Joakim Niels Østergaard, Taipei, Taiwan

Lyder udveksling i Kina som noget for dig? Mød Joakim, der her giver et indblik i hans oplevelser, da han var på udveksling i Taipei, Taiwan.

Joakim Niels Østergaard: Udveksling i Taipei, Taiwan

Navn: Joakim Niels Østergaard

Alder: 25 år

Udvekslingsby/land/universitet:

Taipei, Taiwan, Soochow University

Uddannelse i Danmark:

HA Projektledelse på CBS

Hvornår rejste du?

Efteråret 2017

udveksling

Hvorfor valgte du at tage på udveksling til Taipei?

Jeg ville gerne opleve en anden verden, hverdag og tankegang, derudover havde jeg læst lidt omkring Kinas og Taiwans historie på forhånd, og jeg synes det ville være spændende at opleve denne kultur og politisk situation.

Endvidere havde jeg i en lang periode forud for min udveksling gået med en lille drøm om at ville bo, leve og arbejde i udlandet, og der er et udvekslingsophold en virkelig effektiv og realistisk metode at afprøve et sådant livsvalg. Hertil tog jeg måske også en ekstrem beslutning ved at afprøve en sådan drøm på så lang afstand både geografisk og kulturmæssigt, men det er absolut ikke noget, jeg fortryder.

Hvordan er studielivet i Taipei?

Fagligt er studielivet i Taipei/Taiwan markant anderledes end det, vi oplever i Danmark, hvor ansvar for læring ligger hos underviserne og ikke eleverne, og derfor kan det til tider føles som at gå på gymnasium, også fordi ens medstuderende er nogle år yngre end de typisk er i Danmark. Folk er meget dygtige, men ofte generte og fordi deres engelske sproglighed nogle gange er begrænset, så er det en klar fordel at kunne begå sig nogenlunde på traditionelt kinesisk på forhånd.

Socialt er der mange positive ting ved Taipei, hvor der er rig mulighed for at gå i byen, ud og spise, dyrke sport og mødes med venner. På Soochow University har de også et buddy-system, hvor en lokal studerende bliver sat sammen med en udvekslingsstuderende for at hjælpe især i starten med bolig, mobil og at finde rundt. Derudover findes der flere Facebook-grupper, som arrangerer og afholder sociale arrangerementer, og mit bedste råd er, at melde sig ind i disse grupper hurtigst muligt, så du ikke glipper ud på sjov i starten.

Hvad brugte du din fritid på?

Jeg brugte rigtig meget af min fritid på at lære sproget på aftenskole, og derudover at opleve de mange flotte områder og oplevelser som findes i og omkring Taipei. Mine forældre var derudover søde og kom på besøg i en uge, hvor vi lavede et road-trip og kørte øen rundt, hvilket var en god oplevelse og kan anbefales at gøre også bare med medstuderende. Derudover fandt jeg nogle rigtig gode roommates og venner uden for universitetet, som jeg brugte en del tid med til se forskellige lokale natmarkeder og andre ture rundt på Taiwan. Jeg nåede også en weekend til Tokyo, men jeg ved at andre udvekslingsstuderende virkelig benyttede sig af muligheden for at besøge asiatiske lande på deres tur.

Hvad var det bedste ved dit udvekslingsophold i Taipei?

Min roommate i Taipei var med til at gøre mit ophold i Taiwan til en vildt god oplevelse, fordi hun var så dygtig til engelsk og virkelig gjorde sig umage for at få mig ud og se de ting, som hun syntes var det bedste ved Taipei. Det man som læser kan drage ud af denne besked er, at det er vigtigt med nogle gode mennesker som man kan tale med og have det sjovt med uanset om det er en tur i Zoo, ud og spise lokalt eller bare en film på sofaen derhjemme.

Hvad overraskede dig som udvekslingsstudent i Taipei?

Jeg havde læst lidt på Taiwans historie, og om hvordan de havde søgt mod USA for støtte og sikkerhed i deres politiske konflikt med Kina, og derfor havde jeg overbevist mig selv om at deres vestlige fokus også ville påvirke lokalbefolkningen til at være dygtige til engelsk. Jeg sammenlignede dem lidt med os danskere på deres evner til at tale engelsk. Dette er dog ikke helt tilfældet, der findes en god portion af unge mennesker som, er dygtige til engelsk, men der er en helt klart flest personer i Taiwan, som kun kan tale traditionelt kinesisk og måske kan læse/skrive en lille smule engelsk. Mit råd hertil er, at man forsøger at lære bare en smule kinesisk forinden man tager derhen og samtidig må man ikke lade dette skræmme en væk, fordi Taiwan er virkelig fusionen af vestlig og kinesisk kultur, og det kan virkelig give en indsigtsfuld oplevelse af den kultur som en gang også eksisterede i Kina.

Har du gode råd til at andre, der overvejer at tage til Taipei?

Mine råd til folk som overvejer Taiwan er:

  • Lær en smule traditionelt kinesisk forud, du behøver ikke være flydende, men det redder dig.
  • Meld dig hurtigt ind i Facebooks sociale grupper for udvekslingsstuderende i Taipei, det er med til at etablere et socialt fællesskab tidligt.
  • Gå ud og spis på de lokale natmarkeder, det er den mest spændende mad.
  • Rejs ud til andre steder i Asien, når du er der, udnyt at Taiwan ligger rimeligt centralt.
  • En god roommate eller to gør meget for hyggen derhjemme.
  • Husk at ringe hjem, fordi du er meget langt væk fra Danmark, og folk kan være svære at tale med, så hjemve kan opstå og det er bedre at tage det i opløbet, fordi billetten hjem er sgu også dyr. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Kina


Annoncer