Vis studentum.dk som: Mobile

Hvordan bliver man dyrlæge?

Drømmer du om at bliver dyrlæge?

Vil du gerne være dyrlæge, men har svært ved at komme ind på veterinærmedicin i Danmark? Tag uddannelsen i udlandet på engelsk på University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Kosice, Slovakiet.


Drømmer du om at blive dyrlæge? For at blive dyrlæge skal du tage en uddannelse i Veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er det eneste sted, hvor du kan blive uddannet dyrlæge i Danmark.

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd, og på Københavns Universitet kommer du i et undervisningsmiljø der råder over to topmoderne veterinære undervisningshospitaler.

Dyrlæge studiet er et af de mest eftertragtet studier i Danmark, med et højt snit, og få der kommer ind hvert år. Derfor kan det være en rigtig svær karrieredrøm at gå rundt med. Men hvis du er klar til at tage til udlandet, eller arbejde med dyr på alternative måder, er der dog masser af måder, at du kan komme til det på. Læs med herunder, hvor vi har listet dine muligheder. Eller klik på det du finder interessant her. 

Arbejdsopgaver for dig med en kandidatuddannelse i veterinærmedicin

Med en kandidatuddannelse i veterinærmedicin vil du komme til at arbejde som dyrlæge og veterinær, hvor du bl.a. arbejder med at behandle og forebygge sygdomme hos dyr.

Dine arbejdspladser kan fx være en dyrlægeklinik, dyrehospitaler, sundhedsinstitutioner eller slagterier.

Praktiserende dyrlæge:

Hvis du arbejder som praktiserende dyrlæge på en dyreklinik, er du med til at  behandle kæledyr, som hunde og katte. Du kan også arbejde med at rådgive landmænd om sundhed og pleje inden for landbruget - fx med heste, køer og svin. Som praktiserende dyrlæge er du både med til vanskelige fødsler, eller når dyr skal aflives.

Dyrlæger i den biomedicinske industri

En del veterinærer arbejder med forskning og kvalitetskontrol inden for den biomedicinske industri. Her ser de på sammenhænge mellem sygdomme hos dyr og mennesker, og produktudvikler nye medicinske præparater. Det handler bl.a. om sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker enten direkte eller via insekter, gnavere og fugle, eller via indtagelse af fødevarer.

Dyrlæger i den offentlige fødevarekontrol og Fødevaredirektoratets Veterinærtjeneste

Med en uddannelse i veterinærmedicin kan du også være beskæftiget i den offentlige fødevarekontrol, hvor du kontrollere fødevarer og hygiejne. Det kan fx være tilsyn med malkekvæg, mejerier, fødevarevirksomheder samt supermarkeder.

I Fødevaredirektoratets Veterinærtjeneste ville du arbejde med kontrol af husdyrs sundhedstilstand og praktiserende dyrlægers arbejde.

Dyrlæger på slagterier

På slagterierne er dyrlægerne med til at kontrollere dyrene, og undersøge om hygiejnen og dyrevelfærden er i orden. Både før og efter slagtning.

Dyrlæger som undervisere

På Københavns Universitet, kan du efter din kandidatuddannelse arbejde som underviser og forsker. Her ville du forske på andre af statens forskningsinstitutter, fx Danmarks Fødevareforskning og Danmarks Jordbrugs Forskning.

Bliv dyrlæge i Danmark

For at blive dyrlæge, kræver det, at du tager din veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er det eneste sted der uddanner dyrlæger i Danmark.

Der er en lang række krav, for at komme ind på veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er et meget populært studie.

Minimumskrav for at blive optaget på KU

  • Du skal have en adgangsgivende eksamen fra STX eller lignende på mindst 6,0 i gennemsnit.
  • Du skal have bestået følgende fag: Dansk A, Engelsk B, Matematik A, og en kombi af Fysik B, Kemi B, Bioteknologi A, Geovidenskab A og Biologi A.

Uddannelsen tager, inkl bachelor og kandidat fem et halvt år, hvor du får titlen Cand.Met.Vet. Og undervejs har du ret til SU. For at blive praktiserende dyrlæge skal du efter studiet have en autorisation fra Fødevaredirektoratet.

I 2018 var adgangskvotienten for at komme ind 10,8 - dog optages en stor del på kvote 2.

Undervisning på KU

Hvis du vil være dyrlæge, skal du være indstillet på et rigtig hårdt studiet på universitetsniveau, der kræver at du tager en kandidat. Undervisningen veksler mellem forelæsninger, regneøvelser, laboratorieøvelser og projektarbejde. Udover KUs egne lokaler, kommer I også til at være på KUs dyrehospitaler.

På uddannelsen får du indsigt i de praktiske kliniske veterinære fag, du lærer at undersøge dyr ved sygdom, finde ud af hvad de fejler og behandle dem, både medicinsk og gennem operationer. Du lærer også at rådgive dyreejere og virksomheder om sygdom, sundhed og velfærd hos dyr.

Som en del af studiet får du praktisk indsigt i evidensbaseret forskning, og du lærer om forebyggelse af sygdomme og fødevarekontrol. Du afslutter kandidatuddannelsen med et speciale, der typisk varer ½ år. Kandidatuddannelsen giver den akademiske titel cand.med.vet.

Der findes omkring 15 godkendte specialer, hvor man kan blive specialdyrlæge. Det kan fx være familiedyr, heste, besætningssundhed, biomedicin. Et af specialerne er dyrs adfærd, men egentlig dyrepsykologer finder du ikke på KU.

Alternative veje til dyrlæge-faget

Er dit snit ikke højt nok, og har du svært ved at komme ind via kvote 2 på veterinærmedicin uddannelsen, så giv ikke op, du har også andre muligheder. Du har bl.a. Mulighed for at tage dyrlægeuddannelsen i udlandet.

Du kan sagtens finde en international godkendt veterinæruddannelse i udlandet - se vores mange muligheder her.

Bliv dyrlæge i udlandet

Og endnu bedre! Du tager uddannelsen samtidig med at du bor i udlandet, og får en oplevelse for livet. Du kan søge ind i udlandet, allerede fra du går på 2. År på gymnasiet, for at sikre dig din plads på studiet.

Med en international dyrlægeuddannelse styrker du din karriere, og du lærer om de samme ting, som du ville have lært på veterinæruddannelsen på KU.  Du får undervisning i behandling af syge dyr, sundhed, rådgivning, slagterier, forsøgsdyr, smittefare mv.

Med en international godkendt veterinæruddannelse kan du komme til at arbejde ved myndigheder, organisationer, dyreklinikker, egen virksomhed og medicinalfirmaer.

Alternative studier, du kan tage

Hvis hverken en dansk eller engelsk veterinæruddannelse er noget for dig, så er der mange andre muligheder for at arbejde med dyr. Måske du passer meget bedre som dyrepasser eller veterinærsygeplejerske. Hvis du er helt vild med heste, er det også muligt både at blive ridetræner, hestemassør eller hesteterapeut. Er du mere et hundemenneske, kan du arbejde som hundekonsulent, hundeadfærdsinstruktør eller hundefysioterapeut.

Find alle dine muligheder her

Ellers læs om de tre mest populære uddannelser der har med dyr at gøre:

Dyrepasser:

Hvis du elsker dyr, og drømmer om en hverdag hvor du skal passe og pleje dem, så er en dyrepasseruddannelse nok noget for dig. Her bliver du klædt på til at arbejde med alle slags dyr i løbet af studiets fire år. Du kan også vælge at afslutte uddannelsen allerede efter to år som dyrepasserassistent.

Uddannelsen veksler mellem praktik og skoleperiode, og som færdigudlært kan du arbejde med pasning af dyr i fx dyrehandler, laboratorier, dyreparker og zoologiske haver.

Veterinærsygeplejerske

Som sygeplejerske arbejder du med at hjælpe, passe og plejer syge dyr, og hjælper dyrlægen ved operationer og fødsler.

En vigtig del af arbejdet her, vil bestå i at skifte forbindinger, tage puls og temperatur og sørge for at dyret får det bedre. Du kan også lave små undersøgelser og testarbejde, som fx blodprøver. Du vil typisk også stå for diverse kontoropgaver på klinikken, og på andre måde hjælpe dyrlægen.

Uddannelsen til veterinærsygeplejerske tager 2 år og 7 måneder, og kan tages lige efter folkeskolen. Du vil typisk arbejde på en dyreklinik eller et dyrehospital.

Landmand

Landmand er måske ikke det første du tænker på, men faktisk er det muligt at tone din uddannelse, så du kommer i en retning der har med dyr at gøre. Med en landmandsuddannelse bliver du klædt på til både planteavl og husdyrhold. Du lærer om økonomi, sygdomsforebyggelse og alle de andre nødvendige aspekter for at holde styr på arbejdet i staldene.

Uddannelsen tager fire år, og veksler mellem praktik og skoleperioder. Din praktik og valgfag er med til at tone din uddannelse i den rigtige retning for dig.

Senest opdateret: 03 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Kvote 2 på Psykologi

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-03-2017

PRESSEMEDDELELSE: Kvote 2 ansøgere søger hjælp online

PRESSEMEDDELELSE: Jagten på inspiration til studievalg og kvote 2 ansøgning når nye højder online. 94 procent bruger internettet som den primære researchkanal i jagten på drømmeuddannelsen, mens inspirationsartikler med hjælp til kvote 2 ansøgningen hitter op til 15. marts.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

EUX-uddannelsen

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2019

Bliv anlægsgartner

Med denne uddannelse vil du nemlig komme til at arbejde med både etablering og vedligholdelse af haver, parker, kirkegårde blandt meget mere. Du får altså en solid forståelse for blomster, træer, sten med videre, og hvordan de forskellige elementer fungerer bedst sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2019

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv