11 nov 2020

Mød en EUX-murer
EUX-murer

 
  • Jens
  • Herningsholm Erhvervsskole
  • Varighed: 4 år

bjælke

To uddannelser på én gang

Jeg vidste faktisk ikke, at uddannelsen eksisterede og på daværende tidspunkt arbejdede jeg som murerarbejdsmand og var i tvivl om, hvad jeg skulle læse? Skulle det være en gymnasial- eller erhvervsuddannelse?

Lidt tilfældigt kom min kæreste til at snakke med en ven af familien, der er studievejleder, som fortalte om EUX-uddannelsen, hvor du både fik et svendebrev og studentereksamen.

Jeg syntes, at det lød interessant og smart, at du både fik et svendebrev og studentereksamenen i én uddannelse. Det var en uddannelse, hvor mange døre åbnede sig – altså jeg kunne læse videre, hvis jeg ville eller arbejde i det håndværkerfag jeg havde fået svendebrev i.

Varierende forløb med skole og praktikophold

Det er meget varierende, hvor tit vi er på skolen. Nogle gange har vi et skoleforløb på 1-3 uger, hvor vi arbejder med forskellige murerteknikker konstant. Andre gange er det kun nogle få dage. Derudover har vi jo også den normale gymnasieundervisning.

Det er dejligt, for så kommer du væk fra alt det skolehalløj, som du kan blive lidt træt af i længden. Undervisningsformen tiltaler mig i forhold til en almindelig gymnasial uddannelse, hvor du har undervisning hele tiden. Her er det lækkert, at du kan få en varieret skolegang med teoretisk undervisning og praktisk murearbejde.

Teorien bliver bragt ind i det praktiske

Det er dejligt, at nogle af vores fag som eksempelvis matematik og fysik er opbygget således, at det har relevans inden for det, du laver som håndværker. Underviserne er gode til at inddrage håndværkerfaget, så du forstår det – altså du sidder og regner på nogle ting, hvor du kan se relevansen.

Når vi er på skolen, så er det rimelig intensivt. Vi har sindssygt travlt – og det kan være en udfordring at få det til at hænge sammen. Vi har godt kunne mærke, at det er en ny uddannelse – men jeg er heller ikke i tvivl om, at administrationen nok skal få løst de udfordringer vi har haft. De er dygtige til at lytte til de forslag, vi studerende, kommer med.

Det er klart, at det er indviklet, for vi skal jo køres ind med nogle andre hovedforløb på den almindelige mureuddannelse. Vi er væk lige pludselig, og så kommer vi tilbage. Hvor de almindelige murerlærlinge måske har forsat deres ophold på skolen, så det skal man jo få til at passe sammen – det er et kæmpe puslespil, der skal gå op!

Der har været en tæt kombination mellem teori og det praktiske -  vi har kunne se, at det teori vi har lært kan bruges til noget og det gør, at undervisningen bliver mere interessant og spændende.

Branchen har fået større kendskab til EUX-uddannelsen  

Der er flere og flere, der har hørt om EUX, når du fortæller om uddannelsen – men det er langtfra alle. Der er mange, som ikke aner, hvad det er for en uddannelse, når man siger det. Der bliver gjort meget for at få fortalt om uddannelsen, men fordi den er forholdsvis ny, vil det tage lidt tid at skabe kendskab til den."

Mange muligheder efter endt uddannelse

"Jeg ved allerede nu, at jeg ikke skal være murer resten af mit liv – der skal ske noget mere! Det skal være ”vildere”, og jeg vil gerne have en højere løn, så der er større karrieredrømme i vente. Jeg vil gerne have muligheden for hele tiden at kunne udvikle mig og lære noget nyt. Det giver EUX-uddannelsen mig rig mulighed for."

Vandt sølvmedalje ved VM i WorldSkills

Jeg har deltaget i fire konkurrencer, for at kunne få lov til at deltage i VM. Jeg har eksempelvis været til en konkurrence i England. Det har været sindssygt hårdt, og jeg har ikke rigtig kunne tænke på andet i den periode. Det er helt mærkeligt, at være færdig med det nu; Hvad skal jeg nu give mig til?

Har det været en udfordring både at finde tid til træning og EUX-uddannelsen?

Da det jo både er en studentereksamen og en mureruddannelse, har jeg skulle have undervisning i perioder og være ude ved min mester i andre perioder. Det har krævet en del planlægning, at kunne få det regnskab til at gå op. Jeg ved faktisk ikke rigtig, hvordan jeg har kunne få det til at hænge sammen. Det har selvfølgelig også betydet, at jeg er gået glib af nogle undervisningstimer, hvilket har gjort det vanskeligere at gå til eksamenerne i år – men skolen har været gode til, at give mig lov til det, og de ved, hvor vigtigt det er, at du kommer ud og får vist flaget. Skolen har været meget hjælpsomme under min forberedelsesperiode til WorldSkills.

Har du et par gode råd til unge, der drømmer om at gå samme karrierevej?

Hvis du er en person som jeg, der gerne vil udfordre dig selv og have muligheden for at kunne lære noget nyt, så er denne uddannelse ideel. Den åbner ufattelig mange døre efter endt uddannelse og selve uddannelsesforløbet er godt varieret med teori og det praktiske. Jeg kan bestemt anbefale uddannelsen!

Hvilke fremtidsplaner har du?

Jeg har lidt en drøm om at læse videre til bygningskonstruktør – men jeg har også lyst til at komme ud og tjene nogle penge med det samme. Jeg føler lidt, at jeg har gjort mig fortjent til det. Det er også om, at du har lysten og motivationen til at sidde på skolebænken igen - men jeg tænker også, at det kan være, at jeg har brug for at komme lidt væk fra det.

Jeg er færdig næste sommer, og vil efter endt EUX-uddannelse, arbejde. Jeg har fået nogle rigtig gode kontakter gennem WorldSkills, som kan skaffe mig arbejde. Derfor har jeg en lille drøm om at komme til Australien og mure, inden jeg skal tilbage til skolebænken. Dermed kan jeg tjene nogle penge, og samtidig få en oplevelse ud af det.

Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder med som uddannet murer? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din håndværkeruddannelse

Senest opdateret: 11 nov 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-11-2015

Mød en byggekoordinator

Morten studerer på det første hold af studerende på den nye byggekoordinator-uddannelse på KEA. Selv om han stadig er studerende, har han allerede nu sikret sig et job indenfor branchen. I interviewet fortæller han om byggekoordinator-uddannelsen og giver dig et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kommende flymekaniker

Nicklas har altid vidst, at hans karriere skulle tage en retning, hvor han kunne få lov til at arbejde med fly. Han har derfor prøvet at komme ind i flyvevåbnet. Da det ikke lykkedes, valgte han at blive uddannet flymekaniker. En uddannelse, hvor tålmodighed, ansvarlighed og flysikkerhed er centrale nøgleord!

Læs mere
Sidst opdateret 21-09-2015

Mød en klejnsmed

De fleste forbinder måske smede med en gut, der står svedende og hamrerende ned over en ambolt, men sådan er smedens hverdag ikke mere. Han er ligeledes heller ikke byens lokale tandlæge og våbenmester. Men hvad laver en smed så?

Læs mere
Sidst opdateret 24-09-2015

Mød en VVS-montør

Laust kom ind i VVS-branchen ved en tilfældighed og fik hurtigt afkræftet forestilling om, at en VVS-montør kun sætter toiletter op. Arbejdet faldt i Lausts smag og han har nu valgt at videreuddanne sig til VVS-installatør og bygge endnu mere på.

Læs mere
Sidst opdateret 02-12-2015

Mød en landmand

I artiklen fortæller han om sit liv som landmand, og giver dig, der drømmer om at gå samme karrierevej et par gode råd med på vejen. Pssst! Vidste du, at en selvstændig landmand skal have en stærk økonomisk sans, et indre drive, der sparker røv og evner som en leder ud over det sædvandlige?

Læs mere