Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Sådan får vi flere kvinder ind på IT uddannelser

Fem kvinder fra IT-branchen: Sådan får vi flere kvinder ind på IT-uddannelser

Har du overvejet en karriere indenfor IT? Hvis ikke, er der god grund til du bør overveje det. Efterspørgslen på IT- specialister er nemlig stærkt stigende, og IT-branchen vil fremover komme til at mangle tusindvis af nye, dygtige kandidater til at løse IT-relaterede problemstillinger. Derudover er kønsfordelingen på landets IT-uddannelser og i IT-branchen utroligt skæv, da stadig flere mænd end kvinder vælger en fremtid i informationsteknologiens tegn. Dette er en skam, da man med flere kvinder på IT- uddannelser vil kunne løse problemet med mangel på de efterspurgte IT-kompetencer. Sådan lyder det i en rapport fra DI Analyse. 

Derfor har vi på Studentum taget fat i fem kvindelige talenter fra den danske IT-branche og bedt dem om at give deres bud på, hvordan vi kommer den skæve kønsfordeling i IT-branchen til livs. Derudover kan alle fire kvinder inspirere til en spændende karriere i en branche, som er meget mere end kodning og softwareudvikling. 

Har du brug for inspiration til at finde DIN vej ind i IT-branchen bør du derfor læse med. Mød f.eks. Talent100-aktuelle IT-advokat, Christel Teglers, som har kombineret jurauddannelsen med praktisk IT-erfaring eller ITU lektor, Natalie Schluter, som til dagligt forsker i og er linjeleder på Danmarks første Bachelor i data science.

Kvinder på IT uddannelser

Anja Monrad, Dell: Sådan får vi flere kvinder i IT-branchen

"Vi bliver nødt til at fokusere på flere områder sideløbende, hvis vi skal lykkes med at øge antallet af kvinder i IT-branchen. Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvorfor der er færre kvinder på IT uddannelserne, og hvorfor færre kvinder søger ind i branchen. Det som mange analyser viser er, at kvinder i høj grad efterspørger uddannelser og efterfølgende jobs, hvor man kan gøre en forskel for andre mennesker og samfundet.  

Her har vi som branche stadig et stort udestående arbejde med at vise, hvordan IT i dag er kernen for samfundets udvikling. Det er langt mere i IT-branchen end kode, kælder og cola. Vi må have mere fokus på, hvordan IT og digitalisering forandrer og skaber udviklingen i vores verden, fremfor hvilke opgaver, der skal løses i detaljer. Så vi skal have mere fokus på outcome end task, når vi beskriver uddannelserne og jobbene i branchen

Derudover er det vigtigt, vi showcaser rollemodeller, som de unge kvinder kan spejle sig i.
I KLITB (Kvindelige Ledere i IT-branchen) har vi lagt vægt på at afmystificere branchens maskuline renommé og søgt at synliggøre de mangeartede karriereveje, som er mulige indenfor branchen."


Som formand i styregruppen, Kvindelige Ledere i IT-branchen, står Anja i spidsen for et netværk af kvindelige ledere fra IT-branchen, som har til formål at øge antallet af kvinder i ledende IT-stillinger.

Kvinder i IT branchen

Natalie Schluter, ITU: Sådan får vi flere kvinder i IT-branchen

"Vi får flere kvinder ind i IT-branchen ved at vise dem, hvordan de kan gøre en forskel i verden.

I vores samfund er vi omgivet af IT, og IT er bredt integreret i vores liv. Sociale medier forbinder os med vores venner. Træningsapps hjælper os med at komme i form. Andre apps og hjemmesider hjælper os med at finde den nye restaurant, vi skal prøve, og vejen derhen på et kort. IT hjælper os med at finde ud af, hvad der sker i alle hjørner af verden. Det hjælper med at sprede demokrati og giver en platform for ytringsfrihed.  Mange unge mennesker — mange kvinder — vil gerne gøre en forskel.

For nylig har Danmark udnævnt en tech-ambassadør med base i Silicon Valley. IT branchen er blevet anerkendt som værende en afgørende faktor i verdenspolitikken. Det er derfor vigtigt at undervise alle unge i den nuværende digitale transformation af samfundet og vise dem, at IT er et af de områder, hvor de kan gøre den allerstørste forskel.

IT er især i Danmark en branche, hvor kvinder er stærkt underrepræsenterede. Kvinder har brug for en større stemme i det nye transformerende samfund. Og der er masser af dygtige kvinder, der kan tage udfordringen op."

Natalie er linjeleder for den nye bachelor i data science på IT-Universitetet i København. En uddannelse, som er stærkt efterspurgt på arbejdsmarkedet. Til dagligt er hun også forsker inden for data science og sprogteknologi.

Kvinder i IT-branchen

Christel Teglers, IT advokat om hvordan, vi får flere kvinder i IT-branchen"Først og fremmest tror jeg, at det handler om at slippe den forestilling, at IT er noget for folkeskolens nørdede drenge, der spiller computerspil, og går i comic t-shirts.

IT (eller teknologi- og softwareudvikling i bred forstand) er et af de mest dynamiske, innovative og kommercielt orienterede forretningsområder, man kan arbejde med. Det er kreativt, forretningskritisk, og der bliver kun mere af det i fremtiden. Det at være med på beatet i den teknologiske udvikling er make-it or break-it for de fleste virksomheder.

Mit arbejde består i at forhandle teknologikontrakter på tværs af landegrænser med folk fra hele verden – oftest Kina, Indien, USA og Europa. Jeg indgår her i større teams med softwareudviklere, ingeniører, økonomer, direktører og andre konsulenter i en smeltedigel af forskellige kulturer. Jeg har ikke nogle specielle uddannelsesmæssige forudsætninger for at arbejde med IT, men jeg har kombineret metoden fra jurastudiet med en masse praktisk erfaring.

Min pointe er, at man kan have mange forskellige veje ind i IT-branchen, og at man ikke behøver at være hverken datalog eller ingeniør for at begå sig i den. Tværtimod er det en fordel med diversitet. Og så gælder det om – uanset køn – at være nysgerrig og have gå-på-mod."


Som IT-advokat, sidder Christel til daglig med store teknologi- og outsourcingprojekter i Kromann Reumert. I den forbindelse blev Christel, i april 2017, udnævnt som et af årets talenter i dansk erhvervsliv i Berlingske Business' årlige Talent100 


Er du nysgerrig på, hvordan du kan kombinere dine interesser med IT? Læs vores guide til IT- uddannelser og find din vej ind i IT branchen

Kvinder i IT-branchen

BRIT ROSS WINTHEREIK om hvordan vi får flere kvinder i IT branchen

"I min forskningsgruppe er der en del kvinder, blandt andet, som følge af en opmærksomhed på køn. Og der er brug for den – opmærksomheden – hvis etablerede normer skal brydes. På det seneste har ITU beskrevet det som sit erklærede mål at få flere kvinder ind på IT-uddannelserne. Som planlæggere og undervisere tænker vi rigtig meget over indholdet i de uddannelser, vi udbyder. Jeg tror, vi skal tænke særligt grundigt over indholdet i de uddannelser, vi gerne vil have de unge kvinder til at søge ind på. ”Det tekniske” må ikke defineres for snævert. IT-kompetencer er så meget mere end evnen til at kode. IT er kreativitet, kultur, relationer, infrastruktur, information, kommunikation og politik.

Dermed ikke sagt at kvinder per definition ikke interesserer sig for teknik, matematik og logik.
Historisk set er der masser af eksempler på kvinder i IT, hvis logiske og matematiske kompetencer har været afgørende for udviklingen, men der har også været en tendens til ikke at vurdere kvindernes indsats som afgørende. Det skyldes at piger og drenge mødes med helt forskellige forventninger, og at det derfor efterfølgende kan være svært at se, hvis forventningerne brydes.

Jeg synes Danmark skulle se på nogle af de lande, hvor kvinder er stærkt repræsenteret i IT-uddannelser og arbejdsstyrke, for bedre at kunne forstå, hvordan vi har fået en så opdelt IT arbejdskultur i Danmark. Og så forsøge at ændre det."

Brit er til daglig leder af forskningsgrupperne Technologies in Practice og af Data as Relation, som er et forskningsprojekt støttet af Velux fonden om offentlig styring i den digitale tidsalder.

Kvinder i IT branchen

Mette Buhl Christoffersen: Sådan får vi flere kvinder i IT branchen

"Jeg vil tage en positiv tilgang til emnet, da jeg ikke mener, at vi kvinder får særlig meget ud af at fokusere på det, som ikke er godt nok. Én ting som jeg syntes er godt er, at vi kvinder kan støbe vores karriere mere eller mindre som vi vil i Danmark, vi skal bare lære at udnytte den og se potentialet, og lade være med at lade os begrænse.

Der er flere og flere kvinder, som har ledende roller inden for IT, såsom Ginni Rometty (CEO, IBM) og Susan Wojcicki (CEO, YouTube). Disse kvinder er rollemodeller for rigtig mange unge kvinder i IT- branchen, og derfor mener jeg også, at et øget fokus på disse kvinder vil tiltrække flere til branchen. Vi har brug for flere kvindelige rollemodeller i IT-branchen, som står frem og fortæller om den gode og sjove side ved at arbejde med IT. 

Udover det, så synes jeg, det er vigtigt at pointere, at der findes en bred vifte af forskellige former for stillinger indenfor IT - nemlig alt fra hardcore IT såsom softwareudvikling til mere blødt IT, hvor der arbejdes mere med relationen mellem IT og mennesker. Jeg tror derfor, at hvis dette bliver italesat, vil det muligvis også være noget, som kvinder mere aktivt vil opsøge.

Jeg har altid haft en flair for IT, da jeg syntes det er spændende, hvordan IT påvirker vores verden og måden vi interagerer med hinanden. Min flair skyldes nok primært min barndom, hvor jeg spillede utrolig meget computer med min bror, og hjalp ham med at udskifte grafikkort, harddisks osv. Så jo tidligere kvinder får IT under neglene, jo hurtigere opdager man, hvordan man kan skabe sin egen profil inden for IT-branchen.

Sidst men ikke mindst, så vil jeg understrege, at jeg stolt kan sige, at jeg arbejder i en virksomhed, hvor kvinder bliver forfremmet, selvom der ligger en barsel om hjørnet, og at vi i min afdeling er 50/50 kvinder og mænd, hvilket skaber en fantastisk dynamik. Så at generalisere, at kvinder i IT-branchen ikke har samme muligheder som mænd, er ikke sandheden - i hvert fald ikke på min arbejdsplads."


I sit job som Business Consultant hos NNIT Management Consulting beskæftiger Mette sig pt. med rådgivning af virksomheder om databeskyttelse og informationssikkerhed i forhold til EU GDPR. Her kan du læse meget mere om Mettes uddannelse og arbejde med IT.

Kvinder i IT branchen

Vil du læse en IT uddannelse? Her på Studentum.dk finder du en lang række videregårende uddannelser indenfor IT, så tryk på knappen nedenfor og gå på opdagelse i de mange muligheder.

Find din IT uddannelse her >

Af digital kommunikationsassistent, Amalie Klæstrup Nielsen


Annoncer