Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan håndterer du din stress

stress

Som studerende ved du sikkert, at studielivet er meget andet end fester og en lang sommerferie. Udover en stor mængde af læsestof, er der også arbejde i studiegrupper, projektarbejde og deadlines i et væk. Samtidig er det et nyt kapitel i dit liv med nye venskaber og relationer, ligesom du sikkert føler, at du træffer en række beslutninger, der i høj grad påvirker din fremtid. 

Sammen kan alle disse ting godt hobe sig op og blive til en byrde frem for en glæde. Du oplever måske, at du har svært ved at leve op til både dine egne og andre forventninger. Presset over dette kan i sidste ende udvikle sig til stress. Stress er bestemt noget, du skal tage alvorligt og studentum.dk giver dig derfor fem gode råd til, hvordan du bedst genfinder kontrollen over dit studieliv. 

Fem gode råd til stresshåndtering for studerende

I løbet af din studietid vil du opleve at føle dig presset. Det er helt naturligt, men du skal dog være opmærksom på, at det ikke udvikler sig til det, der er værre. Følg derfor disse fem råd og mindsk risikoen for, at stressfølelsen tager over i dagligdagen:

 1. Strukturer din tid for en uge ad gangen og vær realistisk om, hvad du kan nå
 2. Skab overblik ved at dele større opgaver op i faser, så der er kortere til målet
 3. Sørg for at være god ved dig selv. Få nok søvn, sund mad og kobl af med motion
 4. Vær ikke bange for at spørge andre om hjælp eller for at sige fra over for andre
 5. Gør plads til timeouts, hvor du gør noget for dig selv, der gør dig glad

Vigtigst af alt er, at du finder ind til kernen af, hvorfor du bliver stresset, og hvad der virker for netop dig. Gør dig selv til en aktiv medspiller i dit liv, hvor du styrer uden om de situationer, der bringer dig i farezonen. Undervejs får du mest ud af din stresshåndtering, hvis du er åben om dine følelser og taler med en eller flere i din omgangskreds, som du stoler på.

Hvorfor rammer stress studerende?

Stress kan være mange ting. Du kan sagtens have et stramt ugeprogram på 50+ timer og stadig være lykkelig, men du kan også have en væsentligt kortere uge og stadig blive ramt af stress i løbet af din studietid. Årsagerne kan nemlig være mange og er dybest set et resultat af, at ydre og indre krav såvel som muligheder og ressourcer ikke er i harmoni.

Eksempler på stressudløsere:

 • Høje krav til dig selv og perfektionisme, der hæmmer dig
 • Sygdom hos dig eller i din nærmeste familie og omgangskreds
 • Ensomhed eller usikkerhed om økonomi, bolig og meget mere

Der er ikke noget af det, som du kan løse med en mirakelkur, og det er heller ikke alt sammen, der udvikler sig til stress for netop dig. Men vær på vagt, hvis symptomerne på stress kommer snigende.

Hvornår er stress farligt?

Svigtende koncentration, hurtigere vejrtrækning og en altoverskyggende handlingslammelse er alt sammen tegn på, at din krop er i alarmberedskab. Stresshormonerne suser rundt i din krop, og lytter du ikke til dem, er der risiko for konsekvenser, der vil påvirke din livskvalitet i lang tid.

Advarselstegn du skal være opmærksom på:

 • Hjertebanken, svimmelhed søvnbesvær, kvalme eller spændingshovedpine
 • Glemsomhed, rastløshed eller at du får let til tårer og mangler overblik
 • Destruktive eller negative tanker om dig selv og manglende følelse af kontrol
 • Panik, angst, manglende energi, magtesløshed, apati eller nedtrykthed

Har du flere af disse stresssymtomer i løbet af din studietid, er det vigtigt, at du ikke slår det hen. Pas på dig selv, tag kontrol og opsøg hjælp.

Har du brug for hjælp til at håndtere stress?

I nogle tilfælde stikker stressen dybere end, hvad du selv kan klare. Er du ude, hvor du ikke kan bunde, er det en god investering at søge hjælp til stress ved Studenterrådgivningen i din by. Her kan du få hjælp til at arbejde med mere avancerede stress-strategier og lære at bruge teknikker som visualisering og afspænding som effektive våben mod stressfølelsen.

Senest opdateret: 18 okt 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2019

Eksperternes tips: Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Sådan kommer du godt fra studiestart i tre trin

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Smarte gadgets, programmer og apps til studielivet

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Det kan vi hos Studentum Danmark sagtens sætte os ind i, og vi har derfor lavet en liste over gadgets, programmer og apps til dig, der er studerende, der gør dit studieliv til en leg!

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land? Læs vores studieteknikker til eksamenslæsningen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan finder du et kollegieværelse i København

Drømmer du om at få et værelse på et kollegium, der ligger tæt på byen eller dit studie, men synes du samtidig at det virker svært at komme ind og det hele virker lidt uoverskueligt? Vi har samlet praktisk info om udvalgte kollegier, deres adgangskrav og hvilke af dem du kan forvente hurtig optagelse på.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Læs mere
Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Ryk praktikken til nye himmelstrøg - Vælg praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby