Vis studentum.dk som: Mobile

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmadAf D.H. Dreesen

10 fremtidsforudsigelser, der kan få betydning for arbejdsmarkedet og måske derfor dit kommende karrierevalg.

Livet går ufattelig hurtigt, og hvis du ikke stopper op en gang imellem for at se dig om, så ender du med at gå glip af den. Nogenlunde sådan siger Ferris Bueller i En vild pjækkedag. Og selvom man måske skal passe på med at tage filosofi fra en 80’er ungdomsfilm alt for seriøst, så er det måske noget om det.fremtiden

Stopper du op en gang imellem? Det bør du måske gøre, for når det kommer til arbejdsmarkedet er det bestemt ikke en undtagelse. Her bevæger det sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager i Danmark fx fået et nyt job. Føler du dig klar? Ved du havd du skal? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

1: Over 80 procent af alle lægebesøg vil blive erstattet med automatiske robotstyrede eksaminationer.   

Vil du gerne være læge? Så er det måske her du skal spidse ører.  Medstifter af computerfirmaet Sun Microsystems Vinod Khosla mener at sundhed er som hekseri, fordi det er for meget baseret på tradition. Han mener at patienter ville være bedre stillet med en maskine frem for en menneskelig læge, og sådan et system er ikke svært at lave. Han bruger Googles føreløse bil som eksempel, da denne teknologi er meget mere kompliceret end det, der skal bruges til mekaniske læge-og diagnosesystemer. Denne maskine kan altså ikke bare være billigere, men også være mere præcis og objektiv, og vil derfor kunne erstatte op til 80 procent af alle læger.

2: Over 90 procent af alle restauranter vil bruge en 3D-printer til fremstilling og tilberedning af deres retter.

Dette er selvfølgelig til alle i restaurationsbranchen. Disse printere er ikke fjern science fiction, men kun lige rundt om hjørnet. 3D-printere kan allerde i dag printe både hele cykler og biler, samt kunstige knogler og blodårer. Men madprinterprototyper eksisterer også allerede. Philips har fx lavet en madprinter, der kan pille madmolekyler fra hinanden, for at samle dem igen på nye måder. Hvad dette helt præcist betyder, er dog ikke helt sikkert endnu. Vil du kunne lave mad af ingenting fx? Vil du kunne lave sundere retter, da du nemmere kan fjerne og tilføje fedt og kalorier?

3: 20 procent af alle nye bygningskonstruktioner vil være printede.

Vi fortsætter med 3D-printerne, da det ikke kun er på madfronten, at de møver sig ind. Her er det byggebranchen det går udover. Allerede i 2004 skabte Dr. Behrokh Khoshnevis via Contour Crafting den første 3D-printede væg. Og selvom vi ikke har set det første 3D-printede hjem endnu, så går der nok ikke lang tid. Da 3D-printeren allerede kan printe mindre objekter, så er dette næsten et naturligt skridt. Selvom det kan virke skræmmende, kan det også være nyttigt. Vi vil fx hurtigere kunne skabe boliger til folk ramt af krig og naturkatastrofer.     

4: 2 milliarder jobs vil være væk i 2030.

Denne er lagt lidt i midten, for ikke at skræmme jer væk med for deprimerende forudsigelser. Den har dog et forbehold - nemlig at selvom der vil forsvinde jobs, vil der også komme nye til. Hvis vi fx tager transportindustrien, der synes truet af automatiske køretøjer. Her vil vi miste en masse taxachauffører, buschauffører, lastbilchauffører, tankpassere, læger/sygeplejersker til uheld samt post-og pakkeudbringningsjob.

Men vi vil have brug for folk til at sende varerne afsted fx. Vi får brug for et traffikovervågningssystem, der kræver et management team, designere, arkitekter og inginøre til de forskellige systemer og maskiner. Det samme gælder på på uddannelsesområdet, hvor automatiske systmer og e-learning vil kræve færre undervisere, men vi har stadig brug for folk til at lave og opretholde disse systemer.

5: I 2030 vil basal computerprogrammering blive set som en kernekompetence i over 20 procent af alle jobs.

Denne ligger lidt i forlængelse af den forrige, da mere og mere vil blive automatiseret, og det derfor kræver mange flere folk til at kunne opererer, skabe, forstå og vedligeholde disse systemer. Så hvis du ikke føler dig som en haj til computer (hajer er ikke særlig kloge), så skal du måske begynde at overveje din karriere, og om du kunne bruge noget optimering indenfor dette.

6: Om 20 år vil 50 procent af alle traditionelle universiteter og uddannelsesinstitutioner være kollapset.

Uddannelse er dyrt. Enter for samfundet eller den enkelte borger - alt efter hvilket land du bor i, eller hvilken uddannelse du gerne vil tage. Digitaliseringen er kommet ind alle steder og dette gælder også uddannelsesområdet, hvor flere og flere e-learning og andre online muligheder er begyndt at komme på banen.

Det er især på efteruddannelsesområdet, hvor udviklingen i samfundet konstant søger nye og optimerede kompetencer - både fordi nye job og funktioner kommer til, og fordi de gamle ændrer sig. Uddannelse online er billigere (for begge parter), giver bedre målbare data, giver mulighed for større konkurrence uddannelserne imellem og derfor måske bedre kvalitet (både af selve uddannelsen, men også underviserne fx). Det er ligeledes bedre bekvemmeligt for alle, da tid og sted ikke er så vigtigt.

7: Over 50 procent af alle traditionelle politistyrker vil blive automatiseret.

Automatiseringen kommer også til at påvirke dig som politimand. I takt med at vi kan lave bedre intelligente operative systemer, vil der også være flere konkrete jobs, der kan erstattes af robotter og lignende.

Politiet synes generelt at stå for skud i mange hensender lige for tiden. Enten er de for hårde eller også er de ikke hårde nok. Der er ikke nok af dem og rigtigt meget vigtig politiarbejde bliver nedprioriteret. Derfor vil automatiserede løsninger højst sandsynligt blive søgt i den nærmeste fremtid. Dette hænger både sammen med at det er billigere, men det vil også kunne tilbyde en mere konsistent service.

Et af problemerne med politiet er jo, at de bare er mennesker. Mennesker der kan lave fejl og som aldrig kan være helt objektive. Der er mange situationer, hvor du som politi skal kunne tænke klart og hurtigt, hvilket uundgåeligt vil føre til visse instinktive og subjektive fejlvurderinger.

Man skal dog samtidig huske, at politiets menneskelighed ikke kun er en ulempe, men også kan være fordelagtig. Nogle gange skal der menneskelige handlinger til for at løse opgaven rigtigt. Plus folk vil nok synes det meget rart at politiet sommetider er til at snakke med. Så måske en RoboCop-løsning er at foretrække? Men hvad der helt præcist kommer til at ske vides selvfølgelig ikke. Vi må se hvad fremtiden bringer

8:Traditionelle lægemidler vil blive erstattet af individualiseret medicin, som vil blive fremstillet samtidig med at det bliver bestilt.  

Medicinalindustrien er en kæmpestor industri. Det er dog samtidig en industri, der ikke er kendt for at holde meget af for store ændringer. Men det kan de blive nødt til. Det er igen 3D-printeren der er på spil. Under professor Lee Cronin på Glasgow University i Skotland, har man lavet en 3D-printer om, så den virker ud fra en form for universelt kemisk afsæt, der er i stand til at printe receptpligtigt medicin.

Dette vil kunne vende op og ned på medicinalindustrien, da de ikke længere kan kontrollere forsyningen, og derfor bl.a. prisen og det præcise indhold. Det vil kunne skabe større konkurrence og give flere folk verden over mulighed for at få den helt rigtige medicin til en billigere penge. Det vil dog også i større grad lukke ned for medicinfabrikker og apoteker, hvor mange folk vil skulle finde nyt arbejde. Oveni det vil det måske også føre til at ellers receptpligtigt medicin bliver tilgængeligt for ikke retmæssige borgere.  

9: Sværme af mikroskopiske droner, swarmbots, vil kunne samle sig og bl.a. fungere som en ny form for tøj.  

Såkaldte nanorobotter er allerede brug og kan især bruges i læge-og medicinalindustrien. Men nu er tiden kommet til den fine tøjindustri, som vi alle elsker så højt. Denne teknologi ser vi dog nok ikke lige brugt i morgen -  i hvert fald ikke, når det kommer til tøjindustrien.

Man har lavet droner, der fungerer i sværme som fx bier og fugle kan. Disse er dog ikke i nanostørrelse endnu. Men fremtiden vil måske være præget af en helt ny type tøj, som kan skifte i løbet af dagen, mens du har det på, aldrig skal vaskes og ja du behøver faktisk ikke at købe ret meget nyt tøj. Dette vil især gå ud over fabrikationen af tøj i de forskellige stadier, men vil måske også gøre det sværere for designere, da man nemmere kan designe sit eget. 

10: Cannabis vil blive legaliseret.

Om politiet også mister folk her, eller om de måske bare kommer til at lave noget andet, i nogle øjne mere fornuftigt, vides ikke, men det vil i hvert fald sætte gang i en masse ting. En ting er en helt ny industri, men den vil også kunne påvirke andre industrier.

Måske folk vil drikke mindre, hvilket vil påvirke salget af alkohol, der så vil føre til at flere barer og alkoholfabrikanter lukker fx.Medicinsk vil cannabis også kunne erstatte mange medicintyper, hvilket vil sætte i produktionen ned af disse.Industrielt cannabis vil også vokse, hvilket vil kunne erstatte tømmerfremstillet papir fx, som både vil være billigere og bedre for miljøet.

Det kan altså blive relevant i rigtig mange brancher. Men det kan dog være svært at gøre andet end at vente her, da der ikke er meget officiel uddannelse på området, og du kommer oveni det hurtig på den forkerte side af loven. 

Uanset om disse forudsigelser holder stik eller om de direkte kommer til at påvirke dig, så skal du være opmærksom på fremtiden. Vi husker jo alle hvad der skete med Kodak, der sagde nej til digitalkameraet og Blockbuster, der sagde nej til Netflix. 


Senest opdateret: 06 jan 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-07-2022

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. Læs mere lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for økonomi og handel

Hvad kan jeg blive inden for økonomi og handel? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en økonomiuddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen. Det oplagte valg, hvis du interesserer dig for økonomi, salg, handel og kundekontakt. 

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide