Vis studentum.dk som: Mobile

Joakim Niels Østergaard, Taipei, Taiwan

Navn: Joakim Niels Østergaard

Alder: 25 år

Udvekslingsby/land/universitet:

Taipei, Taiwan, Soochow University

Uddannelse i Danmark:

HA Projektledelse på CBS

Hvornår rejste du?

Efteråret 2017

udveksling

Hvorfor valgte du at tage på udveksling til Taipei?

Jeg ville gerne opleve en anden verden, hverdag og tankegang, derudover havde jeg læst lidt omkring Kinas og Taiwans historie på forhånd, og jeg synes det ville være spændende at opleve denne kultur og politisk situation.

Endvidere havde jeg i en lang periode forud for min udveksling gået med en lille drøm om at ville bo, leve og arbejde i udlandet, og der er et udvekslingsophold en virkelig effektiv og realistisk metode at afprøve et sådant livsvalg. Hertil tog jeg måske også en ekstrem beslutning ved at afprøve en sådan drøm på så lang afstand både geografisk og kulturmæssigt, men det er absolut ikke noget, jeg fortryder.

Hvordan er studielivet i Taipei?

Fagligt er studielivet i Taipei/Taiwan markant anderledes end det, vi oplever i Danmark, hvor ansvar for læring ligger hos underviserne og ikke eleverne, og derfor kan det til tider føles som at gå på gymnasium, også fordi ens medstuderende er nogle år yngre end de typisk er i Danmark. Folk er meget dygtige, men ofte generte og fordi deres engelske sproglighed nogle gange er begrænset, så er det en klar fordel at kunne begå sig nogenlunde på traditionelt kinesisk på forhånd.

Socialt er der mange positive ting ved Taipei, hvor der er rig mulighed for at gå i byen, ud og spise, dyrke sport og mødes med venner. På Soochow University har de også et buddy-system, hvor en lokal studerende bliver sat sammen med en udvekslingsstuderende for at hjælpe især i starten med bolig, mobil og at finde rundt. Derudover findes der flere Facebook-grupper, som arrangerer og afholder sociale arrangerementer, og mit bedste råd er, at melde sig ind i disse grupper hurtigst muligt, så du ikke glipper ud på sjov i starten.

Hvad brugte du din fritid på?

Jeg brugte rigtig meget af min fritid på at lære sproget på aftenskole, og derudover at opleve de mange flotte områder og oplevelser som findes i og omkring Taipei. Mine forældre var derudover søde og kom på besøg i en uge, hvor vi lavede et road-trip og kørte øen rundt, hvilket var en god oplevelse og kan anbefales at gøre også bare med medstuderende. Derudover fandt jeg nogle rigtig gode roommates og venner uden for universitetet, som jeg brugte en del tid med til se forskellige lokale natmarkeder og andre ture rundt på Taiwan. Jeg nåede også en weekend til Tokyo, men jeg ved at andre udvekslingsstuderende virkelig benyttede sig af muligheden for at besøge asiatiske lande på deres tur.

Hvad var det bedste ved dit udvekslingsophold i Taipei?

Min roommate i Taipei var med til at gøre mit ophold i Taiwan til en vildt god oplevelse, fordi hun var så dygtig til engelsk og virkelig gjorde sig umage for at få mig ud og se de ting, som hun syntes var det bedste ved Taipei. Det man som læser kan drage ud af denne besked er, at det er vigtigt med nogle gode mennesker som man kan tale med og have det sjovt med uanset om det er en tur i Zoo, ud og spise lokalt eller bare en film på sofaen derhjemme.

Hvad overraskede dig som udvekslingsstudent i Taipei?

Jeg havde læst lidt på Taiwans historie, og om hvordan de havde søgt mod USA for støtte og sikkerhed i deres politiske konflikt med Kina, og derfor havde jeg overbevist mig selv om at deres vestlige fokus også ville påvirke lokalbefolkningen til at være dygtige til engelsk. Jeg sammenlignede dem lidt med os danskere på deres evner til at tale engelsk. Dette er dog ikke helt tilfældet, der findes en god portion af unge mennesker som, er dygtige til engelsk, men der er en helt klart flest personer i Taiwan, som kun kan tale traditionelt kinesisk og måske kan læse/skrive en lille smule engelsk. Mit råd hertil er, at man forsøger at lære bare en smule kinesisk forinden man tager derhen og samtidig må man ikke lade dette skræmme en væk, fordi Taiwan er virkelig fusionen af vestlig og kinesisk kultur, og det kan virkelig give en indsigtsfuld oplevelse af den kultur som en gang også eksisterede i Kina.

Har du gode råd til at andre, der overvejer at tage til Taipei?

Mine råd til folk som overvejer Taiwan er:

  • Lær en smule traditionelt kinesisk forud, du behøver ikke være flydende, men det redder dig.
  • Meld dig hurtigt ind i Facebooks sociale grupper for udvekslingsstuderende i Taipei, det er med til at etablere et socialt fællesskab tidligt.
  • Gå ud og spis på de lokale natmarkeder, det er den mest spændende mad.
  • Rejs ud til andre steder i Asien, når du er der, udnyt at Taiwan ligger rimeligt centralt.
  • En god roommate eller to gør meget for hyggen derhjemme.
  • Husk at ringe hjem, fordi du er meget langt væk fra Danmark, og folk kan være svære at tale med, så hjemve kan opstå og det er bedre at tage det i opløbet, fordi billetten hjem er sgu også dyr. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Kina

Senest opdateret: 21 jul 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-07-2020

Minna Nadia Shukri, Ho Chi Minh City, Vietnam

Socialt har det været den skønneste oplevelse! Alle de internationale studerende har været så imødekommende, og vores vietnamesiske buddies har sørget for en del arrangementer i starten. Vi kunne godt selv have gjort mere resten af semesteret. Men vi har ofte været ude og spise sammen, været i byen osv. Jeg har fået tætte venner fra hele verden, og det er jeg simpelthen så taknemmelig for!

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Rebekka Hviid Kanstrup, Hong Kong, Kina

Home Kong

Studielivet var meget sjovt, fordi det var så anderledes. Kulturen i Hong Kong er meget anderledes end i Danmark, hvilket førte til mange sjove episoder. Bare det at være i klasselokale med asiater er anderledes, det var ikke unormalt, at folk lige tog en lur midt i undervisningen, eller sad og spillede Tetris og Pokemon.

Læs mere
Sidst opdateret 20-03-2019

Mathilde Stouby Strøm, Ho Chi Ming City, Vietnam

Socialt var det rigtig godt! Alle udvekslingsstudenter havde fået tilbudt en ”buddy” hjemmefra, som skulle komme og hente en i lufthavnen, finde simkort til en, hjælpe med bolig etc., hvilket gjorde man følte sig velkommen og mere tryg i en ellers meget hektisk by. Derudover var der et ”buddyteam”, der sørgede for arrangementer for alle os, hvilket betød city-tour, vietnamesisk undervisning, temafester, cooking-class etc., og det gjorde vi udvekslingsstudenter havde det rigtig fedt sammen socialt.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Aleksander Billesø, Borneo, Malaysia

Det var fedt at prøve en anderledes form for undervisning og få et afbræk fra studielivet hjemme i Danmark. En sidste ting, der var rart ved at være på udveksling var, at man ikke skulle tænke på andet end at være det sted, man var - ingen fritidsjob, ingen aftaler og ingen iPhone-calendar.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Clara Geoffroy, Seoul, Sydkorea

Jeg blev meget positivt overrasket over koreanerne. De er enormt søde, og hele deres kultur er virkelig fascinerende, fordi den er så anderledes end den danske. Seoul i sig selv overraskede mig også, og jeg blev virkelig grebet af stemningen og byen.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Olivia Karoline Fløe Lyng, Hong Kong, Kina

Det var helt vildt fedt, fordi at Hong Kong har så meget at byde på, og derfor havde vi altid nye ting at lave hver weekend. Fra Hong Kongs infamøse byliv til vandretur med camping på ødestrande. Fordi vi boede på campus og studielivet var så koncentreret, fik man hurtigt venner, og man fik venner fra alle mulige områder - alt for biotech til psykologi, hvilket gav vores samtale unikke perspektiver fra flere forskellige verdenssyn og metoder.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Camilla Reiflin Larsen, Ho Chi Minh City, Vietnam

Alle internationale studerende havde fået tilknyttet en vietnamesisk studerende, som man kunne gå til, hvis man havde problemer eller spørgsmål. Det gjorde, at jeg fik en bedre tilknytning til den vietnamesiske skolekultur og studielivet på skolen. Der var en god atmosfære, og vi blev behandlet på lige fod med de vietnamesiske studerende, hvilket gjorde det let at falde ind. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Pernille Cathrine Pedersen, Singapore

Det bedste ved at være studerende i Singapore var det studieliv, jeg oplevede på campus. Jeg fik gode venskaber på tværs af kulturer med mennesker, jeg måske ikke havde taget kontakt til, hvis jeg mødte dem i Danmark. Men samtidig mødte jeg også en god portion søde danske studerende, som jeg stadig kan nyde en kop kaffe med i ny og næ. Så for mig var det sociale og venskaberne helt klart noget af det bedste ved at være udvekslingsstuderende i Singapore.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Helena Jørgensen, Beijing, Kina

Det  fedeste ved mit udvekslingsophold var, at jeg knækkede koden til Kina. Jeg fik en wow-følelse efter at have boet i Kina. Jeg føler, at jeg har fået et kæmpe advantage ved at have kendskab til Kina og have det som min anden hjemmebane. 

Læs mere