Overvejer du at holde orlov fra dit studie?

Vi har i denne artikel samlet alt, hvad du skal vide om at holde orlov fra studiet, og hvad du skal være opmærksom på. Læs med her.

Overvejer du at holde orlov fra dit studie?

Er du kørt surt i studielivet eller trænger du til en ændring i dine hverdagsrutiner? Fik du ikke holdt de sabbatår, som du ønskede at holde, inden du startede på det hårde studieliv? Det er ikke for sent! 

Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide om orlov fra studiet - alt fra: Hvor lang tid du kan holde orlov og ideer til hvad du kan lave, mens du holder orlov.


Hvor lang tid kan jeg holde orlov fra mit studie? 

Der findes forskellige forhold, tidsfrister og regler for orlov på de forskellige uddannelsessteder, og du bør derfor undersøge reglerne for det universitet, professionshøjskolen m.m., som du er indskrevet på, inden du søger orlov. Der vil gælde andre regler for tildeling af orlov ved specifikke begrundede forhold, som fx ved barsel, adoption, værnepligt, sygdom, FN-tjeneste og lignende. 

Nedenstående regler gælder derfor kun for dig, som søger orlov ved ubegrundede forhold, hvor de samme regler gælder for størstedelen af uddannelsesstederne. Disse regler har vi samlet her for bachelor og kandidatstuderende: 

Bachelorstuderende: 

  • Hvis du som minimum har gennemført første år på bacheloruddannelsen og bestået dine eksamener, som svarer til 60 ECTS-point, kan du få tildelt orlov i et semester/ to blokke uden særlig grund. Nogle uddannelsessteder giver dig muligheden for op til 12 måneders ubegrundet orlov fra dit studie. 
  • Din orlov skal vare mindst 2 måneder. 
  • Du skal ansøge om orlov før semester/ blok start.

Kandidatstuderende: 

  • Du kan ikke få orlov, hvis du ikke har gennemført og bestået første semester på kandidatuddannelsen. 
  • Du kan ikke få orlov, hvis du kun mangler det semester, som udgør skrivningen af dit speciale. Her kan der dog være mulighed for at få en forlængelse af specialeperioden. 

Dette er nogle af de regler, som typisk gælder på de forskellige uddannelsessteder, men som hovedregel bør du altid undersøge reglerne for orlov på dit eget universitet. Det er for eksempel ikke alle universiteter, som giver dig muligheden for at søge orlov på kandidatniveau. 

Hvad er reglerne for SU og undervisning, mens jeg holder orlov?

Kan jeg ikke få SU, mens jeg holder orlov? Må jeg deltage i undervisningen en gang imellem? Dette er måske nogle af de spørgsmål, som du er i tvivl om i forbindelse med orlov fra studiet - Få svar på dine spørgsmål her! 

Når du vælger at afholde orlov fra studiet, vil du ikke længere være berettiget til at modtage SU i den periode, hvor din orlov afholdes. Grunden til dette er, at du skal være studieaktiv på det pågældende studie, som du er indskrevet på, hvilket vil sige, at du skal følge undervisningen samt eksamenerne på dit studie. Dette vil ikke være muligt for dig, da du ikke må deltage i nogen form for undervisning på studiet, mens du holder orlov. Som udgangspunkt må du heller ikke deltage i eksamener i orlovsperioden. Du har altid mulighed for at rette henvendelse til studievejlederen på din uddannelsesinstitution, hvis du er i tvivl om reglerne for undervisning og eksamener i forbindelse med orlov.

OBS: Dit studie vil registrere, at du holder orlov fra studiet, men derfor skal du stadig være opmærksom på, at du selv bør fravælge din SU, da du ikke længere er SU berettiget. Du kan fravælge din SU via ‘minSU’. Fristen for fravalg er som udgangspunkt senest den 15. i måneden før, at du ikke vil have SU.

Herudover skal du være opmærksom på, at når du vælger en måneds SU fra, vælger du automatisk også SU-lån fra i denne måned. Hvis du får udbetalt SU under din orlovsperiode, vil beløbet blive krævet tilbagebetalt, da du ikke er SU berettiget.

Kilde: www.su.dk

Har du tvivl omkring andre ting i forbindelse med din SU, så kig med i nedenstående boks. 

Læs alt om SU her!

Hvor meget må jeg tjene, når jeg holder orlov fra studiet? 

Selvom du ikke længere er SU berettiget, mens du holder orlov, er der stadig nogle regler for, hvor meget du må tjene i denne periode. Det betyder, at dit månedlige fribeløb vil blive sat op i denne periode. Satsen for dit månedlige fribeløb afhænger af, om du er på det mellemste eller det højeste månedsfribeløb. Dette giver dig muligheden for at få en masse arbejdserfaring tilføjet til dit CV, mens du holder orlov, hvis det er det, som du ønsker. Er du i tvivl om, hvordan du skriver og bygger dit CV op? Så kig med i nedenstående boks.

Opskriften på et fremtidssikret CV - Læs med her!

Lykkes det dig ikke at score drømmejobbet med det samme, så er der mulighed for at få dagpenge i perioden, hvis du er meldt ind i en A-kasse, og har meldt dig ledig. Dette kræver dog, at du er til rådighed for arbejdsmarkedet, og at du har været meldt ind i en A-kasse i et specifikt tidsrum. 

Er det en absolut nødvendighed for dig at modtage dagpenge i din orlovsperioden, er det en god ide at kontakte din A-kasse, inden du holder orlov fra studiet, og høre mere om dine muligheder. 

Forslag og ideer til hvad du kan bruge din tid på, mens du holder orlov fra studiet

Har du længe drømt om at holde en pause fra studielivet? Har du overvejet, hvad du kan bruge tiden på, mens du holder orlov? Vi har samlet nogle forskellige forslag, som både vil være med til at udfordre dig fagligt og personligt.

Tag på højskole: Få en timeout og dyrk din passion på højskolen!

Brug din pause fra studiet på et højskoleophold, som vil være en unik mulighed for at tilegne dig spændende oplevelser, nye kompetencer samt venskaber og relationer for livet.

Med et højskoleophold får du muligheden for at bruge alt din tid på egne interesser og passioner, da du selv kan vælge indholdet på højskolen. Der findes mange højskoler, som hver især tilbyder forskellige interessepunkter - om din interesse så er at stå på ski, at spille musik, at designe tøj eller bare at være en del af et tæt og stærkt fællesskab. Du kan læse mere om de forskellige højskoler i nedenstående boks. 

Læs mere om de forskellige højskole udbydere her!

Tag på sprogrejse: Lær et nyt sprog, mens du oplever verden!

Har du længe drømt om at lære et helt nyt sprog eller at give dine engelske sprogkundskaber et boost? - Hvorfor ikke gøre dette, mens du oplever verden samtidigt? 

Med en sprogskole i udlandet vil du have muligheden for at dykke ned i en ny kultur, mens du lærer landets modersprog og får nye venskaber. Du kan helt selv vælge, hvor du vil have destinationen for dit sprogskoleophold samt varigheden af det. Det afhænger dog af den sprogskole, som du vælger at rejse ud i verden med. Du kan læse mere om de forskellige sprogskoler i nedenstående boks.  

Læs mere om de forskellige sprogskole udbydere her!

Studietiden kalder igen - Hvordan kommer jeg tilbage til studiet?

Når din orlov er slut, og skolebænken atter kalder igen, så vil du typisk starte op igen ved det nye blok/semesterstart - Medmindre du har afholdt begrundet orlov som fx barsel. 

Når du vælger at holde orlov fra dit studie, vil dit studiested registrere perioden, som du forventer at holde orlov i. Du vil derfor blot kunne starte på dit studie igen, når den forventede orlovsperiode er slut. I tilfælde af, at du vælger at afbryde din orlov før tid eller forlænge den, så skal du kontakte dit studiested for at få dette godkendt og på plads. 

Når du afholder ubegrundet orlov, bør du være opmærksom på, at du som udgangspunkt ikke vil komme tilbage på det samme hold og med de samme mennesker, som du studerede med før din orlovsperiode. Dette vil typisk være begrundet ved, at du efter din orlov vil være bagud i forhold til dine tidligere studiekammerater.  

Er du kommet i tvivl omkring dit studievalg, mens du holdte orlov? Er du usikker på, hvad du ellers kan studere i stedet for, så tag denne karrieretest - og se, hvad du kan blive!

Har din pause fra studiet åbnet dine øjne for et andet studie, som appellerer mere til dig og dine kompetencer? Mangler du nogle enkeltfag for at komme ind på et nyt studie? Her kan du se mulighederne for at tage enkeltfag med fjernundervisning!


Annoncer