4 tips til springet fra elev til studerende

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Læs med og få 4 gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

4 tips til springet fra elev til studerende

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne måske. Er drømmeuddannelsen også alt det, som du troede? Hvordan adskiller studielivet sig fra gymnasietiden? Klikker du med dine nye medstuderende? Hvordan styrer du din tid, og kan du få de samme høje karakterer som tidligere?

Uanset om du kommer som nyudklækket student eller har taget et sabbatår eller flere er du ved at åbne døren til en ny verden. Overgangen fra at være elev på en ungdomsuddannelse til at være studerende på en videregående uddannelse er en vild forandringsproces.

Men hvordan lærer du at navigere i dit nye liv som studerende, og hvordan styrer du uden om alle de triste statistikker om ensomhed, stress, angst og andre former for ondt i studielivet? Læs med her og få fire gode råd til at komme godt fra studiestart og skabe et fundament for en studietid, der former din fremtid.

4 råd til springet fra elev til studerende

1. Vend dit mindset og tag førersædet 

Smid karakterræset fra gymnasiet fra dig og acceptér, at du hverken ved eller kan alt. Det er jo derfor, at du har valgt din nye titel som studerende: for at lære noget nyt. Ikke for at få 12-taller. Faktisk siger dine karakterer ikke mere om, hvem du er, og hvor dygtig en studerende, du er, end du selv tillader.

Hverdagen som studerende adskiller sig på mange måder fra elevtiden. Din læring bliver dit ansvar, og du skal selv opsøge den viden, som du har brug for blandt de store tekstmængder i pensum. Du vil opleve, at der ikke altid er timer nok i døgnet til at nå det hele. Sørg derfor for at prioritere ud og fokusere på det, der er vigtigst at nærlæse.

Mindre fokus på karakterer betyder altså ikke, at du ikke skal være ambitiøs eller dygtig. Men vær bevidst om dine faglige styrker og svagheder og skab dig et hurtigt overblik over, hvor du kan finde viden, du har brug for. 

2. Skab struktur og track din læring

Struktur i hverdagen som studerende er noget, du selv skaber. Du vil opleve, at der er markant færre undervisningstimer og mindre direkte adgang til dine undervisere, end du er vant til. Gør det det derfor til din mission at kende din studieordning fra start, så du har helt styr på, hvad der er forventet af dig.

Sammen med et godt overblik over dit pensum i de forskellige fag, giver det dig et solidt fundament for at strukturere din hverdag. Tænk også over, hvordan du kan tracke din læring, så du bevæger dig i den rigtige retning.

  • Spørg dig selv, hvad du drømmer om at være god til og gerne vil lære
  • Sæt mål, der giver mening for dig og husk at sætte nye, når du når dem

For at målene skal hjælpe dig med at styre mod den profil, som du drømmer om, skal du også huske at sætte nogle klare rammer for, hvordan du holder øje med din læringsproces, og om du når dine mål. En vigtig del af processen er også at finde frem til de studieteknikker, der matcher din måde at lære på.

Få inspiration til studieteknikker, der hjælper dig til at få mere ud af dit studie

3. Find motivationen i de små succeser

Hvorfor valgte du netop din uddannelse? For at holde motivationen fra første dag på studiet til din dimission, er det alfa og omega, at du ved, hvad der driver dig. Her er tanken om gode jobmuligheder, høje karakterer eller en fremtid med høj løn sjældent nok til at undgå, at luften siver ud af ballonen, når du sidder med eksamener i juleferien. 

Du skal med andre ord finde frem tid det, der tænder din passion og interesse - det der giver dit studie mening for netop dig. Her er det en rigtig god idé, at holder øje med de små succeser, der hele tiden popper op, når du holder øje med din udvikling. Vender du dit fokus i den retning, vil du opdage, hvordan du bruger din nye viden udenfor studiet.

4. Brug dine medstuderende som kolleger

Du har nok hørt det før: en videregående uddannelse er et fuldtidsstudium. Studielivet er en fuldtidsbeskæftigelse, og dine medstuderende er din absolut vigtigste sparringspartnere og kolleger. Sammen er i midt i en udviklingsproces med jeres læring i fokus.

Derfor er der et enormt potentiale i samarbejdet med dine medstuderende. Både i din læring som studerende og for din fremtidige karriere. I samspillet lærer du at bruge din viden og være en aktiv del af en fælles kultur, der på mange måder ligner den virkelighed, du vil møde på en arbejdsplads. Du lærer at sætte dine egne grænser og kriterier for dine forventninger - og du lærer, hvordan du imødekommer andres grænser og forventninger.

Klar, parat, studiestart - uden stress

Denne artikel er skrevet med inspiration fra en originalartikel på Mindstudy.dk. Vil du give dig selv de absolut bedste muligheder for at komme godt fra studiestart og skabe fundamentet for det gode studieliv? Få gode råd til at holde motivationen i studietiden i interviewet med mentaltræner og stresscoach Thomas Pape.


Annoncer