Vis studentum.dk som: Mobile

Fra gymnasiet til universitetet med succes


Gå fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne måske. Er drømmeuddannelsen også alt det, som du troede? Hvordan adskiller studielivet sig fra gymnasietiden? Klikker du med dine nye medstuderende? Hvordan styrer du din tid, og kan du få de samme høje karakterer som tidligere?

Fire råd til springet fra elev til studerende

Uanset om du kommer som nyudklækket student eller har taget et sabbatår eller flere er du ved at åbne døren til en ny verden. Overgangen fra at være elev på en ungdomsuddannelse til at være studerende på en videregående uddannelse er en vild forandringsproces.

Men hvordan lærer du at navigere i dit nye liv som studerende, og hvordan styrer du uden om alle de triste statistikker om ensomhed, stress, angst og andre former for ondt i studielivet? Læs med her og få fire gode råd til at komme godt fra studiestart og skabe et fundament for en studietid, der former din fremtid.

Fire råd til overgangen fra elev til studerendeVend dit mindset og tag førersædet 

Smid karakterræset fra gymnasiet fra dig og acceptér, at du hverken ved eller kan alt. Det er jo derfor, at du har valgt din nye titel som studerende: for at lære noget nyt. Ikke for at få 12-taller. Faktisk siger dine karakterer ikke mere om, hvem du er, og hvor dygtig en studerende, du er, end du selv tillader.

Hverdagen som studerende adskiller sig på mange måder fra elevtiden. Din læring bliver dit ansvar, og du skal selv opsøge den viden, som du har brug for blandt de store tekstmængder i pensum. Du vil opleve, at der ikke altid er timer nok i døgnet til at nå det hele. Sørg derfor for at prioritere ud og fokusere på det, der er vigtigst at nærlæse.

Mindre fokus på karakterer betyder altså ikke, at du ikke skal være ambitiøs eller dygtig. Men vær bevidst om dine faglige styrker og svagheder og skab dig et hurtigt overblik over, hvor du kan finde viden, du har brug for. 

Skab struktur og track din læring

Struktur i hverdagen som studerende er noget, du selv skaber. Du vil opleve, at der er markant færre undervisningstimer og mindre direkte adgang til dine undervisere, end du er vant til. Gør det det derfor til din mission at kende din studieordning fra start, så du har helt styr på, hvad der er forventet af dig.

Sammen med et godt overblik over dit pensum i de forskellige fag, giver det dig et solidt fundament for at strukturere din hverdag. Tænk også over, hvordan du kan tracke din læring, så du bevæger dig i den rigtige retning.

  • Spørg dig selv, hvad du drømmer om at være god til og gerne vil lære
  • Sæt mål, der giver mening for dig og husk at sætte nye, når du når dem

For at målene skal hjælpe dig med at styre mod den profil, som du drømmer om, skal du også huske at sætte nogle klare rammer for, hvordan du holder øje med din læringsproces, og om du når dine mål. En vigtig del af processen er også at finde frem til de studieteknikker, der matcher din måde at lære på.

Få inspiration til studieteknikker, der hjælper dig til at få mere ud af dit studie

Find motivationen i de små succeser

Hvorfor valgte du netop din uddannelse? For at holde motivationen fra første dag på studiet til din dimission, er det alfa og omega, at du ved, hvad der driver dig. Her er tanken om gode jobmuligheder, høje karakterer eller en fremtid med høj løn sjældent nok til at undgå, at luften siver ud af ballonen, når du sidder med eksamener i juleferien. 

Du skal med andre ord finde frem tid det, der tænder din passion og interesse - det der giver dit studie mening for netop dig. Her er det en rigtig god idé, at holder øje med de små succeser, der hele tiden popper op, når du holder øje med din udvikling. Vender du dit fokus i den retning, vil du opdage, hvordan du bruger din nye viden udenfor studiet.

Brug dine medstuderende som kolleger

Du har nok hørt det før: en videregående uddannelse er et fuldtidsstudium. Studielivet er en fuldtidsbeskæftigelse, og dine medstuderende er din absolut vigtigste sparringspartnere og kolleger. Sammen er i midt i en udviklingsproces med jeres læring i fokus.

Derfor er der et enormt potentiale i samarbejdet med dine medstuderende. Både i din læring som studerende og for din fremtidige karriere. I samspillet lærer du at bruge din viden og være en aktiv del af en fælles kultur, der på mange måder ligner den virkelighed, du vil møde på en arbejdsplads. Du lærer at sætte dine egne grænser og kriterier for dine forventninger - og du lærer, hvordan du imødekommer andres grænser og forventninger.

Klar, parat, studiestart - uden stress

Denne artikel er skrevet med inspiration fra en originalartikel på Mindstudy.dk. Vil du give dig selv de absolut bedste muligheder for at komme godt fra studiestart og skabe fundamentet for det gode studieliv? Få gode råd til at holde motivationen i studietiden i interviewet med mentaltræner og stresscoach Thomas Pape.

Skrevet af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen

Senest opdateret: 07 nov 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-10-2018

Tips til dig der søger kollegieværelse

Drømmer du om at få et værelse på et kollegium, der ligger tæt på byen eller dit studie, men synes du samtidig at det virker svært at komme ind og det hele virker lidt uoverskueligt? Vi har samlet praktisk info om udvalgte kollegier, deres adgangskrav og hvilke af dem du kan forvente hurtig optagelse på.

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Tags: Studieteknik
Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Hvilken engelsktest skal du vælge?

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Tags: Studieteknik
Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 25-03-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Tags: Praktik , Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Roommate fra hell

Går du og bander og svovler over din roommate? Er der altid det ene eller andet galt og overholder han/hun aldrig jeres aftaler? Så kan det være, at du bor sammen med en ‘roommate fra hell’. Som studerende kan det, økonomisk set, være en fordel at finde en roommate, men nogen gange bliver prisen for høj.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Mød en studerende i delebolig

Har du overvejet at få en roommate? Mød Camilla og hør om, hvorfor hun valgte at dele studielivet med en anden. I artiklen giver hun også gode råd til at leve sammen i en delebolig og fortæller om, hvordan hun fik fat i sin lejlighed på Vesterbro.

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2018

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 21-06-2018

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? 

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant. Læs hvorfor her!

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 08-01-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-08-2018

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Guide til dig, der søger studieboliger i Aarhus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Eksperternes tips: Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv