Vis studentum.dk som: Mobile

Vil du hjælpe os med at forbedre din oplevelse? (2 spørgsmål - 5 sekunder) Klik her for at besvare spørgsmålene

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa, når det kommer til uddannelse, og har i gennem de sidste år investeret meget i uddannelsessektoren. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smuk natur og moderne byer. Samtidig er det mest udbredte sprog i landet engelsk, så du vil med høj sandsynlighed ikke have svært ved at kommunikere med dine medstuderende. 

Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Irland. Uanset om du gerne vil afsted på en sprogrejse i et par uger, eller om du vil studere i Irland i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i Irland her! 


Sprog

Engelsk

 Hovedstad

Dublin

Valuta

Euro (€)

 Befolkning

4.904.000Irlands uddannelsessystem 

Det videregående uddannelsessystem i Irland er fortsat meget præget af de britiske traditioner, og de fleste uddannelser foregår på engelsk. Du vil generelt opleve et højt uddannelsesniveau i Irland, der har et hav af forskellige uddannelsesmuligheder at tilbyde. De fleste universiteter er placeret i Dublin, med få undtagelser. 

Uddannelsessystemets opbygning

Irlands uddannelsessystem følger Bologna-processens præmisser, hvilket betyder, at uddannelserne følger de fælles retningslinjer for videregående uddannelser i Europa, der gør mobilitet og anerkendelse af uddannelserne lettere. De fleste universiteter i Irland anvender derfor også ECTS, hvor et semester svarer til 30 ECTS-point ligesom i Danmark. 

På de irske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

  • Bachelorgrad (engelsk: Bachelor's degree) Der typisk varer 3 år, dog kan enkelte bachelor's varer op til 4 år. 
  • Kandidatgrad (engelsk: Master's degree) Der typisk varer 1 år, dog kan enkelte master's varer op til 2 år. 
  • PhD (engelsk: Doctorate) Der typisk varer 3-4 år. 

Hvad koster det at studere i Irland? 

Som EU-borger kan du have mulighed for at få din bachelorgrad betalt af det Irske uddannelsessystem. Betingelserne for dette er: 

  • Du har ikke færdiggjort en bachelor-uddannelse forinden. 
  • Du har været statsborger i et EU-land i mindst 5 år før du påbegynder uddannelsen. 
  • Du vil studere fuldtid i mindst 2 år. 

Som EU-borger vil en gennemsnitlig kandidatuddannelse koste i mellem €4000 og €9000. Prisen varier dog afhængigt af uddannelsen, en kandidatuddannelse i fag så som medicin og business kan koste mellem €20000 og €30000. 

Flere uddannelsessteder tilbyder stipendier og andre programmer der kan nedjustere prisen for en uddannelse. Vi anbefaler, at du kontakter skolen selv for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.


Kan jeg tage min SU med til Irland? 

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


De irske ansøgningsprocesser

Der er forskellige ansøgningsprocesser afhængigt af, om du søger ind på en bachelor- eller kandidatuddannelse. For at søge ind på en bacheloruddannelse, skal du: 

  1. Registrere dig hos CAO (Central Applications Office)
  2. Du vil herefter modtage en håndbog med alle uddannelser, samt en vejledning på hvordan du søger ind på disse. 

Ansøger du til en kandidatuddannelse skal du sende din ansøgning direkte til universitet ved hjælp af deres hjemmeside. Husk at undersøg ansøgningsfrister!


Det irske uddannelsesår 

Det irske uddannelsesår strækker sig fra start september til juni. Enkelte uddannelser har dog start på andre tidspunkter. Som international studerende kan du også vælge at studere et enkelt semester. 


Test af dine engelske sprogkundskaber

Alle videregående uddannelser i Irland foregår på engelsk, og du vil derfor være nødsaget til at bevise, at du besidder et godt engelsk sprog. Studerende der ikke har engelsk som modersmål, eller har taget en bacheloruddannelse på engelsk, vil derfor skulle bevise, at deres engelske er tilstrækkeligt. Dette kan gøres ved at anskaffe sig et engelsk certifikat, blandt andet via en institution i Irland. Certifikatet skal være udstedt max 2 år før uddannelsen søges. Vi anbefaler at du kontakter det pågældende universitet for mere information. Godt at vide 


Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Irland? 

Den gennemsnitlige leje i Irland er ligesom i Danmark ret høj. Den gennemsnitlige pris for leje af lejligheden er på €1334, det er dog muligt at finde billigere, og det afhænger selvsagt af lokation og størrelse. 
Der er dog andre boligmuligheder i Irland: 


På campus

Alle universiteter i Irland har kollegier eller studieboliger tilknyttet. Typisk er der tale om gange på selve universitet med 4-8 soveværelser. Her er der fælles køkken, stue og badeværelse. Prisen for at bo på campus er ofte overskuelig, og giver luft i budgettet til andre sjove ting. De fleste universiteter kræver betalingen af leje en måned forud. 


Værtsfamilie 

Du har også mulighed for at bo hos en værtsfamilie som international studerende i Irland. På denne måde vil du stadig være selvstændig, men opleve hjemmelige rammer (og nogen regler), samtidig med at du har en familie der hjælper dig med at falde på plads i det nye land. 


Delelejlighed/kollektiv 

På Facebook og andre hjemmesider finder du ofte grupper og netværks for internationale studerende i den by, som du gerne vil bo i i Irland. Mange bruger grupperne til at finde roomies og går sammen om at leje en hel lejlighed. På den måde deler man lejeudgifterne og bor sammen med jævnaldrende, der også studerer.


Har jeg brug for et visum?

Som EU-borger behøver du ikke et visum for at få lov til at studere i Irland. Hvis du har planer om at opholde dig i landet i mere end 90 dage, skal du dog henvende dig hos et immigrations-kontor og oplyse herom. 

Læs om livet på udveksling

Senest opdateret: 07 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 19-10-2016

Tjekliste til et godt udlandsophold

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2019

7 gode sprogtips

Få 7 gode sprogtips til dit udvekslingsophold lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i New Zealand: Alt du skal vide

Der er mere end bare én grund til, at New Zealand tiltrækker studerende fra hele verden. New Zealands beliggenhed gør landet til en eksotisk rejsedestination med en helt unik kultur og natur med mange aktivitetsmuligheder indenfor sport og eventyr. Derudover har New Zealand et uddannelsessystem af højeste kvalitet – et uddannelsessystem, som er anerkendt i hele verden.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Japan: Alt du skal vide

Vil du gerne studere i Japan? Her finder du den vigtigste information om at studielivet i Japan samt gode tips til dig, der overvejer at flytte til Japan i forbindelse med din uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2020

Studér i Mexico: Alt du skal vide

Pastor, Reggaeton, Magaritas, fantastiske strande, smukke bjerge og maya-kultur. Eksotiske og farverige Mexico har meget at byde på, og er det perfekte land at studere i for dig, der gerne vil opleve den latinamerikanske kultur, imens du studerer. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Din vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 27-07-2020

Læs i udlandet - Den bedste investering i din fremtid

Vil du gerne tage et semester, et studieår eller en hel uddannelse i udlandet? Så er du igang med at lave en god investering i din fremtid! Udlandsstudier giver dig nemlig bedre sprogkundskaber, kulturforståelse og erfaring til dit CV, der kan åbne døre for dig i fremtiden - uanset om du gerne vil arbejde i udlandet eller i Danmark.  Her på siden kan du læse mere om fordele og ulemper ve ...
Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Guide: SU i udlandet og udlandsstipendium

Overvejer du at tage til udlandet for at studere et semester eller tage hele din uddannelse? Og er du i tvivl om, hvordan reglerne er for SU og udlandsstipendium? Vi giver dig her information om alt, du skal vide om at studere i udlandet og dertilhørende regler om SU og udlandsstipendier. Klik på en kategori nedenfor og spring direkte ned i teksten til den information du søger.
Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-08-2020

Studér i Spanien: Alt du skal vide

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Skal du på udveksling i London?

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere