8 gode råd: HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så udforsk dine muligheder for at tage HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

8 gode råd: HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Drømmer du om at rejse i dit sabbatår, men mangler du også et fag eller to for at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så er det måske noget for dig at slå to fluer med et smæk og tage HF- enkeltfag som fjernstudie samtidig med, at du rejser.

Inden du kaster dig ud i netop den kombination er der flere ting, du skal overveje. Som fjernstuderende er der nemlig mange deadlines du skal holde for fortsat at være studieaktiv. Men med den rette indstilling og forberedelse kan du imidlertid sagtens koble de to og få det allerbedste fra to verdener.

8 råd til dig, der vil tage HF-enkeltfag, mens du rejser

Vi har talt med Ian, som tog HF enkeltfag som fjernundervisning, mens han boede i Singapore. Her giver han otte gode rejseråd og studietips til, hvordan du får det optimale udbytte af dine HF enkeltfag uden, at det går ud over din rejseoplevelse. Læs med og bliv inspireret.

1. Vær realistisk når du vælger dine fag!

Er jeg stærk i dette område eller har jeg behov for stor sparring og hjælp? Mange kursusudbydere tilbyder lektiecaféer, hvor du kan møde op og få den nødvendige sparring, men dette tilbud er ikke aktuelt når du sidder i Singapore eller et andet sted ude i verden.

2. Bland dine fag

Vælg forskellige faggrupper så du skal lave varieret arbejde. Personligt nød jeg, at jeg skulle tænke anderledes for hvert fag, jeg engagerede mig i. Det var faktisk motiverende.

3. Planlæg dine afleveringer ud fra din rejseplan

Vær realistisk når du planlægger dine afleveringer. Hvis du kan, så se på din rejseplan for at sikre dig, at du har den fornødne tid til rådighed samt, at du ikke bliver for stresset, og det således ødelægger din tur.

4. Kontakt din lærer i god tid

Skriv til dine lærer/underviser så tidligt som muligt og forklar din situation. På den måde kan I forventningsafstemme og aftale eventuelle Skypemøder, eller hvordan du ellers foretrækker din feedback.

5. Vær opmærksom på eksamensdatoer

Det er ikke altid at eksamensdatoerne er offentliggjort, men udbyderne og underviserne har ofte en god idé om hvornår eksamen kommer til at ligge. Det kan have stor indflydelse på, hvornår du skal rejse hjem igen for at være klar, og flybilletter kan være dyre at ændre.

6. Afstem dine forventninger med en eventuel rejsekammerat

Det er vigtigt at der er forståelse for, at du har deadlines som SKAL overholdes, og at der derfor vil være dage, hvor du må tage en tørn for at gennemgå dit pensum og lave den aflevering.

7. Få støtte af dit netværk

Sørg for at du har støtte fra familie, venner og eventuelt kæreste inden du begynder på HF enkeltfag som fjernundervisning. Fagene skal du nok klare, men der kan opstå en masse uventede situationer, når du rejser, og det kan være godt at have nogen i den anden ende af telefonen, som kan støtte og sende materialer, som du eventuelt mangler i dit studie.

8. Nyd turen og nyd fagene!

Det vigtigste råd er at nyde turen og nyd fagene. Hvis du finder en glæde ved at færdiggøre en aflevering og læse feedbacken, så bliver turen automatisk bedre, end hvis du stresser over studiet. Find balancen og hold fast i den plan du har lagt i starten af turen, både rejseplanen og afleveringsplanen.

FAQ: HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vi får ofte spørgsmål fra brugere, der overvejer at gøre som Ian og kombinere en udlandsrejse med at tage HF enkeltfag som fjernundervisning. Her får du svar på de tre oftest stillede spørgsmål fra brugerne.

Kan du få SU til HF enkeltfag, når man rejser samtidig?

For at få SU skal du opfylde de generelle betingelser for at få SU til fjernundervisning. Det betyder blandt andet, at du:

  • Sammenlagt skal have 23 SU-timer om ugen (17 SU-timer, hvis du har hjemmeboende børn under 7 år)
  • Ikke tidligere må have gennemført en gymnasial uddannelse eller været tilmeldt de samme HF enkeltfag
  • Skal være studieaktiv; det vil sige, at du skal overholde deadlines i din studieplan og gå op til eksamen 

Inden du rejser ud, er det altid en god idé, at du taler med SU-vejledningen på dit HF- og VUC center, så du er sikker på, at du overholder alle regler og betingelser, og dermed minimerer risikoen for at skulle betale SU tilbage.

Læs mere om beregning af SU timetal ved HF enkeltfag som fjernundervisning og de generelle regler i SU-guiden

Har du allerede afsluttet en gymnasial uddannelse, er det ikke muligt at få SU til HF enkeltfag.

Disse fag kan du tage som fjernundervisning i udlandet?

Som udgangspunkt kan du tage alle de HF enkeltfag som fjernundervisning, som det enkelte HF- og VUC center udbyder. Du skal dog være opmærksom på, at visse fag har obligatoriske laboratoriedage midt i forløbet. Det drejer sig om naturfaglige fag som fysik, kemi og biologi.

Ønsker du at følge et eller flere af disse fag, skal du derfor være forberedt på, at du skal være i Danmark til laboratoriedagene. På de fleste HF- og VUC centre er det også et krav, at møder op personligt til en mundtlig eksamen. Nogle steder kan der dog være mulighed for at gå op til mundtlig eksamen via Skype.

Det skal du særligt være opmærksom på, når man følger HF enkeltfag fra udlandet

Følger du de otte ovenstående gode rejseråd og studietips fra Ian, er du godt på vej i forhold til at få succes med at kombinere HF enkeltfag som fjernundervisning og et udlandsophold.

Særligt hvis du skal følge flere fag og ønsker at modtage SU, er det vigtigt, at du planlægger forløbet og gør op med dig selv, at du dels har de rigtige rammer og motivationen. Det betyder, at du blandt andet skal være opmærksom på, at du skal have en god internetforbindelse og stabiliteten til at følge dine studieplaner.

Læs mere om HF Fjernundervisning her


Annoncer