Vis studentum.dk som: Mobile

Bliv journalist - din guide til optagelsesprøven

Et højskoleophold er dit springbræt

Har du en kommunikatør i maven? Hvad end du er interesseret i marketing, journalistisk eller film og medier, så kan du kombinerer din interesse med et højskoleophold. Et perfekt springbræt ind i din fremtidige karriere. 


Har du næse for den gode historie, styr på grammatikken, og er du nyhedsjunkie med hukommelse som en elefant? Så er du allerede godt klædt på til en fremtid som journalist. Den sidste hurdle er at komme gennem nåleøjet til optagelsesprøven på journalistuddannelserne på Syddansk Universitet eller Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Her guider vi dig igennem alle dele af de danske optagelsesprøver, så du slipper for overraskelser på dagen. Vælg blot uddannelsessted, og klik dig videre til guldkornene. Tjek også vores tre gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, før du søger ind på journalistuddannelsen. 

Optagelsesprøven ved DMJX     Optagelsesprøven på SDU

Tre tips til dig, der vil være journalist

Har du sprogligt talent, styr på grammatikken og næse for at grave den gode historie frem? Vi har samlet tre gode råd, der booster din forberedelse til optagelsesprøverne på landets journalistuddannelser:

#1: Bliv nyhedsjunkie og hav styr på dagsordenerne

Som journalist skal du ikke bare være god til at skrive. Du skal også have styr på, hvad der rører sig på de politiske dagsordener i indland og udland - og du skal have sans for, hvilken vej vinden blæser i befolkningen, når et emne er hot i samfundsdebatten.

Som aspirant til journalistuddannelsen skal du derfor forberede dig på en fremtid som nyhedsjunkie og storforbruger af nyheder i både aviser, online medier, radio og tv. Læs, se og lyt alt, hvad du kan overkomme i god tid, før du søger ind. Det ruster dig både til at komme godt igennem videnstesten til optagelsesprøven. Du får også en god fornemmelse for, hvordan de forskellige journalistiske formater er skruet sammen.

Det er også en rigtig god idé at træne dine egne journalistiske talenter ved fx at skrive nyhedsreferater af tv-debatter og gribe enhver chance for at skrive journalistisk.

#2: Tag et kursus i journalistik

Den benhårde konkurrence om pladserne på journalistuddannelser gør, at du allerede skal have godt styr på de journalistiske virkemidler og kneb, inden optagelsesprøverne. Netop derfor vælger cirka en tredjedel at tage et kursus i journalistik på højskole, inden de søger ind på journalistuddannelsen.

Udbuddet varierer fra højskole til højskole, men der er en del højskoler, der har intensive forberedelseskurser til journalistuddannelsen, som klæder dig godt på. Har du ikke mulighed for at tage på højskole, er der også flere aftenskoler og daghøjskoler, der tilbyder journalistkurser.

Se journalistkurser på højskoler her

#3: Prøv tidligere års optagelsesprøve til journalistuddannelsen

I tiden op til din optagelsesprøve til journalistuddannelsen er din forberedelse alfa og omega for dine chancer for at komme videre. Brug derfor tid på at sætte dig ind i, hvad der skal ske på dagen og test dig selv ved at prøve kræfter med tidligere års optagelsesprøver.

Her kan du bl.a. prøve den berygtede videnstest og få et fingerpeg om, hvor godt inde i samfundsforhold du er. Du kan også tjekke, om du har godt nok styr på sproget og grammatikken. Vil du have helt styr på kommareglerne og det danske sprog, er der et væld af online tests. Tjek f.eks. Dansk Sprognævns hjemmeside ud.

Sådan foregår optagelsesproceduren på Journalisthøjskolen

Det første trin i optagelsesprocessen til journalistuddannelsen i Århus er, at du sender din ansøgning via www.optagelse.dk. Der er ingen formelle adgangskrav, og du skal derfter ikke vedhæfte bilag til din ansøgning.

Hvem kommer til optagelsesprøve?

Når du har sendt din ansøgning til journalistuddannelsen, skal du i første omgang vente ca. to uger. Herefter modtager du en med en vejledning til den opgave, som alle ansøgere skal løse for at komme igennem nåleøjet til optagelsesprøven. I mailen er der også et link til det digitale system, som danner rammen for hele optagelsesprøven.

Opgaven var tidligere en del af selve optagelsesprøven, men er nu blevet en hurdle på vejen for at komme videre i ansøgningsprocessen. For at være med i kapløbet om pladserne ved optagelsesprøven, skal du nemlig aflevere opgaven via systemet. Overholder du ikke deadlinen, mister du chancen for at komme til optagelsesprøve.

Afleverer du din opgave til tiden, får du en invitation til optagelsesprøven. 

Hvordan foregår optagelsesprøven på journalistuddannelsen?

På dagen for optagelsesprøven kommer du igennem en række tests, der sætter dine sproglige talenter, analytiske evner og ikke mindst din viden om politik og samfund på prøve. Selve prøverne ændrer sig fra år til år, men der vil altid være en multiple choice videnstest med ca. 50 spørgsmål om danske og internationale samfundsforhold. Derudover er der en sprogtest i flere dele. Her arbejder du med:

 • Kommasætning - her skal du arbejde med det grammatiske komma
 • Retskrivning - her skal du opsnappe stavefejl, som stavekontrollen normalt fanger 
 • Forkerte ord - her skal du fange de ord, der er delt forkert, har fejl i orddelingen eller har en forkert betydning
 • Naboord - her skal du finde ét ord, der passer ind på udvalgte steder i tre tekststykker

Under prøverne har du ikke adang elektroniske hjælpemidler. Den eneste hjælp, der er at hente, er derfor i opslagsværker, som du gerne må have med til at tjekke efter i, hvis du er i tvivl. Selve opgaverne i sprogtesten løser du ved at markere linjer uden fejl på testarket med et flueben og indsætte rettelser ud for linjenumrene i svararket.

Det er naturligvis ikke nok at vide meget og have styr på grammatikken. For at blive en god journalist skal du også tænke kreativt og fange læseren med sproget - og du skal kunne analysere, referere og prioritere. Derfor er der også en eller flere skriveopgaver, hvor du arbejder med hele processen fra idéudvikling til den færdige tekst.

Se eksempler på tidligere års optagelsesprøver på Journalisthøjskolen og huskeliste til dagen her

Hvad sker der efter optagelsesprøven?

Dine besvarelser fra optagelsesprøven vil blive gennemgået af to vejledere, der enten er fra mediebranchen eller er undervisere fra skolen. Hver opgave får point på en skala fra 0 til 100, og du skal have mindst 50 i alle opgaver for at bestå optagelsesprøven til journalistuddannelsen.

Når alle prøver er bedømt, kommer du i en af tre følgende grupper:

 • Ikke optaget
 • Inviteret til samtale
 • Optaget

Kommer du i gruppen, der skal til optagelsessamtale, får du sammen med dit svar på optagelsesprøven også en invitation. Selve samtalerne foregår på i Århus eller København. Du har mulighed for at komme med ønsker til, hvor du helst vil til samtale.

Hvordan foregår optagelsessamtalen på journalistuddannelsen?

Når du kommer til optagelsessamtale får du ti minutters forberedelse til at løse en lille opgave. Husk at tage papir og kuglepen med til at skrive noter. Herefter kommer du ind til to interviewere. De vil se nærmere på dit faglige og personlige potentiale og på den baggrund vurdere, om du har det, der skal til for at blive journalist. Du får svar på optagelsessamtalen umiddelbart derefter. 

Hvor mange kommer ind på Journalisthøjskolen?

Cirka halvdelen af dem, der slipper igennem nåleøjet til optagelsessamtale får tilbudt en plads på journalistuddannelsen eller en standby plads. 

Sådan bliver du optaget på journalistuddannelsen på SDU

For at komme ind på uddannelsen til journalist på SDU, skal du have en gymnasial eksamen med Dansk A, Engelsk B, Historie, Idéhistorie eller Samtidshistorie B og et fortsættersprog B eller begyndersprog A. Du søger ind via www.optagelse.dk, hvor du desuden skal vedhæfte en motiveret ansøgning.

Hvad skal jeg have med i min motiverede ansøgning?

Hvert år modtager SDU over 400 motiverede ansøgninger til journalistuddannelsen. Du skal derfor være knivskarp og huske at holde dig indenfor de maksimalt to A4 sider. Hellere hold det kort og præcist med det vigtigste først. Når din motiverede ansøgning bliver vurderet, vil der blive set på:

 • Din kreativitet
 • Din formuleringsevne
 • Dine interesser
 • Din tidligere beskæftigelse

Husk også, at du skal beskrive din motivation for uddannelsen og hvem du er. Du kan få inspiration til din motiverede ansøgning i dette eksempel.

Hvordan foregår den skriftlige prøve på journalistuddannelsen?

På dagen for den skriftlige prøve er du i gang fra morgen til sen eftermiddag. Typisk foregår den skriftlige prøve mellem kl. 9 og kl. 17. Du må ikke have nogle hjælpemidler med, så husk at være velforberedt.

Selve prøven tester dig på fire områder:

 • Din evne til at referere og prioritere i nyhedsreferatet
 • Din evne til at reflektere og analysere et tema i en nyhedsanalyse
 • Din grammatiske og sproglige forståelse i en sprogtest
 • Din paratviden om samfundsforhold i indland og udland

Inden du kommer til den skriftlige prøve kan det være guld værd at øve dig på prøverne fra tidligere år. Her kan du få en fornemmelse af niveauet og formuleringen af opgaverne, så du kan bruge tiden optimalt og gå til opgaverne med det samme.

Når de skriftlige prøver er blevet gennemgået og bedømt, bliver feltet skåret ned til de 200 bedste kandidater. Er du blandt de heldige, bliver du inviteret til en optagelsessamtale.

Hvad sker der til optagelsessamtalen på SDU?

Der står en ældre studerende klar til at tage imod dig, når du ankommer til universitetet. Her får du mulighed for at få lidt insidertips om den underviser, som du skal ind til samtale hos, og hvad du kan forvente. Selve samtalen tager form som en uformel dialog på ca. 20 minutter, hvor du får chancen for at sætte kronen på værket og uddybe din motiverede ansøgning.

Hvordan fordeles pladserne på journalistuddannelsen på SDU?

Efter samtalerne vil de 100 journalistspirer, som har fået flest point, få tilbudt en plads på journalistuddannelsen. En mindre gruppe af de næstbedste vil få mulighed for at komme på venteliste. Får du en plads på ventelisten, vil du få endeligt svar inden studiestart i september.

Læs journalistik på RUC

Drømmer du om at blive journalist, kan du også vælge at læse journalistik på Roskilde Universitet. Her kan du læse journalistik som et tilsagn til din bachelor i Humanistiske, Samfundvidenskablige eller Naturvidenskabelige studier. Her er der ikke optagelsesprøver, og du skal derfor søge om optagelse gennem kvote 1 eller kvote 2 som ved andre studier. 

Søg uddannelser i journalistik her

Journalistik
Uddannelsestype
Sted
Søg

Senest opdateret: 21 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 05-01-2018

Guide til kvote 1 og kvote 2

Studentum giver dig her alle de nødvendige oplysninger om, hvordan du søger kvote 1, kvote 2 og sender din ansøgning afsted gennem KOT (Den Koordinerede tilmelding). 

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

6 uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år ved ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Din guide til kvote 2 på International Business på CBS

BSc International Business er kendt for sit tårnhøje snit, hvor de færreste bliver optaget via kvote 1. Vi har lavet en guide til, hvordan du søger ind via kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Kvote 2-guide: 6 trin til at kickstarte din skriveproces

Det kan være svært at skabe sig det nødvendige overblik mellem aktiviteter, kvaliteter og kompetencer, som kvote 2 ansøgningen kræver. Studentum giver dig derfor her en step-by-step guide med øvelser til at kickstarte din skriveproces!

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Når din uddannelsesdrøm skydes i sænk af regeringen

Over 2000 unge blev ikke optaget på deres drømme-erhvervsuddannelse i 2015. Studentum har været på besøg på Københavns Tekniske Skole (KTS). Se med og find ud af, hvad eleverne mener om karakterkrav ved optagelse på en erhvervsuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Se et eksempel på den gode kvote 2-ansøgning

Sidder du og sveder over den motiverede ansøgning? Så er du ikke alene. Hvert år sidder mange kvote 2 ansøgere i akkurat samme situation, som dig. Vi giver dig her et eksempel på, hvordan din motiverede ansøgning kan se ud.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS - International English Language Testing System

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Din guide til kvote 2-optag på jordemoderstudiet

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl, om du har snittet til at komme ind? Få et overblik over kvote 2-reglerne her og se et eksempel på en motiveret ansøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Interview med EVA om optagelse på de videregående uddannelser

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere