5 råd til dig, der flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet 5 gode råd, så du får styr på alt det praktiske og din studieøkonomi fra starten og har overskud og mod på livet som studerende.

5 råd til dig, der flytter hjemmefra til studiestart | Læs mere her

Flyver du fra reden til studiestart? Så er du ikke alene. Når studiepladserne er fordelt, er der hvert år titusindevis unge, der for første gang skal stå på egne ben i en ny by og med en ny uddannelse. Her giver vi dig overblikket over, hvad du skal tænke over, når du flytter hjemmefra. Både før og efter, at du er kommet på plads i din nye studiebolig.

Kom godt fra studiestart som udeboende

Tager du artiklens fem gode råd med dig i flyttekasserne, får du chancen for at bruge din energi på at komme godt fra studiestart i stedet for praktiske overvejelser om forsikringer, budgetter, madplaner og meget mere. Som en ekstra bonus får du mere tid til at indrette dit nye hjem, når du har styr på økonomien og det praktiske. Det bliver trods alt basen for en periode, der former dig for livet: nemlig din studietid.

1. Skab overblik allerede inden du flytter hjemmefra

Økonomisk overblik giver dig det absolut bedste fundament for dit liv som udeboende. Inden du kan sætte nøglen i døren i din første lejlighed, skal du først og fremmest vide, hvad du har råd til. Det skal du bruge et budget til. I budgettet vil din kommende studiebolig være en af de absolut største poster. Foruden husleje skal du huske også at medregne:

  • Depositum og eventuel forudbetalt husleje
  • Afgifter til forbrug (vand, varme, el og/eller gas)
  • Udgifter til møbler, vedligeholdelse og TV/internet 

Med et godt budget får du overblikket over alle dine indtægter og udgifter, så regningerne ikke kommer til at vokse dig over hovedet, og du har råd til din husleje, når du flytter hjemmefra. For at holde overblikket kan du med fordel have en lønkonto og en budgetkonto, hvor du betaler alle dine regninger fra. Bevarer du overblikket over din økonomi, dine aftaler og dine papirer, minimerer du også risikoen for at blive nødt til at låne penge eller oprette en kassekredit.

Få inspiration til at lægge et budget på SU

2. Find den rigtige bolig til dit budget

Når budgettet er på plads, og du ved, hvor du skal studere, er du klar til at lade jagten gå ind på den helt rigtige studiebolig. Særligt i de store studiebyer er konkurrencen benhård, og du skal holde øje med bolighajer. Husk også altid at tjekke din lejekontakt igennem, inden du skriver under og betaler indskuddet.

Er forældrekøb ikke en mulighed, og har du ikke en opsparing, der giver dig adgang til andels- eller ejerboligmarkedet? Så skal du som de fleste andre studerende ud og finde en lejebolig med en SU-venlig husleje. Foruden lejligheder via privat udlejning eller i boligforeninger kan det fx være:

  • Et kollegieværelse
  • En ungdomsbolig
  • Et værelse i en delelejlighed

Husk at du som studerende også har mulighed for at komme hurtigere til de små lejligheder i de almennyttige boligforeninger i mange byer via ordningen om fleksibel udlejning. Det er også en rigtig god idé at kigge lidt uden for centrum, hvor du ofte får mere plads for pengene.

Sådan undgår du fælderne i boligjagten

3. Hav styr på formaliteterne når du flytter

Du har endelig fundet din studiebolig, skrevet under og står med nøglen i hånden. Hvad nu? Selve flytningen hjemme fra mors kødgryder til dit nye hjem kræver meget mere end blot at flytte dine ting. Der er også en masse formaliteter, som du skal huske:

  • Meld flytning til det offentlige via borger.dk senest fem dage efter, at du er flyttet ind
  • Aflæs målere i dit nye hjem og husk at tilmelde dig varme og el
  • Vælg ny læge og tandlæge - husk lægeskift er gratis i forbindelse med flytning

Som udeboende bør du også altid sørge for at have styr på dine forsikringer. Som minimum bør du have en indboforsikring samt en ulykkes- og ansvarsforsikring. Med et studiemedlemskab i en fagforening kan du ofte få rabat på forsikringer blandt mange andre faglige og økonomiske fordele. Du kan også med fordel melde dig ind i Sygeforsikringen Danmark. Her har du mulighed for tilskud til briller, tandlægebesøg og meget andet.

 Få rabat på dine forsikringer 

4. Skab rum i økonomien med studierabatter og genbrug

Som studerende åbner der sig en ny verden af muligheder for at spare for dig. Alt fra butikker over caféer til fitnesscentre tilbyder nemlig studierabat. Du skal blot kunne dokumentere, at du er studerende med et studiekort eller lignende. Skilter de ikke med særlige priser til studerende, skal du ikke være bange for at spørge.

Der er flere andre måder at skabe rum i dit SU-budget end studierabatter. Har du fx noget, du ikke bruger længere, kan du sælge det. Ligesom der er mange penge at spare ved at købe brugt. Det gælder både for tøj, møbler og elektronik. Et af de steder, hvor du kan spare allermest er ved at købe dine studiebøger brugt.

Tjek 5 tips til billige studiebøger

5. Skru et madbudget sammen med plads til luksus

Du har nok hørt om studerende, der lever af havregrød, konserves og pasta med ketchup. Men vidste du, at du faktisk sagtens kan gøre plads til luksus i madbudgettet med lidt planlægning og omtanke? Når du skal fordele kronerne i dit madbudget kan du med fordel:

  • Lave madplaner og køb stort ind
  • Lave store portioner og fryse ned
  • Have skabet fuld af basisvarer - altid

Et af de steder, hvor du kan spare allermest på madbudgettet er ved at tage madpakke med og undgå kantinen. Tænk også på, hvor mange penge du bruger på at købe en latte, en flaske vand og andet på farten. Det er udgifter, du nemt kan spare på. Og husk at mange spisesteder giver studierabat, når du vil ud og spise.

Sådan får du luksusmad på menuen på SU

Er du klar til at flyve fra reden?

Det er skræmmende at mærke luften under vingerne og flyve fra reden. Foran venter et nyt, spændende liv og en proces, hvor det er vigtigst af alt, at du accepterer, at du ikke ved alt. Hverken om at være udeboende eller om dit nye studie. Her kommer du til at opleve et læringsmiljø, der er helt anderledes end det, du kender fra gymnasiet. Ved at gå ind til studielivet med et åbent sind, er du godt på vej til at tage springet fra elev til studerende med succes


Annoncer