Vis studentum.dk som: Mobile

Find den rigtige karrierevej for dig - 8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej!

Står du overfor en skillevej, hvor spørgsmålet “Hvad vil du gerne lave, når du bliver stor?”, skal til at besvares? Har du en stor tvivl omkring, hvilken uddannelse som passer bedst til dig? 

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere og fremtiden, og derfor har vi samlet 8 ting i denne artikel, som du kan tage til overvejelse, når du skal foretage dit valg om uddannelse eller karrierevej. 

1. Få nogle konkrete forslag til din uddannelse med en karrieretest 

Når det gælder om at finde den rigtige uddannelse, kan det for nogle føles som at finde en nål i en høstak og andre ved præcist hvilken uddannelse, som er den rigtige for dem. Er du en af dem, som forsøger at finde nålen i høstakken, så kan du starte med at spørge dig selv om nogle af følgende spørgsmål: 

  • Hvad vækker din interesse? 
  • Hvad vægter du højt? 
  • Hvilke ting i din hverdag gør dig glad? 

 

Herefter kan du skrive dine svar ned og se, om du kan finde en sammenhæng i dine svar. Vægter du fx at hjælpe andre mennesker højt, og er det også socialt samvær med andre mennesker, som gør dig glad i din hverdag? Så er det måske inden for nogle af disse kategorier, som din karrierevej skal gå. 

For at blive peget i den rigtige retning og reflektere videre over dine valg omkring din karriere, så kan du tage vores nedenstående karriere test. 

Tag en karriere test her!

2. Overvej hvilken retning, som interesserer dig

Der er mange muligheder og forskellige retninger, som man kan vælge, når man skal tage et valg om uddannelse. For at hjælpe din søgen efter din drømmeuddannelse, kan det derfor være en god ide at overveje, hvilken retning dine interesser ligger indenfor. Er du eksempelvis meget interesseret i, hvordan det politiske system fungerer? Så er en uddannelse indenfor den samfundsvidenskabelig retning måske dér, hvor du skal starte din søgen efter din drømmeuddannelse. 

 

Den naturvidenskabelige retning

Interesserer du dig for astronomi fysik, kemi eller biologi? Den naturvidenskabelige retning er et bredt felt, som indeholder mange forskellige uddannelser og interesser. Det er en retning, hvor job feltet er bredt, og du kan arbejde med alt fra bæredygtig udvikling til at udvikle lægemidler. Du kan læse mere om den naturvidenskabelige retning i nedenstående boks.

Tag en uddannelse inden for den naturvidenskabelige retning

Den samfundsvidenskabelige retning

Samfund og kultur er en retning, som byder på et hav af uddannelses- og karrieremuligheder. Det er den optimale retning for dig, som har interesse for det politiske system, det sociale system eller det menneskelige system. Du kan læse mere om den samfundsvidenskabelige retning i nedenstående boks.  

 

Tag en uddannelse inden for den samfundsvidenskabelige retning

Den sundhedsfagligesektor 

Sundhed er et altafgørende element for velfærd, og indeholder både grene af den samfunds- og naturvidenskabelige retning. Har du et ønske om at bruge din hverdag og fremtidige karriere med at gøre en forskel for mange mennesker, og arbejde tæt sammen med mennesker i din hverdag? Så bør du kigge med i nedenstående boks og se flere uddannelser inden for den sundhedsfagligesektor. 

Tag en uddannelse inden for den sundhedsfagligesektor

Det økonomiske felt

Har du altid haft en stor interesse inden for det matematiske områder, og har du et flair for tal med en god logisk sans? Med en uddannelse inden for det økonomiske felt, kan du få en karriere inden for et bredt område i b.la. strategi, virksomhedsrådgivning, revision eller finansiering. Kig med i nedenstående boks og læs om uddannelser inden for det økonomiske felt.

Tag en uddannelse inden for det økonomiske felt

 

3. Overvej hvor lang tid, at du gerne vil studere

Inden du fastlægger dig på en eller flere uddannelser, er det vigtigt at spørge dig selv, hvor længe du er villig til at sidde på skolebænken, før du skal ud på arbejdsmarkedet. Er du mest interesseret i det praktiske arbejde til fordel for det teoretiske? Så er det måske erhvervsakademiuddannelserne og professionsbacheloruddannelserne, som du skal være på udkig efter. Er du helt vild med tanken om at sidde på skolebænken i længere tid og få tid til at fordybe dig i teoretiske problemstillinger, så er det universitetsstudierne, som muligvis fanger din opmærksomhed. 

Hvor lang tid vil du studere?

Din drøm starter her - Tag en videregående uddannelse!

4. Søg information fra andre studerende 

Det kan måske være svært at danne sig et overblik over, hvordan en uddannelse er struktureret,  hvordan studiemiljøet er, og hvad man kan forvente som studerende. Det er derfor altid en god ide at forhøre sig hos andre studerende, som går på samme uddannelse. På denne måde får du muligheden, som uddannelsessøgende, at få et førstehåndsindblik i uddannelsens studiemiljø og strukturering. 

Det kan selvfølgelig være en udfordring at finde en studerende, som studerer lige netop på nogle af de studier, som du har overvejet. Derfor har vi på Studentum.dk samlet et hav af forskellige studerende, som fortæller om deres egne oplevelser af studiet. 

Følg din drøm - Mød en studerende her!

5. Tag til åbent hus og prøv uddannelsen af

Når din liste med interessante uddannelser bliver kortere, og du er ved at få sporet dig ind på et par enkelte uddannelser, kan du gå i dybden med at researche om dem. De forskellige uddannelsesudbydere gør dog sit bedste for at give de uddannelsessøgende mulighed for at afprøve en uddannelse eller høre mere om den, inden du vælger en specifik uddannelse. 

Du vil derfor hos mange uddannelsesudbydere få muligheden for at: 

  • Komme til åbent hus 
  • Blive studerende for én dag
  • Følge uddannelsen på de sociale medier
  • Bestille en samtale med en studievejleder på uddannelsen

Dette giver dig mulighed for at få en fornemmelse af studiemiljøet samt studiemængden, inden du tager et valg omkring en eller flere uddannelser.

6. Tjek op på adgangskrav for uddannelserne 

Det er altid en god ide at opdatere dig selv omkring, hvilke adgangskrav det enkelte universitet eller erhvervsakademi har samt adgangskravene for den specifikke uddannelse. Nogle universiteter kræver fx, at man som minimum har et snit på 6 for at søge ind via kvote 1, hvor nogle uddannelser kræver, at man har et snit på 7 for at søge uddannelsen gennem kvote 1. 

Det er derfor vigtigt at være realistisk, når man begynder at tænke over, hvilke uddannelser man kan blive optaget på gennem kvote 1. I tilfælde af, at dit snit ikke rækker til at kunne søge om optagelse gennem kvote 1, så har du en mulighed for at søge gennem kvote 2. Mangler du inspiration til at skrive din kvote 2 ansøgning? Så tvivl ej, Studentum.dk har skrevet en artikel, som kan hjælpe dig godt på vej med din kvote 2-ansøgningsproces. Kig med i nedenstående artikel. 

Den gode kvote 2- ansøgning

Der er en anden gældende og vigtig faktor at undersøge, på de uddannelser, som du overvejer at søge ind på, og det er krav for niveau på specifikke fag. Nogle uddannelser kræver eksempelvis, at du har matematik på A-niveau eller engelsk på A-niveau. Studentum.dk har samlet en oversigt over forskellige kursusudbydere, som tilbyder enkeltfag med fjernundervisning. Denne oversigt kan tilgås i nedenstående boks. 

Enkeltfag med fjernundervisning

7. Undersøg jobmulighederne efter endt uddannelse 

Der er mange forskellige faktorer, som man kan vælge en uddannelse ud fra, det kan b.la være: interesse, løn, fremtidsmuligheder osv. Det er dog en vigtig faktor at undersøge, hvilke forskellige jobmuligheder, som der findes på nogle af de uddannelser, som du ønsker at søge om optagelse på. Dette er en vigtig faktor, da nogle uddannelser giver et mere snævert og begrænset udvalg af jobs, hvor andre uddannelser har høj arbejdsløshed. Nogle uddannelser er også specifikt rettet mod  kontorjobs, og hvis du vægter praktisk og fysisk arbejde højt, så er det måske ikke det rigtige uddannelsesvalg for dig. 

Det kan derfor være en god ide at undersøge, hvilke jobs andre fra samme uddannelse har fået, og om dette stemmer overens med, hvad du prioriterer i din hverdag. 

Her på Studentum.dk har vi udviklet en karriereguide, hvor du kan læse, hvilke uddannelser der giver specifikke karrieremuligheder. Du kan læse ansattes personlige historier fra studerende til nyuddannet og fastansat. 

Karriereguide - Læs med her!

8. Overvej dine muligheder, hvis det ikke går efter planen

Mange studieansøgere oplever hvert år, at de ikke kommer ind på den uddannelse, som var deres første prioritet. Er du én af de ansøgere, som kun ansøgte om optagelse på en uddannelse, og ønsker at forsøge at ansøge på den samme uddannelse igen året efter? Så har du muligheden for at optimere dine chancer for optagelse gennem en kvote 2-ansøgning i stedet for kvote 1. Brug dit år på at bygge en stærk kvote 2-ansøgning op med et højskoleophold, som vil være en unik mulighed for at tilegne dig nye kompetencer til cv’et samt venskaber og relationer for livet.

Læs mere om de forskellige højskole udbydere her!

Er din helt store drøm at læse medicin eller psykologi? Så ved du nok også, hvor svært det er at komme gennem nåleøjet, og få en studieplads på nogle af de mest eftertragtede studier.  Dette betyder dog ikke, at man skal droppe sin drøm fuldstændig, hvis det ikke lykkes at komme igennem nåleøjet. Studentum.dk har lavet en artikel, hvor du kan læse om forskellige uddannelser, der måske kan være din alternative drømmeuddannelse. Læs med i nedenstående boks. 

Alternative drømmeuddannelser, hvis du ikke kan komme ind på drømmestudiet!

Senest opdateret: 31 maj 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-04-2021

Overvejer du at holde orlov fra dit studie? Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg!

 Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide om orlov fra studiet - alt fra: Hvor lang tid du kan holde orlov og ideer til hvad du kan lave, mens du holder orlov.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bacehelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Hvad gemmer der sig bag jobtitlen?

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Jobrummet - Zoom ind på dit drømmejob

[Facebook:like] Det kan være en jungle at finde frem til det rigtige job - og ikke mindst, hvilken uddannelse der kan føre dig til jobbet. Med Jobrummet tager vi dig gennem junglen og giver dig mulighed for at høre færdiguddannede fortælle om deres job, så du kan blive klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg.  I hvert interview kommer du bagom jobtitlen og får indblik i, hvordan andr ...
Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere