Sådan gør du din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration gennem disse 10 ideer.

Gør din faglige profil endnu stærkere

Et CV skal være overskueligt og nemt for modtageren at se igennem på kort tid. Men hvad gør man, hvis man ikke har særlig meget at putte på sit CV? Og hvad er egentlig relevant at sætte på sit CV, når man enten leder efter studiejob, eller det første “voksen-job”? Læs med her, og find en masse ideer til, hvad du enten kan gøre for at spice dit CV op, eller hvad du måske har lavet tidligere, men ikke har fået skrevet på CV’et.

Kick-start din karriere

I en tid med rekordhøje optag på landets videregående uddannelser, bliver der stadig flere kvalificerede om buddet på arbejdsmarkedet. Så det kan være værd at holde øjne og ører åbne, og opsøge nye muligheder, for at skræddersy din faglige profil. Her får du 10 gode ideer til, hvad der kan gøre dit cv endnu stærkere - og hvad der er værd at have med.

CV’et som studerende eller nyuddannet

Som studerende eller nyuddannet, føler man ikke nødvendigvis, at man har allermest at fylde på CV’et, for hvad er det lige man skal skrive på, udover sit studie? Og, hvis man nu ikke allerede har “relevant” erfaring, hvordan får man så et job, indenfor det felt man ønsker? Brug listen som inspiration til hvad du eventuelt kunne lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan gøre din faglige profil endnu stærkere, og være med til at kick-starte din karriere.

10 ideer til dit CV

1. Studiejob

Et studierelevant job er ofte dét, man som studerende stiler efter, da det dels giver et godt indblik i den branche, du ønsker at arbejde i. Det giver dig praktisk viden om dit studie, og et større netværk. Det kan dog også være så eftertragtet, at det føles nærmest umuligt at finde. Men giv ikke op - der er mange veje til både studierelevant job og job efter studierne, også selvom du ikke har tidligere erfaring. Start evt. et andet sted, på en café eller i butik. På den måde viser du din kommende arbejdsgiver, at du kan finde ud af at knokle.

2. Praktik

En god måde at få praktisk viden og indsigt på, er via et praktikforløb. Nogle uddannelser kræver praktik nærmest helt fra starten af, mens andre ikke har en fast praktikperiode, og her skal du selv være mere opsøgende. Uanset hvad er det en god ide at afprøve dit fag i praksis på enten den ene eller anden måde.

3. Studieprojekt samarbejde med virksomhed

En anden måde at komme tæt på en virksomhed, er ved at skrive projekt eller speciale i samarbejde med dem. Det er et godt værktøj, hvor du kan bruge dine faglige kompetencer i praksis og udbygge dit netværk. Når du skriver opgave i samarbejde med en virksomhed, bliver din problemstilling ofte mere konkret i stedet for, at du sidder og nørkler med tunge teorier, og måske du er heldig at de kan bruge dine kompetencer i studiejob eller job senere!

4. Studierelevant frivillig arbejde

Du kan både vælge at finde et frivilligt arbejde der er studierelevant, og giver dig meget direkte kompetencer du kan bruge senere hen i dit arbejdsliv. Du kan også vælge et frivilligt arbejde, som du bare synes er spændende, men ikke nødvendigvis passer lige ind i dine karriereplaner. Hvad end du vælger, så giver det masser af relevante kompetencer, som du kan skrive på dit CV.

5. Studie eller praktik i udlandet

Et udvekslingsophold er altid en god måde at opnå en masse interkulturelle kompetencer og få et godt indblik i andre kulturer. Det viser også en evt. arbejdsgiver, at du er nysgerrig, og at du forstår dig internationalt. Overvej hvad du ønsker at opnå med udvekslingen, og brug det aktivt i din beskrivelse af de kompetencer, du har opnået med at være afsted.

6. Faglige arrangementer - fx seminarer og konferencer

Der sker en masse vidensdeling uden for studiets tykke mure. Opsøg aktivt seminarer og konferencer inden for de felter der interesserer dig. Du får masser af ny viden, som endnu ikke står i lærebøgerne, og så er det en god måde at udbygge dit netværk på.

7. Faglige diskussioner på sociale medier  (Twitter, Facebook og lign.).

Brug noget af al den faglige viden du suger til dig på studiet, og del den med resten af verden. Vær med der, hvor der bliver diskuteret emner, som du interesserer dig for, og kom selv med input og viden. Du har ikke mindre at sige, bare fordi du er studerende eller nyuddannet - måske du faktisk render rundt med den nyeste viden inden for feltet? Det er en god måde at brande sig selv på, og dit navn bliver hurtigt husket, hvis du kommer med de kloge ord.

8. Højskole - også i udlandet

Højskole er ikke bare sjov og spas (det er det også..), du møder også en masse meget forskellige mennesker, og lærer meget mere om hvem du selv er. Alt efter hvilken type højskole du går efter, er der både faglige læremål, du kan bruge i din karriere, eller mere sociale kompetencer, som er værd at bringe på banen. Så find ud af hvilken type højskole du vil på, eller hvis du allerede har været det, så overvej, hvilke kompetencer du kom ud med - både faglige og sociale.

9. Længere udenlandsrejser - både med arbejde/frivilligt arbejde og ren rejse

Hvis du har været på et længere eventyr ude i verden, eller overvejer det, så husk at få det på CV’et. Masser af gode kompetencer kommer ud af en længere rejse. Du bliver med stor sandsynlighed bedre til sprog, får international indsigt, lærer dig selv bedre at kende, krisehåndtering, og en masse andet. Om du vælger at arbejde undervejs eller ej, har selvfølgelig også en betydning, men lige meget hvad, er det kompetencegivende.

10. Ekstra kurser, med praktisk viden, som du ikke får på studiet

Udover seminarer og konferencer, er det også muligt at finde både betalte og gratis, fysiske og online-kurser, som kan være med til at give dig ny viden, men også bedre kompetencer. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du med stor sandsynlighed finde en masse kurser dér, og ellers gælder det bare om at søge på lige præcis det DU synes er fedt. Som nyuddannet og studerende kan du ofte få en fri-plads, så du ikke behøver at betale noget. Eller, du kan skrive og spørge efter en gratis plads, til gengæld for, at du laver noget indhold fra kurset.

Ideer, viden og kompetencer

Brug listen som inspiration til hvad du kunne tænke dig at lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan få dig til at stå endnu stærkere når du søger job. Og husk, det er ikke en tjekliste, hvor du skal igennem alt, det er ideer til steder du kan gå hen, og finde faglig inspiration, og fyld til dit CV.

Alt hvad du selv aktivt opsøger, om det er fagligt, kreativt eller sportsligt, kan omdannes til kompetencer og viden på dit CV. Så vær kreativ, og find lige præcis den vej, der giver mening for dig!


Annoncer