05 sep 2023

Forskel på bachelor og professionsbachelor

Når du står over for valget om din kommende uddannelse, er det vigtigt at kende dine forskellige muligheder. Du har for eksempel mulighed for at vælge at gå en vej, der fører dig mod en videregående uddannelse i form af eksempelvis en bachelor eller en professionsbachelor. Men hvad er egentlig forskellen på disse to uddannelser, og hvordan finder du ud af, hvilken uddannelse, der passer bedst til dig? Vi dykker ned i detaljerne og giver dig svarene i denne artikel.


Det kan være forvirrende og måske en smule overvældende at forstå forskellen på en bachelorgrad og en professionsbachelor. Begge uddannelsesmuligheder tilbyder unikke muligheder og karriereveje, men de har også deres egne karakteristika og formål. I denne artikel vil vi derfor belyse og afklare de mest afgørende forskelle der er på de to uddannelser.

Bachelor vs. Professionsbachelor: Hvad er forskellen?

Begge uddannelser befinder sig på niveau 6 i kvalifikationsrammen, de foregår som udgangspunkt begge to på fuldtid og begge uddannelser er som udgangspunkt godkende videregående uddannelser, der er godkendt til SU. Så hvad er egentlig forskellen på bachelor og professionsbachelor? Uddannelses- og Forskningsministeriet beskriver de to grader således:

Bachelorgrad

Bachelorgraden tildeles studerende, der har bestået en forskningsbaseret bacheloruddannelse på et universitet. En bacheloruddannelse er normeret til 180 ECTS. En bacheloruddannelse udgør et selvstændigt, afrundet forløb, der tilrettelægges således, at den studerende har mulighed for at vælge mellem flere kandidatuddannelser eller afslutte uddannelsen med umiddelbar erhvervskompetence. Bacheloruddannelsen opbygges af fag fra et eller flere områder. Bacheloruddannelser, der består af ét centralt fag, skal kombineres med et tilvalg uden for det centrale fag.

Professionsbachelorgrad

Professionsbachelorgraden tildeles studerende, der har bestået en professionsbacheloruddannelse. En professionsbacheloruddannelse er en professionsrettet, mellemlang videregående uddannelse, der er normeret til 180, 210 eller 240 ECTS-point. Uddannelserne består af teori og praktik og udgør selvstændigt afrundede uddannelsesforløb. En professionsbachelorgrad retter sig oftest mod et bestemt erhverv eller jobområde.

Herunder vil vi gå mere i dybden med forskellene på de to uddannelsesmuligheder. Lad os starte med at se på, hvad en bachelorgrad indebærer.

Bachelorgrad

Som vi allerede har afklaret, befinder en bachelorgrad sig på niveau 6 i den danske kvalifikationsramme. En "ordinær" bachelor kaldes også for en akademisk bachelor, og læses typisk på et af Danmarks otte universiteter. På en bacheloruddannelse er det videnskabelige teorier og metoder, der danner grundlag for uddannelserne. En bacheloruddannelse på et af landets universiteter tager typisk tre år, og det er ikke unormalt, at man efterfølger sin bachelor med en 2-årig kandidatuddannelse, hvorfor man her kan se frem til i alt fem års uddannelse, hvis man vælger denne retning. 

En bacheloruddannelse er normeret til 180 ECTS point, hvorefter du i princippet har en afsluttet uddannelse. Som tidligere nævnt er der dog mange, der vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Nogle bacheloruddannelser giver adgang til flere kandidatuddannelser, dette kan du altid undersøge den ved enkelte bacheloruddannelse. Du kan også altid kontakte den enkelte uddannelsesinstitution, hvis du er i tvivl om, hvilke kandidatuddannelser du eventuelt kommer til at have adgang til.

Find din bacheloruddannelse her

Professionsbachelorgrad

Ligesom en bachelorgrad fra et universitet, befinder en professionsbachelorgrad sig også på niveau 6 i den danske kvalifikationsramme. Du vil typisk tage din professionsbachelor på et erhvervsakademi eller på en professionshøjskole. En professionsbacheloruddannelse kombinerer teori og praksis og retter sig oftest mod et bestemt erhverv eller en profession. I dag findes der cirka 85 professionsbacheloruddannelser inden for blandt andet design, medier og kommunikation, sundhed, pædagogik, teknik, samfundsfag samt økonomi. 

På en professionsbachelor skal du i en periode ud i praktik, hvor du altså får en oplagt mulighed for at prøve den lærte teori af i praksis og samtidig få noget erhvervserfaring. Denne erfaring gør, at du som færdiguddannet professionsbachelor er bedre rustet til at gå direkte ud og varetage dit første job. En professionsbachelor er normeret til 180, 210 eller 240 ECTS-point, og kan have forskellig varighed. Du finder nemlig både fulde professionsbacheloruddannelser samt professionsbacheloruddannelser, der er lavet som overbygning til en erhvervsakademiuddannelse - en såkaldt top-up. 

Udbud af professionsbacheloruddannelser er på professionshøjskolerne. Erhvervsakademierne kan udbyde top up-overbygningsuddannelser til en erhvervsakademiuddannelse, som er på professionsbachelorniveau.

Find din professionsbacheloruddannelse her

Ligheder mellem bachelor og professionsbachelor

Selvom der er mange forskelle mellem en bachelor- og en professionsbacheloruddannelse, er der også mange ligheder, og begge uddannelser giver muligheder for adskillige karriereveje og en lys fremtid. Ligesom med en almindelig bachelor har du muligheder for at forfølge en kandidatuddannelse, hvis du vælger at tage en professionsbachelor. Det er dog vigtigt at være opmærksom på de specifikke adgangskrav til de forskellige kandidatuddannelser, da de kan variere.

Dog er det ikke nødvendigvis lige så oplagt at fortsætte med en kandidatuddannelse efter en professionsbachelor, som det måske ville være efter en akademisk bachelor. Dette skyldes den praktiske tilgang i professionsbacheloruddannelsen, som er målrettet mod at forberede dig til en bestemt profession og udstyre dig med de nødvendige færdigheder til at træde direkte ind på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse. Vi er dog klar over, at der selvfølgelig kan være mange faktorer, der spiller ind, og du bør derfor altid lytte til dig selv, hvis dit ønske er at tage en kandidatuddannelse - uanset om du har taget en bachelor- eller en professionsbacheloruddannelse.

Hvordan vælger du?

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan en bachelor adskiller sig fra en professionsbachelor. Dit valg mellem en bachelorgrad og en professionsbachelor afhænger af mange forskellige faktorer, for eksempel dine interesser, karrieremål og din læringsstil. Overvej også at tale med studievejledere, studerende på de forskellige uddannelser og professionelle inden for de felter, du overvejer. De kan give værdifuld indsigt og hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

I sidste ende handler valget mellem en bachelor og en professionsbachelor om at finde den vej, der bedst matcher dine ambitioner og personlige præferencer. Begge uddannelser har deres fordele ligesom de begge kan føre til spændende og givende karriereveje.

Senest opdateret: 05 sep 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Specialist

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Erhvervsakademi eller akademiudd.?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-08-2022

3 bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for økonomi og handel

Hvad kan jeg blive inden for økonomi og handel? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en økonomiuddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen. Det oplagte valg, hvis du interesserer dig for økonomi, salg, handel og kundekontakt. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-08-2023

8 uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 8 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-04-2023

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her, og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Derfor bør du tage din praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2023

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Fra backpacker til barchef

Mike Thomsen er barchef i VEGA, hvor han efter nogle år som backpacker startede i kælderen med at håndtere fadøl.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en jordbrugsøkonomistuderende

Tobias er kandidatstuderende på Agricultural Economics på Københavns Universitet. Uddannelsen er en økonomisk uddannelse, der beskæftiger sig med økonomi og policy making i især fødevare og landbrugsvirksomheder, såvel som økonomi i et internationalt perspektiv. Læs om, hvorfor Tobias har valgt netop denne uddannelsesvej!

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2020

Mød en Design og Businessstuderende

Amalie læser uddannelsen Design og Business med speciale i Branding og Marketing management. Hun lærer blandt andet om at udvikle kreative brandstrategier, kampagner og events, samt at bruge de rette markedsføringskanaler til at sprede et budskab. Er det lige noget for dig? Så læs Amalies interview om hendes uddannelse her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en studerende i Politisk Kommunikation og Ledelse

Alberte ønskede at starte på en uddannelse, hvor fokus var på det teoretiske aspekt frem for det praktiske. Efter at have taget en bachelor DMJX, der var meget praktisk var hun klar til at stikke hovedet i bøgerne og hun valgte derfor at starte på kandidaten i Politisk Kommunikation og Ledelse på CBS. Mød Alberte her!

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2023

Sådan kommer du ind på din drømme kandidatuddannelse

Skal du til at søge ind på en kandidatuddannelse? Så er kan denne guide måske hjælpe dig gennem den proces, som du står overfor. Få blandt andet et overblik over din to do liste til din kandidat ansøgning samt en række gode råd til en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 10-05-2023

Hvad er forskellen på EUD og EUX?

Muligheder er mange, når du skal vælge din kommende uddannelse, og der kan nemt opstå forvirring. For hvad er en EUD? Hvad er en EUX? Hvad pokker er egentlig forskellen? Vi gør dig klogere på forskellen mellem EUD og EUX i denne artikel.

Læs mere