Guide til Den Danske Kvalifikationsramme – Vejen til at forstå uddannelsesniveauer
17 aug 2023

Den danske kvalifikationsramme

Hvis spørgsmålet "Hvilke uddannelsesniveauer er der egentlig?" har strejfet dig, er du sandsynligvis stødt på Den Danske Kvalifikationsramme for Livslang Læring. Men hvad er denne kvalifikationsramme, hvad kan den bruges til, og hvordan er den opbygget? Det vil vi udforske i denne artikel.


Alle uddannelser i Danmark er kategoriseret på forskellige kvalifikationsniveauer, repræsenteret med tal fra 1 til 8. Disse kvalifikationsniveauer er en del af Den danske kvalifikationsramme for livslang læring, der er et værdifuldt redskab, som giver et samlet overblik over offentligt godkendte grader og uddannelsesbeviser, man kan tage i det danske uddannelsessystem.

Hvad er Den Danske Kvalifikationsramme?

I dagens moderne samfund, er valget af uddannelse en afgørende beslutning for mange unge mennesker. Den Danske Kvalifikationsramme er i den forbindelse et uundværligt værktøj til dig, der søger uddannelse. Kvalifikationsrammen bruges nemlig til at:

  • vise uddannelsernes niveau og forventet læringsudbytte
  • synliggøre forskellige veje gennem uddannelsessystemet
  • sammenligne og anerkende kvalifikationer i uddannelsessystemet
  • fremme gensidig anerkendelse mellem danske og udenlandske kvalifikationer.

Kvalifikationsrammen er dermed et redskab, der kan hjælpe dig som kommende studerende med at strukturere og sammenligne uddannelsesniveauer i Danmark såvel som i EU. Du får samtidig synliggjort mulige veje gennem uddannelsessystemet, og hvordan du potentielt kan bygge videre på de kvalifikationer og kompetencer, du allerede har.

Den danske kvalifikationsramme for livslang læring består som sagt af otte niveauer, der spænder fra niveau 1 til niveau 8.

Niveauer i kvalifikationsrammen

Hvert niveau i kvalifikationsrammen er tilknyttet en niveaubeskrivelse. Et niveau er beskrevet ved begreberne viden, færdigheder og kompetencer, der skal ses som en helhed, som tilsammen beskriver læringsudbyttet på det enkelte niveau. Niveauerne dækker hele spektret af uddannelse, lige fra folkeskoleniveau til universitetsniveau samt inden for voksen- og efteruddannelse. Herunder finder du eksempler på nogle af de uddannelser, der er i niveau 1 til 8 i kvalifikationsrammen. Jo højere niveau, desto mere specialiseret og avanceret er uddannelsen.

Niveau

Uddannelsesbeviser og grader

Niveau 1:
  • Bevis for folkeskolens 9. klasse
  • Beviser for forberedende voksenundervisning
Niveau 2:
  • Bevis for folkeskolens 10. klasse
Niveau 3:
Niveau 4:
Niveau 5:
Niveau 6:
Niveau 7:
Niveau 8:
  • Ph.d.-grad

Kilde: ufm.dk

Naviger i dine uddannelsesmuligheder

Så når du som unge står med overfor valget af din kommende uddannelse, kan det måske hurtigt virke som en uendelig labyrint af muligheder. Her kan Den danske kvalifikationsramme således komme ind i billedet som et hjælpende redskab og måske endda være din bedste ven, når du skal forstå uddannelsessystemet, indsnævre dine muligheder og planlægge din uddannelsesvej, så du træffer den bedste beslutning for din fremtid.

Hvorfor er kvalifikationsrammen vigtig for dig?

Som du måske kan fornemme, kan den danske kvalifikationsramme derfor være et vigtigt redskab for dig som kommende studerende. Med kvalifikationsrammen får du nemlig forståelse for, hvilke døre der åbner sig, når du fuldfører en bestemt uddannelse. Det hjælper dig med at se, om uddannelsen fører til det niveau af kompetencer, du ønsker.

Sammenligning af uddannelser

En anden fantastisk ting ved Den Danske Kvalifikationsramme er, at du ikke kun kan bruge den til at sammenligne uddannelser i Danmark, men også på tværs af EU. Kvalifikationsrammen er nemlig en del af det europæiske uddannelsessamarbejde, der med den europæiske kvalifikationsramme for livslang læring (EQF) gør det muligt at sammenligne kvalifikationer på alle niveauer på tværs af de europæiske landegrænser.

Det betyder, at du kan bruge kvalifikationsrammen som et universelt redskab til at sammenligne uddannelser og deres niveauer i forskellige europæiske lande, hvilket er en kæmpe fordel for dig som kommende studerende. Forestil dig, at du ønsker at studere i et andet EU-land. Ved at benytte kvalifikationsrammen kan du lettere gennemskue, hvad en uddannelse i andre EU-lande svarer til, og du har et bedre udgangspunkt til at vurdere, om uddannelsen svarer til det niveau, du forventer.

En hjælp til dit uddannelsesvalg

Selvom valg af uddannelse kan virke udfordrende og komplekst, udgør den danske kvalifikationsramme et pålideligt værktøj, der kan kaste lys over dine muligheder. Med dette redskab i hånden er du godt rustet til at træffe informerede beslutninger om din fremtidige uddannelse. Lad det derfor være din følgesvend på vejen mod en givende og berigende uddannelsesrejse, der harmonerer med dine evner og ambitioner.

Find din uddannelse her

Senest opdateret: 17 aug 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Specialist

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

EUD - form din fremtid med en erhvervsuddannelse

Vil du hurtigt ud på arbejdsmarkedet, og lærer du bedst med hænderne? En EUD er for dig, der har afsluttet folkeskolen og vil have en uddannelse tæt på virkeligheden. Læs mere og udforsk dine muligheder for en erhvervsuddannelse lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad er GMAT - trin for trin vejledning til testen

Står GMAT imellem dig og din drømmeuddannelse? Her får du svar på, hvad GMAT er samt en vejledning til, hvordan du kommer godt igennem processen.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2023

Svar på optagelse

Her guider vi dig igennem processen for, hvad der sker, når sløret bliver løftet for, om du kom ind på drømmeuddannelsen, én af dine andre prioriteter, eller om du er en af de uheldige, der desværre ikke kom ind på en uddannelse i år. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 03-04-2023

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her, og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2022

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, men er kommet i tvivl, om det er det rette for dig? Mange tvivler indimellem på deres valg af studie, men der er nogle ting du bør overveje før du dropper ud.

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan bliver du klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet via kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 16-05-2023

Spar på SU’en: Her er Danmarks dyreste studieboliger

Vil du gerne finde en billig studiebolig, så der er råderum i budgettet til sjovere ting end at betale husleje? Så kan du se listen over Danmarks billigste studiebyer lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en studerende i Kultur og Sprogmødestudier

Ida læser en bachelor, der kombinerer de mange aspekter af dynamikkerne i samfundet og det psykologiske ved individet. Ida søgte en bred uddannelse og fandt frem til en humanistisk bachelor på Roskilde Universitet!  Læs mere om Idas og hendes oplevelse af uddannelsen lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2023

Sådan kommer du ind på din drømme kandidatuddannelse

Skal du til at søge ind på en kandidatuddannelse? Så er kan denne guide måske hjælpe dig gennem den proces, som du står overfor. Få blandt andet et overblik over din to do liste til din kandidat ansøgning samt en række gode råd til en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du Body SDS terapeut

Har du læst om Body SDS uddannelsen og overvejet om det kunne være noget for dig? Vi har snakket med Dorte Mølgaard fra Body SDS A/S - der, hvor det hele startede. Læs med lige her, og find ud af, om uddannelsen til Body SDS Kropsterapeut er noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2022

Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Drømmer du om at kunne hjælpe andre med at blive den bedste udgave af sig selv gennem kost, motion og mental sundhed? Så kan kostvejlederuddannelsen meget vel være det rette valg for dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-02-2023

Top 10: Mystery Shopper resultater 2023

Når du skal vælge uddannelse har du sikkert spørgsmål, som du ønsker svar på - hurtigt. Vi har med vores Mystery Shopper undersøgelse 2023 undersøgt, hvor hurtigt vores udbydere svarer. Du kan se resultaterne for undersøgelsen her.

Læs mere