Aarhus - Vinder af årets studieby 2021!

Er du på udkig efter en studieby med højt fagligt niveau, gode karrieremuligheder, et socialt miljø i top og masser af muligheder for nemt at komme rundt omkring? Så skal du vælge at læse din uddannelse i Aarhus - årets bedste studieby 2021! 

Er du på udkig efter en studieby med højt fagligt niveau, gode karrieremuligheder, et socialt miljø i top og masser af muligheder for nemt at komme rundt omkring? Så skal du vælge at læse din uddannelse i Aarhus - årets bedste studieby 2021!

På studentum.dk’s liste over Danmarks bedste studiebyer, lander Aarhus i år på en en klar førsteplads. Aarhus scorer generelt højt på alle de opsatte parametre, men måske særligt Aarhus’ høje niveau i ‘Karriere’, ‘Faglighed’ og ‘Transport’ skubber byen opad på listen, da det også er nogle af de kriterier, unge generelt vægter højt, når de skal vælge kommende studieby. Og så er der også noget om den jyske åbenhed og charme, som tiltrækker unge studerende år efter år. Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor du bør overveje at læse din uddannelse i Aarhus!

Fakta om Aarhus:

Antal indbyggere:  350.000

Antal barer og caféer: 445

Gennemsnitlig husleje: 115 kr. / m2

Antal studiejobs årligt: 678

Aarhus - Smilets by

Det er ikke uden grund, at Aarhus rangerer højest på vores liste over Danmarks bedste studiebyer. Hvis du kender lidt til Aarhus, er du helt sikkert også bekendt med byens pulserende liv, de charmerende stræder, og den summende lyd af tilfredse mennesker, der breder sig langs Åboulevardens store udvalg af trendy caféer, restauranter og barer.

Som Danmarks 2. største by, præsenterer Aarhus alle storbyens fordele, mens sindsstemningen forbliver jordnær og rodfæstet i den venlige og rolige jyske sjæl. Derfor kan Aarhus bryste sig af at score højt på langt de fleste parametre. F.eks. er der kun én ud af Danmarks 4 største byer, der scorer højere end Aarhus på ‘Tryghed’.

Med denne ideelle kombination af storby og hjerte, har det sociale miljø derfor naturligt gode betingelser for at blomstre, hvilket også afspejles på årets liste, hvor Aarhus i år scorer 2. højest i både ‘Socialt miljø’ og ‘Byliv’. Selvom pandemien også har sat sine spor på bylivet, bl.a. ved at halvere antallet af caféer, barer, værtshuse og diskoteker (445 i år mod 944 sidste år), skal der nok være optimisme at spore i smilets by, når det kommer til fremtiden for byen og bylivet.

Aarhus rummer nemlig omkring 350.000 indbyggere, hvor studerende udgør cirka en syvendedel af indbyggertallet. Rundt regnet udgør de ca. 50.000 studerende i Aarhus altså en væsentlig del af byens DNA, og du vil formentlig også kunne mærke, hvordan de unge studerende integreres naturligt i bybilledet og indkapsler byens pulserende atmosfære. Når først vi nærmer os en nogenlunde normal hverdag igen, skal dig og vennerne derfor nok komme til at finde et sted at hygge jer!

Ingen grund til panik - du skal nok finde en bolig!

Ud over at være spændt på at starte nyt studie, er en af dine største bekymringer sandsynligvis, om du kan finde et sted at bo. Som en attraktiv studieby, kan Aarhus som så mange andre steder da også være en anelse besværlig at finde bolig i. 

Det er derfor en god idé at være ude i god tid, hvis du gerne vil finde en bolig til et overskueligt prisleje inden studiestart. Men panik er der ingen grund til - der er nemlig stadig gode råd at hente.

Mange studerende samles i områder, hvor andre unge også bor, og som har en god, central placering i byen. Her kan du med fordel se på områder som Ceresbyen, Trøjborg og Frederiksbjerg. I disse områder finder du f.eks. også Åpark Kollegiet, Kollegierne i Universitetsparken, Grundtvighus kollegie og Aarhus Sportskollegium. Er du tilflytter til byen, er du desuden også omfattet af boliggaranti, så du er sikret tag over hovedet inden studiestart. 

Du kan tidligst søge om studiebolig 6 måneder før studiestart. Et godt tip vil derfor være at oprette en gratis profil og søge boliger så snart du kan, også selvom du ikke er sikker på at få en studieplads endnu.

Kvadratmeterprisen for en bolig i Aarhus ligger på 115 kr/m2, hvilket skubber Aarhus ned på 19. Pladsen i kategorien ‘Boligomkostninger’. Byen er dog noget billigere end f.eks. København, hvor prisen er 157 kr/m2. I Aarhus får du altså storby uden at ramle ind i de økonomiske grubler, der ellers typisk hører storbyen til.

Så fat mod! Det er ikke umuligt at finde et godt sted at bo i Aarhus, og du kommer ikke til at skrabe de sidste mønter sammen til at skulle leve af pasta og ketchup. Hvis du gør en indsats og og undersøger dine muligheder, er der stor chance for at finde en studiebolig.

Få en stærk start på din karriere i Aarhus

Du har med stor sandsynlighed også gjort dig nogle tanker omkring, hvilke muligheder din kommende studieby har ift. at skabe en karriere. De fleste af os finder da også en studieby, som imødekommer vores forhåbning om at opkvalificere vores kompetencer, og som ideelt set også kan præsentere jobs indenfor et felt, vi er passionerede omkring. Og her skuffer Aarhus ikke. For i Aarhus er der gode muligheder for at realisere dine drømme, både mens du studerer, og også efterfølgende! 

Med knap 700 opslåede studiejobs i løbet af det sidste år, lander Aarhus på en 2. plads over flest studiejobs, som også svarer til ca. 3 gange så mange som det samlede gennemsnit for de øvrige byer. Faktisk er det kun København, der slår Aarhus i denne kategori. Men med dobbelt så mange indbyggere i hovedstaden, er det klart en placering, man godt kan være stolt af i den “jyske hovedstad”.

Måske skyldes de mange studiejobs, at de lokale virksomheder genkender de studerendes høje faglige kvaliteter og at de studerende samtidig også er vant til at begå sig i sociale miljøer. Aarhus lander da på en 2. plads over det faglige miljø, ligesom den faglige kvalitet også scorer 2. højest i årets undersøgelse. Kombinerer vi dette med det tredjebedste sociale miljø i undersøgelsen, producerer Aarhus knivskarpe studerende, som giver arbejdsgiverne et godt incitament til at hyre dig som studentermedhjælper på et både fagligt og socialt plan.

De gode forudsætninger for at forme din karriere allerede mens du læser, er måske særligt værd at bemærke, fordi vi lever i en tid, hvor et af de mest presserende problemstillinger blandt nyuddannede er, at arbejdsgivere i stigende grad efterspørger mere erhvervserfaring, mens de kigger knap så meget på akademiske bedrifter.

I årets undersøgelse var der da også bred enighed om, at karrieremuligheder generelt vægtede højt for valget af studieby, måske netop af ovenstående årsag. Og hvis du også er enige i dette, bør du overveje Aarhus som studieby. For her er der gode muligheder for at få en fod indenfor arbejdsmarkedet tidligt i din karriere, så du kan udvikle din faglighed og holde dig attraktiv for kommende arbejdsgivere.

Gode fremtidsudsigter for din karriere i det Aarhusianske 

Ligesom med muligheden for studiejobs, ligger Aarhus også lunt i svinget, når det gælder din videre professionelle karriere efter studiet.

I Aarhus er der i løbet af det sidste år opslået 23.196 job, hvilket er 2. højest af alle på listen, ligesom det er ca. 3 gange så mange jobopslag som det samlede gennemsnit for alle byer.

Som centrum for flere både større og mindre virksomheder, er der derfor gode muligheder for at skabe karriere på den langsigtede bane, og for at opbygge en hæderlig indtægt. Når du kommer ud på den anden side af studiet, peger statistikken på, at du som nyuddannet vil kunne forvente en løn, som lander et lille tak over gennemsnittet, mens det forventede lønhop efter 10 år til gengæld peger på en noget større lønstigning, end for mange af de andre byer.

Som nyuddannet er gennemsnitslønnen i Aarhus nemlig på 30.715, hvilket ‘kun’ lander som det 5. Højeste gennemsnit på listen. Dog ligger det gennemsnitlige lønhop efter 10 år i Aarhus på 24.30%, hvilket er det 3. højeste på årets liste. Antallet af årlige opslåede stillinger er samtidigt det næsthøjeste, hvilket giver Aarhus en flot samlet placering på 3. Pladsen i kategorien ‘Karriere’.

Så gør dig selv og dine karrieredrømme en tjeneste, og kickstart din karriere i Aarhus!


Et hav af muligheder for at holde dig aktiv

Fordelen ved en storby er selvsagt, at den generelt præsenterer dig for et bredere udvalg af muligheder. Her er sport og fritidsaktiviteter ingen undtagelse. For i Aarhus er der noget for enhver, hvad enten du er til lange løbeture, stejle klatrevægge eller en frisk dukkert i havnebadet. 

Byen sniger sig nemlig op på en 4. plads i vores rangering af studiebyer med de bedste sports- og fritidsfaciliteter. Elsker du f.eks. at løbe eller dyrke en anden form for konditionstræning, finder du flere grønne områder i Aarhus, der er helt ideelle for din løbetur. Ved det populære område omkring Risskov kan du f.eks. løbe på de grønne stier med udsigt til vandet, og på en varm sommerdag er der ikke noget til hinder for, at du afslutter din tur med en kølig dukkert i havet. Mindeparken og området omkring Marselisborg Skov har også gode muligheder for løb, hvis du leder efter nye eller alternative ruter. 

For at integreres godt i din nye studieby, kan sport og aktiviteter uden for studiet også være en god mulighed for at møde nye mennesker. Er det sociale din primære årsag til at dyrke sport, har de fleste studier i Aarhus fakulteter og foreninger du kan tilslutte dig. Ellers er der i Aarhus også mange foreninger, der tilbyder alverdens former for sport på både hygge- og (semi)professionelt plan uden for studielivet.

På Ingerslev Boulevard i Århus finder du mange muligheder og faciliteter inden for forskellige sportsgrene. Her kan du blandt andet bruge de moderne basketballbaner helt gratis med dine venner eller vælge at svømme et par baner på det gamle Århus Svømmestadion. Der er nærmest ikke grænser for, hvad du kan tage dig til i din fritid, og det er både om du vil afsted på egen hånd eller ønsker at dyrke fællesskabet i en af de mange foreninger. 

Der er også gode muligheder for at opleve elitesport på tæt hånd. Når Danmark igen åbner op for kulturelle tilbud, vil du f.eks. kunne tage et smut forbi Ceres Park og heppe med på sidelinien, når de ‘hvii’e’ indtager grønsværen for at sætte den Aarhusianske stolthed på dagsordenen. Men Aarhus excellerer også på andre sportsgrene - f.eks. Kæmper Aarhus med på allerhøjeste niveau i både basketball og håndbold ved hhv. Bakken Bears og det nye spændende sportsprojekt, Skanderborg Aarhus Håndbold.

Når du skal ud og opleve byen, er transporten intet problem. Du kan hurtigt og nemt komme fra den ene til den anden ende af byen, også til trods for at Aarhus er Danmarks 2. største by. For med masser af tilgængelige cykelstier, tilblivelsen af letbanen og et hav af stoppesteder, giver transportmulighederne ikke anledning til hovedpine. Hverken ift. at komme til/fra studie, eller ift. at finde et af byens mange caféer, barer, diskoteker eller vandhuller, når overståede eksamener skal fejres.

Der er også masser af inspiration at hente på din vej. Ruterne er nemlig propfyldte med seværdigheder, oplevelser og kulturelle samlepunkter. Så uanset om du er tilflytter eller altid har boet i byen, så har Aarhus noget for enhver smag, og helt sikkert også noget for dig! 

Dine uddannelsesmuligheder i Aarhus

I Aarhus finder du et bredt udvalg af uddannelsesinstitutioner, der alle har det tilfælles, at de scorer højt på kvalitet, faglighed og socialt miljø. Aarhus placerer sig i top på listen over studiebyer med høj faglig kvalitet og AU er samtidig også i top 100 på verdensranglisten over verdens bedste universiteter. 

Vil du vide mere om dine studiemuligheder i Aarhus? Vi har skabt overblik til dig over byens uddannelsesinstitutioner her:

Se hvordan Aarhus klarede sig i undersøgelsen

Se alle dine uddannelsesmuligheder i Aarhus


Top 10 studiebyer | Om undersøgelsen


Annoncer