Vis studentum.dk som: Mobile

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse. Derfor har Uddannelses- og forskningsministeriet for nyligt lanceret bachelorløftet.

Bachelorløftet er - ifølge Tommy Ahlers - første skridt i retningen mod at skabe mere fleksible universitetsuddannelser og en kulturændring på det danske arbejdsmarked. Der er brug for forandring, fordi nye teknologier, digitalisering og automatisering skaber nye måder at arbejde på. På baggrund heraf ændres virksomhedernes behov for viden og kompetencer sig også.

Evnen til hurtig omstilling kræver mere fleksible universitetsuddannelser, der giver de studerende de kompetencer, som virksomhederne nu engang har brug for. Derfor er der også behov for at gøre det nemmere for de studerende at afprøve deres kompetencer på arbejdsmarkedet efter deres bacheloruddannelse.

Bachelorløftet er en hensigtserklæring fra virksomheder i Danmark, som tilslutter sig løftet, og dermed ser positivt på ansættelse af bachelorer. Vi har derfor taget fat i tre af de virksomheder, der har tilsluttet sig bachelorløftet for at høre lidt om, hvorfor de har valgt at indgå i løftet, og hvorfor det er vigtigt, at der sker et skifte på det danske arbejdsmarked.


Vi ønsker at spille en aktiv rolle i at skabe fremtidens talenter. Vi vil som virksomhed give de studerende de bedste forudsætninger for en succesfuld erhvervskarriere. Det ser vi, at vi kan gøre ved at indgå i bachelorløftet.

Diana Lythje Villum, head of HR ved Siemens

Hvorfor har I valgt at indgå i bachelorløftet?

Vi ønsker at spille en aktiv rolle i at skabe fremtidens talenter. Vi vil som virksomhed give de studerende de bedste forudsætninger for en succesfuld erhvervskarriere. Det ser vi, at vi kan gøre ved at indgå i bachelorløftet. Ved at tilføre de studerende erhvervserfaring tidligere i deres liv, vil de være bedre i stand til at forankre den viden, som de får på deres videre kandidatuddannelse, og i sidste ende bidrager dette til at højne deres kompetenceniveau og niveauet på de videregående uddannelser.

Med denne aftale kan vi derfor være med til at bane vejen for et mere bæredygtigt uddannelsessystem i Danmark, sikre et endnu højere kompetenceniveau på de danske arbejdspladser og give studerende de bedste forudsætninger for deres fremtidige karriere.

Hvad får I som organisation ud af at ansætte bachelorer?

Vi har brug for de bedste talenter og den nyeste viden fra forskningen. Ved at ansætte bachelorer får vi netop adgang til en kæmpe pulje af viden og et kompetencesæt, som kan være med til at styrke vores virksomhed.

Hvorfor er det vigtigt at virksomheder begynder at indtænke bachelorer i deres rekruttering generelt?

Vi har alle et ansvar for at sikre et højt uddannelsesniveau i Danmark og for at vores studerende opnår det rette kompetencesæt. Uddannelsen er den studerendes adgangsbillet til erhvervslivet. Så jo mere vi kan styrke de studerende på deres vej ud i erhvervslivet, jo bedre lykkedes vi som virksomhed, uddannelsesinstitution og individ til gavn for hele det danske samfund.


I Danmark er vi i min optik er for rigide ift., hvad den rigtige medarbejder skal have af uddannelsesmæssig baggrund. Bachelorløftet åbner op for en mere åben og fleksibel nyttiggørelse af de dygtige unge mennesker.

Anders René Andersen, Direktør for HR & Legal, Visma Enterprise

Hvorfor har I valgt at indgå i bachelorløftet?

Det er der flere grunde til. Den ene er, at vi gerne vil være med til at give muligheder for de studerende. I Danmark er vi i min optik er for rigide ift., hvad den rigtige medarbejder skal have af uddannelsesmæssig baggrund. Som om, at en kandidatgrad er det eneste saliggørende. Bachelorløftet åbner op for en mere åben og fleksibel nyttiggørelse af de dygtige unge mennesker, der rigtig gerne vil prøve deres uddannelse og den nyeste teori af i praksis, inden de måske skal til at vælge overbygningen. Og kan vi få fat i de studerende tidligere, kan vi være med til at præge dem og give dem et endnu bedre og mere kritisk grundlag for at vælge den, for dem, helt rigtige linje. Og så er jeg sikker på, at motivationen for at gøre kandidaten færdig hurtigere, vil være større.

Hvad får I som organisation ud af at ansætte bachelorer?

En større volumen af talenter at vælge imellem. Vi er mange, der konkurrerer om dem. Og så er jeg sikker på, at de vil vende tilbage til os, når de har gennemført kandidatuddannelsen.

Hvorfor er det vigtigt at virksomheder begynder at indtænke bachelorer i deres rekruttering generelt?

I flere tilfælde vil det være "nok" med en bachelor. De har et bredt, fagligt fundament, og så har de jo på det tidspunkt opnået et akademisk niveau og et metodeapparat, så de udmærket kan anvende og videreudvikle deres viden i erhvervslivet. Vekselvirkningen mellem teori og praksis undervejs i uddannelsesforløbet vil være med til at give nogle, fra starten af, mere komplette medarbejdere.


Bachelorløftet er en god idé, og vi ser indsatsen med at få bragt de unge ind i erhvervslivet, hvad enten de går tilbage for at blive kandidater efter de har været ude i en virksomhed eller ej, som et kæmpe plus for fagligheden.

Trine Remin Ankjær, Chief People Officer, BDO.

Bachelorløftet er med til at udvikle den kommende arbejdsstyrke

Rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO, der har 1200 ansatte og 31 kontorer i Danmark, har underskrevet bachelorløftet.

Bachelorløftet er en solid bro mellem den virkelighed, der er erhvervslivets og den læring, der er universitetets. Trine Remin Ankjær, der er Chief People Officer hos BDO, forklarer hvorfor man har tilsluttet sig hensigtserklæringen:  ”Bachelorløftet er en god idé, og vi ser indsatsen med at få bragt de unge ind i erhvervslivet, hvad enten de går tilbage for at blive kandidater efter de har været ude i en virksomhed eller ej, som et kæmpe plus for fagligheden. ” Hun tilføjer:

”Arbejdsmarkedet er under hastig forandring, og i vores organisation ændrer kompetencebehovet sig, derfor er en høj grad af agilitet nødvendig. At vi fastholder meget diversitet i vores kompetencer er vigtigt, for herigennem kan vi også fremadrettet honorere de krav og udfordringer, som vidt forskellige typer af rådgivning og stor bredde i kundeporteføljen kræver.” Trine Remin Ankjær uddyber:

”Engang var en cand. merc. aud. uddannelse nærmest den eneste vej ind i vores branche - i dag, hvor rådgivningsdelen udgør en større del af ydelsespaletten, og hvor digitalisering har skabt så mange nye løsninger, har vi i langt højere grad forskellige fagligheder, der alle er med til at sikre vores vækst, og at vi fortsat er en interessant virksomhed at arbejde i – også for de unge.”

Et andet aspekt er det samfundsmæssige perspektiv. Her ligger den sociale forpligtigelse med at udvise indsigt og ansvar for den kommende arbejdsstyrke BDO på sinde: ”Som én af landets store virksomheder har vi et ansvar for at være med til at skabe nye muligheder på arbejdsmarkedet, og her er mere fleksible universitetsuddannelser en vej til at gøre de unge endnu dygtigere. Sådan får vi også et endnu stærkere arbejdsstyrke,” lyder det fra HR-chefen i BDO.

Senest opdateret: 16 aug 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan består du TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til dig, der søger studieboliger i Aarhus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv