Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Hvis du er jobsøgende, så er du helt sikkert stødt på det kronologiske CV flere gange. Et kronologisk CV er det rigtige valg til dig, der ønsker et CV, som er nemt at overskue for modtageren. Et kronologisk CV fungerer specielt godt for dig, der har et par års erfaring, en sammenhængende rød tråd i dit CV og har haft længere ansættelser i det felt, du ønsker at arbejde inden for.

Et kronologisk CV er særlig godt til at fremhæve dine erfaringer på en overskuelig måde. I CV’et kan du vælge kun at indsætte relevante stillinger og erfaringer. Det vigtigste er, at du sætter dine erfaringer i omvendt kronologisk rækkefølge og beskriver dine kompetencer og arbejdsopgaver ud fra dine ansættelser og uddannelser.

Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du opbygger dit CV samt et eksempel på et godt kronologisk CV.

Er du i tvivl om, hvilket CV der passer til din jobsøgning? Tag CV-testen og find ud af om, du skal lave et kompetence-CV eller et kronologisk CV.

Tag CV-testen her

Hvorfor skal du lave et kronologisk CV?

Det kronologiske CV er det mest kendte CV blandt arbejdsgivere, og derfor ofte den naturlige vej at gå, når man skal lave sit CV. I det kronologiske CV redegør du for din uddannelse, job og lignende erfaringer i en omvendt kronologisk rækkefølge. Det kronologisk CV fungerer godt for dig, der har masser af relevant erfaring at sætte på CV´et og knap så mange huller.

Grunden til, at det kronologiske CV ofte bliver foretrukket er, at det giver et nemt og overskueligt overblik til læseren, der hurtigt kan skimme dine erfaringer. CV’et er ofte opbygget på helt samme måde, og derfor er det nemt at læse, da strukturen er velkendt.

En ulempe ved det kronologiske CV er, at det kan være svært at finde de relevante kompetencer, da de står under hver erfaringspunkt. Samtidig kan CVet hurtigt se tomt ud, hvis du ikke har så meget erfaring, og der kan hurtigt komme fokus på hullerne, når datoerne står kronologisk.

Hvis du har huller i dit CV, knap så meget relevant erfaring eller ønsker at skifte branche, er det værd at overveje, om du skal lave et kompetence-CV i stedet. Du kan se et eksempel lige her. Du kan også kombinere de to typer af CV, og på den måde få det bedste fra begge verdener.

Hvordan laver man et kronologisk CV?

Begynd dit kronologiske CV med dine personlige data og skriv derefter et par linjer, der sætter rammen for dit CV, og hvorfor du er den rigtige til jobbet. Brug gerne nogle af de samme nøgleord, som virksomheden har skrevet i deres opslag til at beskrive dig selv, og hvad du kan.

Herefter tager du enten din mest relevante erhvervserfaring eller uddannelse først, og sætter i omvendt kronologisk rækkefølge. Husk at skrive ansættelsesperioden eller uddannelsesperioden i årstal, navn på virksomhed eller skole og din stillingsbetegnelse.

Under hver aktivitet beskriver du kort de mest væsentlige opgaver, resultater og erfaringer. På den måde bliver dine kompetencer tydelige for læseren. Hvis du har været leder, haft budgetansvar eller andet, er det en god ide at nævne her. Hvis du har mange små ansættelser bag dig, der ligger langt tilbage i tiden, kan du overveje at slå dem sammen under én overskrift.

Huskelisten til dit CV

Se et eksempel på et kronologisk CV

Eksemplet på det kronologiske CV er baseret på Louise Kristiansen, en fiktiv figur, som er cand.mag i engelsk og kulturstudier, har været på arbejdsmarkedet i fire år og har en del relevant erfaring bag sig.

Kronologisk CV

Kronologisk CV

Senest opdateret: 26 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-12-2019

Den ultimative guide til Case Competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Spor dig ind på din fremtid i vores karriereguides

Har du en idé om, hvad du vil arbejde med, men er du ikke sikker på, hvilke muligheder du har? Der er langt over 1.000 uddannelser i Danmark, og mange af dem kan føre til endnu flere forskellige jobtitler. Her på siden publicerer vi løbende nye karriereguides til forskellige brancher. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan laver du det perfekte CV

Søger du job, så ved du hvor meget dit CV har af betydning. Læs med her, hvor vi har samlet 10 nemme og hurtige tips til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere