- og parterapeutuddannelse? Hvor meget skal jeg tjene for at klare mine faste udgifter?

Du kommer ikke sovende til en position, hvor du kan leve af dit nye job. Det gælder uanset, om du drømmer om egen praksis, vil rådgive eller holde foredrag. Som sexolog og parterapeut går du ud på en ny sti i livet, hvor du er i konstant udvikling. Både via egen terapi og løbende uddannelse samt kurser. Du skal også være klar på at uddanne dig og udvikle din virksomhed samtidig med, at du arbejder i dit gamle job, hvis du ikke har andre indtægtskilder.

Når du har svarene på ovenstående spørgsmål er du klar til den tredje og afgørende fase. Nemlig at finde den uddannelse til sexolog og/eller parterapeut, der klæder dig bedst på til netop den fremtid, du drømmer om.

Læs hele interviewet med Joan Ørting

Klik her og læs hele interviewet med Joan Ørting

3: Vælg den sexolog- og parterapeutuddannelse, der matcher dig bedst

Ligesom titlerne ‘sexolog’ og ‘parterapeut’ ikke er beskyttede, er der heller ikke én uddannelse, der kan lede til en karriere som enten sexolog, parterapeut eller begge dele. For mange vil en af de to mest etablerede private uddannelsessteder på området, være et godt valg.

 • Sexologiskolen ved Yazmin Fox: her får du en uddannelse med en solid forankring i det hele menneske og evidensbaseret forskning. Uddannelserne kombinerer de to V'er: Videnskab og Visdom. Foruden sexolog- og parterapeutuddannelser, kan du også vælge imellem fire specialistuddannelser i Vaginal terapi, Erhvervssexologi og coaching, Tantrayoga lærer samt Didaktisk sexologi og kommunikation. 
 • Uddannelserne ved Joan Ørting: her får du en uddannelse med afsæt i forskellige terapiformer, meditation, tantra og vejrtrækningsterapi. Uddannelserne til sexolog og parterapeut såvel som til selvværdsvejleder er alle 'menneskeuddannelser', der handler om udvikling og hvad det vil sige at være menneske.

Hvad enten du vælger at tage din uddannelse til sexolog, parterapeut eller begge ved Sexologiskolen eller Joan Ørting, får du en modulopbygget uddannelse i Aarhus eller København med undervisning i weekenderne. På den måde kan du passe et job ved siden af. Begge steder afslutter du også din uddannelse med eksamen og en certificering, der åbner døre til din fremtid. Og egen-terapi er en integreret del af din uddannelsesrejse.

Så hvilken en skal du vælge? Det er det kun dig, som kan svare på. Besøg begge sexologiskoler til en introaften. Her får du mulighed for at mærke stemningen og få svar på dine spørgsmål. Det er den bedste måde at pejle dig ind på, hvad der er det bedste valg for netop dig. 

Få tip til din legatsøgning

Klik her og få tre råd til succes med legatsøgning

Andre uddannelsesveje inden for sexologi og parterapi

Har du allerede en relevant faglig baggrund inden for det psykologiske, pædagogiske eller sundhedsfaglige felt, og vil du udvide din faglige horisont med specialistviden om parterapi og/eller sexologi? Så er der en række andre uddannelsesveje til dig, der vil bruge din specialistviden i dit professionelle virke. Et udvalg af disse er:

 • Uddannelsen i Klinisk Sexologi ved DACS: her får du et tredelt uddannelsesforløb med mulighed for autorisation i klinisk sexologi på to niveauer. Uddannelserne tager afsæt i de nordiske retningslinjer og henvender sig til dig, der vil styrke din sexologiske viden og arbejde med rådgivning eller terapeutisk behandling af fysiske og psykiske seksuelle problematikker
 • Masteruddannelsen i sexologi ved Aalborg Universitet: her får du den første akkrediterede sexologiske videreuddannelse i Danmark, der er universitetsforankret. På uddannelsen lærer du bl.a. at igangsætte eller gennemføre relevant sexologisk undersøgelse, udredning, rådgivning og/eller behandling.
 • Seksualvejlederuddannelsen: her får du en uddannelse med fokus på handicap, ældre og seksualitet. Uddannelsen er den ældste af sin art og har en solid forankring i teori, viden og praksis. 

Fælles for de tre ovenstående uddannelser er, at du skal have en relevant mellemlang eller lang videregående uddannelse. Du skal også have minimum nogle års erfaring inden for dit felt, før du kan blive optaget.

Banker dit hjerte for parterapi? Så er der også flere veje at vælge. Du kan fx vælge at tage en kandidatuddannelse i psykologi med speciale i parterapi. Derudover findes der en række uddannelser, der kan lede til en fremtid som parterapeut. Det kan fx være imago parterapeut, gestalt terapeut, familieterapeut, EFT parterapeut eller psykoterapeut. Du kan få et overblik over uddannelsesmuligheder inden for parterapi her. 

Skrevet af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen

Senest opdateret: 01 dec 2020

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide