Den danske kvalifikationsramme

Hvis spørgsmålet "Hvilke uddannelsesniveauer er der egentlig?" har strejfet dig, er du sandsynligvis stødt på Den Danske Kvalifikationsramme for Livslang Læring. Men hvad er denne kvalifikationsramme og hvad kan redskabet bruges til? Læs med her.

Guide til Den Danske Kvalifikationsramme – Vejen til at forstå uddannelsesniveauer

Hvis spørgsmålet "Hvilke uddannelsesniveauer er der egentlig?" har strejfet dig, er du sandsynligvis stødt på Den Danske Kvalifikationsramme for Livslang Læring. Men hvad er denne kvalifikationsramme, hvad kan den bruges til, og hvordan er den opbygget? Det vil vi udforske i denne artikel.


Alle uddannelser i Danmark er kategoriseret på forskellige kvalifikationsniveauer, repræsenteret med tal fra 1 til 8. Disse kvalifikationsniveauer er en del af Den danske kvalifikationsramme for livslang læring, der er et værdifuldt redskab, som giver et samlet overblik over offentligt godkendte grader og uddannelsesbeviser, man kan tage i det danske uddannelsessystem.

Hvad er Den Danske Kvalifikationsramme?

I dagens moderne samfund, er valget af uddannelse en afgørende beslutning for mange unge mennesker. Den Danske Kvalifikationsramme er i den forbindelse et uundværligt værktøj til dig, der søger uddannelse. Kvalifikationsrammen bruges nemlig til at:

  • vise uddannelsernes niveau og forventet læringsudbytte
  • synliggøre forskellige veje gennem uddannelsessystemet
  • sammenligne og anerkende kvalifikationer i uddannelsessystemet
  • fremme gensidig anerkendelse mellem danske og udenlandske kvalifikationer.

Kvalifikationsrammen er dermed et redskab, der kan hjælpe dig som kommende studerende med at strukturere og sammenligne uddannelsesniveauer i Danmark såvel som i EU. Du får samtidig synliggjort mulige veje gennem uddannelsessystemet, og hvordan du potentielt kan bygge videre på de kvalifikationer og kompetencer, du allerede har.

Den danske kvalifikationsramme for livslang læring består som sagt af otte niveauer, der spænder fra niveau 1 til niveau 8.

Niveauer i kvalifikationsrammen

Hvert niveau i kvalifikationsrammen er tilknyttet en niveaubeskrivelse. Et niveau er beskrevet ved begreberne viden, færdigheder og kompetencer, der skal ses som en helhed, som tilsammen beskriver læringsudbyttet på det enkelte niveau. Niveauerne dækker hele spektret af uddannelse, lige fra folkeskoleniveau til universitetsniveau samt inden for voksen- og efteruddannelse. Herunder finder du eksempler på nogle af de uddannelser, der er i niveau 1 til 8 i kvalifikationsrammen. Jo højere niveau, desto mere specialiseret og avanceret er uddannelsen.

Niveau

Uddannelsesbeviser og grader

Niveau 1:
  • Bevis for folkeskolens 9. klasse
  • Beviser for forberedende voksenundervisning
Niveau 2:
  • Bevis for folkeskolens 10. klasse
Niveau 3:
Niveau 4:
Niveau 5:
Niveau 6:
Niveau 7:
Niveau 8:
  • Ph.d.-grad

Kilde: ufm.dk

Naviger i dine uddannelsesmuligheder

Så når du som unge står med overfor valget af din kommende uddannelse, kan det måske hurtigt virke som en uendelig labyrint af muligheder. Her kan Den danske kvalifikationsramme således komme ind i billedet som et hjælpende redskab og måske endda være din bedste ven, når du skal forstå uddannelsessystemet, indsnævre dine muligheder og planlægge din uddannelsesvej, så du træffer den bedste beslutning for din fremtid.

Hvorfor er kvalifikationsrammen vigtig for dig?

Som du måske kan fornemme, kan den danske kvalifikationsramme derfor være et vigtigt redskab for dig som kommende studerende. Med kvalifikationsrammen får du nemlig forståelse for, hvilke døre der åbner sig, når du fuldfører en bestemt uddannelse. Det hjælper dig med at se, om uddannelsen fører til det niveau af kompetencer, du ønsker.

Sammenligning af uddannelser

En anden fantastisk ting ved Den Danske Kvalifikationsramme er, at du ikke kun kan bruge den til at sammenligne uddannelser i Danmark, men også på tværs af EU. Kvalifikationsrammen er nemlig en del af det europæiske uddannelsessamarbejde, der med den europæiske kvalifikationsramme for livslang læring (EQF) gør det muligt at sammenligne kvalifikationer på alle niveauer på tværs af de europæiske landegrænser.

Det betyder, at du kan bruge kvalifikationsrammen som et universelt redskab til at sammenligne uddannelser og deres niveauer i forskellige europæiske lande, hvilket er en kæmpe fordel for dig som kommende studerende. Forestil dig, at du ønsker at studere i et andet EU-land. Ved at benytte kvalifikationsrammen kan du lettere gennemskue, hvad en uddannelse i andre EU-lande svarer til, og du har et bedre udgangspunkt til at vurdere, om uddannelsen svarer til det niveau, du forventer.

En hjælp til dit uddannelsesvalg

Selvom valg af uddannelse kan virke udfordrende og komplekst, udgør den danske kvalifikationsramme et pålideligt værktøj, der kan kaste lys over dine muligheder. Med dette redskab i hånden er du godt rustet til at træffe informerede beslutninger om din fremtidige uddannelse. Lad det derfor være din følgesvend på vejen mod en givende og berigende uddannelsesrejse, der harmonerer med dine evner og ambitioner.

Find din uddannelse her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Editor hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Editor hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer