Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan håndterer du din stress

stress

Som studerende ved du sikkert, at studielivet er meget andet end fester og en lang sommerferie. Udover en stor mængde af læsestof, er der også arbejde i studiegrupper, projektarbejde og deadlines i et væk. Samtidig er det et nyt kapitel i dit liv med nye venskaber og relationer, ligesom du sikkert føler, at du træffer en række beslutninger, der i høj grad påvirker din fremtid. 

Sammen kan alle disse ting godt hobe sig op og blive til en byrde frem for en glæde. Du oplever måske, at du har svært ved at leve op til både dine egne og andre forventninger. Presset over dette kan i sidste ende udvikle sig til stress. Stress er bestemt noget, du skal tage alvorligt og studentum.dk giver dig derfor fem gode råd til, hvordan du bedst genfinder kontrollen over dit studieliv. 

Fem gode råd til stresshåndtering for studerende

I løbet af din studietid vil du opleve at føle dig presset. Det er helt naturligt, men du skal dog være opmærksom på, at det ikke udvikler sig til det, der er værre. Følg derfor disse fem råd og mindsk risikoen for, at stressfølelsen tager over i dagligdagen:

 1. Strukturer din tid for en uge ad gangen og vær realistisk om, hvad du kan nå
 2. Skab overblik ved at dele større opgaver op i faser, så der er kortere til målet
 3. Sørg for at være god ved dig selv. Få nok søvn, sund mad og kobl af med motion
 4. Vær ikke bange for at spørge andre om hjælp eller for at sige fra over for andre
 5. Gør plads til timeouts, hvor du gør noget for dig selv, der gør dig glad

Vigtigst af alt er, at du finder ind til kernen af, hvorfor du bliver stresset, og hvad der virker for netop dig. Gør dig selv til en aktiv medspiller i dit liv, hvor du styrer uden om de situationer, der bringer dig i farezonen. Undervejs får du mest ud af din stresshåndtering, hvis du er åben om dine følelser og taler med en eller flere i din omgangskreds, som du stoler på.

Hvorfor rammer stress studerende?

Stress kan være mange ting. Du kan sagtens have et stramt ugeprogram på 50+ timer og stadig være lykkelig, men du kan også have en væsentligt kortere uge og stadig blive ramt af stress i løbet af din studietid. Årsagerne kan nemlig være mange og er dybest set et resultat af, at ydre og indre krav såvel som muligheder og ressourcer ikke er i harmoni.

Eksempler på stressudløsere:

 • Høje krav til dig selv og perfektionisme, der hæmmer dig
 • Sygdom hos dig eller i din nærmeste familie og omgangskreds
 • Ensomhed eller usikkerhed om økonomi, bolig og meget mere

Der er ikke noget af det, som du kan løse med en mirakelkur, og det er heller ikke alt sammen, der udvikler sig til stress for netop dig. Men vær på vagt, hvis symptomerne på stress kommer snigende.

Hvornår er stress farligt?

Svigtende koncentration, hurtigere vejrtrækning og en altoverskyggende handlingslammelse er alt sammen tegn på, at din krop er i alarmberedskab. Stresshormonerne suser rundt i din krop, og lytter du ikke til dem, er der risiko for konsekvenser, der vil påvirke din livskvalitet i lang tid.

Advarselstegn du skal være opmærksom på:

 • Hjertebanken, svimmelhed søvnbesvær, kvalme eller spændingshovedpine
 • Glemsomhed, rastløshed eller at du får let til tårer og mangler overblik
 • Destruktive eller negative tanker om dig selv og manglende følelse af kontrol
 • Panik, angst, manglende energi, magtesløshed, apati eller nedtrykthed

Har du flere af disse stresssymtomer i løbet af din studietid, er det vigtigt, at du ikke slår det hen. Pas på dig selv, tag kontrol og opsøg hjælp.

Har du brug for hjælp til at håndtere stress?

I nogle tilfælde stikker stressen dybere end, hvad du selv kan klare. Er du ude, hvor du ikke kan bunde, er det en god investering at søge hjælp til stress ved Studenterrådgivningen i din by. Her kan du få hjælp til at arbejde med mere avancerede stress-strategier og lære at bruge teknikker som visualisering og afspænding som effektive våben mod stressfølelsen.

Senest opdateret: 18 okt 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-10-2017

Eksperternes tips: Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant. Læs hvorfor her!

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 25-03-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-05-2019

Bacehelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 08-01-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores guide til Harvard og få styr på din litteratur.

Tags: Studieteknik
Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

TOEFL-guide

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Sådan kommer du godt fra studiestart i tre trin

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2018

Mød en kollegianer fra Storkøbenhavn

Er du på jagt efter en studiebolig i København, og drømmer du om at få foden inden for på et af de eftertragtede kollegier? Spring månedsvis på venners sofa over og kom hurtigere frem i køen til et kollegieværelse i København ved at kigge lidt uden for byen. Her fortæller Sandra om livet på Nybrogård kollegiet.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Tags: Studieteknik
Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Smarte gadgets, programmer og apps til studielivet

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Det kan vi hos Studentum Danmark sagtens sætte os ind i, og vi har derfor lavet en liste over gadgets, programmer og apps til dig, der er studerende, der gør dit studieliv til en leg!

Tags: Studieteknik
Læs mere
Sidst opdateret 14-03-2016

Sådan vælger du den rigtige kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så overvejer du måske at søge ind på en kandidatuddannelse. Vi giver dig derfor her 7 steps til, hvordan du vælger den rigtige kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv