Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Tal fra den Nationale sundhedsprofil 2021 viser, at 52,6 % af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige. Samtidig er antallet af overvægtige generelt stærkt stigende på verdensplan og har været det over en lang årrække. Forekomsten af overvægt i Danmark er steget markant inden for de seneste årtier og har aldrig været højere end nu. Undersøgelser peger samtidig i retning af, at hver femte mistrives - et tal, der også vokser år for år. 

Det tegner altså et billede af, at vi får det dårligere - både fysisk og mentalt. Der kan være mange grunde til, at man oplever dårlig fysik og/eller mental sundhed. For lidt motion, mad af dårlig kvalitet og vores generelt manglende viden om ernæring og kost er nogle af årsagerne hertil. Og her kan en kostvejleder komme ind i billedet. "Men, hvad kan en kostvejleder hjælpe med?", tænker du måske. Vi har taget en snak med Nanna Strøm, der er certificeret kostvejleder og sundhedscoach samt ansvarlig for og underviser på Kostvejlederuddannelsen hos Nordic Online Academy.


Da vi tog en snak med Nanna Strøm, fortalte hun os om sin egen historie, og hvordan hun kom på sporet af, at en uddannelse som kostvejleder var det helt rigtige valg for hende. Nanna fortæller, at hun i efteråret 2019 blev ramt af stress, og forsøgte - efter flere anbefalinger - at tage den med ro derhjemme. Dog hjalp dette ikke rigtig Nanna:

"Jeg kunne ikke rigtig forklare, hvordan jeg havde det, hvilket var meget frustrerende. Det virkede ikke for mig, bare at ligge derhjemme og lave ingenting. Derfor foreslog min læge mig at gå nogle ture, hvilket for mig virkede helt uoverskueligt. Jeg kunne jo nærmest knapt nok overskue at stå ud af sengen, så jeg følte lidt, at det var en hån. Alligevel var det noget i mig, der havde viljen til at give det en chance. Jeg begyndte lige så stille at dyrke noget motion i form af gåture. Inden jeg havde set mig om tog det ene det andet. Jeg begyndte for eksempel også at lægge min kost om og kiloene raslede af. I løbet af kort tid indså jeg, at det her faktisk hjalp mig. Det virkede faktisk på min psyke, og motionen gjorde, at jeg fik det bedre," fortæller Nanna.  

Kostvejlederuddannelsen gør en forskel

Nanna Strøm fortæller også, at hun faktisk blev afhængig af sine gåture, og at hun kom til at nyde at dyrke motion, hvilket ikke havde været tilfældet tidligere. Hun kunne tydeligt mærke, at det gjorde en forskel, både i forhold til søvn, men også helbreddet generelt, hvor vægten for eksempel pludselig sagde -30 kg. Disse resultater og effekter gjorde, at Nanna begyndte at interessere sig for det i højere grad, og blev nysgerrig på, hvad kost og motion egentlig gør for os og for vores kroppe. Derfor valgte Nanna at starte på en kostvejleder uddannelse. Både for at få den generelle viden, så hun kunne være sikker på, at hun gjorde det rigtige for sig selv og hendes egen krop, men også for at få muligheden for at hjælpe andre. 

Tag en fleksibel kostvejlederuddannelse

Med en Kostvejlederuddannelse hos Nordic Online Academy får du et online studieliv, hvor der er fokus på fleksibilitet og læring i praksis. Her bestemmer du nemlig selv hvornår på dagen du vil studere, tempoet og hvorfra du vil studere. På denne kostvejlederuddannelse foregår alt nemlig udelukkende online, og du kan tage uddannelsen ved siden af et arbejde. Alternativt kan du vælge udelukkende at have fokus på uddannelsen og blive certificeret kostvejleder i løbet af cirka et par måneder, afhængigt af hvor hurtigt du kommer gennem materialet og de forskellige tests. 

Uanset hvordan du vælger at gennemføre uddannelsen, vil du gennem kostvejlederuddannelsen hos Nordic Online Academy få den nødvendige teoretiske grundviden, du behøver for at fungere som kostvejleder. Du vil blandt andet lære om kroppens måde at fungere på, for eksempel når det handler om indtag af mad og væske, og hvad eksempelvis alkohol gør ved kroppen.

Kostvejlederuddannelsen er delt op i syv moduler, som skal gennemføres kronologisk. Modulerne består blandt andet af:

  • Hvorfor er kosten vigtig?
  • Fordøjelsen
  • Næringsstoffer
  • Forskellige klientgrupper
  • Kostvejledning
  • Mental sundhed.

Den mentale sundhed er en vigtig del af uddannelsen

Netop den mentale sundhed er blevet et fokuspunkt på uddannelsen, da Nanna Strøm og Nordic Online Academy bemærkede, at der ikke er så stort fokus på det på nogle af de andre kostvejlederuddannelser på markedet:

"Uddannelsen har et stort fokus på mental sundhed, da dette er ligeså vigtigt som den fysiske sundhed. Vi synes at der har været et manglende fokus på netop dette område, hvorfor det har været vigtigt for os, at det er noget man lærer om på uddannelsen. Det er nemlig en problemstilling, der fylder meget i samfundet. Hver femte dansker har det dårligt psykisk, og det vil vi gerne foresøge at komme til livs. Derfor er det netop et fokus på uddannelsen, hvor vores studerende lærer om, hvordan vi får det godt psykisk og mentalt, samt hvordan vi eventuelt kan forebygge stress og depression, og hvordan vi får det godt," forklarer Nanna Strøm og uddyber med, at man derfor har lagt øvelser ind i uddannelsen, hvor man skal sige tre positive ting om sig selv hver dag. Det tvinger en til at fokusere på det positive ved en selv, hvilket mange kan have svært ved. Det kan også være en god og vigtig øvelse at give videre til sine kommende klienter, da den mentale sundhed er afgørende for, hvordan vi opfatter vores eget spejlbillede, og hvordan vi har det med os selv. 

Hvorfor starte på mandag?

Kostvejlederuddannelsen er således bygget op omkring Nannas egne erfaringer og den tilgang, hun selv benytter sig af som certificeret kostvejleder. Her vil hun gerne give videre, at man som kommende kostvejleder formår at motivere sine klienter og være positiv: "Mange klienter kan have tilgangen: "Jeg starter på mandag." Men hvorfor starte mandag? Som en god kostvejleder er det vigtigt, at du er positiv overfor dine klienter, og ikke dunker dem i hovedet. Man kommer ingen vegne med dårlig samvittighed, så hvis din klient har spist en burger og en håndfuld chips, er der ingen grund til, at de bliver bekræftet i, at arbejdet så er spildt. Der er en dag igen i morgen, og man behøver derfor ikke vente til mandag." Dette handler ikke kun om en positiv tilgang, men også om madro og kropsro. I sit arbejde som kostvejleder arbejder Nanna Strøm selv efter devisen om, at intet er forbudt. Hellere et sundt forløb end et restriktivt forløb, som ikke holder i længden.

Udover ovenstående, ønsker Nanna Strøm og Nordic Online Academy, at Kostvejlederuddannelsen kan bidrage til, at vi får en masse gode og kompetente kostvejledere ud på arbejdsmarkedet. Derudover håber begge parter på, at forløbet kan hjælpe andre kostvejledere med, at formidle til deres klienter, at kostvejledning er mere end bare kosten alene. Det handler i lige så høj grad om den mentale sundhed, og herunder også motion. For motion ér vigtigt, uanset om vi snakker vægttab, fysik eller mental sundhed. Det kan Nanna Strøm personligt skrive under på.

Læs mere om Kostvejleder uddannelsen hos Nordic Online Academy her


Hvem er Nordic Online Academy?

Forestil dig, at du kan tage en uddannelse i en travl hverdag, uden det behøver være på bekostning af familie, venner, fritidsaktiviteter og ikke mindst dit engagement til dit studie. Nordic Online Academy tilbyder online kvalitetsuddannelser inden for en lang række forskellige fagområder. Uddannelserne hos Nordic Online Academy er udviklet i samarbejde med en række nøje udvalgte fageksperter, som alle er udvalgt ud fra deres unikke viden og deres passion for faget. Alle uddannelserne har desuden fokus på, at give dig de nødvendige kompetencer, som du kan bygge din fremtidige karriere på.

Senest opdateret: 08 dec 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 27-07-2016

Overvejer du at blive sexolog eller parterapeut?

Kærlighed, parforhold og sex er nogle af de helt store bærende søjler her i livet. Det er der, hvor vi finder vores indre balance såvel som energi og overskud til at yde vores bedste på arbejdet. Mange oplever dog, at der kan være knas i forholdet betinget af jalousi, sygdomme eller andet, der påvirker sexlivet og forholdet til vores partner. Og hvad gør man så?
Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

EUD - form din fremtid med en erhvervsuddannelse

Vil du hurtigt ud på arbejdsmarkedet, og lærer du bedst med hænderne? En EUD er for dig, der har afsluttet folkeskolen og vil have en uddannelse tæt på virkeligheden. Læs mere og udforsk dine muligheder for en erhvervsuddannelse lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Bliv læge i udlandet

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 tips: Netværk dig til drømmejobbet

Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme godt i gang med networking.

Læs mere
Sidst opdateret 29-01-2016

Mød en tandklinikassistent

Mød Anita, som de sidste 10 år har arbejdet som tandklinikassistent hos Tandlæge P Danneskiold-Samsøe. Anita er uddannet klinikassistent ved Panum Instituttet i København.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en politistuderende

Martin har altid drømt om at arbejde i politiet, men vejen dertil har ikke været legende let. Undervejs har han arbejdet 10 år som kok, og først da han søgte ind på politiskolen for anden gang, kom han ind. I dag er Martin igang med sin bacheloruddannelse i politiet.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

Hvad er en EUX-uddannelse?

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Vi har her hos studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Se nogle af dine muligheder for online uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du have et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob og få gode råd.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidatstuderende i Strategisk Kommunikation

Vil du gerne uddanne dig inden for marketing eller blive klogere på, hvordan man arbejder med strategisk kommunikation? Her kan du læse om William, og hvorfor han har valgt at læse kandidaten i Strategic Communication på Aarhus BBS!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en psykologistuderende

Sara er i gang med sit første år af sin kandidat i psykologi på Københavns Universitet. Hun drømmer om at bruge sine færdigheder i erhvervslivet som organisationspsykolog. Læs Saras oplevelse af at være studerende på psykologistudiet og bliv inspireret til din egen uddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en studerende i Kultur og Sprogmødestudier

Ida læser en bachelor, der kombinerer de mange aspekter af dynamikkerne i samfundet og det psykologiske ved individet. Ida søgte en bred uddannelse og fandt frem til en humanistisk bachelor på Roskilde Universitet!  Læs mere om Idas og hendes oplevelse af uddannelsen lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Virtual event: Hvorfor vælge hybrid formatet?

Er der noget, vi har lært med pandemi, nedlukning og restriktioner, så er det, at vi er nødt til at være fleksible og agile. I den forbindelse er virtuel undervisning og virtuelle events virkelig blevet en ting, og noget særligt uddannelsesudbydere er blevet bevidste om. 

Læs mere
Sidst opdateret 31-01-2023

Oversigt: Se frister og vigtige datoer

Som kommende studerende, kan der være rigtig mange vigtige datoer og forskellige frister at holde styr på. Særligt som kommende studerende er der mange vigtige datoer og ansøgningsfrister, som kan være en god ide at notere sig. Få overblikket over de generelle væsentligste datoer lige her.

Læs mere