Vis studentum.dk som: Mobile
Gør din faglige profil endnu stærkere

Sådan gør du din faglige profil endnu stærkere

Et CV skal være overskueligt og nemt for modtageren at se igennem på kort tid. Men hvad gør man, hvis man ikke har særlig meget at putte på sit CV? Og hvad er egentlig relevant at sætte på sit CV, når man enten leder efter studiejob, eller det første “voksen-job”? Læs med her, og find en masse ideer til, hvad du enten kan gøre for at spice dit CV op, eller hvad du måske har lavet tidligere, men ikke har fået skrevet på CV’et.

Kick-start din karriere

I en tid med rekordhøje optag på landets videregående uddannelser, bliver der stadig flere kvalificerede om buddet på arbejdsmarkedet. Så det kan være værd at holde øjne og ører åbne, og opsøge nye muligheder, for at skræddersy din faglige profil. Her får du 10 gode ideer til, hvad der kan gøre dit cv endnu stærkere - og hvad der er værd at have med.

CV’et som studerende eller nyuddannet

Som studerende eller nyuddannet, føler man ikke nødvendigvis, at man har allermest at fylde på CV’et, for hvad er det lige man skal skrive på, udover sit studie? Og, hvis man nu ikke allerede har “relevant” erfaring, hvordan får man så et job, indenfor det felt man ønsker? Brug listen som inspiration til hvad du eventuelt kunne lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan gøre din faglige profil endnu stærkere, og være med til at kick-starte din karriere.

10 ideer til dit CV

1. Studiejob

Et studierelevant job er ofte dét, man som studerende stiler efter, da det dels giver et godt indblik i den branche, du ønsker at arbejde i. Det giver dig praktisk viden om dit studie, og et større netværk. Det kan dog også være så eftertragtet, at det føles nærmest umuligt at finde. Men giv ikke op - der er mange veje til både studierelevant job og job efter studierne, også selvom du ikke har tidligere erfaring. Start evt. et andet sted, på en café eller i butik. På den måde viser du din kommende arbejdsgiver, at du kan finde ud af at knokle.

2. Praktik

En god måde at få praktisk viden og indsigt på, er via et praktikforløb. Nogle uddannelser kræver praktik nærmest helt fra starten af, mens andre ikke har en fast praktikperiode, og her skal du selv være mere opsøgende. Uanset hvad er det en god ide at afprøve dit fag i praksis på enten den ene eller anden måde.

3. Studieprojekt samarbejde med virksomhed

En anden måde at komme tæt på en virksomhed, er ved at skrive projekt eller speciale i samarbejde med dem. Det er et godt værktøj, hvor du kan bruge dine faglige kompetencer i praksis og udbygge dit netværk. Når du skriver opgave i samarbejde med en virksomhed, bliver din problemstilling ofte mere konkret i stedet for, at du sidder og nørkler med tunge teorier, og måske du er heldig at de kan bruge dine kompetencer i studiejob eller job senere!

4. Studierelevant frivillig arbejde

Du kan både vælge at finde et frivilligt arbejde der er studierelevant, og giver dig meget direkte kompetencer du kan bruge senere hen i dit arbejdsliv. Du kan også vælge et frivilligt arbejde, som du bare synes er spændende, men ikke nødvendigvis passer lige ind i dine karriereplaner. Hvad end du vælger, så giver det masser af relevante kompetencer, som du kan skrive på dit CV.

5. Studie eller praktik i udlandet

Et udvekslingsophold er altid en god måde at opnå en masse interkulturelle kompetencer og få et godt indblik i andre kulturer. Det viser også en evt. arbejdsgiver, at du er nysgerrig, og at du forstår dig internationalt. Overvej hvad du ønsker at opnå med udvekslingen, og brug det aktivt i din beskrivelse af de kompetencer, du har opnået med at være afsted.

6. Faglige arrangementer - fx seminarer og konferencer

Der sker en masse vidensdeling uden for studiets tykke mure. Opsøg aktivt seminarer og konferencer inden for de felter der interesserer dig. Du får masser af ny viden, som endnu ikke står i lærebøgerne, og så er det en god måde at udbygge dit netværk på.

7. Faglige diskussioner på sociale medier  (Twitter, Facebook og lign.).

Brug noget af al den faglige viden du suger til dig på studiet, og del den med resten af verden. Vær med der, hvor der bliver diskuteret emner, som du interesserer dig for, og kom selv med input og viden. Du har ikke mindre at sige, bare fordi du er studerende eller nyuddannet - måske du faktisk render rundt med den nyeste viden inden for feltet? Det er en god måde at brande sig selv på, og dit navn bliver hurtigt husket, hvis du kommer med de kloge ord.

8. Højskole - også i udlandet

Højskole er ikke bare sjov og spas (det er det også..), du møder også en masse meget forskellige mennesker, og lærer meget mere om hvem du selv er. Alt efter hvilken type højskole du går efter, er der både faglige læremål, du kan bruge i din karriere, eller mere sociale kompetencer, som er værd at bringe på banen. Så find ud af hvilken type højskole du vil på, eller hvis du allerede har været det, så overvej, hvilke kompetencer du kom ud med - både faglige og sociale.

9. Længere udenlandsrejser - både med arbejde/frivilligt arbejde og ren rejse

Hvis du har været på et længere eventyr ude i verden, eller overvejer det, så husk at få det på CV’et. Masser af gode kompetencer kommer ud af en længere rejse. Du bliver med stor sandsynlighed bedre til sprog, får international indsigt, lærer dig selv bedre at kende, krisehåndtering, og en masse andet. Om du vælger at arbejde undervejs eller ej, har selvfølgelig også en betydning, men lige meget hvad, er det kompetencegivende.

10. Ekstra kurser, med praktisk viden, som du ikke får på studiet

Udover seminarer og konferencer, er det også muligt at finde både betalte og gratis, fysiske og online-kurser, som kan være med til at give dig ny viden, men også bedre kompetencer. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du med stor sandsynlighed finde en masse kurser dér, og ellers gælder det bare om at søge på lige præcis det DU synes er fedt. Som nyuddannet og studerende kan du ofte få en fri-plads, så du ikke behøver at betale noget. Eller, du kan skrive og spørge efter en gratis plads, til gengæld for, at du laver noget indhold fra kurset.

Ideer, viden og kompetencer

Brug listen som inspiration til hvad du kunne tænke dig at lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan få dig til at stå endnu stærkere når du søger job. Og husk, det er ikke en tjekliste, hvor du skal igennem alt, det er ideer til steder du kan gå hen, og finde faglig inspiration, og fyld til dit CV.

Alt hvad du selv aktivt opsøger, om det er fagligt, kreativt eller sportsligt, kan omdannes til kompetencer og viden på dit CV. Så vær kreativ, og find lige præcis den vej, der giver mening for dig!

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

3 gode råd: Sådan scorer du studiejobbet

Når du leder efter et studiejob, kan det være svært at gennemskue, hvad arbejdsgiveren efterspørger. Få tre gode råd til at score studiejobbet her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Derfor bør du tage din praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Følg en bioanalytikerstuderende i praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Udlandsophold gavner din fremtidige karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. Se mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?

Du vil gerne på udveklsing eller i praktik i udlandet. Hvad gør du, hvis dit studiested ikke har en aftale med et partneruniversitet?

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 tips: Netværk dig til drømmejobbet

Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme godt i gang med networking.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Bliv sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 28-04-2022

Livet som college spiller, mød Joel Rydstrand!

Her kan du læse om Joel Rydstrands utrolige college-fodboldkarriere, som CSUSA hjalp ham i gang med. Joels fodboldkarriere blev sparket i gang i Sverige, hvor han ikke fik meget spilletid. Dette resulterede i, at Joel i samarbejde med CSUSA drog afsted til USA for at spille college-fodbold. CSUSA har fanget Joel efter hans college-fodboldkarriere er afsluttet, du kan læse hvad han havde at sige her!

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2016

Tjekliste til et godt udlandsophold

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Schweiz: Alt du skal vide

Udover at have et af de højst rangeret uddannelsessystemer i verden, er der mange andre grunde til at du skal studere i Schweiz. Først og fremmest er næsten 25% af alle studerende i Schweiz internationale studerende. Du vil altså have rig mulighed for at danne dig et netværk. Samtidig vil du i Schweiz finde en blanding af smuk natur og overvældende storbyer.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2021

Bedste universiteter i USA 2020

Hvilket er det bedste universitet i USA?  Vi har samlet top 10 universiteter i USA herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i USA der er bedst. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan bliver du advokatsekretær

Drømmer du om et sekretærjob på et advokatkontor og en arbejdsdag med spændende arbejdsopgaver? Så er en fremtid som advokatsekretær eller juridisk assistent måske noget for dig. Uddannelsen til advokatsekretær varer typisk 8 måneder på deltid og kan tages ved private udbydere. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-05-2016

Praktik gør dig mange erfaringer rigere

På mange af de videregående uddannelser i Danmark er et praktikophold en fast og vigtig del af studiet. Her op til valget bliver der diskuteret, hvorvidt praktik skal være en obligatorisk del af de videregående uddannelser?

Læs mere