Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet på din drømmeuddannelse? Mange har stået i samme situation som dig. Få gode råd fra 3 af dem lige her.

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Bare rolig der er mange, som har stået i præcis samme situation som dig. Vi har taget en snak med tre af dem, og de kommer her med deres bedste råd til dig, der står i situationen netop nu.


Hvad skal du gøre, hvis du ikke er blevet optaget på din drømmeuddannelse?

Igennem livet bliver vi alle spurgt det klassiske spørgsmål; Hvad vil du være, når du bliver voksen? Mange af os er helt overbevist om, at vi ved hvilken retning, vi vil gå, men hvad så når man ikke optages på sit drømmestudie? Men derimod kan takke ja til en anden uddannelse enten sin 2. eller 3. prioritet?

Følelserne summer gennem kroppen, og forvirringen omkring fremtiden træder ind. Selvom du ikke er blevet optaget på dit drømmestudie, så er det i sidste ende ikke endegyldigt dit studie, som definerer din fremtid.

Gør dig selv en tjeneste og lad dig rive med af det studie, du er blevet optaget på. Tænk positivt omkring dit 2. eller 3. valg, og lad dig overraske – måske det i sidste ende var det rigtige valg.

Vi har lavet et interview med tre personer, som har gennemgået præcis samme følelser, som du selv står med lige nu. Alle tre er blevet gladere for deres nuværende studie, end de nogensinde kunne forestille sig at have været for deres daværende drømmestudie.


Drømmeuddannelse

1. Hvilken uddannelse havde du søgt ind på, og hvorfor var det dit drømmestudie?

I rigtig mange år vidste jeg ikke, hvad jeg skulle være ”når jeg blev stor”. Det strakte sig over så mange år, at da jeg stod med min studenterhue på hovedet, havde jeg stadig ingen anelse om, hvad jeg ville. Min viden er bred, så jeg ved lidt om mange forskellige ting. Efter endnu mere søgen fandt jeg ud af, at journalistik var en verden, hvor en bred viden er nødvendig. Mit højskoleophold bekræftede mig i, at jeg bestemt skulle være journalist. 

Jeg søgte ind i sommeren 2014 både i Aarhus og Odense. Desværre fik jeg afslag begge steder, men kom derimod ind på min anden prioritet medievidenskab på Århus Universitet. Men efter knap et år på studiet levede journalistdrømmen stadig i mig. Så jeg tog til optagelsesprøven i Aarhus igen. Da svaret kom brød min verden sammen. Jeg var 0,1 point fra at komme ind. Jeg blev enig med mig selv om, at de højere magter ville sige noget til mig. Jeg fortsatte derfor på medievidenskab på Aarhus Universitet, selvom jeg på daværende tidspunkt var meget i tvivl om studiet, var det rette for mig.

2. Hvordan har din nuværende uddannelse vist sig at være det helt rigtige studie for dig?

I dag læser jeg en kandidat i medievidenskab. Sidste sommer færdiggjorde jeg min bachelor i medievidenskab, og jeg var helt sikker på, at jeg skulle fortsætte den samme vej på kandidaten. På medievidenskab har jeg fundet en anden bred uddannelse end journalistik, som åbner døren for mange forskellige typer jobs. Uddannelsen har vist sig at åbne døren for nogle brancher, som jeg ikke kendte til før, hvilket har gjort, at jeg har fundet min rette hylde.

Det er svært at forklare, hvorfor medievidenskab er det helt rigtige studie for mig. Måske er det bare en følelse, jeg har i kroppen.

3. Har du et godt råd til andre, der ikke er kommet ind på deres drømmeuddannelse?

Giv din anden eller tredje prioritet et forsøg. Når du så har valgt at give det et forsøg, så er det vigtigt, at du giver det tid. Det råd fik jeg selv, da jeg havde gået på medievidenskab i et år, hvor jeg stadig ikke følte, at det var mig. Men jeg besluttede mig for at give det et halvt år mere, førend jeg tog beslutningen om at droppe ud. Tiden gjorde, at jeg fandt min hylde på uddannelsen, og derfor fortsatte jeg studiet. Det ville jeg ikke have fundet ud af, hvis ikke jeg havde givet min anden prioritet tid.




Drømmeuddannelse

1. Hvilken uddannelse havde du søgt ind på, og hvorfor var det dit drømmestudie?

Jeg søgte ind på HA Almen som min første prioritet. Linjen tiltalte mig rigtig meget, da den giver en bred forståelse af virksomheders økonomi. Ud over de spændende fag er grunden til, at det var mit drømmestudie måske også mest af alt den hype, der er omkring CBS.

2. Hvordan har din nuværende uddannelse vist sig at være det helt rigtige studie for dig?

Jeg studerer en Finansbachelor på CBH Business. Jeg var meget i tvivl om, jeg overhovedet gad at starte, da jeg hørte, at jeg var optaget på denne uddannelse. Da jeg så efterfølgende fik introduktion i de forskellige fag, var jeg allerede enormt interesseret og motiveret til at fortsætte. Det viste sig, at man på denne uddannelse ville have en mere praktisk tilgang til læringen, og selve fagene rettede sig meget hen imod erhvervslivet, og hvad man skal kunne bruge der.

3. Har du et godt råd til andre, der ikke er kommet ind på deres drømmeuddannelse?

Man skal aldrig tro, at der kun eksisterer én rigtig uddannelse. Der er så mange muligheder i dag, så selvom man ikke optages på sin pågældende drømmeuddannelse, må man ikke give op. Kommer du ind på din 2. eller 3. prioritet, så giv det en chance. Det er meget vigtigt, at man er indforstået med at give det en chance. Sørg for at sæt dig op til at skulle starte på uddannelsen, selvom det ikke er din drømmeuddannelse, måske det ender med at være det. Ligesom har vist sig at være det for mig.




Drømmeuddannelse

1. Hvilken uddannelse havde du søgt ind på, og hvorfor var det dit drømmestudie?

Jeg søgte statskundskab på KU som min 1. Prioritet og til at starte med også statskundskab som 2. Prioritet bare på AU. Kort før ansøgningsfristen ændrede jeg og min 2. Prioritet, da jeg gerne ville bo i København.

Statskundskab var min 1. Prioritet, da jeg siden folkeskolen er blevet fortalt, at jeg ville være god til studiet, og altid har interesseret mig for samfundet.

2. Hvordan har din nuværende uddannelse vist sig at være det helt rigtige studie for dig?

Jeg skal til at starte på 3. semester på HA (Kom.) - erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation på CBS. Der er tre grunde til at HA (Kom.), har vist sig at være det rigtige studie for mig.

1) De jobmuligheder HA(Kom.) giver, finder jeg mere attraktive end de jobmuligheder, som statskundskab giver.

2) Der er mange paralleller mellem statskundskab og HA (Kom.). Den mere erhvervsøkonomiske tilgang til samfundet og arbejdet med real life cases på øvelsesholdene gør teorier og metoder mere håndgribelige. Det er et stort plus ved uddannelsen.

3) Det sociale har lige fra start været helt i top, hvilket har stor betydning for min hverdag. Det gør det lettere at tage sig sammen til at møde op til forelæsninger selv i de fag, som jeg ikke finder særlig interessante, samt er det let at få hjælp af ens medstuderende gennem bl.a. notegruppesystemer og studiegrupper. Det sociale, både på CBS og uden for CBS, har også gjort, at jeg slet ikke har overvejet at skifte uddannelse.

3. Har du et godt råd til andre, der ikke er kommet ind på deres drømmeuddannelse?

Start på den uddannelse du er kommet ind på, det kan være, at du bliver overrasket. Giv uddannelsen tid, da den lige skal i gang, før du kan bedømme det faglige og sociale. Mange ting sker fagligt og socialt både på et halvt og et helt år. Hvis uddannelsen bare ikke er dig, så nyd din introperiode og tag et sabbatår og afprøv forskellige muligheder, som enten kan bringe dig tættere på din oprindelig drømmeuddannelse, eller give dig en bredere forståelse for dine ønsker for fremtiden.


Føler du ikke der er andre uddannelser, som passer til dig og dine ønsker for fremtiden?

Tænk på alternative måder, hvorpå du kan blive optaget på dit pågældende drømmestudie. Du kan for eksempel undersøge andre uddannelser, som ligner og hvor der er en ens overbygning. Du kan også opnå bedre chancer for optagelser igennem ekstra fag, højskoleophold, udlandsophold, erhvervserfaring med mere.

Du kan her få mere inspiration til, hvilke alternativer der er til din drømmeuddannelse.


Annoncer