Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan håndterer du din stress

stress

Som studerende ved du sikkert, at studielivet er meget andet end fester og en lang sommerferie. Udover en stor mængde af læsestof, er der også arbejde i studiegrupper, projektarbejde og deadlines i et væk. Samtidig er det et nyt kapitel i dit liv med nye venskaber og relationer, ligesom du sikkert føler, at du træffer en række beslutninger, der i høj grad påvirker din fremtid. 

Sammen kan alle disse ting godt hobe sig op og blive til en byrde frem for en glæde. Du oplever måske, at du har svært ved at leve op til både dine egne og andre forventninger. Presset over dette kan i sidste ende udvikle sig til stress. Stress er bestemt noget, du skal tage alvorligt og studentum.dk giver dig derfor fem gode råd til, hvordan du bedst genfinder kontrollen over dit studieliv. 

Fem gode råd til stresshåndtering for studerende

I løbet af din studietid vil du opleve at føle dig presset. Det er helt naturligt, men du skal dog være opmærksom på, at det ikke udvikler sig til det, der er værre. Følg derfor disse fem råd og mindsk risikoen for, at stressfølelsen tager over i dagligdagen:

 1. Strukturer din tid for en uge ad gangen og vær realistisk om, hvad du kan nå
 2. Skab overblik ved at dele større opgaver op i faser, så der er kortere til målet
 3. Sørg for at være god ved dig selv. Få nok søvn, sund mad og kobl af med motion
 4. Vær ikke bange for at spørge andre om hjælp eller for at sige fra over for andre
 5. Gør plads til timeouts, hvor du gør noget for dig selv, der gør dig glad

Vigtigst af alt er, at du finder ind til kernen af, hvorfor du bliver stresset, og hvad der virker for netop dig. Gør dig selv til en aktiv medspiller i dit liv, hvor du styrer uden om de situationer, der bringer dig i farezonen. Undervejs får du mest ud af din stresshåndtering, hvis du er åben om dine følelser og taler med en eller flere i din omgangskreds, som du stoler på.

Hvorfor rammer stress studerende?

Stress kan være mange ting. Du kan sagtens have et stramt ugeprogram på 50+ timer og stadig være lykkelig, men du kan også have en væsentligt kortere uge og stadig blive ramt af stress i løbet af din studietid. Årsagerne kan nemlig være mange og er dybest set et resultat af, at ydre og indre krav såvel som muligheder og ressourcer ikke er i harmoni.

Eksempler på stressudløsere:

 • Høje krav til dig selv og perfektionisme, der hæmmer dig
 • Sygdom hos dig eller i din nærmeste familie og omgangskreds
 • Ensomhed eller usikkerhed om økonomi, bolig og meget mere

Der er ikke noget af det, som du kan løse med en mirakelkur, og det er heller ikke alt sammen, der udvikler sig til stress for netop dig. Men vær på vagt, hvis symptomerne på stress kommer snigende.

Hvornår er stress farligt?

Svigtende koncentration, hurtigere vejrtrækning og en altoverskyggende handlingslammelse er alt sammen tegn på, at din krop er i alarmberedskab. Stresshormonerne suser rundt i din krop, og lytter du ikke til dem, er der risiko for konsekvenser, der vil påvirke din livskvalitet i lang tid.

Advarselstegn du skal være opmærksom på:

 • Hjertebanken, svimmelhed søvnbesvær, kvalme eller spændingshovedpine
 • Glemsomhed, rastløshed eller at du får let til tårer og mangler overblik
 • Destruktive eller negative tanker om dig selv og manglende følelse af kontrol
 • Panik, angst, manglende energi, magtesløshed, apati eller nedtrykthed

Har du flere af disse stresssymtomer i løbet af din studietid, er det vigtigt, at du ikke slår det hen. Pas på dig selv, tag kontrol og opsøg hjælp.

Har du brug for hjælp til at håndtere stress?

I nogle tilfælde stikker stressen dybere end, hvad du selv kan klare. Er du ude, hvor du ikke kan bunde, er det en god investering at søge hjælp til stress ved Studenterrådgivningen i din by. Her kan du få hjælp til at arbejde med mere avancerede stress-strategier og lære at bruge teknikker som visualisering og afspænding som effektive våben mod stressfølelsen.

Senest opdateret: 18 okt 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Tags: Studieteknik
Læs mere
Sidst opdateret 08-01-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Sådan kommer du godt fra studiestart i tre trin

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores guide til Harvard og få styr på din litteratur.

Tags: Studieteknik
Læs mere
Sidst opdateret 09-08-2018

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Tags: Praktik , Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 02-05-2018

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 30-08-2018

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2018

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 25-05-2018

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-02-2019

Er du klar til og få studenterhuen på – 5 eksamenstips

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land?

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-03-2016

Sådan vælger du den rigtige kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så overvejer du måske at søge ind på en kandidatuddannelse. Vi giver dig derfor her 7 steps til, hvordan du vælger den rigtige kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Tags: Studieliv
Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv