Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Med langt flere drenge end piger er det ikke bare uddannelserne, der er uligevægtige i deres kønsfordeling, men også fordelingen på arbejdspladserne efterfølgende. Det er en cirkel, der er svær at bryde ud af, for hvis pigerne ikke har nogen rollemodeller at se op til, hvordan skal de så se lyset i en håndværkeruddannelse?

Piger på erhvervsskoler

Overordnet er kønsfordelingen på erhvervsskolerne, ifølge rapporten fra Udvalget om ligestilling i dagtilbud og uddannelse fra 2017, stort set lige, men kønsfordelingen mellem fagene tegner et klart billede af “mande” og “kvinde” fag. Det kræver en ændret strategi, hvis de kønsstereotype forestillinger om, hvad man kan beskæftige sig med som mand eller kvinde skal ændres, og Danmark vil bryde op med et image, som et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder.

Piger og drenge fra folkeskolen har samme forudsætninger for at blive lige gode til et håndværksmæssigt fag, og derfor har vi hos Studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne - og ikke mindst ind på nogle af de fag, som typisk er mandsdomineret.

Herunder finder du svar fra underdirektør i Dansk Byggeri; Louise Pihl, direktør og stifter af Foreningen Divers; Nina Groes, og administrerende direktør ved Tænketanken DEA; Stina Vrang Elias.


Louise Pihl

Hvis vi skal have flere piger til at vælge en håndværksuddannelse inden for bygge og anlæg, så skal vi starte med at ændre vores mind set og begynde at tænke på pigerne, som kommende lærlinge i byggeriet på linje med drenge. Det er vi godt i gang med i Dansk Byggeri, men vi kan ikke klare det alene. Vi kan arbejde med vores informationsmateriale om uddannelserne, så det appellerer bredere end i dag, og vi kan sprede de gode erfaringer virksomhederne har med kvinder som en del af sjakket. Men vi har brug for hjælp.

Erhvervsskolerne skal arbejde med måden, de møder piger på. De skal tænke, her er en kommende elev, hende skal vi gøre interesseret. Min påstand er at alt for mange erhvervsskoler i dag tænker, der er en pige, hun skal alligevel på gymnasiet, så hende behøver vi ikke spilde tid på.  Det er også vigtigt at virksomheder og folkeskoler bliver endnu bedre til at bruge mulighederne i åben skole. Elever og lærere fra folkeskolen skal ud og have undervisningsforløb i virksomhederne. Både drenge og piger har brug for at få gode oplevelser og erfaringer fra virkeligheden, som kan styrke deres uddannelsesvalg og forhåbentlig gøre dem nysgerrige over for erhvervsuddannelserne. Tænk hvis flere piger allerede i folkeskolen kunne få lov at opdage, at de sagtens kan bygge og endda er super gode til det.


Nina Groes

Jeg tror på, at måden vi kan få flere piger til at søge erhvervsskolernes bygge-, anlægs og installationsfag er ved at styrke unge kvinders tro på, at de sagtens kan begå sig i fagene på højde med alle andre. Unge kvinder skal have nogle positive rollemodeller, der kan vise dem, at kvinder hører til i fagene lige såvel som mænd, og som kan demonstrere, de mange muligheder fagene rummer for kvinder.

Samtidig så skal vi arbejde på at skabe en mere inkluderende kultur på landets erhvervsskoler, så de unge kvinder, der faktisk vælger håndværkerfagene oplever at blive set, hørt og anerkendt. Alt for mange unge kvinder oplever, at de bliver overset eller talt ned til eller står uden for fællesskabet på erhvervsskolerne, og derfor vælger de skolerne fra og søger nye veje. Særligt på erhvervsskolernes intro-dage og brobygningsforløb skal der gøres et stort stykke arbejde. Vi ved, at op til 50 % af de elever, der besøger erhvervsskolerne er unge kvinder og alligevel så udgør kvinder et meget lille optag på håndværker og teknikfagene. Ved at målrette deres intro-dage mere aktivt mod unge kvinder, så tror jeg, at erhvervsskolerne kan nå et pænt stykke ad vejen.


Stina Vrang Elias

Omkring 60 procent af pigerne vælger stx. For drengene er det samme tal 36 procent. Ser vi på hvor mange som vælger en erhvervsuddannelse, så er det 29 procent af drengene, mens det kun er 14 procent af pigerne. Der er også flest drenge, nemlig 12 procent, som vælger htx, altså en teknisk gymnasial vej. Det samme tal for pigerne er blot 5 procent.

Der er altså ret markante forskelle på, hvilke uddannelsesveje drenge og piger vælger, og det er en tendens, vi har set over mange år efterhånden. Der er brug for at alle – uanset køn – vælger uddannelse langt mere frit. Danmark har et meget kønsopdelt uddannelsessystem – og arbejdsmarked. Det betyder reelt, at der er piger som kunne blive fremragende VVS’ere eller tømrere, som ikke bliver det. Ligesom der er drenge, som ville blive dygtige SOSU’ere, som ikke bliver det. Ikke pga manglende flair eller interesse, men fordi det ikke er normalt for en pige – eller dreng – at gå den vej. Det bliver samfundet ikke bedre eller rigere af – tværtimod. I stedet ser vi unge, som ikke finder deres rette hylde. Det er rigtig ærgerligt og kæmpe spild af talent. Så der er brug for, at vi gør op med stereotyperne. Det gælder de unge selv, men det gælder i høj grad også os forældre, som spiller en vigtig rolle som rådgivere af de unge.

Senest opdateret: 28 sep 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

10 jobtitler der ikke findes mere

Der var engang, hvor den mest avancerede teknologi var en kugleramme, videnskab et ondsindet rygte og jobs hang på træerne som rådne frugter. En computer var noget der rent faktisk kunne svare igen, og børnearbejde et karrierevalg. Vi har her samlet 10 jobtitler, der ikke eksisterer længere.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 30-08-2018

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2019

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 14-03-2016

Sådan vælger du den rigtige kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så overvejer du måske at søge ind på en kandidatuddannelse. Vi giver dig derfor her 7 steps til, hvordan du vælger den rigtige kandidatuddannelse!

Læs mere