Vis studentum.dk som: Mobile

Hvordan bliver man dyrlæge?

Drømmer du om at blive dyrlæge? For at blive dyrlæge skal du tage en uddannelse i Veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er det eneste sted, hvor du kan blive uddannet dyrlæge i Danmark.

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd, og på Københavns Universitet kommer du i et undervisningsmiljø der råder over to topmoderne veterinære undervisningshospitaler.

Dyrlæge studiet er et af de mest eftertragtet studier i Danmark, med et højt snit, og få der kommer ind hvert år. Derfor kan det være en rigtig svær karrieredrøm at gå rundt med. Men hvis du er klar til at tage til udlandet, eller arbejde med dyr på alternative måder, er der dog masser af måder, at du kan komme til det på. Læs med herunder, hvor vi har listet dine muligheder. Eller klik på det du finder interessant her. 

Arbejdsopgaver for dig med en kandidatuddannelse i veterinærmedicin

Med en kandidatuddannelse i veterinærmedicin vil du komme til at arbejde som dyrlæge og veterinær, hvor du bl.a. arbejder med at behandle og forebygge sygdomme hos dyr.

Dine arbejdspladser kan fx være en dyrlægeklinik, dyrehospitaler, sundhedsinstitutioner eller slagterier.

Praktiserende dyrlæge:

Hvis du arbejder som praktiserende dyrlæge på en dyreklinik, er du med til at  behandle kæledyr, som hunde og katte. Du kan også arbejde med at rådgive landmænd om sundhed og pleje inden for landbruget - fx med heste, køer og svin. Som praktiserende dyrlæge er du både med til vanskelige fødsler, eller når dyr skal aflives.

Dyrlæger i den biomedicinske industri

En del veterinærer arbejder med forskning og kvalitetskontrol inden for den biomedicinske industri. Her ser de på sammenhænge mellem sygdomme hos dyr og mennesker, og produktudvikler nye medicinske præparater. Det handler bl.a. om sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker enten direkte eller via insekter, gnavere og fugle, eller via indtagelse af fødevarer.

Dyrlæger i den offentlige fødevarekontrol og Fødevaredirektoratets Veterinærtjeneste

Med en uddannelse i veterinærmedicin kan du også være beskæftiget i den offentlige fødevarekontrol, hvor du kontrollere fødevarer og hygiejne. Det kan fx være tilsyn med malkekvæg, mejerier, fødevarevirksomheder samt supermarkeder.

I Fødevaredirektoratets Veterinærtjeneste ville du arbejde med kontrol af husdyrs sundhedstilstand og praktiserende dyrlægers arbejde.

Dyrlæger på slagterier

På slagterierne er dyrlægerne med til at kontrollere dyrene, og undersøge om hygiejnen og dyrevelfærden er i orden. Både før og efter slagtning.

Dyrlæger som undervisere

På Københavns Universitet, kan du efter din kandidatuddannelse arbejde som underviser og forsker. Her ville du forske på andre af statens forskningsinstitutter, fx Danmarks Fødevareforskning og Danmarks Jordbrugs Forskning.

Bliv dyrlæge i Danmark

For at blive dyrlæge, kræver det, at du tager din veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er det eneste sted der uddanner dyrlæger i Danmark.

Der er en lang række krav, for at komme ind på veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er et meget populært studie.

Minimumskrav for at blive optaget på KU

  • Du skal have en adgangsgivende eksamen fra STX eller lignende på mindst 6,0 i gennemsnit.
  • Du skal have bestået følgende fag: Dansk A, Engelsk B, Matematik A, og en kombi af Fysik B, Kemi B, Bioteknologi A, Geovidenskab A og Biologi A.

Uddannelsen tager, inkl bachelor og kandidat fem et halvt år, hvor du får titlen Cand.Met.Vet. Og undervejs har du ret til SU. For at blive praktiserende dyrlæge skal du efter studiet have en autorisation fra Fødevaredirektoratet.

I 2018 var adgangskvotienten for at komme ind 10,8 - dog optages en stor del på kvote 2.

Undervisning på KU

Hvis du vil være dyrlæge, skal du være indstillet på et rigtig hårdt studiet på universitetsniveau, der kræver at du tager en kandidat. Undervisningen veksler mellem forelæsninger, regneøvelser, laboratorieøvelser og projektarbejde. Udover KUs egne lokaler, kommer I også til at være på KUs dyrehospitaler.

På uddannelsen får du indsigt i de praktiske kliniske veterinære fag, du lærer at undersøge dyr ved sygdom, finde ud af hvad de fejler og behandle dem, både medicinsk og gennem operationer. Du lærer også at rådgive dyreejere og virksomheder om sygdom, sundhed og velfærd hos dyr.

Som en del af studiet får du praktisk indsigt i evidensbaseret forskning, og du lærer om forebyggelse af sygdomme og fødevarekontrol. Du afslutter kandidatuddannelsen med et speciale, der typisk varer ½ år. Kandidatuddannelsen giver den akademiske titel cand.med.vet.

Der findes omkring 15 godkendte specialer, hvor man kan blive specialdyrlæge. Det kan fx være familiedyr, heste, besætningssundhed, biomedicin. Et af specialerne er dyrs adfærd, men egentlig dyrepsykologer finder du ikke på KU.

Alternative veje til dyrlæge-faget

Er dit snit ikke højt nok, og har du svært ved at komme ind via kvote 2 på veterinærmedicin uddannelsen, så giv ikke op, du har også andre muligheder. Du har bl.a. Mulighed for at tage dyrlægeuddannelsen i udlandet.

Du kan sagtens finde en international godkendt veterinæruddannelse i udlandet - se vores mange muligheder her.

Bliv dyrlæge i udlandet

Og endnu bedre! Du tager uddannelsen samtidig med at du bor i udlandet, og får en oplevelse for livet. Du kan søge ind i udlandet, allerede fra du går på 2. År på gymnasiet, for at sikre dig din plads på studiet.

Med en international dyrlægeuddannelse styrker du din karriere, og du lærer om de samme ting, som du ville have lært på veterinæruddannelsen på KU.  Du får undervisning i behandling af syge dyr, sundhed, rådgivning, slagterier, forsøgsdyr, smittefare mv.

Med en international godkendt veterinæruddannelse kan du komme til at arbejde ved myndigheder, organisationer, dyreklinikker, egen virksomhed og medicinalfirmaer.

Alternative studier, du kan tage

Hvis hverken en dansk eller engelsk veterinæruddannelse er noget for dig, så er der mange andre muligheder for at arbejde med dyr. Måske du passer meget bedre som dyrepasser eller veterinærsygeplejerske. Hvis du er helt vild med heste, er det også muligt både at blive ridetræner, hestemassør eller hesteterapeut. Er du mere et hundemenneske, kan du arbejde som hundekonsulent, hundeadfærdsinstruktør eller hundefysioterapeut.

Find alle dine muligheder her

Ellers læs om de tre mest populære uddannelser der har med dyr at gøre:

Dyrepasser:

Hvis du elsker dyr, og drømmer om en hverdag hvor du skal passe og pleje dem, så er en dyrepasseruddannelse nok noget for dig. Her bliver du klædt på til at arbejde med alle slags dyr i løbet af studiets fire år. Du kan også vælge at afslutte uddannelsen allerede efter to år som dyrepasserassistent.

Uddannelsen veksler mellem praktik og skoleperiode, og som færdigudlært kan du arbejde med pasning af dyr i fx dyrehandler, laboratorier, dyreparker og zoologiske haver.

Veterinærsygeplejerske

Som sygeplejerske arbejder du med at hjælpe, passe og plejer syge dyr, og hjælper dyrlægen ved operationer og fødsler.

En vigtig del af arbejdet her, vil bestå i at skifte forbindinger, tage puls og temperatur og sørge for at dyret får det bedre. Du kan også lave små undersøgelser og testarbejde, som fx blodprøver. Du vil typisk også stå for diverse kontoropgaver på klinikken, og på andre måde hjælpe dyrlægen.

Uddannelsen til veterinærsygeplejerske tager 2 år og 7 måneder, og kan tages lige efter folkeskolen. Du vil typisk arbejde på en dyreklinik eller et dyrehospital.

Landmand

Landmand er måske ikke det første du tænker på, men faktisk er det muligt at tone din uddannelse, så du kommer i en retning der har med dyr at gøre. Med en landmandsuddannelse bliver du klædt på til både planteavl og husdyrhold. Du lærer om økonomi, sygdomsforebyggelse og alle de andre nødvendige aspekter for at holde styr på arbejdet i staldene.

Uddannelsen tager fire år, og veksler mellem praktik og skoleperioder. Din praktik og valgfag er med til at tone din uddannelse i den rigtige retning for dig.

Senest opdateret: 03 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2019

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby