Vis studentum.dk som: Mobile

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Få luft under vingerne som professionel pilot

Med en pilotuddannelse fra Center Air Pilot Academy er du sikret et godt grundlag for din fremtid som professionel pilot. Hos CAPA er der fokus på et godt træningsmiljø samt nye trends inden for uddannelse, teknologi og pædagogik.


Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? 2020 danskere deltog i en undersøgelse foretaget af YouGov for Ugebrevet A4 og Avisen.dk. Man tog temperaturen på, hvilke jobtitler der hitter, og hvilke der ikke er megen prestige ved.

Drømmer du om at gøre en forskel for børn, unge, syge, handicappede, udsatte eller ældre, er der godt nyt. I forhold til de tilsvarende prestige-undersøgelser i 2006 og 2012 er særligt sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere klatret op af rangstigen. Mens de to førstnævnte er rykket seks pladser op, er socialrådgiverne rykket hele otte pladser op. Derudover er sosu-assistenterne rykket fire pladser frem.

Prestige spiller ind på uddannelsesvalget

Efter mange år med lav status og løn, er der altså udsigt til, at du kan ranke ryggen som en af fremtidens 'varme hænder'. Det afspejler sig også i de seneste års søgning til de videregående uddannelser, hvor særligt velfærdsuddannelserne er stormet frem. Det er dog stadig advokater, læger, piloter og professorer, der er i front, hvis du vil have en jobtitel med høj prestige. Her kan du få inspiration til alternativer til de populæreste uddannelser

Kreativitet frem for fysisk krævende arbejde

De jobs der ligger højest på rangstigen over de mest prestigefyldte, er dem der kræver kreativitet eller længerevarende uddannelser. De jobs danskerne placerer lavest på rangstigen er de fysisk krævende og lavtlønnede job, der kræver kort eller ingen uddannelse. Vi ser dermed at uddannelsens længde er en vigtig faktor, når det kommer til bedømmelse og anerkendelse fra resten af samfundet.

Danskerne har størst interesse i de længerevarende uddannelser

Mens blandt andet de kreative jobs har høj prestige blandt danskerne, er håndværker-fagene dem, der vurderes til at have lavest prestige i Danmark. Det kan også ses, at der, inden for de seneste par år, er sket en kraftig stigning i danskere, der efter afsluttet ungdomsuddannelse, vælger at tage en længerevarende uddannelse, i modsætning til en korterevarende uddannelse.

De mest prestigefyldte jobs i Danmark 

(Karakterer fra 0 til 10)

JOBTITLER I FRONT

Pilot (8.01) 

Hospitalslæge (7,95) 

Praktiserende læge (7,86)

Advokat (7,63) 

Universitetslektor (7,42) 

BUNDSKRABERNE

Reklameomdeler/bud (2,67) 

Parkeringsvagt (2,88) 

Rengøringsassistent (3,30) 

Kassedame (3,51) 

Ufaglært bygningsarbejder (3,55) 

Kilde: YouGov

Læs mere om undersøgelsen og se hele listen her: Ugebrevet A4

Senest opdateret: 03 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 03-07-2019

Kvote 2 på Psykologi

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Læs mere
Sidst opdateret 17-03-2017

PRESSEMEDDELELSE: Kvote 2 ansøgere søger hjælp online

PRESSEMEDDELELSE: Jagten på inspiration til studievalg og kvote 2 ansøgning når nye højder online. 94 procent bruger internettet som den primære researchkanal i jagten på drømmeuddannelsen, mens inspirationsartikler med hjælp til kvote 2 ansøgningen hitter op til 15. marts.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

De mest søgte uddannelser

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan kommer du ind på HA Kom gennem kvote 2

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv