Vis studentum.dk som: Mobile

Hvordan bliver man dyrlæge?

Drømmer du om at bliver dyrlæge?

Vil du gerne være dyrlæge, men har svært ved at komme ind på veterinærmedicin i Danmark? Tag uddannelsen i udlandet på engelsk på University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Kosice, Slovakiet.


Drømmer du om at blive dyrlæge? For at blive dyrlæge skal du tage en uddannelse i Veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er det eneste sted, hvor du kan blive uddannet dyrlæge i Danmark.

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd, og på Københavns Universitet kommer du i et undervisningsmiljø der råder over to topmoderne veterinære undervisningshospitaler.

Dyrlæge studiet er et af de mest eftertragtet studier i Danmark, med et højt snit, og få der kommer ind hvert år. Derfor kan det være en rigtig svær karrieredrøm at gå rundt med. Men hvis du er klar til at tage til udlandet, eller arbejde med dyr på alternative måder, er der dog masser af måder, at du kan komme til det på. Læs med herunder, hvor vi har listet dine muligheder. Eller klik på det du finder interessant her. 

Arbejdsopgaver for dig med en kandidatuddannelse i veterinærmedicin

Med en kandidatuddannelse i veterinærmedicin vil du komme til at arbejde som dyrlæge og veterinær, hvor du bl.a. arbejder med at behandle og forebygge sygdomme hos dyr.

Dine arbejdspladser kan fx være en dyrlægeklinik, dyrehospitaler, sundhedsinstitutioner eller slagterier.

Praktiserende dyrlæge:

Hvis du arbejder som praktiserende dyrlæge på en dyreklinik, er du med til at  behandle kæledyr, som hunde og katte. Du kan også arbejde med at rådgive landmænd om sundhed og pleje inden for landbruget - fx med heste, køer og svin. Som praktiserende dyrlæge er du både med til vanskelige fødsler, eller når dyr skal aflives.

Dyrlæger i den biomedicinske industri

En del veterinærer arbejder med forskning og kvalitetskontrol inden for den biomedicinske industri. Her ser de på sammenhænge mellem sygdomme hos dyr og mennesker, og produktudvikler nye medicinske præparater. Det handler bl.a. om sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker enten direkte eller via insekter, gnavere og fugle, eller via indtagelse af fødevarer.

Dyrlæger i den offentlige fødevarekontrol og Fødevaredirektoratets Veterinærtjeneste

Med en uddannelse i veterinærmedicin kan du også være beskæftiget i den offentlige fødevarekontrol, hvor du kontrollere fødevarer og hygiejne. Det kan fx være tilsyn med malkekvæg, mejerier, fødevarevirksomheder samt supermarkeder.

I Fødevaredirektoratets Veterinærtjeneste ville du arbejde med kontrol af husdyrs sundhedstilstand og praktiserende dyrlægers arbejde.

Dyrlæger på slagterier

På slagterierne er dyrlægerne med til at kontrollere dyrene, og undersøge om hygiejnen og dyrevelfærden er i orden. Både før og efter slagtning.

Dyrlæger som undervisere

På Københavns Universitet, kan du efter din kandidatuddannelse arbejde som underviser og forsker. Her ville du forske på andre af statens forskningsinstitutter, fx Danmarks Fødevareforskning og Danmarks Jordbrugs Forskning.

Bliv dyrlæge i Danmark

For at blive dyrlæge, kræver det, at du tager din veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er det eneste sted der uddanner dyrlæger i Danmark.

Der er en lang række krav, for at komme ind på veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er et meget populært studie.

Minimumskrav for at blive optaget på KU

  • Du skal have en adgangsgivende eksamen fra STX eller lignende på mindst 6,0 i gennemsnit.
  • Du skal have bestået følgende fag: Dansk A, Engelsk B, Matematik A, og en kombi af Fysik B, Kemi B, Bioteknologi A, Geovidenskab A og Biologi A.

Uddannelsen tager, inkl bachelor og kandidat fem et halvt år, hvor du får titlen Cand.Met.Vet. Og undervejs har du ret til SU. For at blive praktiserende dyrlæge skal du efter studiet have en autorisation fra Fødevaredirektoratet.

I 2018 var adgangskvotienten for at komme ind 10,8 - dog optages en stor del på kvote 2.

Undervisning på KU

Hvis du vil være dyrlæge, skal du være indstillet på et rigtig hårdt studiet på universitetsniveau, der kræver at du tager en kandidat. Undervisningen veksler mellem forelæsninger, regneøvelser, laboratorieøvelser og projektarbejde. Udover KUs egne lokaler, kommer I også til at være på KUs dyrehospitaler.

På uddannelsen får du indsigt i de praktiske kliniske veterinære fag, du lærer at undersøge dyr ved sygdom, finde ud af hvad de fejler og behandle dem, både medicinsk og gennem operationer. Du lærer også at rådgive dyreejere og virksomheder om sygdom, sundhed og velfærd hos dyr.

Som en del af studiet får du praktisk indsigt i evidensbaseret forskning, og du lærer om forebyggelse af sygdomme og fødevarekontrol. Du afslutter kandidatuddannelsen med et speciale, der typisk varer ½ år. Kandidatuddannelsen giver den akademiske titel cand.med.vet.

Der findes omkring 15 godkendte specialer, hvor man kan blive specialdyrlæge. Det kan fx være familiedyr, heste, besætningssundhed, biomedicin. Et af specialerne er dyrs adfærd, men egentlig dyrepsykologer finder du ikke på KU.

Alternative veje til dyrlæge-faget

Er dit snit ikke højt nok, og har du svært ved at komme ind via kvote 2 på veterinærmedicin uddannelsen, så giv ikke op, du har også andre muligheder. Du har bl.a. Mulighed for at tage dyrlægeuddannelsen i udlandet.

Du kan sagtens finde en international godkendt veterinæruddannelse i udlandet - se vores mange muligheder her.

Bliv dyrlæge i udlandet

Og endnu bedre! Du tager uddannelsen samtidig med at du bor i udlandet, og får en oplevelse for livet. Du kan søge ind i udlandet, allerede fra du går på 2. År på gymnasiet, for at sikre dig din plads på studiet.

Med en international dyrlægeuddannelse styrker du din karriere, og du lærer om de samme ting, som du ville have lært på veterinæruddannelsen på KU.  Du får undervisning i behandling af syge dyr, sundhed, rådgivning, slagterier, forsøgsdyr, smittefare mv.

Med en international godkendt veterinæruddannelse kan du komme til at arbejde ved myndigheder, organisationer, dyreklinikker, egen virksomhed og medicinalfirmaer.

Alternative studier, du kan tage

Hvis hverken en dansk eller engelsk veterinæruddannelse er noget for dig, så er der mange andre muligheder for at arbejde med dyr. Måske du passer meget bedre som dyrepasser eller veterinærsygeplejerske. Hvis du er helt vild med heste, er det også muligt både at blive ridetræner, hestemassør eller hesteterapeut. Er du mere et hundemenneske, kan du arbejde som hundekonsulent, hundeadfærdsinstruktør eller hundefysioterapeut.

Find alle dine muligheder her

Ellers læs om de tre mest populære uddannelser der har med dyr at gøre:

Dyrepasser:

Hvis du elsker dyr, og drømmer om en hverdag hvor du skal passe og pleje dem, så er en dyrepasseruddannelse nok noget for dig. Her bliver du klædt på til at arbejde med alle slags dyr i løbet af studiets fire år. Du kan også vælge at afslutte uddannelsen allerede efter to år som dyrepasserassistent.

Uddannelsen veksler mellem praktik og skoleperiode, og som færdigudlært kan du arbejde med pasning af dyr i fx dyrehandler, laboratorier, dyreparker og zoologiske haver.

Veterinærsygeplejerske

Som sygeplejerske arbejder du med at hjælpe, passe og plejer syge dyr, og hjælper dyrlægen ved operationer og fødsler.

En vigtig del af arbejdet her, vil bestå i at skifte forbindinger, tage puls og temperatur og sørge for at dyret får det bedre. Du kan også lave små undersøgelser og testarbejde, som fx blodprøver. Du vil typisk også stå for diverse kontoropgaver på klinikken, og på andre måde hjælpe dyrlægen.

Uddannelsen til veterinærsygeplejerske tager 2 år og 7 måneder, og kan tages lige efter folkeskolen. Du vil typisk arbejde på en dyreklinik eller et dyrehospital.

Landmand

Landmand er måske ikke det første du tænker på, men faktisk er det muligt at tone din uddannelse, så du kommer i en retning der har med dyr at gøre. Med en landmandsuddannelse bliver du klædt på til både planteavl og husdyrhold. Du lærer om økonomi, sygdomsforebyggelse og alle de andre nødvendige aspekter for at holde styr på arbejdet i staldene.

Uddannelsen tager fire år, og veksler mellem praktik og skoleperioder. Din praktik og valgfag er med til at tone din uddannelse i den rigtige retning for dig.

Senest opdateret: 03 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-05-2019

Danmarks bedste uddannelsesmulighed!

Er du lige blevet færdig med gymnasiet, og har du allerede nu ambitiøse karrieredrømme? Så kan det godt betale sig at bruge dit sabbatår på at blive fagligt dygtig.

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Den ultimative optagelsesguide til kvote 2 på psykologi

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-12-2019

Den ultimative guide til Case Competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv