Vis studentum.dk som: Mobile

Overvejer du at holde orlov fra dit studie? Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg!

Er du kørt surt i studielivet eller trænger du til en ændring i dine hverdagsrutiner? Fik du ikke holdt de sabbatår, som du ønskede at holde, inden du startede på det hårde studieliv? Det er ikke for sent! 

Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide om orlov fra studiet - alt fra: Hvor lang tid du kan holde orlov og ideer til hvad du kan lave, mens du holder orlov.

Hvor lang tid kan jeg holde orlov fra mit studie? 

Der findes forskellige forhold, tidsfrister og regler for orlov på de forskellige uddannelsessteder, og du bør derfor undersøge reglerne for det universitet, professionshøjskolen m.m., som du er indskrevet på, inden du søger orlov. Der vil gælde andre regler for tildeling af orlov ved specifikke begrundede forhold, som fx ved barsel, adoption, værnepligt, sygdom, FN-tjeneste og lignende. 

Nedenstående regler gælder derfor kun for dig, som søger orlov ved ubegrundede forhold, hvor de samme regler gælder for størstedelen af uddannelsesstederne. Disse regler har vi samlet her for bachelor og kandidatstuderende: 

Bachelorstuderende: 

  • Hvis du som minimum har gennemført første år på bacheloruddannelsen og bestået dine eksamener, som svarer til 60 ECTS point, kan du få tildelt orlov i et semester/ to blokke uden særlig grund. Nogle uddannelsessteder giver dig muligheden for 12 måneders  ubegrundet orlov. 
  • Din orlov skal vare mere end 2 måneder. 
  • Du skal ansøge om orlov før semester/ blok start.

Kandidatstuderende: 

  • Du kan ikke få orlov, hvis du ikke har bestået og gennemført første semester på kandidatuddannelsen. 
  • Du kan ikke få orlov, hvis du kun mangler det semester, som udgør skrivningen af dit speciale. Du kan dog her få en forlængelse af specialeperioden. 

Dette er nogle af de regler, som typisk gælder på de forskellige uddannelsessteder, men som hovedregel bør du altid undersøge reglerne for orlov på dit eget universitet. Det er fx ikke alle universiteter, som giver dig muligheden for at søge orlov på kandidatniveau. 

Hvad er reglerne for SU og undervisning, imens jeg holder orlov?

Kan jeg ikke få SU, imens jeg holder orlov? Må jeg deltage i undervisningen en gang imellem? Dette er måske nogle af de spørgsmål, som du er i tvivl om i forbindelse med orlov fra studiet - Få svar på dine spørgsmål her! 

Når du vælger at afholde orlov fra studiet, vil du ikke længere være berettiget til at modtage SU i den perioden, hvor din orlov afholdes. Grunden til dette er, at du skal være studieaktiv på det pågældende studie, som du er indskrevet på dvs., at du skal følge undervisningen samt eksamenerne på dit studie. Dette vil ikke være muligt for dig, da du ikke må deltage i nogen form for undervisning eller eksamener på studiet, mens du holder orlov. Du kan dog i nogle tilfælde få lov til at deltage i enkelte eksamenerne, men dette er op til det enkelte studiested- og vejleder at vurdere. (Skyldes din orlov dog barselsorlov eller en anden form for begrundet orlov, vil der dog gælde nogle andre regler for dig i denne forbindelse.)

OBS!: Dit studie vil registrere, at du holder orlov fra studiet, men derfor skal du stadig være opmærksom på, at du selv skal fravælge din SU, da du ikke længere er SU berettiget. Du kan fravælge din SU via ‘minSU’, og dette skal du gøre fra senest den 15. i måneden før, at du ikke længere er berettiget til at modtage SU. Herudover skal du være opmærksom på, at hvis du fravælger din SU i otte måneder eller mere, skal du sende en ny ansøgning, når du er SU berettiget igen. Glemmer du at gøre dette, og modtager SU i en periode, hvor du ikke er SU berettiget skal du betale det SU tilbage, som du har modtaget i perioden. 

Kilde: https://www.su.dk/

Har du tvivl omkring andre ting i forbindelse med din SU, så kig med i nedenstående boks. 

Læs alt om SU her!

Hvor meget må jeg tjene, når jeg holder orlov fra studiet? 

Selvom du ikke længere er SU berettiget, mens du holder orlov, er der stadig nogle regler for, hvor meget du må tjene i denne periode. Det betyder, at dit månedlige fribeløb vil blive sat op i denne periode, og at du nu må tjene 38.664 kr. per måned før skat. Du kan derfor sagtens få en masse arbejdserfaring tilføjet til dit CV, mens du holder orlov, hvis det er det, som du ønsker. Er du i tvivl om, hvordan du skriver og bygger dit CV op? Så kig med i nedenstående boks. 

Opskriften på et fremtidssikret CV - Læs med her!

Lykkes det dig ikke at score drømmejobbet med det samme, så er der mulighed for at få dagpenge i perioden, hvis du er meldt ind i en A-kasse, og har meldt dig ledig. Dette kræver dog, at du er til rådighed for arbejdsmarkedet, og at du har været meldt ind i en A-kasse i et specifikt tidsrum. 

Er det en absolut nødvendighed for dig at modtage dagpenge i din orlovsperioden, er det en god ide at kontakte din A-kasse, inden du holder orlov fra studiet, og hører om dine muligheder. 

Forslag og ideer til hvad du kan bruge din tid på, mens du holder orlov fra studiet

Har du længe drømt om at holde en pause fra studielivet? Har du overvejet, hvad du kan bruge tiden på, mens du holder orlov? Vi har samlet nogle forskellige forslag, som både vil være med til at udfordre dig fagligt og personligt.

Tag på højskole: Få en timeout og dyrk din passion på højskolen!

Brug din pause fra studiet på et højskoleophold, som vil være en unik mulighed for at tilegne dig spændende oplevelser, nye kompetencer samt venskaber og relationer for livet.

Med et højskoleophold får du muligheden for at bruge alt din tid på egne interesser og passioner, da du selv kan vælge indholdet på højskolen. Der findes mange højskoler, som hver især tilbyder forskellige interessepunkter - om din interesse så er at stå på ski, at spille musik, at designe tøj eller bare at være en del af et tæt og stærkt fællesskab. Du kan læse mere om de forskellige højskoler i nedenstående boks. 

Læs mere om de forskellige højskole udbydere her!

Tag på sprogrejse: Lær et nyt sprog, mens du oplever verden!

Har du længe drømt om at lære et helt nyt sprog eller at give dine engelske sprogkundskaber et boost? - Hvorfor ikke gøre dette, mens du oplever verden samtidigt? 

Med en sprogskole i udlandet vil du have muligheden for at dykke ned i en ny kultur, mens du lærer landets modersprog og får nye venskaber. Du kan helt selv vælge, hvor du vil have destinationen for dit sprogskoleophold samt varigheden af det. Det afhænger dog af den sprogskole, som du vælger at rejse ud i verden med. Du kan læse mere om de forskellige sprogskoler i nedenstående boks.  

Læs mere om de forskellige sprogskole udbydere her!

Studietiden kalder igen - Hvordan kommer jeg tilbage til studiet?

Når din orlov er slut, og skolebænken atter kalder igen, så vil du typisk starte op igen ved det nye blok/semesterstart - Medmindre du har afholdt begrundet orlov som fx barsel. 

Når du vælger at holde orlov fra dit studie, vil dit studiested registrere perioden, som du forventer at holde orlov i. Du vil derfor blot kunne starte på dit studie igen, når den forventede orlovsperiode er slut. I tilfælde af, at du vælger at afbryde din orlov før tid eller forlænge den, så skal du kontakte dit studiested for at få dette godkendt og på plads. 

Når du afholder ubegrundet orlov, bør du være opmærksom på, at du som udgangspunkt ikke vil komme tilbage på det samme hold og med de samme mennesker, som du studerede med før din orlovsperiode. Dette vil typisk være begrundet ved, at du efter din orlov vil være bagud i forhold til dine tidligere studiekammerater.  

Er du kommet i tvivl omkring dit studievalg, mens du holdte orlov? Er du usikker på, hvad du ellers kan studere i stedet for, så tag denne karrieretest - og se, hvad du kan blive!

Har din pause fra studiet åbnet dine øjne for et andet studie, som appellerer mere til dig og dine kompetencer? Mangler du nogle enkeltfag for at komme ind på et nyt studie? Her kan du se mulighederne for at tage enkeltfag med fjernundervisning!

Senest opdateret: 13 apr 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en sygeplejerskestuderende

Sygeplejerskeuddannelsen er en uddannelse, hvor vi lærer vidt og bredt om alt det indebærer at være sygeplejerske i de forskellige sektorer. Dette omfatter blandt andet viden omkring anatomi og fysiologi, sygepleje, farmakologi og lægemiddelregning, etik, kommunikation, sygdomslære og meget mere.   Da jeg gik i gymnasiet, havde jeg biologi som hovedfag, hvilket har interesseret mig så la ...
Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

3 fordele ved at vælge en erhvervsudd.

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

Hvad er en EUX-uddannelse?

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Din vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Forebyg eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-05-2020

Hold dig motiveret under Covid-19

Har du også problemer med at koncentrere dig derhjemme? Mangler du at kunne mødes med dine venner i skolen? Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere