Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Med langt flere drenge end piger er det ikke bare uddannelserne, der er uligevægtige i deres kønsfordeling, men også fordelingen på arbejdspladserne efterfølgende. Det er en cirkel, der er svær at bryde ud af, for hvis pigerne ikke har nogen rollemodeller at se op til, hvordan skal de så se lyset i en håndværkeruddannelse?

Piger på erhvervsskoler

Overordnet er kønsfordelingen på erhvervsskolerne, ifølge rapporten fra Udvalget om ligestilling i dagtilbud og uddannelse fra 2017, stort set lige, men kønsfordelingen mellem fagene tegner et klart billede af “mande” og “kvinde” fag. Det kræver en ændret strategi, hvis de kønsstereotype forestillinger om, hvad man kan beskæftige sig med som mand eller kvinde skal ændres, og Danmark vil bryde op med et image, som et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder.

Piger og drenge fra folkeskolen har samme forudsætninger for at blive lige gode til et håndværksmæssigt fag, og derfor har vi hos Studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne - og ikke mindst ind på nogle af de fag, som typisk er mandsdomineret.

Herunder finder du svar fra underdirektør i Dansk Byggeri; Louise Pihl, direktør og stifter af Foreningen Divers; Nina Groes, og administrerende direktør ved Tænketanken DEA; Stina Vrang Elias.


Louise Pihl

Hvis vi skal have flere piger til at vælge en håndværksuddannelse inden for bygge og anlæg, så skal vi starte med at ændre vores mind set og begynde at tænke på pigerne, som kommende lærlinge i byggeriet på linje med drenge. Det er vi godt i gang med i Dansk Byggeri, men vi kan ikke klare det alene. Vi kan arbejde med vores informationsmateriale om uddannelserne, så det appellerer bredere end i dag, og vi kan sprede de gode erfaringer virksomhederne har med kvinder som en del af sjakket. Men vi har brug for hjælp.

Erhvervsskolerne skal arbejde med måden, de møder piger på. De skal tænke, her er en kommende elev, hende skal vi gøre interesseret. Min påstand er at alt for mange erhvervsskoler i dag tænker, der er en pige, hun skal alligevel på gymnasiet, så hende behøver vi ikke spilde tid på.  Det er også vigtigt at virksomheder og folkeskoler bliver endnu bedre til at bruge mulighederne i åben skole. Elever og lærere fra folkeskolen skal ud og have undervisningsforløb i virksomhederne. Både drenge og piger har brug for at få gode oplevelser og erfaringer fra virkeligheden, som kan styrke deres uddannelsesvalg og forhåbentlig gøre dem nysgerrige over for erhvervsuddannelserne. Tænk hvis flere piger allerede i folkeskolen kunne få lov at opdage, at de sagtens kan bygge og endda er super gode til det.


Nina Groes

Jeg tror på, at måden vi kan få flere piger til at søge erhvervsskolernes bygge-, anlægs og installationsfag er ved at styrke unge kvinders tro på, at de sagtens kan begå sig i fagene på højde med alle andre. Unge kvinder skal have nogle positive rollemodeller, der kan vise dem, at kvinder hører til i fagene lige såvel som mænd, og som kan demonstrere, de mange muligheder fagene rummer for kvinder.

Samtidig så skal vi arbejde på at skabe en mere inkluderende kultur på landets erhvervsskoler, så de unge kvinder, der faktisk vælger håndværkerfagene oplever at blive set, hørt og anerkendt. Alt for mange unge kvinder oplever, at de bliver overset eller talt ned til eller står uden for fællesskabet på erhvervsskolerne, og derfor vælger de skolerne fra og søger nye veje. Særligt på erhvervsskolernes intro-dage og brobygningsforløb skal der gøres et stort stykke arbejde. Vi ved, at op til 50 % af de elever, der besøger erhvervsskolerne er unge kvinder og alligevel så udgør kvinder et meget lille optag på håndværker og teknikfagene. Ved at målrette deres intro-dage mere aktivt mod unge kvinder, så tror jeg, at erhvervsskolerne kan nå et pænt stykke ad vejen.


Stina Vrang Elias

Omkring 60 procent af pigerne vælger stx. For drengene er det samme tal 36 procent. Ser vi på hvor mange som vælger en erhvervsuddannelse, så er det 29 procent af drengene, mens det kun er 14 procent af pigerne. Der er også flest drenge, nemlig 12 procent, som vælger htx, altså en teknisk gymnasial vej. Det samme tal for pigerne er blot 5 procent.

Der er altså ret markante forskelle på, hvilke uddannelsesveje drenge og piger vælger, og det er en tendens, vi har set over mange år efterhånden. Der er brug for at alle – uanset køn – vælger uddannelse langt mere frit. Danmark har et meget kønsopdelt uddannelsessystem – og arbejdsmarked. Det betyder reelt, at der er piger som kunne blive fremragende VVS’ere eller tømrere, som ikke bliver det. Ligesom der er drenge, som ville blive dygtige SOSU’ere, som ikke bliver det. Ikke pga manglende flair eller interesse, men fordi det ikke er normalt for en pige – eller dreng – at gå den vej. Det bliver samfundet ikke bedre eller rigere af – tværtimod. I stedet ser vi unge, som ikke finder deres rette hylde. Det er rigtig ærgerligt og kæmpe spild af talent. Så der er brug for, at vi gør op med stereotyperne. Det gælder de unge selv, men det gælder i høj grad også os forældre, som spiller en vigtig rolle som rådgivere af de unge.

Senest opdateret: 28 sep 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 18-10-2017

Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Tips til dig der søger kollegieværelse

Drømmer du om at få et værelse på et kollegium, der ligger tæt på byen eller dit studie, men synes du samtidig at det virker svært at komme ind og det hele virker lidt uoverskueligt? Vi har samlet praktisk info om udvalgte kollegier, deres adgangskrav og hvilke af dem du kan forvente hurtig optagelse på.

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 02-05-2018

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

10 jobtitler der ikke findes mere

Der var engang, hvor den mest avancerede teknologi var en kugleramme, videnskab et ondsindet rygte og jobs hang på træerne som rådne frugter. En computer var noget der rent faktisk kunne svare igen, og børnearbejde et karrierevalg. Vi har her samlet 10 jobtitler, der ikke eksisterer længere.

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Mød en studerende i delebolig

Har du overvejet at få en roommate? Mød Camilla og hør om, hvorfor hun valgte at dele studielivet med en anden. I artiklen giver hun også gode råd til at leve sammen i en delebolig og fortæller om, hvordan hun fik fat i sin lejlighed på Vesterbro.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

TOEFL-guide

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2018

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 15-08-2018

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Uddannelse og karriere inden for undervisning

Hvordan bliver man lærer? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for undervisning fra folkeskolelærer til gymnasielærer. Hvis du kan lide at arbejde med mennesker, motivere andre og formidle så skal du overveje en uddannelse inden for undervisning.

Tags: Undervisning
Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 31-08-2016

Mød en badmintontræner

Christian valgte at tage et trænerforløb på Aalborg Sportshøjskole, da han blevet skadet og var nødt til at indstille sin spillerkarriere. I interviewet fortæller han om sine ambitioner for succes i sportsverdenen. Du får et indblik i livet på en sportshøjskole, og hvad det kræver at blive professionel træner.

Tags: Undervisning
Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere