Hvad kan man med en HHX?

Står du og overvejer en gymnasial HHX uddannelse? Eller går du allerede på HHX? Læs med her og bliv klogere på, hvad man kan med en HHX.

Hvad kan man med en HHX?

Er du i tvivl om, hvilken gymnasial retning du skal vælge? Eller er du i gang med en gymnasial HTX uddannelse, og overvejer, hvad du skal efter? 

Skal du til at afslutte en 9.- eller 10.klasse, og er du i tvivl omkring, hvad du skal efter folkeskolen? Overvejer du at vælge en gymnasial uddannelse på HHX, men er i tvivl omkring, hvad den indebærer? Læs med her!


HHX står for højere handelseksamen, og er en 3-årig gymnasial uddannelse med fokus på det merkantile område.

Der er mange forskellige parametre og prioriteringer, som skal overvejes, inden man vælger eller afslutter en gymnasial uddannelse på HHX. Nogle af de ting, som man kan gøre sig overvejelse omkring er blandt andet:

👉 Hvad er en gymnasial uddannelse på HHX?

👉 Hvad kan jeg uddanne mig til efter endt HHX?

👉 Skal jeg interessere mig for specifikke fagområder for at vælge HHX?

Læs med her, hvor du kan finde inspiration og vejledning til en gymnasial uddannelse på HHX!

Er du i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge? Tag testen her, og bliv klogere!

Tag testen her


Hvad er adgangskravene for at ansøge om optagelse på HHX?

I Danmark har alle retskrav på at blive optaget på de 3-årige uddannelser, der hedder HTX, HHX eller STX. Dette retskrav er til stede i op til to år efter afslutningen af 9. klasse. og et år efter endt 10. klasse, hvis man opfylder de adgangskrav, der er gældende. 

For at have retskrav på optagelse til de 3-årige uddannelser til teknisk (htx), merkantil (hhx) og almen (stx) studentereksamen i op til to år efter afslutningen af 9. klasse skal du:

  • have søgt rettidigt om optagelse til det skoleår, hvor du ønsker at starte uddannelsen.
  • være vurderet uddannelsesparat med mindst 5,0 i gennemsnit af alle afsluttende standpunktskarakterer i 9. klasse
  • have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse i folkeskolen eller prøveforberedende undervisning, der står mål hermed
  • have aflagt folkeskolens obligatoriske prøver efter 9. klasse i henhold til folkeskolelovens regler
  • have bestået folkeskolens afgangseksamen
  • have bekræftet det faglige niveau (5,0) fra uddannelsesparathedsvurderingen ved de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen.
    Har du ikke bekræftet det faglige niveau fra uddannelsesparathedsvurderingen har du dog krav på optagelse, hvis dit karaktergennemsnit fra de lovbundne prøver er på mindst 3,0.
    Har du mindst 2,0 men under 3,0 og gennemfører en vejledningssamtale med gymnasiets leder, har du også krav på optagelse.

Hvis du ikke har retskrav efter 9. klasse, skal du for få retskrav på optagelse til de 3-årige uddannelser til teknisk (htx), merkantil (hhx) og almen (stx) studentereksamen i op til et år efter afslutningen af 10. klasse:

  • have søgt rettidigt om optagelse til det skoleår, hvor du ønsker at starte uddannelsen
  • være vurderet uddannelsesparat med mindst 5,0 i gennemsnit af alle afsluttende standpunktskarakterer i 10. klasse
  • have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse i folkeskolen eller prøveforberedende undervisning, der står mål hermed
  • have aflagt folkeskolens obligatoriske prøver efter 9. klasse i henhold til folkeskolelovens regler
  • have bestået folkeskolens afgangseksamen
  • have bekræftet det faglige niveau (5,0) fra uddannelsesparathedsvurderingen ved de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen.
    Har du ikke bekræftet det faglige niveau fra uddannelsesparathedsvurderingen, har du dog krav på optagelse, hvis dit karaktergennemsnit fra de lovbundne prøver er på mindst 3,0.
    Har du mindst 2,0, men under 3,0, og gennemfører en vejledningssamtale med gymnasiets leder, har du også krav på optagelse
  • have modtaget undervisning i dansk, engelsk og matematik og aflagt enten 9.- eller 10.-klasseprøver i disse fag.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Læs mere om kravene her


Hvordan fungerer en gymnasial uddannelse på HHX?

En HHX er en gymnasial uddannelse, der har en varighed af 3 år, og kaldes for den merkantile studentereksamen.

Med en merkantil studentereksamen (HHX) vil man derfor både have fag inden for økonomi og erhvervsforhold kombineret med sprog og andre almene fag. Med en HHX vil du selv få muligheden for at vælge nogle af dine fag, men der vil også være fag, som der er obligatoriske for alle, der tager en HHX.

HHX er en internationalt orienteret uddannelse, hvor der både sættes fokus på selvstændigt arbejde og samarbejde med andre. Undervisningen på HHX består af en del klasseundervisning, men der er også gruppe- og projektarbejde, hvor man arbejder selvstændigt med større opgaver. Formålet med en hhx er, at du bagefter kan søge optagelse på en videregående uddannelse.  


Hvordan foregår grundforløbet på HHX?

Med den merkantile studentereksamen indledes starten af din uddannelse med et grundforløb, der har 3 måneders varighed. Grundforløbet vil i høj grad omhandle, at de studerende får mulighed for at få undervisning i de forskellige studieretninger, så man til sidst i grundforløbet kan vælge studieretning.

På grundforløbet vil de studerende blive præsenteret for gymnasiets forskellige studieretninger og fagområder samt hvilken type af videregående uddannelser, de forskellige studieretninger er rettede mod. På grundforløbet vil de studerende derfor både blive præsenteret for almene fag som dansk, matematik og samfundsfag samt i nogle af gymnasiets udbudte studieretningsfag.

På HHX vil alle de studerende modtage undervisning i to forskellige forløb i deres grundforløb, der hedder det økonomiske grundforløb, og et forløb der omhandler almen sprogforståelse. Begge forløb vil blive evalueret ved en intern eksamination ved enden af grundforløbet, og begge resultater vil tælle med i den studerendes endelige eksamensresultat. 


Hvilke fag er obligatoriske på HHX?

En HHX uddannelse vil bestå af fag på tre niveauer, nemlig A-, B- og C-niveau, hvor et fag på A-niveau er det højeste niveau. Det vil være obligatorisk for alle studerende at have som minimum fire fag på A-niveau, og herudover vil der også være krav til, hvor mange fag du skal have i alt over de tre år på uddannelsen.

For alle studerende på HHX vil følgende fag være obligatoriske, uanset hvilken studieretning man vælger: 

  • Afsætning B-niveau
  • Dansk på A-niveau
  • Engelsk på A-niveau
  • Erhvervsjura C-niveau
  • Historie B-niveau
  • Informatik C-niveau
  • International økonomi B-niveau
  • Matematik på B-niveau, dog C-niveau for elever med flere end tre fremmedsprog eller med tre fremmedsprog på mindst A-, A- og B-niveau
  • Samfundsfag på C-niveau
  • Virksomhedsøkonomi B-niveau
  • 2. fremmedsprog i form af et fag på A-niveau, hvis det er et begyndersprog, og på B-niveau hvis det er et fortsættersprog.

Dette er blot de obligatoriske fag, og derefter skal alle være tilknyttet en studieretning og vælge valgfag. 

Kilde: UddannelsesGuiden


Hvilke valgfag er der på HHX?

Med en gymnasial uddannelse på HHX skal alle de studerende på et tidspunkt i deres uddannelse tilvælge en række valgfag. Valgfagene kan vælges på A-, B- og C-niveau, og kan vælge på tværs af de forskellige studieretninger.

De valgfag, som man kan vælge på uddannelsen, afhænger af, hvilke valgfag det enkelte gymnasium tilbyder. Man kan både vælge helt nye fag på C-niveau eller man kan vælge at hæve et fag, som man har i forvejen fra C- til B-niveau eller fra B- til A-niveau.

Der kan være rigtig mange forskellige overvejelser, som man gør sig i forbindelse med at vælge valgfag. Nogle af disse overvejelser kan eksempelvis være: Skal jeg have nogle bestemte valgfag for at komme ind på en specifik uddannelse? Hvor mange valgfag kan jeg vælge? Hvilke valgfag kan jeg få højest karakterer i?

Der er rigtig mange forskellige overvejelser, som man kan gøre sig inden man skal vælge, men for nogle studieretninger vil der være specifikke krav til, hvilket niveau valgfagene skal være på. Nogle studieretninger har eksempelvis et krav til, at man hæver et fag fra C- til B-niveau, hvor andre studieretninger har et krav om, at man hæver et fag fra B- til A-niveau. De fleste studieretninger giver dog dig muligheden for at tilvælge et helt nyt fag på C-niveau.

Der findes rigtig mange forskellige valgfag at vælge mellem på HHX, men det er op til den enkelte skole, hvilke valgfag de tilbyder. Er du interesseret i at se, hvilke valgfag du kan vælge, så kan du med fordel gå ind på det specifikke gymnasium og undersøge de forskellige muligheder for valgfag.


Hvilke videregående uddannelser giver HHX adgang til?

En HHX giver adgang til rigtig mange forskellige videregående uddannelser. En HHX giver både adgang til videregående uddannelser på universiteter, handelshøjskoler, erhvervsakademier samt korte og mellemlange uddannelser.

Det gør sig derfor gældende, at man efter endt uddannelse har adgang til alle de forskellige uddannelser, men hvilket studie man kan komme ind på, afhænger af, hvilke fag man har haft, og niveauet man har haft faget på.

Man bør derfor være opmærksom på, at nogle videregående uddannelser vil have specifikke krav. Disse krav kan eksempelvis være, at man har haft matematik på A-niveau eller Engelsk på A-niveau. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at den studieretning samt de valgfag du vælger undervejs, kan have en indflydelse på, hvilke uddannelser du kan søge direkte ind på. 

Er du allerede nu færdig på HHX, og mangler enkelte eller flere fag på et højere niveau? Så har du mulighed for at supplere disse fag.

Udforsk mulighederne for supplering her


Annoncer