Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan laver du det perfekte CV

Hvis du søger studiejob, eller første job lige efter studiet, ved du hvor meget et CV har at sige. Flere virksomheder ser på CV’et, før de går til ansøgningen, så derfor er det vigtigt at gøre det helt skarpt.

At skrive, og sætte sig CV pænt op, kan hurtigt blive en tidssluger, men har du først helt styr på basis tingene, så kan du nemmere rette og navigere i det. Vi har samlet 10 nemme og hurtige tips til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere, så du hvert fald ikke bliver kastet ud til højre efter få sekunder.

Kom godt i gang med dit CV

1.

Brug et professionelt og vellignende portrætbillede af dig selv. Husk, at det kun er dig selv, der skal være på billedet - så altså ikke ét af dem fra fredagsbaren med dig og alle vennerne. Overvej måske endda at få et billede taget professionelt. Det kan du fx ofte gøre til uddannelses- og karrieremesser. 

2.

En god måde at fange læseren på er ved at bruge nogle af de samme nøgleord, som er skrevet i jobopslaget. Så start gerne dit CV med en profiltekst på et par linjer, hvor du beskriver din faglighed og motivation for jobbet. Sørg for, at dine ordvalg matcher med det, der efterspørges i den stilling, du søger.

3.

Skriv dine erfaringer, uddannelser og tidligere jobs i omvendt kronologisk rækkefølge - og gerne delt op med tydeligt overskrifter, så det er nemt at se, hvad der er hvad, og så du fremhæver dine seneste aktiviteter. Prioritér arbejdsopgaver, erfaringer og resultater, som er relevante for stillingen og virksomheden.

4.

Hold dit CV kort og konkret. Dit CV bør være under 3 sider - som studerende måske endda 2. Prioritér den erfaring, der bedst matcher den stilling, du søger. Overvej, hvordan du kan gøre dit CV så overskueligt som muligt - vær konsekvent med både opsætning og tekst, og lad være med at bruge alt for lille skrifttype. Du kan evt. prøve 6 sekunders testen, som siger lidt om, hvor meget tid der bliver brugt på dit CV.

5.

Få andre til at læse dit CV igennem. På den måde kan du få feedback på både indhold og layout, og du undgår også stavefejl og halvfærdige sætninger.

6.

Opdatér dit CV på LinkedIn. LinkedIn er en genial platform til at gøre dig synlig for potentielle arbejdsgivere. Sørg for at din profil er helt up to date, og smid alle dine erfaringer ind her. 

7.

Overvej dit grafiske udtryk. Dit CV skiller sig i højere grad ud fra bunken, hvis du har fået det sat pænt og overskueligt op. Men husk, less is more - så hold det simpelt. Du behøver ikke dyre programmer som Adobe eller Photoshop, men du kan sagtens bruge gratis digitale programmer som Canva.

8.

Hold igen med forkortelser og fagspecikke termer. Det er ikke nødvendigvis en fra dit eget jobfelt eller arbejdsområde, som læser dit CV først, og derfor vil du ikke forvirre dem med for mange indforståede fagtermer. Skriv derfor gerne både forkortelser i hel længde, så læseren har mulighed for at forstå det - ligegyldigt hvilket felt de kommer fra.

9.

Overvej om dit CV både skal bruges i print og online, og husk at tilpasse det derefter. Når du sender dit CV online, så husk altid at sende det som PDF og indsæt eventuelt links til tidligere referencer eller arbejdspladser, der gør det nemt for læseren at finde dit indhold.

10.

Husk at lav både ansøgning og CV på engelsk, hvis stillingen du søger står på engelsk.

Er du i tvivl om, hvordan du skriver et godt CV? Her kan du se et eksempel på, hvordan du skriver et godt kronologisk CV. 

Senest opdateret: 26 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Skriv et godt kompetence CV - se et eksempel her

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rigtige vej for dig - se her hvordan du laver det.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

5-trins guide til et fremtidssikret CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 17-12-2019

Den ultimative guide til Case Competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere