Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa, når det kommer til uddannelse, og har i gennem de sidste år investeret meget i uddannelsessektoren. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smuk natur og moderne byer. Samtidig er det mest udbredte sprog i landet engelsk, så du vil med høj sandsynlighed ikke have svært ved at kommunikere med dine medstuderende. 

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Irland. Uanset om du gerne vil afsted på en sprogrejse i et par uger, eller om du vil studere i Irland i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i Irland her! 


Sprog

Engelsk

 Hovedstad

Dublin

Valuta

Euro (€)

 Befolkning

4.904.000Irlands uddannelsessystem 

Det videregående uddannelsessystem i Irland er fortsat meget præget af de britiske traditioner, og de fleste uddannelser foregår på engelsk. Du vil generelt opleve et højt uddannelsesniveau i Irland, der har et hav af forskellige uddannelsesmuligheder at tilbyde. De fleste universiteter er placeret i Dublin, med få undtagelser. 

Uddannelsessystemets opbygning

Irlands uddannelsessystem følger Bologna-processens præmisser, hvilket betyder, at uddannelserne følger de fælles retningslinjer for videregående uddannelser i Europa, der gør mobilitet og anerkendelse af uddannelserne lettere. De fleste universiteter i Irland anvender derfor også ECTS, hvor et semester svarer til 30 ECTS-point ligesom i Danmark. 

På de irske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

  • Bachelorgrad (engelsk: Bachelor's degree) Der typisk varer 3 år, dog kan enkelte bachelor's varer op til 4 år. 
  • Kandidatgrad (engelsk: Master's degree) Der typisk varer 1 år, dog kan enkelte master's varer op til 2 år. 
  • PhD (engelsk: Doctorate) Der typisk varer 3-4 år. 

Hvad koster det at studere i Irland? 

Som EU-borger kan du have mulighed for at få din bachelorgrad betalt af det Irske uddannelsessystem. Betingelserne for dette er: 

  • Du har ikke færdiggjort en bachelor-uddannelse forinden. 
  • Du har været statsborger i et EU-land i mindst 5 år før du påbegynder uddannelsen. 
  • Du vil studere fuldtid i mindst 2 år. 

Som EU-borger vil en gennemsnitlig kandidatuddannelse koste i mellem €4000 og €9000. Prisen varier dog afhængigt af uddannelsen, en kandidatuddannelse i fag så som medicin og business kan koste mellem €20000 og €30000. 

Flere uddannelsessteder tilbyder stipendier og andre programmer der kan nedjustere prisen for en uddannelse. Vi anbefaler, at du kontakter skolen selv for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.


Kan jeg tage min SU med til Irland? 

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


De irske ansøgningsprocesser

Der er forskellige ansøgningsprocesser afhængigt af, om du søger ind på en bachelor- eller kandidatuddannelse. For at søge ind på en bacheloruddannelse, skal du: 

  1. Registrere dig hos CAO (Central Applications Office)
  2. Du vil herefter modtage en håndbog med alle uddannelser, samt en vejledning på hvordan du søger ind på disse. 

Ansøger du til en kandidatuddannelse skal du sende din ansøgning direkte til universitet ved hjælp af deres hjemmeside. Husk at undersøg ansøgningsfrister!


Det irske uddannelsesår 

Det irske uddannelsesår strækker sig fra start september til juni. Enkelte uddannelser har dog start på andre tidspunkter. Som international studerende kan du også vælge at studere et enkelt semester. 


Test af dine engelske sprogkundskaber

Alle videregående uddannelser i Irland foregår på engelsk, og du vil derfor være nødsaget til at bevise, at du besidder et godt engelsk sprog. Studerende der ikke har engelsk som modersmål, eller har taget en bacheloruddannelse på engelsk, vil derfor skulle bevise, at deres engelske er tilstrækkeligt. Dette kan gøres ved at anskaffe sig et engelsk certifikat, blandt andet via en institution i Irland. Certifikatet skal være udstedt max 2 år før uddannelsen søges. Vi anbefaler at du kontakter det pågældende universitet for mere information. Godt at vide 


Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Irland? 

Den gennemsnitlige leje i Irland er ligesom i Danmark ret høj. Den gennemsnitlige pris for leje af lejligheden er på €1334, det er dog muligt at finde billigere, og det afhænger selvsagt af lokation og størrelse. 
Der er dog andre boligmuligheder i Irland: 


På campus

Alle universiteter i Irland har kollegier eller studieboliger tilknyttet. Typisk er der tale om gange på selve universitet med 4-8 soveværelser. Her er der fælles køkken, stue og badeværelse. Prisen for at bo på campus er ofte overskuelig, og giver luft i budgettet til andre sjove ting. De fleste universiteter kræver betalingen af leje en måned forud. 


Værtsfamilie 

Du har også mulighed for at bo hos en værtsfamilie som international studerende i Irland. På denne måde vil du stadig være selvstændig, men opleve hjemmelige rammer (og nogen regler), samtidig med at du har en familie der hjælper dig med at falde på plads i det nye land. 


Delelejlighed/kollektiv 

På Facebook og andre hjemmesider finder du ofte grupper og netværks for internationale studerende i den by, som du gerne vil bo i i Irland. Mange bruger grupperne til at finde roomies og går sammen om at leje en hel lejlighed. På den måde deler man lejeudgifterne og bor sammen med jævnaldrende, der også studerer.


Har jeg brug for et visum?

Som EU-borger behøver du ikke et visum for at få lov til at studere i Irland. Hvis du har planer om at opholde dig i landet i mere end 90 dage, skal du dog henvende dig hos et immigrations-kontor og oplyse herom. 

Læs om livet på udveksling


Annoncer