Sådan bliver man laborant
29 nov 2022

Hvordan bliver man laborant?

Med en uddannelse til laborant bliver du en nøglespiller i forskningen inden for medicinal-, bioteknologi- og levnedmiddelsindustrien. Dine muligheder for beskæftigelse er høj og du kan begå dig i mange forskellige brancher. Læs med her og find ud af, hvordan du får en karriere i laboratoriet. Drømmer du om at blive laborant? Så skal du tage en laborantuddannelse på et af erhvervsakademierne. Uddannelsen varer 2½ halvt år, den er SU-berettiget, og så skal du i ét års lønnet praktik.



Din fremtid som laborant

På uddannelsen beskæftiger du dig med bio- og kemiteknologiske emner, og gennem undervisning i henholdsvis kemi, bioteknologi, mikrobiologi og laboratorieteknik får du de helt grundlæggende forudsætninger for at udtage prøver og gennemføre analyser. Blandt meget andet lærer du f.eks. at undersøge fødevare for bakterier.

Som færdiguddannet laborant kan du begå dig i rigtig mange forskellige brancher. Du kan få beskæftigelse inden for både det private erhvervsliv og den  offentlige sektor. Som nævnt kan du få beskæftigelse inden for medicinal-, bioteknologi- og levnedmiddelsindustrien, men du kan også få job på sygehuse, inden for miljøsektoren eller i den kemiske industri.  

Sådan foregår uddannelsen

Du kan læse uddannelsen på et af erhvervsakademierne rundt om i landet. Uddannelsen er delt op sådan, at der er både en obligatorisk del, mulighed for selv at vælge uddannelseselementer og en praktikperiode på lige under et år.

På den obligatoriske del af uddannelsen bliver du undervist i de tre kernefag:

  • Laboratorieteknik og -forståelse
  • Kemiteknologi
  • Bioteknologi

Du får viden om de nyeste teknologier og bliver introduceret til teori og praksis inden for:

  • Kemi
  • Mikrobiologi
  • Laboratorieteknik
  • Biokemi
  • Kvalitetsikring
  • Bioteknologi

Undervisningen er en kombination af holdundervisning, øvelser i laboratoriet, projektarbejde og virksomhedsbesøg.

Praktik under uddannelsen

Når du studerer til laborant skal du igennem et lønnet praktikforløb på lige omkring et år. Det er en rigtig god mulighed for dig, da du her kommer ud i den virkelige verden og oplever, hvordan det er at virke som laborant på allertætteste hold.

Du vil blandt andet blive sat og godt og grundigt ind i

  • Arbejdspladsens organisering og kultur
  • Sikkerhedsarbejde og arbejdsmiljø
  • Kvalitetssikring
  • Laboratorietekniske metoder.


    Optagelse på uddannelsen til laborant

For at kunne blive optaget på uddannelsen til laborant skal du opfylde en række adgangskrav. Du skal blandt andet have gennemføt enten en gymnasial eksamen, en tilsvarende udenlandsk eller international eksamen med matematik på C-niveau og enten kemi på C-niveau eller bioteknologi på A-niveau, Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne med matematik på C-niveau og enten kemi på C-niveau eller bioteknologi på A-niveau eller en erhvervsuddannelse af mindst 3 års varighed suppleret med matematik på C-niveau og enten kemi eller naturfag på C-niveau.

Senest opdateret: 29 nov 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-11-2015

Mød en byggekoordinator

Morten studerer på det første hold af studerende på den nye byggekoordinator-uddannelse på KEA. Selv om han stadig er studerende, har han allerede nu sikret sig et job indenfor branchen. I interviewet fortæller han om byggekoordinator-uddannelsen og giver dig et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en EUX-murer

Jens har altid mange bolde i luften og forsøger konstant at udfordre sig selv. Derfor valgte han at studere på EUX-murerlinjen, der giver eleverne et svendebrev og studentereksamen i hånden på bare 4 år og 1 måned. Ved VM i WorldSkills -  et slags VM for håndværkerlærlinge, fik en flot sølvmedalje!

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kommende flymekaniker

Nicklas har altid vidst, at hans karriere skulle tage en retning, hvor han kunne få lov til at arbejde med fly. Han har derfor prøvet at komme ind i flyvevåbnet. Da det ikke lykkedes, valgte han at blive uddannet flymekaniker. En uddannelse, hvor tålmodighed, ansvarlighed og flysikkerhed er centrale nøgleord!

Læs mere
Sidst opdateret 18-09-2015

Mød en EUX-Murer

Efter folkeskolen var Christian i tvivl om han skulle vælge en gymnasial- eller håndværker-relateret uddannelse? Mulighederne var mange, og han stod med et ben i hver lejr. Han endte med at vælge en EUX-uddannelse, der kombinere begge verdener.

Læs mere
Sidst opdateret 21-09-2015

Mød en klejnsmed

De fleste forbinder måske smede med en gut, der står svedende og hamrerende ned over en ambolt, men sådan er smedens hverdag ikke mere. Han er ligeledes heller ikke byens lokale tandlæge og våbenmester. Men hvad laver en smed så?

Læs mere
Sidst opdateret 24-09-2015

Mød en VVS-montør

Laust kom ind i VVS-branchen ved en tilfældighed og fik hurtigt afkræftet forestilling om, at en VVS-montør kun sætter toiletter op. Arbejdet faldt i Lausts smag og han har nu valgt at videreuddanne sig til VVS-installatør og bygge endnu mere på.

Læs mere
Sidst opdateret 02-12-2015

Mød en landmand

I artiklen fortæller han om sit liv som landmand, og giver dig, der drømmer om at gå samme karrierevej et par gode råd med på vejen. Pssst! Vidste du, at en selvstændig landmand skal have en stærk økonomisk sans, et indre drive, der sparker røv og evner som en leder ud over det sædvandlige?

Læs mere