Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Med langt flere drenge end piger er det ikke bare uddannelserne, der er uligevægtige i deres kønsfordeling, men også fordelingen på arbejdspladserne efterfølgende. Det er en cirkel, der er svær at bryde ud af, for hvis pigerne ikke har nogen rollemodeller at se op til, hvordan skal de så se lyset i en håndværkeruddannelse?

Overordnet er kønsfordelingen på erhvervsskolerne, ifølge rapporten fra Udvalget om ligestilling i dagtilbud og uddannelse fra 2017, stort set lige, men kønsfordelingen mellem fagene tegner et klart billede af “mande” og “kvinde” fag. Det kræver en ændret strategi, hvis de kønsstereotype forestillinger om, hvad man kan beskæftige sig med som mand eller kvinde skal ændres, og Danmark vil bryde op med et image, som et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder.

Piger og drenge fra folkeskolen har samme forudsætninger for at blive lige gode til et håndværksmæssigt fag, og derfor har vi hos Studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne - og ikke mindst ind på nogle af de fag, som typisk er mandsdomineret.

Herunder finder du svar fra underdirektør i Dansk Byggeri; Louise Pihl, direktør og stifter af Foreningen Divers; Nina Groes, og administrerende direktør ved Tænketanken DEA; Stina Vrang Elias.

Louise Pihl

Hvis vi skal have flere piger til at vælge en håndværksuddannelse inden for bygge og anlæg, så skal vi starte med at ændre vores mind set og begynde at tænke på pigerne, som kommende lærlinge i byggeriet på linje med drenge. Det er vi godt i gang med i Dansk Byggeri, men vi kan ikke klare det alene. Vi kan arbejde med vores informationsmateriale om uddannelserne, så det appellerer bredere end i dag, og vi kan sprede de gode erfaringer virksomhederne har med kvinder som en del af sjakket. Men vi har brug for hjælp.

Erhvervsskolerne skal arbejde med måden, de møder piger på. De skal tænke, her er en kommende elev, hende skal vi gøre interesseret. Min påstand er at alt for mange erhvervsskoler i dag tænker, der er en pige, hun skal alligevel på gymnasiet, så hende behøver vi ikke spilde tid på.  Det er også vigtigt at virksomheder og folkeskoler bliver endnu bedre til at bruge mulighederne i åben skole. Elever og lærere fra folkeskolen skal ud og have undervisningsforløb i virksomhederne. Både drenge og piger har brug for at få gode oplevelser og erfaringer fra virkeligheden, som kan styrke deres uddannelsesvalg og forhåbentlig gøre dem nysgerrige over for erhvervsuddannelserne. Tænk hvis flere piger allerede i folkeskolen kunne få lov at opdage, at de sagtens kan bygge og endda er super gode til det.

Nina Groes

Jeg tror på, at måden vi kan få flere piger til at søge erhvervsskolernes bygge-, anlægs og installationsfag er ved at styrke unge kvinders tro på, at de sagtens kan begå sig i fagene på højde med alle andre. Unge kvinder skal have nogle positive rollemodeller, der kan vise dem, at kvinder hører til i fagene lige såvel som mænd, og som kan demonstrere, de mange muligheder fagene rummer for kvinder.

Samtidig så skal vi arbejde på at skabe en mere inkluderende kultur på landets erhvervsskoler, så de unge kvinder, der faktisk vælger håndværkerfagene oplever at blive set, hørt og anerkendt. Alt for mange unge kvinder oplever, at de bliver overset eller talt ned til eller står uden for fællesskabet på erhvervsskolerne, og derfor vælger de skolerne fra og søger nye veje. Særligt på erhvervsskolernes intro-dage og brobygningsforløb skal der gøres et stort stykke arbejde. Vi ved, at op til 50 % af de elever, der besøger erhvervsskolerne er unge kvinder og alligevel så udgør kvinder et meget lille optag på håndværker og teknikfagene. Ved at målrette deres intro-dage mere aktivt mod unge kvinder, så tror jeg, at erhvervsskolerne kan nå et pænt stykke ad vejen.

Stina Vrang Elias

Omkring 60 procent af pigerne vælger stx. For drengene er det samme tal 36 procent. Ser vi på hvor mange som vælger en erhvervsuddannelse, så er det 29 procent af drengene, mens det kun er 14 procent af pigerne. Der er også flest drenge, nemlig 12 procent, som vælger htx, altså en teknisk gymnasial vej. Det samme tal for pigerne er blot 5 procent.

Der er altså ret markante forskelle på, hvilke uddannelsesveje drenge og piger vælger, og det er en tendens, vi har set over mange år efterhånden. Der er brug for at alle – uanset køn – vælger uddannelse langt mere frit. Danmark har et meget kønsopdelt uddannelsessystem – og arbejdsmarked. Det betyder reelt, at der er piger som kunne blive fremragende VVS’ere eller tømrere, som ikke bliver det. Ligesom der er drenge, som ville blive dygtige SOSU’ere, som ikke bliver det. Ikke pga manglende flair eller interesse, men fordi det ikke er normalt for en pige – eller dreng – at gå den vej. Det bliver samfundet ikke bedre eller rigere af – tværtimod. I stedet ser vi unge, som ikke finder deres rette hylde. Det er rigtig ærgerligt og kæmpe spild af talent. Så der er brug for, at vi gør op med stereotyperne. Det gælder de unge selv, men det gælder i høj grad også os forældre, som spiller en vigtig rolle som rådgivere af de unge.

Senest opdateret: 21 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-08-2015

Hvilken uddannelse passer til dig?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-09-2019

Derfor skal du tage et praktikophold i it-branchen

Vil du gerne gøre karriere inden for IT-branchen? Så er et praktikophold, hvor du lige får lov til at snuse til feltet altså en rigtig god investering. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 14-12-2015

Sådan kickstarter du din iværksætterdrøm

Går du rundt med en drøm om at blive iværksætter, men ved du ikke helt, hvordan du får idéen ud over tegnebrættet og gjort til virkelighed? Så fat mod. Studentum har sat den idérige iværksætter Asbjørn William Ammitzbøll Flügge, der er bachelor i psykologi & virksomhedsstudier fra Roskilde Universitet og en af hovedmændene bag madspildsprojektet ReGastro.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Den fleksible ungdomsuddannelse: Hf online

Går du og overvejer om du skal tage en ungdomsuddannelse, og har du drømme om at studere videre?

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 20-02-2019

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-06-2016

Mød en nyuddannet folkeskolelærer

Luana er nyligt uddannet folkeskolelærer med kompetencer til særligt at undervise i Engelsk og Musik samt børn i komplicerede læringssituationer (specialpædagogik). Her i interviewet fortæller hun om sin tid som studerende, giver dig et par gode råd med på vejen og sætter kursen for, hvor fremtiden skal bære hende hen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere