Vis studentum.dk som: Mobile
Aalborg som studieby

Aalborg som studieby

Står du overfor det svære valg om hvad og ikke mindst hvor du skal studere? Vil du gerne have, at din kommende studieby har lidt af hvert at byde på? Så bør du overveje Aalborg som din kommende studieby! Med sine gode transportmuligheder, mange studiejobs og pulserende byliv er Nordens Paris virkelig værd at have med i overvejelserne! Læs med i denne artikel og bliv klogere på, hvad Aalborg kan tilbyde dig i din studietid. 

Men hvad er der så at se i Aalborg? Hvad skal man opleve, og hvad sker der egentlig i løbet af året? Dét - og meget mere - vil vi give dig svaret på i denne artikel om Aalborg som studieby. Kåret som Danmarks 2. bedste studieby i 2021, og som en af de større studiebyer vi har i Danmark, er der altså god grund til at undersøge Aalborg, når du skal vælge hvilken by, der skal danne rammerne for din studietid. Nordens Paris har et pulserende byliv, en masse muligheder og spændende aktiviteter, der vil gøre din studietid mindeværdig. Læs videre, eller klik på en af overskrifterne herunder, for at læse mere om Aalborg som studieby.

5 grunde til at studere i Aalborg

Hvad kan jeg studere i Aalborg?

Studiemiljø

Bolig i Aalborg

Byliv i Aalborg

Karriere og studiejob

Hvad kan man lave i Aalborg?

Aalborg - et sandt sportsmekka

5 grunde til at studere i Aalborg

1. Danmarks 2. bedste studieby

Aalborg fik i 2021 den flotte kåring som Danmarks 2. bedste studieby, målt ud fra forskellige parametre som for eksempel transportmuligheder, studiejob, billige boliger og byliv. Aalborg er altså som helhed en studieby, der har en masse at byde på. 

Ved at vælge en studieby med massevis af aktiviteter, et pulserende byliv og muligheder for en masse oplevelser, er du altså sikker på, at få en god og mindeværdig studietid. 

2. Transport

Da vi kårede Årets Studieby i 2021, sneg Aalborg sig ind på en virkelig flot 1. plads når det kom til transport. Aalborg blev studiebyen med de bedste transportmuligheder, og du får altså ikke svært ved at komme rundt i byen. Uanset om du skal ud til din uddannelsesinstitution eller om du skal ud og shoppe med vennerne. 

Med over 1100 stoppesteder i hele kommunen, er den kollektive trafik i Aalborg altså virkelig med til at få byen til at hænge sammen, og gøre det nemt for dig at komme fra A til B. 

3. Muligheder ved siden af studiet

I Aalborg kan du nemt få tiden til at gå ved siden af dit studie! Byen har stort set alt inden for rækkevidde, og uanset om fritiden skal gå med studiejob, sport, fritidsaktiviteter eller byliv, så er der rigeligt at give sig til i Nordens Paris! 

Aalborg er hjemsted for cirka 9.500 virksomheder, og du bør derfor have gode forudsætninger for at finde et studiejob, der kan tilpasses dit studie. Derudover har byen nærmest alt hvad du kan forestille dig af sports- og fritidsaktiviteter. Der er altså gode muligheder for at få et afbræk fra studierne ved enten at få pulsen op og være aktiv eller ved at tjene en ekstra skilling til weekendens fadøl eller cocktails. 

4. Boligsituation

Vi kan ikke komme udenom at Aalborg er et af de mest populære steder at bosætte sig i Nordjylland, så priserne er selvfølgelig - desværre - også derefter. Det er dog ikke noget man behøver være så nervøs for, som ny studerende i Aalborg. 

Aalborg Kommune har nemlig indført en ‘Tag-Over-Hovedet’ garanti, der er en garanti til dig, der begynder på et studie i Aalborg Kommune. På den måde er du sikret midlertidigt tag over hovedet, hvis du ikke har nået at skaffe et sted at bo. På den måde kan du komme godt fra start på studiet, og find en permanent boligløsning. Vær dog opmærksom på, at der er en række betingelser man skal opfylde, for at benytte sig af garantien. 

5. Gode muligheder for at være social

Med aktiviteter på de forskellige uddannelsesinstitutioner og muligheder rundt omkring i byen, som for eksempel Jomfru Ane Gade, er der rig mulighed for at være social i Aalborg - både på og udenfor studiet. Det er nemt lige at tage ud og snuppe en øl fredag aften på en af de mange barer i byen, men det er også rigtig nemt at tage ud og spille disc golf eller nuppe en omgang paintball. 

Uanset hvad du foretrækker at lave, når det kommer til at være social, er der gode muligheder for at finde noget der passer til dig i Aalborg.

Hvad kan jeg studere i Aalborg?

I uddannelsesbyen Aalborg finder du en bred vifte af videregående uddannelser. I byen finder du for eksempel:

  • Professionsbacheloruddannelser hos University College Nordjylland
  • Bacheloruddannelser på Aalborg Universitet
  • Kandidatuddannelser på Aalborg Universitet

Derudover kan du for eksempel finde en række forskellige uddannelser indenfor rytmisk og elektronisk musik hos Det Jyske Musikkonservatorium. Blandt uddannelsestilbuddene i Aalborg finder du også erhvervsakademiuddannelser som for eksempel Markedsføringsøkonom, finansøkonom eller serviceøkonom - mulighederne er mange i Nordjyllands hovedstad!

Studiemiljø

Ha’ rig mulighed for at lære nye mennesker at kende i din studietid - det får du i høj grad, hvis du vælger Aalborg som studieby! Udover at være en by med mange uddannelsestilbud, finder du også masser af aktiviteter på de enkelte uddannelsessteder. 

Studiemiljøet dækker over meget mere end de timer, du bruger på din uddannelsesinstitution, og med de mange muligheder og aktiviteter du finder rundt omkring i byen, bør det ikke være svært at finde noget, du kan lave med dine studiekammerater i fritiden. 

På de enkelte uddannelsesinstitutioner er der selvfølgelig også mange aktiviteter i løbet af året, der gør at du kommer til at lære dine studiekammerater bedre at kende og som gør din studietid til en god og mindeværdig oplevelse. Det kan være noget så simpelt som studiegrupper, hvor I lærer hinanden at kende på kryds og tværs i hverdagen, eller det kan være noget super hyggeligt som fredagsbar. 

Byen har også faciliteterne til at I kan mødes og arbejde på en gruppeopgave - det kunne for eksempel være på en café. I har dog også gode forudsætninger for at tage ud efter skole, uanset om det er for at ose eller for at fejre fredagen og weekenden. 

Vi er i hvert fald ikke i tvivl om, at Aalborg vil kunne danne gode rammer for din studietid.

Bolig i Aalborg

Vælger du at Aalborg som din kommende studieby, får du formentlig ikke noget problem med at finde tag over hovedet. Udover at være kendt for sin store mængde af ungdoms- og studieboliger, har Aalborg Kommune også valgt at indføre boliggaranti og ‘Tag-over-hovedet’ garanti til alle nye studerende i Aalborg med start i efterårssemestret. 

Er man en del af denne ‘garantiliste’ bliver man skrevet op, og får dermed den fordel at man kan komme foran i boligkøen og umiddelbart blive tilbudt en kollegie- eller ungdomsbolig med indflytning i tidsrummet 1. august til 15. december. På den måde kan du have lidt mere ro i maven, og komme godt fra start på din nye uddannelse. 

Udover de mange muligheder for en reel ungdoms- /studiebolig i Aalborg, er der også et stort udvalg af værelser og lejeboliger i byen, og med priser fra cirka 1.700 kroner for et værelse, burde der være god sandsynlighed for at finde et hjem med er fair husleje, der kan passe ind i et SU-venlig budget.

Byliv i Aalborg

Uanset om du er til kultur, aktiviteter, god mad, drinks eller lignende oplevelser, så har Aalborg en masse at byde på. Én af de ting, som Aalborg er allermest kendt for, er dog deres byliv! Her finder du nemlig den famøse Jomfru Ane Gade, som du næsten med garanti har hørt om før. Her finder du en række barer, diskoteker, værtshuse og restauranter - alt samlet på den ene gade, der strækker sig over cirka 300 meter. Du vil i daglig tale opleve det omtalt som Gaden, og uanset om du er til vild fest eller bodega hygge, så finder du lidt for enhver i Gaden. 

Bylivet i Aalborg bærer ligeledes præg af gode shoppingmuligheder, som du blandt andet finder ved Bispengade, der er en af Aalborgs største gågader. Herfra kan du fortsætte shoppingen i Algade, der er en af de ældste gader i Aalborg. Der er også rig mulighed for at fortsætte shoppingen indendørs, hvis vejret ikke holder. Du finder nemlig en række shoppingcentre i Aalborg, blandt andet stormagasinet Salling, Friis Shoppingcenter, Shoppen og Aalborg Storcenter. 

Hvad enten du trænger til fastfood, en gastronomisk oplevelse, brunch på en søndag, sushi eller en let frokost, så er der også rigeligt med inspiration at hente på madfronten i Aalborg. I byen finder du nemlig et stort udvalg af både caféer og restauranter, og uanset om du er til fisk, en stor bøf, gourmet, en lækker salat eller om du er vegetar eller veganer, så vi er vi ikke i tvivl om, at dine smagsløg nok skal blive tilfredse i Aalborgs mange muligheder. 

I Aalborg finder du altså mad til enhver smag og ethvert budget! Udover lidt godt til ganen, er det i byen heller ikke noget problem at finde lidt nyt til garderoben. Aalborg har det hele, uanset om du trænger til at forsøde dit liv med en god bytur, en ordentlig omgang shopping, en god kop kaffe eller en hyggelig brunch.

Karriere og studiejob

I vores undersøgelser i forbindelse med Årets Studieby 2021 kom Aalborg ind som en flot tredjeplads målt i udbuddet af studiejobs. Det burde derfor ikke være helt umuligt at finde noget, der kan supplere din SU og samtidig gøre at der måske er råd til en ekstra fadøl. 

Flere af uddannelsesinstitutionerne i byen har desuden tiltag som for eksempel praktikforløb og samarbejdsprojekter med erhvervslivet, hvilket også er med til at skabe en sammenhæng mellem universiteterne og potentielle studiejobs.

Med sine mange virksomheder og erhverv, bør det heller ikke være umuligt at finde et studiejob i Aalborg. Det er ikke nødvendigvis relevant for dit studie, men der er stor sandsynlighed for at der er en restaurant, café, bar, dagligvarebutik, tankstation eller lignende, der kan bruge din hjælp og dine kompetencer, hvor arbejdstiderne samtidig kan være fleksible, så de passer med dit studie. 

Skulle du gå hen og forelske dig i Aalborg og vælger at bosætte dig efter endt studie, burde være muligt at finde et job i Aalborg. Aalborg kommune har intet mindre end 109.800 jobs, er hjemsted for i omegnen af 9.500 virksomheder - og cirka 1.000 nye virksomheder hvert år - og derfor bør du kunne forfølge dine karrieredrømme i Aalborg. Om ikke andet så lige i nærheden. 

Hvad kan man lave i Aalborg?

Du skal ikke lede længe, for at blive en oplevelse rigere i Aalborg. 

Der er nemlig en masse at opleve i Aalborg - både gratis og betalte oplevelser.

Er du på jagt efter en gratis oplevelse? Det er slet ikke noget problem!

Du kan med fordel gå en tur i Gaden (Jomfru Ane Gade), som udover at byde på både restauranter, diskoteker og værtshuse, også bare i sig selv er en hyggelig smal gade at gå en tur i, i dagtimerne. Desuden byder Jomfru Ane Gade også på en masse historie, hvilket de mange ældre og charmerende bygninger også vidner om.

Går du en tur på en af byens gågader Algade, finder du en lille sidegade ved navn Hjelmerstald. Gaden er en af Aalborgs gamle og hyggelige gader, med brosten og små charmerende huse. Gaden har historie tilbage fra 1600-tallet, og er helt bestemt et besøg værd. 

Du kan også gå en tur omkring Aalborg Havn, og eventuelt fortsætte turen til Musikkens Hus, der har placering lige ved Aalborg Havnefront og helt ned til Limfjorden. Musikkens Hus er blevet et smukt vartegn for hele Nordjylland, hvilket der ikke er noget at sige til.

Kulturelle oplevelser i Aalborg 

Trænger du til historie og kultur, er Gråbrødrekloster Museet også værd at nævne. Her er tale om et underjordisk museum, beliggende 3 meter under Algade, der byder på en udstilling om imponerende ruiner fra byens gamle kloster, skeletter fra kirkegående og mange andre fund fra vikingetiden og middelalderen i Aalborg. 

Af andre museer i Aalborg kan nævnes Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum, hvor du kan få et indblik i det militære Aalborg og Danmark.

En kulturel og fantastisk oplevelse er Musikkens Hus, der rummer hele fire koncertsale, op til flere scener samt restaurant. Med sin beliggenhed på Aalborg Havnefront helt ned til Limfjorden, er et besøg hertil virkelig noget der kan anbefales - uanset om du er der for Husets program eller bare for at opleve stedet. 

Er du til kunst bør du også sætte tid af til at besøge Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg, hvor du kan gå på opdagelse i både kunst og kreativitet. Du kan også tage forbi bare for at opleve denne arkitektoniske perle. 

Andre muligheder kunne være Aalborgtårnet, hvor du kan nyde den smukke udsigt over Aalborg i ro og mag, eller bliv klogere på jernalderen og vikingetiden ved Lindholm Høje Museet. Mulighederne er mange i Aalborg, hvilket du helt sikkert vil finde ud af, hvis du vælger byen som din kommende studieby. 

Ud med vennerne 

Står den på sjov med vennerne er her også en masse bud i Aalborg. Du kan for eksempel tage forbi et af de forskellige Escape Room Aalborg har at byde på, og se om I kan løse de gådefulde og hjernevridende opgaver. Hyggestunderne kunne også byde på minigolf, hvor Aalborg Minigolf byder på et udendørs anlæg med 18 sjove og udfordrende baner. 

Med sine mange sjove aktiviteter kunne Aalborg FunCenter også nemt danne rammerne om en hyggelig aften med vennerne, hvor I blandt andet kan udfordre hinanden i Paintball, Lasergame, Lokumsræs og meget mere.  

Er I til højder er der også mulighed for at komme op i trætoppene ved Aalborg Klatrepark. Med forskellige baner i varierende højde, svævebaner, balancebomme og meget mere, indbyder Klatreparken Aalborg til en sjov og anderledes oplevelse.  

Du kan også tage en hyggelig dag i Aalborg Zoo, og opleve de vilde dyr på tæt hold. Zoo Aalborg er ikke mere end et kvarter væk fra centrum, men byder på eksotiske oplevelser, vilde dyr og sjove aktiviteter året rundt.  

En verden af muligheder 

Desuden har Aalborg også en række mere sæsonbetonede aktiviteter i løbet af året. Her kan du blandt andet opleve Aalborg Karneval, Grøn koncert, Skovrock og meget mere. 

Du kan måske fornemme, at Aalborg har meget at byde på. Her får du i hvert fald en studieby hvor du aldrig behøver at kede dig, og hvor der altid er oplevelser at jagte. Hvad enten det er en dag med sjov på programmet med vennerne, eller om det er tid til et mere kulturelt eller historisk indspark. 

Aalborg - Et sandt sportsmekka

Aalborg omtales som et sandt sportsmekka, uanset om du er til traditionelle sportsgrene som fodbold, svømning og håndbold eller til de lidt mere eksotiske som for eksempel surfing, Taekwondo eller Tai chi. Du kan også prøve kræfter med sportsgrenen disc golf, besøge en af Aalborgs svømmehaller, svinge ketcheren med et slag badminton eller melde dig ind i Aalborg Golfklub og nyde banens 27 udfordrende huller. 

I Aalborg får du virkelig mulighed for, at udforske en sportsgren der har din interesse. Udover ovenstående finder du blandt andet følgende tilbud i byen:

  • Amerikansk fodbold
  • Beachvolley
  • Rugby
  • Basketball
  • Brydning
  • Boksning
  • Bordtennis

Med andre ord er mulighederne mange! Der findes selvfølgelig også en række fitness centre i byen, hvis du trænger til styrketræning eller cardio. 

Er du mere i humør til en gåtur, løbetur eller en tur på cyklen er der også rig mulighed for det. Aalborg rummer mange smukke og spændende skove, naturområder, parker og grønne områder, hvor der er mulighed for at nyde naturen og måske komme lidt ned i gear. Få et sundt afbræk i hverdagen og energi til studierne - uanset hvilken sportsgren du er til, så har Aalborg helt sikkert også noget for dig.

Senest opdateret: 17 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-10-2022

Kolding som studieby

Det kan være vanskeligt at tage stilling til både valg af studie samt kommende studieby. Kolding er en af Danmarks større uddannelses- og studiebyer, og byder på mange muligheder. Læs mere om Kolding som studieby i denne artikel. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Herning som studieby

Herning er en af de større studiebyer med uendelige muligheder! Herning har også et godt ry for sine mange karrieremuligheder, og derfor har du ultimative fremtidsmuligheder ved at vælge Herning som studieby. Læs med i denne artikel, hvor du kan blive klogere på, hvad Herning kan tilbyde dig som studerende!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Nykøbing Falster som studieby

Valget af kommende studie samt kommende studieby er slet ikke nemt. Det er en svær beslutning for de fleste, særligt når det kommer til, hvilke parametre man bør kigge på. Du kunne måske overveje at kigge i retning af uddannelsesbyen Nykøbing Falster. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Nørre Nissum som studieby

Står du overfor valget om, hvad du gerne vil studere samt hvor du ønsker at tage din uddannelse? På trods af, at mange fokuserer på, hvilken uddannelse de gerne vil søge ind på, så er hvor du tager din uddannelse mindst lige så vigtigt! Hos studentum.dk synes vi du skal overveje Nørre Nissum!  Læs mere om Nørre Nissum som studieby her! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Aarhus som studieby

Bør jeg vælge Aarhus som min kommende studieby? Hvad kan man studere, og hvad kan man lave i fritiden? Læs mere om Aarhus som studieby i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 26-04-2022

Frederiksberg som studieby

Tid til at flytte hjemmefra og starte studie? Vil du gerne have natur, byliv og gode studiemuligheder? Så læs med i denne artikel, hvor vi giver dig indsigt i, hvad Frederiksberg som studieby vil give dig af muligheder!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Rønne som studieby

Står du overfor et valg omkring hvilken studieby du skal vælge? Så har du måske også fundet ud af, hvor svært det valg kan være! Her vil vi slå et slag for Rønne som studieby. Læs med her og udforsk dine uddannelsesmuligheder, hvad du kan lave i fritiden og meget mere. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Viborg som studieby

Er du i tvivl om, hvor du kunne tænke dig at læse din kommende uddannelse henne? Så kunne Viborg være et rigtig godt bud! Viborg byder nemlig på en masse oplevelser, og som bonus er du boliggaranteret i byen. Lyder Viborg spændende, så læs med i artiklen og find ud af, om Viborg er din kommende studieby! 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Hobro som studieby

Skal du til at vælge uddannelse og dermed og står overfor valget mellem, hvor i landet du ønsker at tage din uddannelse? Så kunne Hobro være en mulig studieby! Som studerende i Hobro får du både en attraktive boligpriser, et nærvende studiemiljø og en masse spændende oplevelser og seværdigheder.  Alt andet lige er Hobro altså et godt bud på din kommende studieby.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Roskilde som studieby

Står du og overvejer, hvilken uddannelse du skal vælge og ikke mindst hvilken by, der skal være din kommende studieby? Læs med i denne artikel, hvor du kan blive klogere på, hvad Roskilde som studieby kan give dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-05-2022

Hjørring som studieby

Vendsyssels hovedstad Hjørring er nok ikke den by, som først kommer i tankerne, når der skal vælges studieby. Men det er en fejl. Hjørring har masser af byde på, hvor du får billig husleje, kulturelle oplevelser, flot natur, gode shoppingmuligheder og et godt studiemiljø. Med Hjørring som studieby kan du trygt fokusere på studiet og skabe nye venskaber!

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Randers som studieby

Står du og skal vælge din uddannelse, og ikke mindst din kommende studieby? Vi ved det godt - det kan være en svær beslutning. Hvis ikke du har en by på din radar endnu, kan vi anbefale dig at stille skarpt på Randers som din kommende studieby! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Hillerød som studieby

Er du i tvivl om, hvilken by du skal studere i? Og ikke mindst hvad du skal studere? I denne artikel kan du blive klogere på Hillerød som studieby, og hvad der er af muligheder for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 19-05-2022

Jelling som studieby

Står du og skal vælge, hvor du skal studere? Vægter du fællesskab, kontakt med mennesker og kultur højt? Så vil vi klart anbefale dig at tage et kig mod Sydjylland, nærmere bestemt Jelling. Jelling har  massere at byde på - og i denne artikel forærer vi dig alt, hvad du skal vide som studerende i Jelling!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Horsens som studieby

Horsens som studieby - lyder det godt i dine ører? Du er måske nysgerrig på, hvad du kan studere i Horsens? Læs med i denne artikel, og bliv klogere på hvad Horsens kan tilbyde dig som studerende. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Slagelse som studieby

Er du kommet til det punkt, hvor du begynder at overveje hvad og ikke mindst hvor du skal studere? Overvejer du at studere i en mindre studieby? Så kan du med fordel overveje, om ikke Slagelse! Læs her, hvad Slagelse kan tilbyde dig som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Køge som studieby

Er det blevet tid til at overveje, hvad og ikke mindst, hvor du skal studere? Ønsker du ikke at studere i en af de større byer i Danmark, men vil du samtidig have alle muligheder tæt på, og et pulserende byliv indenfor en overkommelig rækkevidde? Så bør du kigge mod Køge som din kommende studieby! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sønderborg som studieby

Det kan være et svært valg - hvad og hvor man skal studere. Sønderborg tilbyder blandt andet høj faglighed, rimelige muligheder for at finde en bolig og spændende karrieremuligheder. Læs mere om Sønderborg som studieby i denne artikel. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-03-2022

Holstebro som studieby

Hvordan er Holstebro egentlig som studieby? Hvad kan man studere, og hvilke muligheder er der i byen? Er du nysgerrig, så læs med i denne artikel, og bliv klogere på, hvad Holstebro kan give dig som studerende. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Silkeborg som studieby

Silkeborg er Danmarks 10. største kommune, men hvad venter der egentlig på dig af uddannelsesmuligheder? Læs med i denne artikel, hvor du kan blive klogere på, hvad du kan forvente som studerende, hvis du vælger Silkeborg som din kommende studieby - udover meget smuk natur! 

Læs mere