Vis studentum.dk som: Mobile

Madbudget på SU


Guide: Sådan får du luksusmad på menuen som studerende på SU

Du kender det måske? Når huslejen, mobilregningen, fitnessabonnementet og rejsekortet er betalt hver måned, så kan udsigten til lækre bøffer med bearnaise og rødvin godt føles som ret langt væk. Få mere ud af din SU med et madbudget

Vi giver dig derfor vores 6 bedste råd til, hvordan du får mere lækker mad i køleskabet med et SU-budget. 

Planlæg dine indkøb og spar penge

Mad kan være rigtigt dyrt, hvis du bor alene og køber ind på må og få i halv-dyre butikker eller en Seven- Eleven uden rigtigt at have en idé om, hvad du skal spise hvornår. 

For at reducere dine udgifter til mad er det allerbedste råd at lave en madplan! Det gode ved madplaner er, at du kan spare penge ved at planlægge dine indkøb og:

  • Du kan nøjes med at handle stort ind 1-2 gange om ugen
  • Du kan altid supplere med småting som mælk, frugt og grøntsager

Det bedste tip til at komme igang med at lave en madplan er ganske simpelt, at du skal bruge lidt tid på at undersøge, hvor der er gode tilbud i dine nærbutikker. Du behøver ikke cykle 10 km. for at komme i Bilka - det er nogle gange dyrere, end de små butikkæder som Netto, Fakta og så videre. Sæt igang!

Køb stort ind og brug din fryser til andet end isterninger

Selvom det umiddelbart kan virke fristende at tage den lille pakke hakkede oksekød istedet for den med 1,5 kilo, så er der meget at spare på kiloprisen, hvis du køber stort ind.

Når du kommer hjem kan du dele kødet op i mindre portioner og fryse ned i individuelle fryseposer.

Fordelene ved at købe stort ind og fryse ned:

  • Du har kød, brød eller grøntsager til mange måltider
  • Du sparer ofte ret mange penge ved at købe de store pakker

Sammenlign også gerne kilopriserne på de madvarer du køber. Jo lavere kilopris, jo mere får du for pengene – uanset mængde.Du kan også sagtens fryse dine ellers friske grøntsager, hvis du ikke tror, at du kommer til at bruge dem. Så spare du pengene - og grøntsagerne kan altid bruges i en gryderet, wok eller lignende.

Lav store portioner, tag madpakke med og undgå kantinen

Når du laver mad, så lav gerne en større portion, end du kan spise. Det overskydende mad er perfekt til madpakken dagen efter.

Og så kan det jo fryses ned og blive til et godt måltid ved en senere lejlighed.

Kantinemaden er desuden et af de steder, hvor du absolut kan skære ned i dine udgifter. Kantiner er ofte dyre og så fantastisk god er maden i kantinen heller ikke, vel? 

Så hellere en solid madpakke med rester fra gårsdagens måltid eller en lækker hjemmesmurt bolle med pålæg og grønt.

Hav basiskøkkenet i orden

Det er en god idé at have et bredt udvalg af basisvarer og konserves, så du altid kan smide et enkelt måltid sammen. Af gode basisvarer du altid bør have liggende kan nævnes:

Olivenolie, løg, gulerødder, hvidkål, flåede tomater, æg, pasta, ris, mel, havregryn, kartofler, dåsetun, kikærter og bønner på dåse, linserEt godt udvalg af krydderier.

Så kan du altid smække et godt, billigt og sundt måltid sammen, evt. suppleret med det kød du selvfølgelig har liggende i fryseren.

Desuden er det en god idé at satse på nogle af de lidt tungere grøntsager som hvidkål, rødbeder, gulerødder, selleri, pastinak og porrer til at dække dit daglige indtag af grøntsager, som gerne må nærme sig de 600 g. De tungere danske grøntsager er oftest billigere end f.eks. tomater og icebergsalat og de mætter mere, så du alt i alt får mere for pengene.

Tjek de gratis fornøjelser ud

Nu er vi kommet til den sjoveste post på budgettet, men også den post, der kan skabe størst frustration, når du står der fredag eftermiddag og absolut ingen penge har, mens alle vennerne lægger i ovnen til den helt store bytur. Hvad gør du så?

Det bedste råd er at, opsøge de billige eller gratis fornøjelser, som faktisk findes derude i verden.

På rigtig mange uddannelsesinstitutioner arrangerer de studerende deres egne fester, fredagsbarer eller caféaftener. Her er priserne som regel yderst SU-venlige, og du får en god chance for at lære dine medstuderende at kende. Måske er der også et festudvalg du kan engagere dig i, så du kan være heldig at betale for noget af festen med din arbejdskraft?

Når du sparer på fornøjelserne, så er der mere plads til god og rigtig mad hjemme i køleskabet.

Din egen kaffe smager også godt

Når man skal have en spinkel økonomi til at hænge sammen, er det et godt råd at skære HELT ind til benet og vurdere om de udgifter man har nu også er berettigede. Overvej:

Behøver jeg virkelig at få det nyeste EuroWoman ind ad døren hver måned? Eller kan jeg nøjes med at læse det gratis på biblioteket? 

Hvordan det ville være at brygge din egen kaffe istedet for at købe den daglige kaffe latte til 30 kr. fra din lokale kaffepusher nede på hjørnet?

Tænk på hvor meget kaffe du kan købe til at brygge derhjemme, hvis du i en hel måned ikke køber kaffe på en café!

Kort sagt: Der er rigtig mange penge at hente hjem som studerende på SU - hvis blot du nærer din økonomi lidt omtanke. Lav et budget - lav en madplan - tag egen frokost med på studiet - bryg din egen kaffe og fyld din fryser op! 


Senest opdateret: 10 apr 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv