Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Med langt flere drenge end piger er det ikke bare uddannelserne, der er uligevægtige i deres kønsfordeling, men også fordelingen på arbejdspladserne efterfølgende. Det er en cirkel, der er svær at bryde ud af, for hvis pigerne ikke har nogen rollemodeller at se op til, hvordan skal de så se lyset i en håndværkeruddannelse?

Piger på erhvervsskoler

Overordnet er kønsfordelingen på erhvervsskolerne, ifølge rapporten fra Udvalget om ligestilling i dagtilbud og uddannelse fra 2017, stort set lige, men kønsfordelingen mellem fagene tegner et klart billede af “mande” og “kvinde” fag. Det kræver en ændret strategi, hvis de kønsstereotype forestillinger om, hvad man kan beskæftige sig med som mand eller kvinde skal ændres, og Danmark vil bryde op med et image, som et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder.

Piger og drenge fra folkeskolen har samme forudsætninger for at blive lige gode til et håndværksmæssigt fag, og derfor har vi hos Studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne - og ikke mindst ind på nogle af de fag, som typisk er mandsdomineret.

Herunder finder du svar fra underdirektør i Dansk Byggeri; Louise Pihl, direktør og stifter af Foreningen Divers; Nina Groes, og administrerende direktør ved Tænketanken DEA; Stina Vrang Elias.


Louise Pihl

Hvis vi skal have flere piger til at vælge en håndværksuddannelse inden for bygge og anlæg, så skal vi starte med at ændre vores mind set og begynde at tænke på pigerne, som kommende lærlinge i byggeriet på linje med drenge. Det er vi godt i gang med i Dansk Byggeri, men vi kan ikke klare det alene. Vi kan arbejde med vores informationsmateriale om uddannelserne, så det appellerer bredere end i dag, og vi kan sprede de gode erfaringer virksomhederne har med kvinder som en del af sjakket. Men vi har brug for hjælp.

Erhvervsskolerne skal arbejde med måden, de møder piger på. De skal tænke, her er en kommende elev, hende skal vi gøre interesseret. Min påstand er at alt for mange erhvervsskoler i dag tænker, der er en pige, hun skal alligevel på gymnasiet, så hende behøver vi ikke spilde tid på.  Det er også vigtigt at virksomheder og folkeskoler bliver endnu bedre til at bruge mulighederne i åben skole. Elever og lærere fra folkeskolen skal ud og have undervisningsforløb i virksomhederne. Både drenge og piger har brug for at få gode oplevelser og erfaringer fra virkeligheden, som kan styrke deres uddannelsesvalg og forhåbentlig gøre dem nysgerrige over for erhvervsuddannelserne. Tænk hvis flere piger allerede i folkeskolen kunne få lov at opdage, at de sagtens kan bygge og endda er super gode til det.


Nina Groes

Jeg tror på, at måden vi kan få flere piger til at søge erhvervsskolernes bygge-, anlægs og installationsfag er ved at styrke unge kvinders tro på, at de sagtens kan begå sig i fagene på højde med alle andre. Unge kvinder skal have nogle positive rollemodeller, der kan vise dem, at kvinder hører til i fagene lige såvel som mænd, og som kan demonstrere, de mange muligheder fagene rummer for kvinder.

Samtidig så skal vi arbejde på at skabe en mere inkluderende kultur på landets erhvervsskoler, så de unge kvinder, der faktisk vælger håndværkerfagene oplever at blive set, hørt og anerkendt. Alt for mange unge kvinder oplever, at de bliver overset eller talt ned til eller står uden for fællesskabet på erhvervsskolerne, og derfor vælger de skolerne fra og søger nye veje. Særligt på erhvervsskolernes intro-dage og brobygningsforløb skal der gøres et stort stykke arbejde. Vi ved, at op til 50 % af de elever, der besøger erhvervsskolerne er unge kvinder og alligevel så udgør kvinder et meget lille optag på håndværker og teknikfagene. Ved at målrette deres intro-dage mere aktivt mod unge kvinder, så tror jeg, at erhvervsskolerne kan nå et pænt stykke ad vejen.


Stina Vrang Elias

Omkring 60 procent af pigerne vælger stx. For drengene er det samme tal 36 procent. Ser vi på hvor mange som vælger en erhvervsuddannelse, så er det 29 procent af drengene, mens det kun er 14 procent af pigerne. Der er også flest drenge, nemlig 12 procent, som vælger htx, altså en teknisk gymnasial vej. Det samme tal for pigerne er blot 5 procent.

Der er altså ret markante forskelle på, hvilke uddannelsesveje drenge og piger vælger, og det er en tendens, vi har set over mange år efterhånden. Der er brug for at alle – uanset køn – vælger uddannelse langt mere frit. Danmark har et meget kønsopdelt uddannelsessystem – og arbejdsmarked. Det betyder reelt, at der er piger som kunne blive fremragende VVS’ere eller tømrere, som ikke bliver det. Ligesom der er drenge, som ville blive dygtige SOSU’ere, som ikke bliver det. Ikke pga manglende flair eller interesse, men fordi det ikke er normalt for en pige – eller dreng – at gå den vej. Det bliver samfundet ikke bedre eller rigere af – tværtimod. I stedet ser vi unge, som ikke finder deres rette hylde. Det er rigtig ærgerligt og kæmpe spild af talent. Så der er brug for, at vi gør op med stereotyperne. Det gælder de unge selv, men det gælder i høj grad også os forældre, som spiller en vigtig rolle som rådgivere af de unge.

Senest opdateret: 28 sep 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Tags: Praktik , Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2018

Mød en kollegianer fra Storkøbenhavn

Er du på jagt efter en studiebolig i København, og drømmer du om at få foden inden for på et af de eftertragtede kollegier? Spring månedsvis på venners sofa over og kom hurtigere frem i køen til et kollegieværelse i København ved at kigge lidt uden for byen. Her fortæller Sandra om livet på Nybrogård kollegiet.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 06-12-2017

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 15-02-2017

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Måske har du en klar idé om, hvad du vil arbejde med, men du kan ikke gennemskue hvilken uddannelse, der fører dertil.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

EUX-uddannelsen

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 21-08-2015

Hvilken uddannelse passer til dig?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Guide til dig, der søger studieboliger i Aarhus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant. Læs hvorfor her!

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 14-03-2016

Sådan vælger du den rigtige kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så overvejer du måske at søge ind på en kandidatuddannelse. Vi giver dig derfor her 7 steps til, hvordan du vælger den rigtige kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2018

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-09-2016

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Tags: Studievalg
Læs mere