Mød en VVS-montør

Laust kom ind i VVS-branchen ved en tilfældighed og fik hurtigt afkræftet forestilling om, at en VVS-montør kun sætter toiletter op. Arbejdet faldt i Lausts smag og han har nu valgt at videreuddanne sig til VVS-installatør og bygge endnu mere på.

[Facebook:like]

Navn: Laust Mikkelsen

Arbejde: VVS-montør

Uddannelse: VVS-energiuddannelsen på Syddansk Erhvervsskole

Mød en VVS-montør

Laust kom ind i VVS-branchen ved en tilfældighed og fik hurtigt afkræftet forestilling om, at en VVS-montør kun sætter toiletter op. Arbejdet faldt i Lausts smag og han har nu valgt at videreuddanne sig til VVS-installatør og bygge endnu mere på.

I interviewet fortæller han om sit uddannelsesforløb, nuværende arbejde og fremtidsplaner. Og giver dig, der drømmer om at følge samme karrierevej et par gode råd med på vejen!Af informationsmedarbejder V. Singarasah

Hvorfor valgte du at starte på VVS-uddannelsen?

”Jeg kom ind i branchen ved en tilfældighed, da jeg fik muligheden for at komme i prøveperiode hos et VVS-firma i min hjemby. Efter en måned hos firmaet, hvor vi begge kunne se hinanden an, fik jeg tilbudt en læreplads. Derfra begyndte min færden inden for VVS-branchen.”

Hvordan var uddannelsesforløbet?

”Det startede med et grundforløb i et halvt år, hvor du lærer de grundlæggende opgaver inden for VVS-faget. Efter bestået grundforløb begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden. Du bygger konstant på, og der er en god afveksling mellem teori på skolen og praktisk arbejde i virksomheden.”

Hvorfor valgte du VVS-montør og ikke en anden retning?

”Grunden til, at jeg valgte VVS-montørretningen var, at jeg gerne ville have den ”brede” VVS-uddannelse, hvor arbejdsopgaver efter min menig er lidt mere varierende. Det er en smagssag og alle har forskellige præferencer. Det er dejligt med de forskellige valgmuligheder, så du kan arbejde med det, du synes bedst om.

VVS-montøruddannelsen har en varighed på 3,5 år og er dermed også den korteste VVS-energiuddannelse. De andre muligheder var VVS og blikkenslager, VVS- og energispecialist, ventilationstekniker og rustfast industrimontør, hvor du specialisere dig inden for et felt. Disse uddannelser har en varighed på 4 år. ”

Hvordan er en typisk hverdag for dig som VVS-montør?

”Jeg har arbejdet på mange forskellige projekter, og opgaverne har været varierende. Det har været at lave og reparere rør og anlæg, udføre tagdækning. Generelt er det arbejde med vand, varme og gas.

Der har været projekter, hvor jeg har været med til at renovere ældre bygninger som eksempelvis Stengaard Gods, og det er fedt at prøve. Der var mange krav, der skulle overholdes med slots- og naturstyrelsen, da Stengaard Gods er en fredet bygning. På opgaver som den, er der mange aspekter, du skal tage hensyn til og det gør det udfordrende og sjovt. ”

Hvad synes du er spændende ved arbejdet som VVS-montør?

”Den faktor, at der altid er forskelligheder ved hvert enkelt hus. Eksempelvis er det aldrig det samme, når jeg skal sætte et gasfyr op. Der kræves forskellige løsninger for hver enkel opgave, selvom det måske kan ses som en rutineopgave udefra.

Jeg kan rigtig godt lide, at det er så bredt et felt. Der er så meget forskelligt man kan lave, den ene dag kan jeg gå og lave et jordvarmeanlæg, og den næste dag skal jeg ud og skifte et toilet eller montere et badeværelse. Der er virkelig stor adspredelse på arbejdsopgaverne. ”

Hvad indebærer VVS-installatøruddannelsen?

”VVS-installatør er en 2-årig uddannelse, hvor du lærer om sanitetsteknik, varmeteknik, gasteknik, indeklimateknik samt automatik og styring. På uddannelsen lærer vi også installationstekniske basiselementer, som eksempelvis sproglig kommunikation, teknisk dokumentation og matematik. Der er også fokus på at ruste os til virksomhedsdrift med undervisning inden for emner som projektledelse og entreprisestyring, økonomi og virksomhedsdrift, organisation og ledelse samt kvalitet, sikkerhed og miljø.

Det er en meget interessant uddannelse, hvor du får berørt mange forskellige emner. Du bliver udfordret og den er med til at rykke dig både fagligt og personligt. ”

Hvordan har det været at komme tilbage på skolebænken?

”Det har været lidt hårdt, men jeg har samtidig også kunne mærke, at jeg havde brug for at prøve noget nyt. Det har været lidt hårdt mentalt, da jeg nu sidder meget på skolebænken i forhold til da jeg tog VVS-energiuddannelsen, men det er rart at blive udfordret akademisk på et andet niveau. ”

Hvad er dine fremtidsplaner?

”Jeg er påbegyndt VVS-installatøruddannelsen. Det er fordi, jeg gerne vil prøve at se, hvordan det er at arbejde på en af de store byggepladser - enten som overmontør eller projektleder. VVS-installatøruddannelsen ruster mig også bedre til at kunne starte selvstændig virksomhed, hvilket jeg godt kunne finde på i fremtiden. Jeg skal dog først have tilegnet mig noget erhvervserfaringen, inden jeg gør det. ”

Har du et par gode råd til unge, der overvejer at gå samme karrierevej som dig?

”Du skal bare springe ud i det. De mange forestillinger om, at en VVS-montør går hele dagen og skifter toiletter passer slet ikke - der er meget andet i faget. Du får en håndværkeruddannelse, hvor der virkelig er brug for kloge hænder. Det er ikke et arbejde du kan køre på rutinen. Du skal kunne bruge hovedet.

Det er en rigtig fed uddannelse at tage, fordi det ikke bare er at skrue skruer i. Der er både til hovedet og hænderne. Det er ikke et krav, at du er akademisk anlagt. Det vigtigste er, at du er motiveret og brænder for faget. De er rigtig dygtige på skolerne til at få alle med, så der skal du slet ikke være bekymret.

Det vigtigste er, at du er motiveret og gerne vil uddannelsen. Hvis du opfylder de kriterier er du allerede kommet langt! ”

[Facebook:like]

Se også nedenstående Faktaboks om vvs-uddannelsen.

vvs-montør, vvs-energiuddannelsen, syddansk erhvervsskole

[Facebook:like]


Annoncer