Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Drømmer du om at hjælpe andre med at blive den bedste udgave af sig selv gennem kost, motion og mental sundhed? Så kan kostvejlederuddannelsen måske være det rette for dig. 

Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Tal fra den Nationale sundhedsprofil 2021 viser, at 52,6 % af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige. Samtidig er antallet af overvægtige generelt stigende på verdensplan og har været det over en lang årrække. 

Forekomsten af overvægt i Danmark er steget markant inden for de seneste årtier og har aldrig været højere end nu. Undersøgelser peger samtidig i retning af, at hver femte mistrives - et tal, der også vokser år for år. 

Det tegner altså et billede af, at vi får det dårligere - både fysisk og mentalt. Der kan være mange grunde til, at man oplever dårlig fysik og/eller mental sundhed. For lidt motion, mad af dårlig kvalitet og vores generelt manglende viden om ernæring og kost er nogle af årsagerne hertil. Og her kan en kostvejleder komme ind i billedet. "Men, hvad kan en kostvejleder hjælpe med?", tænker du måske.

Vi har taget en snak med Nanna Strøm, der er certificeret kostvejleder og sundhedscoach samt ansvarlig for og underviser på Kostvejlederuddannelsen hos Nordic Online Academy.


Da vi tog en snak med Nanna Strøm, fortalte hun os om sin egen historie, og hvordan hun kom på sporet af, at en uddannelse som kostvejleder var det helt rigtige valg for hende. Nanna fortæller, at hun i efteråret 2019 blev ramt af stress, og forsøgte - efter flere anbefalinger - at tage den med ro derhjemme. Dog hjalp dette ikke rigtig Nanna:

"Jeg kunne ikke rigtig forklare, hvordan jeg havde det, hvilket var meget frustrerende. Det virkede ikke for mig, bare at ligge derhjemme og lave ingenting. Derfor foreslog min læge mig at gå nogle ture, hvilket for mig virkede helt uoverskueligt. Jeg kunne jo nærmest knapt nok overskue at stå ud af sengen, så jeg følte lidt, at det var en hån.

Alligevel var det noget i mig, der havde viljen til at give det en chance. Jeg begyndte lige så stille at dyrke noget motion i form af gåture. Inden jeg havde set mig om tog det ene det andet. Jeg begyndte for eksempel også at lægge min kost om og kiloene raslede af. I løbet af kort tid indså jeg, at det her faktisk hjalp mig. Det virkede faktisk på min psyke, og motionen gjorde, at jeg fik det bedre."

Kostvejlederuddannelsen gør en forskel

Nanna Strøm fortæller også, at hun faktisk blev afhængig af sine gåture, og at hun kom til at nyde at dyrke motion, hvilket ikke havde været tilfældet tidligere. Hun kunne tydeligt mærke, at det gjorde en forskel, både i forhold til søvn, men også helbreddet generelt, hvor vægten for eksempel pludselig sagde -30 kg.

Disse resultater og effekter gjorde, at Nanna begyndte at interessere sig for det i højere grad, og blev nysgerrig på, hvad kost og motion egentlig gør for os og for vores kroppe. Derfor valgte Nanna at starte på en kostvejleder uddannelse. Både for at få den generelle viden, så hun kunne være sikker på, at hun gjorde det rigtige for sig selv og hendes egen krop, men også for at få muligheden for at hjælpe andre. 

Tag en fleksibel kostvejlederuddannelse online

Med en Kostvejlederuddannelse hos Nordic Online Academy får du et online studieliv, hvor der er fokus på fleksibilitet og læring i praksis. Her bestemmer du nemlig selv hvornår på dagen du vil studere, tempoet og hvorfra du vil studere.

På denne kostvejlederuddannelse foregår alt nemlig udelukkende online, og du kan tage uddannelsen ved siden af et arbejde. Alternativt kan du vælge udelukkende at have fokus på uddannelsen og blive certificeret kostvejleder i løbet af cirka et par måneder, afhængigt af hvor hurtigt du kommer gennem materialet og de forskellige tests. 

Uanset hvordan du vælger at gennemføre uddannelsen, vil du gennem kostvejlederuddannelsen hos Nordic Online Academy få den nødvendige teoretiske grundviden, du behøver for at fungere som kostvejleder. Du vil blandt andet lære om kroppens måde at fungere på, for eksempel når det handler om indtag af mad og væske, og hvad eksempelvis alkohol gør ved kroppen.

Kostvejlederuddannelsen er delt op i syv moduler, som skal gennemføres kronologisk. Modulerne består blandt andet af:

  • Hvorfor er kosten vigtig?
  • Fordøjelsen
  • Næringsstoffer
  • Forskellige klientgrupper
  • Kostvejledning
  • Mental sundhed.

Den mentale sundhed er en vigtig del af uddannelsen

Netop den mentale sundhed er blevet et fokuspunkt på uddannelsen, da Nanna Strøm og Nordic Online Academy bemærkede, at der ikke er så stort fokus på det på nogle af de andre kostvejlederuddannelser på markedet:

"Uddannelsen har et stort fokus på mental sundhed, da dette er ligeså vigtigt som den fysiske sundhed. Vi synes at der har været et manglende fokus på netop dette område, hvorfor det har været vigtigt for os, at det er noget man lærer om på uddannelsen. Det er nemlig en problemstilling, der fylder meget i samfundet. Hver femte dansker har det dårligt psykisk, og det vil vi gerne foresøge at komme til livs.

Derfor er det netop et fokus på uddannelsen, hvor vores studerende lærer om, hvordan vi får det godt psykisk og mentalt, samt hvordan vi eventuelt kan forebygge stress og depression, og hvordan vi får det godt," forklarer Nanna Strøm og uddyber med, at man derfor har lagt øvelser ind i uddannelsen, hvor man skal sige tre positive ting om sig selv hver dag. Det tvinger en til at fokusere på det positive ved en selv, hvilket mange kan have svært ved.

Det kan også være en god og vigtig øvelse at give videre til sine kommende klienter, da den mentale sundhed er afgørende for, hvordan vi opfatter vores eget spejlbillede, og hvordan vi har det med os selv. 

Hvorfor starte på mandag?

Kostvejlederuddannelsen er således bygget op omkring Nannas egne erfaringer og den tilgang, hun selv benytter sig af som certificeret kostvejleder. Her vil hun gerne give videre, at man som kommende kostvejleder formår at motivere sine klienter og være positiv:

"Mange klienter kan have tilgangen: "Jeg starter på mandag." Men hvorfor starte mandag? Som en god kostvejleder er det vigtigt, at du er positiv overfor dine klienter, og ikke dunker dem i hovedet. Man kommer ingen vegne med dårlig samvittighed, så hvis din klient har spist en burger og en håndfuld chips, er der ingen grund til, at de bliver bekræftet i, at arbejdet så er spildt. Der er en dag igen i morgen, og man behøver derfor ikke vente til mandag."

Dette handler ikke kun om en positiv tilgang, men også om madro og kropsro. I sit arbejde som kostvejleder arbejder Nanna Strøm selv efter devisen om, at intet er forbudt. Hellere et sundt forløb end et restriktivt forløb, som ikke holder i længden.

Udover ovenstående, ønsker Nanna Strøm og Nordic Online Academy, at Kostvejlederuddannelsen kan bidrage til, at vi får en masse gode og kompetente kostvejledere ud på arbejdsmarkedet. Derudover håber begge parter på, at forløbet kan hjælpe andre kostvejledere med, at formidle til deres klienter, at kostvejledning er mere end bare kosten alene. Det handler i lige så høj grad om den mentale sundhed, og herunder også motion. For motion ér vigtigt, uanset om vi snakker vægttab, fysik eller mental sundhed. Det kan Nanna Strøm personligt skrive under på.

Læs mere om Kostvejleder uddannelsen hos Nordic Online Academy her


Hvem er Nordic Online Academy?

Forestil dig, at du kan tage en uddannelse i en travl hverdag, uden det behøver være på bekostning af familie, venner, fritidsaktiviteter og ikke mindst dit engagement til dit studie. Nordic Online Academy tilbyder online kvalitetsuddannelser inden for en lang række forskellige fagområder. Uddannelserne hos Nordic Online Academy er udviklet i samarbejde med en række nøje udvalgte fageksperter, som alle er udvalgt ud fra deres unikke viden og deres passion for faget. Alle uddannelserne har desuden fokus på, at give dig de nødvendige kompetencer, som du kan bygge din fremtidige karriere på.

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Editor hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Editor hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer