Få 10 gode råd til dit studieretningsprojekt
01 aug 2023

Guide til SRP: Få 10 gode råd

Hvis du går på STX, så har du nok allerede hørt om SRP. Måske gruer du allerede nu for den store opgave? Måske venter dit studieretningsprojekt lige om hjørnet? Uanset hvad får du her en guide samt 10 gode råd til din SRP.


Hvad er SRP?

SRP står for "Studieretningsprojekt" og er en stor skriftlig opgave, der udgør en vigtig del af den danske gymnasiale uddannelse (STX). Studieretningsprojektet kombinerer to fag, der dermed giver dig mulighed for at arbejde tværfagligt. Opgaven skal være et selvstændigt projekt, hvor du arbejder med et emne, der er relevant for begge de valgte fag.

Men hvordan kommer man så godt i gang med sit studieretningsprojekt, og hvordan klarer man sig godt igennem den store opgave? Det vil vi forsøge at give dig inspiration til gennem vores 10 gode råd herunder.

10 gode råd til SRP

1. Start gerne tidligt: Giv dig selv god tid til at researche, skrive samt omskrive og generelt revidere din SRP - grundigt. Undersøgelser viser nemlig, at tidlig planlægning fører til bedre resultater. Du kan derfor sagtens begynde at skrive og lave udkast til dine afsnit i dit studieretningsprojekt i god tid. Også før du kender din endelige problemformulering, og inden dine klassekammerater for eksempel er begyndt. Det giver dig god tid til det forskellige, og du behøver derfor ikke sidde og stresse med korrekturlæsning i sidste øjeblik. 

2. Vælg et interessant emne: Ved at vælge et emne, der virkelig interesserer dig, vil det motivere dig gennem hele projektet. Ikke alene minimerer du risikoen for at du går kold i din skriveproces, det kan også ses i dine resultater, såvel som det kan mærkes gennem din opgave. Et spændende emne kan motivere dig til at blive færdig, og til at skrive en rigtig god opgave.

3. Forstå opgavens krav: Læs opgaveformuleringen og krav til formalia grundigt igennem før du går i gang. Så sørger du for, at du har forstået alle krav og retningslinjer til projektet. Detaljerne omkring et studieretningsprojekt kan variere fra gymnasium til gymnasium, så her kan dine lærere eller din studievejleder hjælpe. I har muligvis også adgang til noget tidligere materiale omkring SRP, og I får - eller har måske allerede fået - udlevet materiale omkring netop kravene til SRP.

4. Fokuser din problemformulering: Du bør stræbe efter at din problemformulering er klar og præcis. Din problemformulering er en afgørende del af din SRP, da den definerer det emne, du vil undersøge. Din problemformulering danner grundlaget for hele din opgave, og du bør derfor tænke den som den røde tråd, dig guider dig gennem hele skriveprocessen. Det er derfor en god ide at du sikrer dig at den er afgrænset, så den ikke bliver for generel og omfattende.

Du skal dog også passe på at du ikke får afgrænset dig for meget, så din problemformulering og mulige områder bliver for snævre. Det er derfor altid en god ide at sparre med venner, lærere eller familie omkring din problemformulering, så du kan modtage noget feedback og måske få ny inspiration.

5. Lav en tidsplan: Lav en realistisk tidsplan, så du undgår unødvendig stress i løbet af skriveperioden. Med en konkret og grundig tidsplan får du et overskueligt overblik over, hvor meget du skal nå på en enkel dag, og du kan få sat en deadline for, hvornår du skal være færdig med dele af opgaven. Det er selvfølgelig bedst at overholde tidsplanen så godt som muligt, men det er samtidig vigtigt at være fleksibel. Nogle ting kan tage længere tid end man lige forventer, så sørg også for at tage højde for dette, når du planlægger din tid til dit studieretningsprojekt.

6. Søg pålidelige kilder: Du bør sørge for at bruge troværdige og relevante kilder til din STP. Dette styrker validiteten og kvaliteten af dit projekt. For eksempel kan Wikipedia være et nyttigt sted at starte, for at få en overordnet forståelse af emnet for din opgave, men er i sig selv ikke en pålidelig kilde til en opgave. Derimod kan biblioteker, akademiske databaser og anerkendte tidsskrifter være et godt sted at starte. Undersøg eventuelt om I gennem dit gymnasium har adgang til databaser, der kræver et login. Og sørg for at gå på biblioteket i god tid, da bøger kan blive udlånt hurtigt i forbindelse med SRP.

7. Hold styr på dine kilder: At holde styr på dine kilder er en vigtig del af processen, især når du arbejder med et omfattende projekt som SRP. Det er derfor en god ide hvis du løbende sørger for at organisere dine kilder, og notere dem i en struktureret bibliografi, så du undgår plagiering. Sørg i den forbindelse for, at du lever op til krav og formalia til litteraturliste.

8. Organiser dine noter: Ved at organisere dine noter grundigt kan du gøre din research mere struktureret og effektiv, og det vil gøre skriveprocessen for din SRP meget lettere. Det er en vigtig del af at bevare overblikket over den store mængde information, du vil indsamle undervejs, og det vil hjælpe dig med at udnytte din tid bedst muligt.

9. Skab struktur i din opgave: Når vi taler om at "skabe struktur" i forbindelse med dit studieretningsprojekt, refererer det til den overordnede organisation og opbygning af din opgave. En velstruktureret SRP vil være sammenhængende, let at følge og formidle dine idéer og argumenter på en klar og logisk måde. Opdel din SRP i klare sektioner, såsom indledning, analyse, konklusion, refleksion/perspektivering og lignende, for at give opgaven en logisk struktur. Du skal selvfølgelig have for øje, at du undervejs overholder de krav, dit gymnasium har sat op for opgaven. Ved at bryde din opgave op i mindre bidder på den måde, kan hele projektet også føles langt mere overskueligt.

10. Sørg for at få feedback: Det kan måske virke grænseoverskridende at få andre til at kigge på din opgave, men konstruktiv kritik er meget givende for hele processen bag et projekt som SRP. Bed for eksempel din lærer, venner, familie eller andre du har tillid til om at læse din opgave igennem og give feedback på dit arbejde. Det kan hjælpe dig med at identificere eventuelle svage områder i dit studieretningsprojekt og forbedre kvaliteten og niveauet af din opgave. 

Sidste råd til SRP:

Husk, at SRP er en proces, og det er helt normalt at opleve udfordringer undervejs. Vær tålmodig med dig selv, husk at holde pauser, og husk, at fejl og korrektioner er en del af læringsprocessen. Vi ønsker dig held og lykke med SRP!

Senest opdateret: 01 aug 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Specialist

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-07-2022

5 tips: Få mere ud af din SU

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2022

3 trin: Sådan kommer du godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte ny uddannelse efter sommerferien. Måske er du nervøs for at starte på dit nye studie? Bare rolig. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Udannelsesordbog: ABC Guide

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Læs studentums ABC-guide til uddannelseslingo her og få helt styr på ord som alumne eller dekan.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Din vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Her får du indblik i, hvilke studiebyer i verden der er blandt de bedste. Se listen for bedste studiebyer i verden anno 2015 her.

Læs mere
Sidst opdateret 24-08-2023

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan finder du en studiebolig i Århus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

4 studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med et praktikophold her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studiestress? Her er 3 ting, der kan hjælpe dig

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? Man kan faktisk gøre meget selv for at stresse mindre og få mere overskud i hverdagen. Se med her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling? August Kristian Gjede, COO og co-founder af Kvalifik, forsøger at give os svaret her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Hvordan bliver man psykolog efter pædagoguddannelse?

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse? Her finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs mere om højskolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 gode råd: Sådan styrker du din trivsel på studiet

Som studerende kan du møde mistrivsel og stress. Her kan du læse vores 5 gode råd, som kan være med til at styrke din mentale trivsel og velvære under studietiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig. Vi har her samlet 7 gode grunde til at være frivillig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage et praktikophold i it-branchen

Vil du gerne gøre karriere inden for IT-branchen? Så er et praktikophold, hvor du lige får lov til at snuse til feltet altså en rigtig god investering. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan holder du dig motiveret under Covid-19

Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2023

Overvejer du at holde orlov fra dit studie?

Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg! Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide i forbindelse med at tage orlov fra studiet.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Få skræddersyet lektiehjælp og nå dine mål

Lektiehjælp kan være lige præcis dét, den enkelte studerende har brug for. Undervisning og lektiehjælp, der er skræddersyet den enkelte, kan give et boost i motivation, faglighed og ikke mindst faglig selvtillid. Dette kan have en stor indvirkning på dine karakterer, din tro på dig selv og dine drømme for fremtiden.

Læs mere