Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Mathilde Marker, der har studeret i London i fem måneder, giver dig her sine bedste råd til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og fede oplevelser.

Forbered dig til udveksling i London | Læs Mathildes oplevelse her

Vi har her hos studentum.dk snakket med Mathilde Marker, der har været studerende på London Metropolitan University i fem måneder. Her giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.


Derfor tog Mathilde på udveksling i London

Mathilde studerer cand.merc.(psyk) på Copenhagen Business School og ville gerne til London for at prøve at studere i udlandet og udfordre sig selv.

”Jeg ville gerne udfordre mig selv og prøve noget andet. Og så var det vigtigt for mig, at det var et engelsktalende land, så jeg også kunne forbedre mit engelske. 

Jeg vidste ikke, hvor stor forskellen på at studere i London og Danmark var, men jeg ville gerne opleve en anden uddannelses-situation. Og så var det vigtigt for mig, at jeg ikke var for langt væk fra min familie, venner og kæreste, så de kunne besøge mig undervejs”.

Hun søgte derfor om at komme på udveksling i London. Og kort tid efter, at CBS havde nomineret hende til en plads, fik hun et brev fra London Metropolitan University om, at hun var optaget på faget ’Business psychology’.


Gå i gang med forberedelserne i god tid

Når du er blevet optaget på den uddannelse i London, som du drømmer om, så er det bare om at komme i gang med forberedelserne, så hurtigt som muligt.

”Det tager virkelig lang tid at forberede sig på at kunne tage afsted. Mange tror, at et halvt år er nok, men du skal helst begynde at planlægge og forberede dig allerede et helt år inden".

Inden du skal afsted, skal du blandt andet tage en sprogtest, som der ofte er venteliste på. Og når du har gennemført den, kan der godt gå lang tid, før du får svaret, fortæller Mathilde.

Søgte 31 legater og fik 8 af dem

Det kan godt gå hen og blive dyrt at tage et semester i London. Mathilde vidste eksempelvis, at hun skulle regne med at betale en månedlig husleje på 8-10.000 kroner. Dertil skulle hun også finde penge til at betale en studieafgift på 30.000 kroner for hele semestret.

”Jeg vidste, at der ville komme store udgifter, så derfor søgte jeg alle de legater, jeg kunne. Jeg synes, at jeg startede i god tid, men jeg missede alligevel et par deadlines. Mit bedste råd med legatsøgning er, at du skal starte i rigtig god tid! Det er som at skrive en jobansøgning - det tager lang tid. Ansøgningen skal tilpasses hver gang og have forskellige bilag med sig såsom CV, karakterblade eller måske endda din årsopgørelse”.

"Mit bedste råd med legatsøgning er, at du skal starte i rigtig god tid!"

Mathilde endte med at søge 31 legater og fik 8, der til sammen dækkede huslejen for et mindre værelse tæt på universitetet i London. Dertil fik hun 26.000 kroner af staten, der kunne dække det meste af studieafgiften.

Få flere tips til legatsøgning her

Brug legatbogen og søg relevante legater

Mathilde startede med at finde lister med legater, der matchede hendes person, interesser og kompetencer.

”Hvis du bor et bestemt sted, dyrker sport eller noget tredje, hvor du tænker, at legatet præcist henvender sig til dig, så søg, søg, søg! Jeg søgte legater, der specifikt var til bornholmere, og da jeg er vokset op på Bornholm, så lå det jo lige til højrebenet.

Modsat søgte og fik jeg også et legat af en tennisfond, og jeg spiller altså ikke tennis, så der var jeg ikke den oplagte kandidat. I min ansøgning skrev jeg så, hvad jeg ville have ud af legatet, og hvad jeg kunne bidrage med til samfundet efter mit udvekslingsforløb i London”.

Der findes en række værktøjer, du kan bruge når du skal skrive dine legatansøgninger, såsom:

Alle tre hjemmesider er super gode, fordi de både samler lister over mulige legater og giver dig tips til skriveprocessen.

Vent med at finde et sted at bo

Du vil sikkert gerne have styr på, hvor du skal bo i London, før du drager afsted. Det kan dog være lettere sagt end gjort - faktisk kan det endda være til din fordel, hvis du venter.

Jeg synes, at det var svært at finde noget på forhånd, fordi du ikke kender områderne, og billederne kan snyde. Jeg prøvede selvfølgelig at søge noget hjemmefra, men lige så snart udlejerne fandt ud af, at jeg ikke befandt mig i London endnu, så var de ikke interesserede”.

Hun startede derfor med at leje et værelse gennem AirBnb, og allerede på sin anden dag i London fandt hun det perfekte værelse: ”Jeg boede i 5 minutters gåafstand fra universitet og kunne på 15 minutter i tuben være inde i byens centrum. Det var helt perfekt, da mange af mine undervisningstimer lå sent på eftermiddagen fra 18 og 21. Efter undervisningen kunne jeg jo så komme hurtigt hjem, hvor flere af mine studiekammerater måske skulle bruge en time på transport”.

Find internationale roommates

Det kan være en udfordring at tage afsted på udveksling til et land, hvor de taler et andet sprog, men det kan også have sine fordele, fortæller Mathilde.

Jeg havde bestemt hjemmefra, at jeg ikke ville bo sammen med andre danskere i London. Jeg ville nemlig gerne bruge mit engelske sprog og lære om kulturen, imens jeg boede der. Så derfor ville jeg helst bo sammen med briter, der kunne anbefale mig oplevelser og vise mig kulturen”.

Mathilde boede derfor i London sammen med to britiske piger og en pige fra Estland. Hun tilføjer: ”Hvis du skal finde et sted at bo med andre, så find et sted, hvor I har en fælles stue, så I har muligheden for at mødes og være sammen på en naturlig måde der”.

Det er alfa omega at være høflig i London

Et af de særlige træk ved den britiske kultur er, at de altid er høflige overfor hinanden. Også overfor dem, de ikke kender.

”Du skal være meget høflig, så hvis du siger ’Hey, how are you?’ til alle, så er du ret godt kørende. Det er også en lidt sjov oplevelse at se, hvordan de altid står i kø, når de venter på bussen. Det skal du huske at overholde, ellers så bliver de virkelig fornærmede! Så for guds skyld, husk at være høflig. Hvis én går ind foran dig, så skal du også sige ’Sorry’. Sådan er kulturen bare”.

Planlæg og brug Londons muligheder

Selv om du skal være afsted på udveksling i flere måneder, så kan det godt betale sig, hvis du på forhånd planlægger, hvad du gerne vil opleve.

”Du skal være god til fra starten af at tænke, hvad du gerne vil se og opleve, så du ikke i sidste øjeblik skal nå at se rigtig mange ting. Der er jo alle de klassiske seværdigheder som London Eye, Big Ben og Tower of London, men der er også rigtige mange andre ting, du kan opleve.

Jeg vil klart anbefale, at du finder oplevelser ud over de klassiske turist-fælder i selve London. Tag eksempelvis til Stonehenge eller en tur til Harry Potter-studios. Du kan også tage på forholdsvis billige ture til Irland og Skotland, men det nåede jeg ikke”.

Brug dit studiekort og spar penge

Når du studerer i London, så har du mange muligheder for at få gratis oplevelser. Du kan eksempelvis besøge alle de offentlige museer: ”Det gode ved at være studerende er, at du kan besøge mange museer uden for de tidspunkter, hvor alle turisterne er der. Tit er de ansatte hos seværdighederne dårlige til at fortælle om studierabat, så det skal du selv huske at spørge om”.

En lidt anderledes mulighed for at opleve London, er at tage på en guidet tur: ”Der er jo de her guidede ’gratis’ ture, hvor du betaler det, som du har råd til. Der er både de klassiske ture, hvor du ser alt i byen, men der er også nogle fede ture, hvor du eksempelvis får set Londons Street art. Jeg var også på en guidet tur i fodsporene på Jack the Ripper, hvor vi var ude og gå i et snusket kvarter og høre om, hvordan han slog folk ihjel dengang. Det var ret anderledes, men fedt”.

Få det billigste mobilabonnement

Et af Mathildes sidste uundværlige råd til dig, der skal studere i London er, at du får det billigste mobilabonnement hos Giffgaff.com. ”Deres netværks-dækning er lidt dårligere end 3, og så skal du have en adresse i London, før du kan anskaffe dig GiffGaffs mobilabonnement. På trods af, at GiffGaff er billigere, valgte jeg 3. Det var nemmere til at starte med, hvor jeg ikke havde en fast adresse endnu”.

Når du er i London og alligevel har fået internet på din mobil, så er der et par internet-sider og apps, der kan gøre din hverdag lidt lettere:

  • Spareroom: Et perfekt sted at finde et sted at bo i London
  • Citymapper: Uundværlig internet-side og app, der svarer til den danske ’Rejseplanen’
  • Here: App som fungerer lidt ligesom Google Maps, men også virker offline

Sidst, men ikke mindst, så kan det være rart for dig at vide, at du kan komme let rundt i London med et Oyster Card. Det er ligesom det danske rejsekort, men nemmere at få fingrene i. Du kan få dit Oyster Card i automaterne på alle stationerne i London, og de penge du fylder på, kan du altid få retur, hvis du ikke får dem brugt.

3 tips - sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Vil du vide mere om, hvordan det er at studere i London? Så tjek Mathildes blog her!


Annoncer