Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan håndterer du din stress

stress

Som studerende ved du sikkert, at studielivet er meget andet end fester og en lang sommerferie. Udover en stor mængde af læsestof, er der også arbejde i studiegrupper, projektarbejde og deadlines i et væk. Samtidig er det et nyt kapitel i dit liv med nye venskaber og relationer, ligesom du sikkert føler, at du træffer en række beslutninger, der i høj grad påvirker din fremtid. 

Sammen kan alle disse ting godt hobe sig op og blive til en byrde frem for en glæde. Du oplever måske, at du har svært ved at leve op til både dine egne og andre forventninger. Presset over dette kan i sidste ende udvikle sig til stress. Stress er bestemt noget, du skal tage alvorligt og studentum.dk giver dig derfor fem gode råd til, hvordan du bedst genfinder kontrollen over dit studieliv. 

Fem gode råd til stresshåndtering for studerende

I løbet af din studietid vil du opleve at føle dig presset. Det er helt naturligt, men du skal dog være opmærksom på, at det ikke udvikler sig til det, der er værre. Følg derfor disse fem råd og mindsk risikoen for, at stressfølelsen tager over i dagligdagen:

 1. Strukturer din tid for en uge ad gangen og vær realistisk om, hvad du kan nå
 2. Skab overblik ved at dele større opgaver op i faser, så der er kortere til målet
 3. Sørg for at være god ved dig selv. Få nok søvn, sund mad og kobl af med motion
 4. Vær ikke bange for at spørge andre om hjælp eller for at sige fra over for andre
 5. Gør plads til timeouts, hvor du gør noget for dig selv, der gør dig glad

Vigtigst af alt er, at du finder ind til kernen af, hvorfor du bliver stresset, og hvad der virker for netop dig. Gør dig selv til en aktiv medspiller i dit liv, hvor du styrer uden om de situationer, der bringer dig i farezonen. Undervejs får du mest ud af din stresshåndtering, hvis du er åben om dine følelser og taler med en eller flere i din omgangskreds, som du stoler på.

Hvorfor rammer stress studerende?

Stress kan være mange ting. Du kan sagtens have et stramt ugeprogram på 50+ timer og stadig være lykkelig, men du kan også have en væsentligt kortere uge og stadig blive ramt af stress i løbet af din studietid. Årsagerne kan nemlig være mange og er dybest set et resultat af, at ydre og indre krav såvel som muligheder og ressourcer ikke er i harmoni.

Eksempler på stressudløsere:

 • Høje krav til dig selv og perfektionisme, der hæmmer dig
 • Sygdom hos dig eller i din nærmeste familie og omgangskreds
 • Ensomhed eller usikkerhed om økonomi, bolig og meget mere

Der er ikke noget af det, som du kan løse med en mirakelkur, og det er heller ikke alt sammen, der udvikler sig til stress for netop dig. Men vær på vagt, hvis symptomerne på stress kommer snigende.

Hvornår er stress farligt?

Svigtende koncentration, hurtigere vejrtrækning og en altoverskyggende handlingslammelse er alt sammen tegn på, at din krop er i alarmberedskab. Stresshormonerne suser rundt i din krop, og lytter du ikke til dem, er der risiko for konsekvenser, der vil påvirke din livskvalitet i lang tid.

Advarselstegn du skal være opmærksom på:

 • Hjertebanken, svimmelhed søvnbesvær, kvalme eller spændingshovedpine
 • Glemsomhed, rastløshed eller at du får let til tårer og mangler overblik
 • Destruktive eller negative tanker om dig selv og manglende følelse af kontrol
 • Panik, angst, manglende energi, magtesløshed, apati eller nedtrykthed

Har du flere af disse stresssymtomer i løbet af din studietid, er det vigtigt, at du ikke slår det hen. Pas på dig selv, tag kontrol og opsøg hjælp.

Har du brug for hjælp til at håndtere stress?

I nogle tilfælde stikker stressen dybere end, hvad du selv kan klare. Er du ude, hvor du ikke kan bunde, er det en god investering at søge hjælp til stress ved Studenterrådgivningen i din by. Her kan du få hjælp til at arbejde med mere avancerede stress-strategier og lære at bruge teknikker som visualisering og afspænding som effektive våben mod stressfølelsen.

Senest opdateret: 18 okt 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-05-2020

Hold dig motiveret under Covid-19

Har du også problemer med at koncentrere dig derhjemme? Mangler du at kunne mødes med dine venner i skolen? Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

3 tips - Kom godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Studentums ABC-guide

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-04-2021

Overvejer du at holde orlov fra dit studie? Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg!

 Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide om orlov fra studiet - alt fra: Hvor lang tid du kan holde orlov og ideer til hvad du kan lave, mens du holder orlov.

Læs mere
Sidst opdateret 27-09-2019

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere om, hvordan kan du blive bedre til at gå til eksamen ved at bruge VR som eksamenstræning. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Guide: Få mere ud af din SU

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Forebyg eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2021

Find den rigtige karrierevej for dig - 8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej!

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere , derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide