Vis studentum.dk som: Mobile

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Unge iværksættere: her er vores bedste råd til iværksætteri

Unge iværksættere: Her er vores bedste råd til dig med iværksætterdrømme 

Går du rundt med en lille iværksætter i maven? Har du idéen, men mangler du modet?  Uanset hvad, kan skridtet fra drømme til action føles stort, og ofte har man brug for gode råd fra andre unge iværksættere, som har stået i helt samme situation, og som nu kan prale med succes. Succes som er opnået gennem hårdt arbejde, netværk og mod. 

Sådan lyder opskriften i hvert fald på ægte iværksættersejr, hvis du spørger de ildsjæle, vi har talt med.

Her i artiklen har vi nemlig samlet en række unge iværksættere, der hver især deler ud af gode råd og erfaringer fra dengang eventyret startede. Læs f.eks. hvordan drengene bag madspildsapp'en Too Good To Go måtte bo og arbejde i samme rum for at få råd til at udleve iværksætterdrømmen.

Læs også Cecilies kloge råd og erfaringer om at tro på sig selv og sin idé. Erfaringer som nu har gjort Cecilies web-shop, AmericanDreams, kendt i store dele af verden. 

Vil du selv være iværksætter? Alle veje fører til Rom, som man siger: 

Se vores kreative uddannelser

Uddannelser der klæder dig på som leder

Læs en samfundsfaglig uddannelse, og bliv klædt på som iværksætter

Unge iværksættere

Klaus Pedersen, Co-founder af Too good To Go

“Det er måske nemt at sige - men kast dig ud i det. Hvis du virkelig brænder for det, så skal du gøre det. Det vil helt sikkert være hårdt og udfordrende til tider - og måske dyrt. Jeg har selv boet og arbejdet i en lille lejlighed med fem andre - vi sov og arbejdede i det samme rum for at få økonomien til at hænge sammen, og det var sgu en udfordring nogle gange.

Men hvis du tror på din idé - hvis det er dét, du tænker på, når du vågner om morgenen, og når du går i seng om aftenen, så skal du helt sikkert gøre det. Med den rette motivation, engagement og et bagland af familie, venner og kloge folk, som støtter dig, så er du på rette vej.

På den lidt mere praktiske side, så skal du lægge en stærk gameplan, så du ved, hvor du vil hen med dit projekt. Hvis du er helt grøn, så find en mentor - én der har prøvet det før - som kan give dig råd og sparring. Du skal ikke være bange for at spørge om hjælp - folk vil heldigvis rigtig tit gerne hjælpe.”


I 2015 tog Klaus og en gruppe venner kampen op imod madspild med deres Too Good To Go app. App'en gør det muligt for forbrugere at bestille billig mad fra spisesteder lige inden lukketid, så maden undgår at blive smidt ud.
Senest har app'en vundet Nordisk Råds miljøpris 2016. 

Unge iværksættereCecilie Villadsen, Americandreams - gode råd om iværksætteri

"Tænk dig grundigt om, før du starter virksomhed med en ven eller veninde, da det ofte kan ødelægge venskab eller skabe store konflikter i virksomheden.
Hav tålmodighed – pengene ruller ikke ind på kontoen med det samme. Der kan sagtens gå flere år, inden du mærker at du har arbejdet hårdt for din virksomhed.

Lav derudover det, der interesserer dig. Jeg siger altid, at hvis din største interesse er dit arbejde, føles dit arbejde mere som en hobby

Så snart man taler om at starte sin egen virksomhed som ung, tænker de fleste ”webshop”, men der er jo mange forskellige typer af virksomheder, du kan starte. Det er bare helt vildt vigtigt, at du tror fuldt og fast på din idé, og at du til enhver tid kan forsvare den. Hvis du ikke selv tror på din idé, hvem gør så? Der kan komme tidspunkter, hvor du møder udfordringer, og andre tvivler på din ide. Lige netop dér er det vigtigt, at du selv er den der tror mest på din idé, og er den er den, som holder fast.

Hvis du ikke tror 100% på din idé, lad være med at starte en virksomheden op. Vent til du finder noget, som du tror ubetinget på. Ellers spilder du en masse energi og penge. Jeg plejer at sige, at det ikke haster – hellere bruge længere tid på at få den rigtige ide, da det giver bonus i sidste ende."


Allerede som 17-årig startede Cecilie AmericanDreams, som i dag sælger tøj til modeglade piger fra hele verden. Opskriften på Cecilies succes lyder på hårdt arbejde og skarp markedsføring på sociale medier.

Unge iværksættere

Ung iværksætter: Anders Mørck – CEO og partner i GoBoat


"For at blive Iværksætter behøver man ikke nødvendigvis selv have en god ide.
Mange unge med en lille iværksætter i maven går rundt og tror, at de selv skal have den store forkromede idé for at komme igang. Sådan havde jeg det også. Men der findes idag et helt økosystem for iværksætteri, hvilket gør det muligt for unge med iværksætterdrømme at blive eksponeret mod miljøet.

Jeg havde ikke selv ideer, som jeg syntes var værd at forfølge, men jeg vidste, at jeg ville være iværksætter. Jeg talte derfor med gud og hver mand om mine ambitioner og tilmeldte mig alle tilgængelige events og arrangementer, der havde bare en snært af iværksætteri over sig. På denne måde blev jeg motiveret, inspireret og eksponeret overfor iværksættermiljøet, hvor jeg mødte mange ligesindende. Det resulterede i at jeg mødte Carl og Kasper kort efter at de havde fået ideen til GoBoat. Efter en ”date” i Kødbyen i København vidste vi, at der var et rigtig godt match, og sammen besluttede vi os for at udleve vores iværksætterdrøm og starte GoBoat."


Hos GoBoat kan du leje speedbåde med picnicbord til at sejle rundt i Københavns kanaler. I foråret 2017 var GoBoat nomineret til AOK-prisen i AOK Berlingskes årlige Byens Bedste prisuddeling, som hylder de bedste mad- og kulturoplevelser i København. Vil du vide mere om GoBoat, kan du trykke dig ind på www.goboat.dk

Vil du, ligesom Anders, udvide dit professionelle netværk? Læs vores 5 tips til online networking her.

Unge iværksættere

Niels Olsson om ungt iværksætteri


"Find ud af hvordan du kan komme igang med det samme med de ting, du allerede har ved hånden. Lad være med at tænke for meget over, hvad din drømmevirksomhed er, og hvad du allerhelst vil lave for en virksomhed. Når først du er igang med noget, er det meget lettere at finde ud af, hvordan du starter drømmevirksomheden.
Langt de fleste unge iværksættere jeg kender, der er kommet godt fra start, har bare startet med det der var mest nærliggende, og derefter har de fundet vejen frem til at starte deres drømmevirksomhed.

Dernæst vil jeg råde til at du slår dig sammen med flere andre i din første virksomhed. Hvis du er helt grøn som iværksætter kan det hjælpe utroligt meget at have en partnerkreds, der står sammen om projektet. Lad være med at tænke over hvor mange ejerandele du får. Få nogle andre friske unge mennesker med i virksomheden og giv dem nogle andele, så de er committed til projektet. Det kan hjælpe utroligt meget i svære tider, at man er flere der er økonomisk forpligtet i projektet, så du ikke sidder med det ene mand. Og så må det gerne være nogle, der kan noget andet end dig, så I kan supplere hinanden."


Vil du høre flere gode råd fra Niels? Udover at være stifteren af Danmarks største online virksomhedsbørs deler Niels ud af gode råd og erfaringer til andre unge iværksættere på sin YouTube-kanal, hvor du kan lytte med. 

Unge iværksættere

Sofie K. Kastrupsen, Co-founder af Lasini Jewellery: Her er mine bedste råd til unge iværksættere

"Det første, du skal gøre er at få styr på DINE prioriteringer! Forsøg ikke at lade dig påvirke af din omgangskreds og families forventninger til, hvad du skal ift. uddannelse og arbejde – mærk efter, hvad DU har lyst til. Husk, at en uddannelse eller arbejde ikke udelukker at starte en virksomhed.

Det næste råd lyder som en nedslidt kliché – prøv det af! Det er ok at starte i det små, for i opstartsfasen kommer du ofte til at ændre retning undervejs. Så jo før, du prøver det af, jo hurtigere finder du ud af, om iværksætteri er noget for dig.

Find ud af, hvor dine spidskompetencer ligger, og brug så dit netværk til at forbedre de områder, hvor du er mindre stærkt. De allerfleste mennesker – også fremmede – vil dig det godt, bare du tager første skridt og rækker ud til dem. Husk ingen er god til alt, og alle er gode til noget!

Sidste råd er at sætte nogle mål for, hvad du vil opnå med virksomheden. Det er både motiverende og brugbart."


I 2015 stiftede Sofie og Peter webshoppen, la-sini.dk, der sælger smykker af høj kvalitet til rimelige priser. Med uddannelser fra CBS og Erhvervsakademiet Lillebælt er Sofie og Peter levende eksempler på, at iværksætteri godt kan hænge sammen med studieliv. 

Ungt iværksætteriMathias Bjørch Nielsen, Nimara.dk - Vores bedste råd til unge iværksættere"Start iværksætterdrømmen når du er under studiet eller har andet arbejde, så du ikke er afhængig af indkomst i startfasen. Det er vigtigt, at du har virkelig brænder for din idé. Du skal ikke se det som et arbejde men mere en hobby og et livsprojekt.

Derudover er det en stor fordel at starte virksomheden op som ung, hvor de fleste endnu ikke har store økonomiske forpligtelser i form af hus, børn, bil osv.

Som en iværksætter skal man tro så meget på sin idé, at man tør tage en stor økonomisk risiko, men man skal være indstillet på, at der nogle ting som man må tilsidesætte i sit liv de første mange år. Vi mener, at det er stort set umuligt at starte en virksomhed op med kun 37 timers arbejde hver uge og derfor bliver man også nødt til at se det som et livsprojekt.

Vi ser alt for mange iværksættere, der først vil gå live med deres produkt eller forretning, når alt spiller til perfektion. Dette mener vi er en stor fejl. Det er bedre at gå live tidligere i forløbet og derved få kundernes feedback og få den første omsætning ind, hvor der hårdt brug for likviditet i virksomheden."


I 2015 så webshoppen, Nimara.dk dagens lys, da de to brødre, Rasmus og Mathias, tog deres livs største skridt og satsede på salg af møbler og interiør på nettet. I dag sælger brødrene møbler for millioner, og er man i Odense, kan man besøge deres showroom, som åbnede i 2016. 

Unge iværksættere

Af digital kommunikationsassistent, Amalie Klæstrup Nielsen

Senest opdateret: 12 sep 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 01-09-2016

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 29-06-2017

5-trins guide til fremtidens CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-08-2018

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

10 jobtitler der ikke findes mere

Der var engang, hvor den mest avancerede teknologi var en kugleramme, videnskab et ondsindet rygte og jobs hang på træerne som rådne frugter. En computer var noget der rent faktisk kunne svare igen, og børnearbejde et karrierevalg. Vi har her samlet 10 jobtitler, der ikke eksisterer længere.

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Skriv et godt kronologisk CV - se et eksempel her

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Skriv et godt kompetence CV - se et eksempel her

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rigtige vej for dig - se her hvordan du laver det.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2016

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 04-02-2018

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten går ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

10 ting du kan gøre, for at få dit CV helt op i gear

Søger du job, så ved du hvor meget dit CV har af betydning. Læs med her, hvor vi har samlet 10 nemme og hurtige tips til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 06-12-2017

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv