Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan laver du det perfekte CV

Hvis du søger studiejob, eller første job lige efter studiet, ved du hvor meget et CV har at sige. Flere virksomheder ser på CV’et, før de går til ansøgningen, så derfor er det vigtigt at gøre det helt skarpt.

At skrive, og sætte sig CV pænt op, kan hurtigt blive en tidssluger, men har du først helt styr på basis tingene, så kan du nemmere rette og navigere i det. Vi har samlet 10 nemme og hurtige tips til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere, så du hvert fald ikke bliver kastet ud til højre efter få sekunder.

Kom godt i gang med dit CV

1.

Brug et professionelt og vellignende portrætbillede af dig selv. Husk, at det kun er dig selv, der skal være på billedet - så altså ikke ét af dem fra fredagsbaren med dig og alle vennerne. Overvej måske endda at få et billede taget professionelt. Det kan du fx ofte gøre til uddannelses- og karrieremesser. 

2.

En god måde at fange læseren på er ved at bruge nogle af de samme nøgleord, som er skrevet i jobopslaget. Så start gerne dit CV med en profiltekst på et par linjer, hvor du beskriver din faglighed og motivation for jobbet. Sørg for, at dine ordvalg matcher med det, der efterspørges i den stilling, du søger.

3.

Skriv dine erfaringer, uddannelser og tidligere jobs i omvendt kronologisk rækkefølge - og gerne delt op med tydeligt overskrifter, så det er nemt at se, hvad der er hvad, og så du fremhæver dine seneste aktiviteter. Prioritér arbejdsopgaver, erfaringer og resultater, som er relevante for stillingen og virksomheden.

4.

Hold dit CV kort og konkret. Dit CV bør være under 3 sider - som studerende måske endda 2. Prioritér den erfaring, der bedst matcher den stilling, du søger. Overvej, hvordan du kan gøre dit CV så overskueligt som muligt - vær konsekvent med både opsætning og tekst, og lad være med at bruge alt for lille skrifttype. Du kan evt. prøve 6 sekunders testen, som siger lidt om, hvor meget tid der bliver brugt på dit CV.

5.

Få andre til at læse dit CV igennem. På den måde kan du få feedback på både indhold og layout, og du undgår også stavefejl og halvfærdige sætninger.

6.

Opdatér dit CV på LinkedIn. LinkedIn er en genial platform til at gøre dig synlig for potentielle arbejdsgivere. Sørg for at din profil er helt up to date, og smid alle dine erfaringer ind her. 

7.

Overvej dit grafiske udtryk. Dit CV skiller sig i højere grad ud fra bunken, hvis du har fået det sat pænt og overskueligt op. Men husk, less is more - så hold det simpelt. Du behøver ikke dyre programmer som Adobe eller Photoshop, men du kan sagtens bruge gratis digitale programmer som Canva.

8.

Hold igen med forkortelser og fagspecikke termer. Det er ikke nødvendigvis en fra dit eget jobfelt eller arbejdsområde, som læser dit CV først, og derfor vil du ikke forvirre dem med for mange indforståede fagtermer. Skriv derfor gerne både forkortelser i hel længde, så læseren har mulighed for at forstå det - ligegyldigt hvilket felt de kommer fra.

9.

Overvej om dit CV både skal bruges i print og online, og husk at tilpasse det derefter. Når du sender dit CV online, så husk altid at sende det som PDF og indsæt eventuelt links til tidligere referencer eller arbejdspladser, der gør det nemt for læseren at finde dit indhold.

10.

Husk at lav både ansøgning og CV på engelsk, hvis stillingen du søger står på engelsk.

Er du i tvivl om, hvordan du skriver et godt CV? Her kan du se et eksempel på, hvordan du skriver et godt kronologisk CV. 

Senest opdateret: 26 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 22-05-2019

Danmarks bedste uddannelsesmulighed!

Er du lige blevet færdig med gymnasiet, og har du allerede nu ambitiøse karrieredrømme? Så kan det godt betale sig at bruge dit sabbatår på at blive fagligt dygtig.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

5-trins guide til et fremtidssikret CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 17-12-2019

Den ultimative guide til Case Competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere