Gode råd til studerende på jagt efter en studiebolig

Når det kommer til at søge en lejebolig, kan det ofte være svært at gennemskue, hvad man skal være opmærksom på, for ikke at havne i et utrygt eller usundt boligforhold. Vi giver dig råd til, hvad du skal gøre og ikke gøre, når du skal søge din næste bolig.

Gode råd til studerende på jagt efter en studiebolig

Når det kommer til at søge en lejebolig, kan det ofte være svært at gennemskue, hvad man skal være opmærksom på, for ikke at havne i et utrygt eller usundt boligforhold. Vi giver dig her en række gode råd til, hvad du skal gøre - og ikke gøre - når du skal søge din næste bolig.


Èn af de organisationer, der taler lejernes sag, er LLO, også kendt som Lejernes Landsorganisation. De kan hjælpe dig, hvis du oplever stridsspørgsmål omkring din bolig – om det er angående fugt og skimmelsvamp i lejligheden, uberettiget opsigelse, eller når huslejen bliver sat flere tusinde kroner over det tilladte.

Bor du allerede under dårlige boligforhold?

Hvis du står i den situation, at du er blevet uretfærdigt behandlet af en udlejer, er der hjælp at hente hos Lejernes LO. De står til rådighed for dig og kan eksempelvis hjælpe med:

  • Udfærdigelse af skrivelser
  • Deltagelse i forhandlinger
  • Besigtelser
  • Indbringelse af sager for husleje- og beboerklagenævn
  • Forelæggelse af sager for advokat
  • Mundtlig rådgivning


Derudover kan de også hjælpe dig, hvis du er flyttet ud af din lejlighed og udlejeren er gået under jorden, og du ikke kan få dine penge tilbage. Her bliver politiets efterretningstjeneste inddraget.

Hvis din lejlighed er dårlig vedligeholdt fra udlejers side, skal du altid starte med at tage kontakt til udlejeren og bede ham om at ordne det. For det er han forpligtet til. Hvis ikke han gør det, kan du inddrage huslejenævnet, som kan påbyde udlejer at gøre noget ved det.

Vær opmærksom, når du søger bolig

Når du søger bolig, er der nogle forholdsregler, som du skal tage med dig i din søgen. Vi har taget en snak med Claus Højte, Direktør LLO, som har hjulpet med råd til, hvad du skal gøre som boligsøgende.

Ifølge Claus Højte skal du som boligsøgende først og fremmest være opmærksom på én grundregel “Hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, så er det for godt til at være sandt.” Vær derfor ikke naiv, når det kommer til valg af bolig, selvom du måske har lyst til at lade sig friste af den første og bedste mulighed. 

Er din husleje også for dyr?

Mange danskere, specielt i de større danske byer, betaler alt for meget i husleje. Især studerende er nogle af dem, der oftest betaler en for høj husleje. Claus Højte fortæller:

Mange unge kommer til at betale en alt for høj leje, hvis de ikke gør noget ved det. Men der kan gøres noget ved - man kan undersøge, om lejen rent faktisk er for høj. Det kan man gøre ved at kontakte os, også tager vi den videre til huslejenævnet. Eller man kan gå direkte til huslejenævnet og få vurderet sin husleje". 

I Danmark har vi det, der hedder lejeregulering, hvilket betyder, at huslejen skal reguleres i overensstemmelse med lejeregulerings-lovgivningen. Så er du i tvivl om din husleje er alt for høj, så sørg for at få den vurderet.

Er udlejeren rent faktisk ejer af lejligheden?

Du kan komme i den situation, hvor du kommer ud til en bolig og bliver bedt om at skrive under på lejekontrakten med det samme og betale et depositum på 20-30.000 kr. Dette er meget farlige signaler, og du skal ikke gøre det.

Claus Højte fortæller, at mange bliver snydt på denne måde, hvor det faktisk slet ikke er ejeren af lejligheden, som forsøger at udleje til dig. Du kan ende med at betale en masse penge og slet ikke få lejligheden.

Hvis du er i tvivl om det er ejeren, som du snakker med, kan du gøre to ting. Claus Højte råder til at du kan gå ind på www.ois.dk og søge på adressen. Sådan kan du finde ejeren af boligen. Ellers kan du også prøve at banke på hos naboen og høre, om vedkommende kender ejeren, hvis du allerede er mistroisk.

Hvis det ikke er ejeren, som forsøger at udleje til dig, men en anden lejer, der ikke har fået tilladelse, så er det faktisk ulovlig udlejning. Det kan skade dig, for du kan ende med at blive smidt ud på gaden.

Hvordan undgår jeg eventuelle konflikter med udlejer?

Når du så har fået lejligheden, er der nogle forholdsregler, du bør være opmærksom på for at undgå senere konflikter. 

Du skal huske, at:

  • Inden du skriver under, skal du få en anden person med kontraktkendskab til at gennemgå lejekontrakten
  • Dokumentér eventuelle fejl og mangler ved lejligheden
  • Skriv det hele ned og tag billeder
  • Send et brev til udlejer med dokumentation indenfor 14 dage

Ved at gøre ovenstående sikrer du dig, at udlejer ikke mistænker dig for at være den, som har forårsaget skaderne. 

Vær opmærksom på tidsbegrænsede lejeperioder

Hvis du finder en lejlighed, som kun kan lejes i en tidsbegrænset periode, skal du gøre dig nogle overvejelser, inden du skriver under. Hvis du lejer en lejlighed i eksempelvis 2 år, så skal du huske, at du hænger på huslejen i de 2 år.

Claus Højte udtaler: “Det er der mange, der ikke ved - og hvis ikke man betaler huslejen, så kan man faktisk ryge på gaden. Og det kan ske med 14 dages varsel.”

Hvornår kan LLO ikke hjælpe dig?

Lejernes LO vil ikke kunne hjælpe dig, hvis ikke du har betalt din husleje og derfor er blevet smidt ud. Claus Højte siger: “Det er utrolig vigtigt, at betale sin husleje til tiden. Hvis ikke du gør det, kan du blive smidt ud med 14 dages varsel.

Derudover kan de heller ikke hjælpe i tilfælde af akut bolignød og skaffe en bolig til dig. Der kan du henvende dig til kommunen, som kan hjælpe dig i netop den situation.

Hvad koster det at være medlem?

For at være medlem af Lejernes LO, skal du betale et halvårligt gebyr. Når du har betalt gebyret, kan du få hjælp med det samme. Men som Claus Højte siger: “En advokat kan let komme op og koste 2.000 kr., hvor vi kan udføre det samme arbejde, bare til en mindre pris. Vi vil jo også gerne give kompetent rådgivning, og der skal vi bruge dygtige medarbejdere, som ikke er gratis.

For studerende som er kortholdere af Wundercard, Kilroy Deals eller ISIC, er der lavet en speciel rabataftale. Her kan du få gennemgået og vurderet din lejekontrakt billigere. Læs mere om aftalen på LLO's hjemmeside.

Praktisk information

Som boligsøgende er der mange muligheder, når du skal finde din kommende studiebolig. Et godt sted at starte er én af de mange boligportaler, hvor du både kan finde tusindvis af ledige studieboliger eller lede efter din nye roommate.


Annoncer