Vis studentum.dk som: Mobile
Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Hvis du er jobsøgende, så er du helt sikkert stødt på det kronologiske CV flere gange. Et kronologisk CV er det rigtige valg til dig, der ønsker et CV, som er nemt at overskue for modtageren. Et kronologisk CV fungerer specielt godt for dig, der har et par års erfaring, en sammenhængende rød tråd i dit CV og har haft længere ansættelser i det felt, du ønsker at arbejde inden for.

Et kronologisk CV er særlig godt til at fremhæve dine erfaringer på en overskuelig måde. I CV’et kan du vælge kun at indsætte relevante stillinger og erfaringer. Det vigtigste er, at du sætter dine erfaringer i omvendt kronologisk rækkefølge og beskriver dine kompetencer og arbejdsopgaver ud fra dine ansættelser og uddannelser.

Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du opbygger dit CV samt et eksempel på et godt kronologisk CV.

Er du i tvivl om, hvilket CV der passer til din jobsøgning? Tag CV-testen og find ud af om, du skal lave et kompetence-CV eller et kronologisk CV.

Tag CV-testen her

Hvorfor skal du lave et kronologisk CV?

Det kronologiske CV er det mest kendte CV blandt arbejdsgivere, og derfor ofte den naturlige vej at gå, når man skal lave sit CV. I det kronologiske CV redegør du for din uddannelse, job og lignende erfaringer i en omvendt kronologisk rækkefølge. Det kronologisk CV fungerer godt for dig, der har masser af relevant erfaring at sætte på CV´et og knap så mange huller.

Grunden til, at det kronologiske CV ofte bliver foretrukket er, at det giver et nemt og overskueligt overblik til læseren, der hurtigt kan skimme dine erfaringer. CV’et er ofte opbygget på helt samme måde, og derfor er det nemt at læse, da strukturen er velkendt.

En ulempe ved det kronologiske CV er, at det kan være svært at finde de relevante kompetencer, da de står under hver erfaringspunkt. Samtidig kan CVet hurtigt se tomt ud, hvis du ikke har så meget erfaring, og der kan hurtigt komme fokus på hullerne, når datoerne står kronologisk.

Hvis du har huller i dit CV, knap så meget relevant erfaring eller ønsker at skifte branche, er det værd at overveje, om du skal lave et kompetence-CV i stedet. Du kan se et eksempel lige her. Du kan også kombinere de to typer af CV, og på den måde få det bedste fra begge verdener.

Hvordan laver man et kronologisk CV?

Begynd dit kronologiske CV med dine personlige data og skriv derefter et par linjer, der sætter rammen for dit CV, og hvorfor du er den rigtige til jobbet. Brug gerne nogle af de samme nøgleord, som virksomheden har skrevet i deres opslag til at beskrive dig selv, og hvad du kan.

Herefter tager du enten din mest relevante erhvervserfaring eller uddannelse først, og sætter i omvendt kronologisk rækkefølge. Husk at skrive ansættelsesperioden eller uddannelsesperioden i årstal, navn på virksomhed eller skole og din stillingsbetegnelse.

Under hver aktivitet beskriver du kort de mest væsentlige opgaver, resultater og erfaringer. På den måde bliver dine kompetencer tydelige for læseren. Hvis du har været leder, haft budgetansvar eller andet, er det en god ide at nævne her. Hvis du har mange små ansættelser bag dig, der ligger langt tilbage i tiden, kan du overveje at slå dem sammen under én overskrift.

Huskelisten til dit CV

Se et eksempel på et kronologisk CV

Eksemplet på det kronologiske CV er baseret på Louise Kristiansen, en fiktiv figur, som er cand.mag i engelsk og kulturstudier, har været på arbejdsmarkedet i fire år og har en del relevant erfaring bag sig.

Kronologisk CV

Kronologisk CV

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

10 ting du kan gøre, for at få dit CV helt op i gear

Søger du job, så ved du hvor meget dit CV har af betydning. Læs med her, hvor vi har samlet 10 nemme og hurtige tips og tricks til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5-trins guide til et fremtidssikret CV

Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. Her får du opskriften på hvordan du bygger et fremtidssikret CV.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du have et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob og få gode råd.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

3 gode råd: Sådan scorer du studiejobbet

Når du leder efter et studiejob, kan det være svært at gennemskue, hvad arbejdsgiveren efterspørger. Få tre gode råd til at score studiejobbet her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Mentor - Det perfekte studiejob/Det ideelle studjob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for pædagogik

Hvordan bliver man pædagog? I denne karriereguide bliver du klogere på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for det pædagogiske område. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-05-2019

Danmarks bedste uddannelsesmulighed!

Er du lige blevet færdig med gymnasiet, og har du allerede nu ambitiøse karrieredrømme? Så kan det godt betale sig at bruge dit sabbatår på at blive fagligt dygtig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Guide til RAB godkendelse

Er du akupunktør, zoneterapeut, massør eller noget helt fjerde inden for alternativ behandling? I denne guide får du svar på, hvad en RAB godkendelse egentlig er, hvordan ordningen fungerer og ikke mindst, hvad det kræver af dig. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Spor dig ind på din fremtid i vores karriereguide

Har du en idé om, hvad du vil arbejde med, men er du ikke sikker på, hvilke muligheder du har? Der er langt over 1.000 uddannelser i Danmark, og mange af dem kan føre til endnu flere forskellige jobtitler. Her på siden publicerer vi løbende nye karriereguides til forskellige brancher. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan gør du din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration gennem disse 10 ideer.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en salgs-ninja laver? Vi har samlet 8 bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 tips: Netværk dig til drømmejobbet

Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme godt i gang med networking.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere: Økonomi, administration og IT

Hvis du har en drøm om at arbejde i detailhandelen, med tal, økonomi og måske kombinere det med at arbejde med mennesker, så kan en uddannelse inden for økonomi, administration og IT være noget for dig. Udforsk mulighederne i denne guide.

Læs mere