Vis studentum.dk som: Mobile

Fra gymnasiet til universitetet med succes


Gå fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne måske. Er drømmeuddannelsen også alt det, som du troede? Hvordan adskiller studielivet sig fra gymnasietiden? Klikker du med dine nye medstuderende? Hvordan styrer du din tid, og kan du få de samme høje karakterer som tidligere?

Fire råd til springet fra elev til studerende

Uanset om du kommer som nyudklækket student eller har taget et sabbatår eller flere er du ved at åbne døren til en ny verden. Overgangen fra at være elev på en ungdomsuddannelse til at være studerende på en videregående uddannelse er en vild forandringsproces.

Men hvordan lærer du at navigere i dit nye liv som studerende, og hvordan styrer du uden om alle de triste statistikker om ensomhed, stress, angst og andre former for ondt i studielivet? Læs med her og få fire gode råd til at komme godt fra studiestart og skabe et fundament for en studietid, der former din fremtid.

Fire råd til overgangen fra elev til studerendeVend dit mindset og tag førersædet 

Smid karakterræset fra gymnasiet fra dig og acceptér, at du hverken ved eller kan alt. Det er jo derfor, at du har valgt din nye titel som studerende: for at lære noget nyt. Ikke for at få 12-taller. Faktisk siger dine karakterer ikke mere om, hvem du er, og hvor dygtig en studerende, du er, end du selv tillader.

Hverdagen som studerende adskiller sig på mange måder fra elevtiden. Din læring bliver dit ansvar, og du skal selv opsøge den viden, som du har brug for blandt de store tekstmængder i pensum. Du vil opleve, at der ikke altid er timer nok i døgnet til at nå det hele. Sørg derfor for at prioritere ud og fokusere på det, der er vigtigst at nærlæse.

Mindre fokus på karakterer betyder altså ikke, at du ikke skal være ambitiøs eller dygtig. Men vær bevidst om dine faglige styrker og svagheder og skab dig et hurtigt overblik over, hvor du kan finde viden, du har brug for. 

Skab struktur og track din læring

Struktur i hverdagen som studerende er noget, du selv skaber. Du vil opleve, at der er markant færre undervisningstimer og mindre direkte adgang til dine undervisere, end du er vant til. Gør det det derfor til din mission at kende din studieordning fra start, så du har helt styr på, hvad der er forventet af dig.

Sammen med et godt overblik over dit pensum i de forskellige fag, giver det dig et solidt fundament for at strukturere din hverdag. Tænk også over, hvordan du kan tracke din læring, så du bevæger dig i den rigtige retning.

  • Spørg dig selv, hvad du drømmer om at være god til og gerne vil lære
  • Sæt mål, der giver mening for dig og husk at sætte nye, når du når dem

For at målene skal hjælpe dig med at styre mod den profil, som du drømmer om, skal du også huske at sætte nogle klare rammer for, hvordan du holder øje med din læringsproces, og om du når dine mål. En vigtig del af processen er også at finde frem til de studieteknikker, der matcher din måde at lære på.

Få inspiration til studieteknikker, der hjælper dig til at få mere ud af dit studie

Find motivationen i de små succeser

Hvorfor valgte du netop din uddannelse? For at holde motivationen fra første dag på studiet til din dimission, er det alfa og omega, at du ved, hvad der driver dig. Her er tanken om gode jobmuligheder, høje karakterer eller en fremtid med høj løn sjældent nok til at undgå, at luften siver ud af ballonen, når du sidder med eksamener i juleferien. 

Du skal med andre ord finde frem tid det, der tænder din passion og interesse - det der giver dit studie mening for netop dig. Her er det en rigtig god idé, at holder øje med de små succeser, der hele tiden popper op, når du holder øje med din udvikling. Vender du dit fokus i den retning, vil du opdage, hvordan du bruger din nye viden udenfor studiet.

Brug dine medstuderende som kolleger

Du har nok hørt det før: en videregående uddannelse er et fuldtidsstudium. Studielivet er en fuldtidsbeskæftigelse, og dine medstuderende er din absolut vigtigste sparringspartnere og kolleger. Sammen er i midt i en udviklingsproces med jeres læring i fokus.

Derfor er der et enormt potentiale i samarbejdet med dine medstuderende. Både i din læring som studerende og for din fremtidige karriere. I samspillet lærer du at bruge din viden og være en aktiv del af en fælles kultur, der på mange måder ligner den virkelighed, du vil møde på en arbejdsplads. Du lærer at sætte dine egne grænser og kriterier for dine forventninger - og du lærer, hvordan du imødekommer andres grænser og forventninger.

Klar, parat, studiestart - uden stress

Denne artikel er skrevet med inspiration fra en originalartikel på Mindstudy.dk. Vil du give dig selv de absolut bedste muligheder for at komme godt fra studiestart og skabe fundamentet for det gode studieliv? Få gode råd til at holde motivationen i studietiden i interviewet med mentaltræner og stresscoach Thomas Pape.

Skrevet af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen

Senest opdateret: 07 nov 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 25-05-2018

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Sådan kommer du godt fra studiestart i tre trin

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 08-01-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Mød en studerende i delebolig

Har du overvejet at få en roommate? Mød Camilla og hør om, hvorfor hun valgte at dele studielivet med en anden. I artiklen giver hun også gode råd til at leve sammen i en delebolig og fortæller om, hvordan hun fik fat i sin lejlighed på Vesterbro.

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Madbudget på SU

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant. Læs hvorfor her!

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2018

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Få mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over Sådan kommer du bedst igennem alt læsningen på dit studie!hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie og dermed skaber gode læsevaner og de bedste forudsætninger for dig selv.

Tags: Studieteknik
Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2018

Mød en kollegianer fra Storkøbenhavn

Er du på jagt efter en studiebolig i København, og drømmer du om at få foden inden for på et af de eftertragtede kollegier? Spring månedsvis på venners sofa over og kom hurtigere frem i køen til et kollegieværelse i København ved at kigge lidt uden for byen. Her fortæller Sandra om livet på Nybrogård kollegiet.

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Eksperternes tips: Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

TOEFL-guide

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Tips til dig der søger kollegieværelse

Drømmer du om at få et værelse på et kollegium, der ligger tæt på byen eller dit studie, men synes du samtidig at det virker svært at komme ind og det hele virker lidt uoverskueligt? Vi har samlet praktisk info om udvalgte kollegier, deres adgangskrav og hvilke af dem du kan forvente hurtig optagelse på.

Læs mere
Sidst opdateret 16-01-2018

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv