Vis studentum.dk som: Mobile

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse. Derfor har Uddannelses- og forskningsministeriet for nyligt lanceret bachelorløftet.

Bachelorløftet er - ifølge Tommy Ahlers - første skridt i retningen mod at skabe mere fleksible universitetsuddannelser og en kulturændring på det danske arbejdsmarked. Der er brug for forandring, fordi nye teknologier, digitalisering og automatisering skaber nye måder at arbejde på. På baggrund heraf ændres virksomhedernes behov for viden og kompetencer sig også.

Evnen til hurtig omstilling kræver mere fleksible universitetsuddannelser, der giver de studerende de kompetencer, som virksomhederne nu engang har brug for. Derfor er der også behov for at gøre det nemmere for de studerende at afprøve deres kompetencer på arbejdsmarkedet efter deres bacheloruddannelse.

Bachelorløftet er en hensigtserklæring fra virksomheder i Danmark, som tilslutter sig løftet, og dermed ser positivt på ansættelse af bachelorer. Vi har derfor taget fat i tre af de virksomheder, der har tilsluttet sig bachelorløftet for at høre lidt om, hvorfor de har valgt at indgå i løftet, og hvorfor det er vigtigt, at der sker et skifte på det danske arbejdsmarked.


Vi ønsker at spille en aktiv rolle i at skabe fremtidens talenter. Vi vil som virksomhed give de studerende de bedste forudsætninger for en succesfuld erhvervskarriere. Det ser vi, at vi kan gøre ved at indgå i bachelorløftet.

Diana Lythje Villum, head of HR ved Siemens

Hvorfor har I valgt at indgå i bachelorløftet?

Vi ønsker at spille en aktiv rolle i at skabe fremtidens talenter. Vi vil som virksomhed give de studerende de bedste forudsætninger for en succesfuld erhvervskarriere. Det ser vi, at vi kan gøre ved at indgå i bachelorløftet. Ved at tilføre de studerende erhvervserfaring tidligere i deres liv, vil de være bedre i stand til at forankre den viden, som de får på deres videre kandidatuddannelse, og i sidste ende bidrager dette til at højne deres kompetenceniveau og niveauet på de videregående uddannelser.

Med denne aftale kan vi derfor være med til at bane vejen for et mere bæredygtigt uddannelsessystem i Danmark, sikre et endnu højere kompetenceniveau på de danske arbejdspladser og give studerende de bedste forudsætninger for deres fremtidige karriere.

Hvad får I som organisation ud af at ansætte bachelorer?

Vi har brug for de bedste talenter og den nyeste viden fra forskningen. Ved at ansætte bachelorer får vi netop adgang til en kæmpe pulje af viden og et kompetencesæt, som kan være med til at styrke vores virksomhed.

Hvorfor er det vigtigt at virksomheder begynder at indtænke bachelorer i deres rekruttering generelt?

Vi har alle et ansvar for at sikre et højt uddannelsesniveau i Danmark og for at vores studerende opnår det rette kompetencesæt. Uddannelsen er den studerendes adgangsbillet til erhvervslivet. Så jo mere vi kan styrke de studerende på deres vej ud i erhvervslivet, jo bedre lykkedes vi som virksomhed, uddannelsesinstitution og individ til gavn for hele det danske samfund.


I Danmark er vi i min optik er for rigide ift., hvad den rigtige medarbejder skal have af uddannelsesmæssig baggrund. Bachelorløftet åbner op for en mere åben og fleksibel nyttiggørelse af de dygtige unge mennesker.

Anders René Andersen, Direktør for HR & Legal, Visma Enterprise

Hvorfor har I valgt at indgå i bachelorløftet?

Det er der flere grunde til. Den ene er, at vi gerne vil være med til at give muligheder for de studerende. I Danmark er vi i min optik er for rigide ift., hvad den rigtige medarbejder skal have af uddannelsesmæssig baggrund. Som om, at en kandidatgrad er det eneste saliggørende. Bachelorløftet åbner op for en mere åben og fleksibel nyttiggørelse af de dygtige unge mennesker, der rigtig gerne vil prøve deres uddannelse og den nyeste teori af i praksis, inden de måske skal til at vælge overbygningen. Og kan vi få fat i de studerende tidligere, kan vi være med til at præge dem og give dem et endnu bedre og mere kritisk grundlag for at vælge den, for dem, helt rigtige linje. Og så er jeg sikker på, at motivationen for at gøre kandidaten færdig hurtigere, vil være større.

Hvad får I som organisation ud af at ansætte bachelorer?

En større volumen af talenter at vælge imellem. Vi er mange, der konkurrerer om dem. Og så er jeg sikker på, at de vil vende tilbage til os, når de har gennemført kandidatuddannelsen.

Hvorfor er det vigtigt at virksomheder begynder at indtænke bachelorer i deres rekruttering generelt?

I flere tilfælde vil det være "nok" med en bachelor. De har et bredt, fagligt fundament, og så har de jo på det tidspunkt opnået et akademisk niveau og et metodeapparat, så de udmærket kan anvende og videreudvikle deres viden i erhvervslivet. Vekselvirkningen mellem teori og praksis undervejs i uddannelsesforløbet vil være med til at give nogle, fra starten af, mere komplette medarbejdere.


Bachelorløftet er en god idé, og vi ser indsatsen med at få bragt de unge ind i erhvervslivet, hvad enten de går tilbage for at blive kandidater efter de har været ude i en virksomhed eller ej, som et kæmpe plus for fagligheden.

Trine Remin Ankjær, Chief People Officer, BDO.

Bachelorløftet er med til at udvikle den kommende arbejdsstyrke

Rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO, der har 1200 ansatte og 31 kontorer i Danmark, har underskrevet bachelorløftet.

Bachelorløftet er en solid bro mellem den virkelighed, der er erhvervslivets og den læring, der er universitetets. Trine Remin Ankjær, der er Chief People Officer hos BDO, forklarer hvorfor man har tilsluttet sig hensigtserklæringen:  ”Bachelorløftet er en god idé, og vi ser indsatsen med at få bragt de unge ind i erhvervslivet, hvad enten de går tilbage for at blive kandidater efter de har været ude i en virksomhed eller ej, som et kæmpe plus for fagligheden. ” Hun tilføjer:

”Arbejdsmarkedet er under hastig forandring, og i vores organisation ændrer kompetencebehovet sig, derfor er en høj grad af agilitet nødvendig. At vi fastholder meget diversitet i vores kompetencer er vigtigt, for herigennem kan vi også fremadrettet honorere de krav og udfordringer, som vidt forskellige typer af rådgivning og stor bredde i kundeporteføljen kræver.” Trine Remin Ankjær uddyber:

”Engang var en cand. merc. aud. uddannelse nærmest den eneste vej ind i vores branche - i dag, hvor rådgivningsdelen udgør en større del af ydelsespaletten, og hvor digitalisering har skabt så mange nye løsninger, har vi i langt højere grad forskellige fagligheder, der alle er med til at sikre vores vækst, og at vi fortsat er en interessant virksomhed at arbejde i – også for de unge.”

Et andet aspekt er det samfundsmæssige perspektiv. Her ligger den sociale forpligtigelse med at udvise indsigt og ansvar for den kommende arbejdsstyrke BDO på sinde: ”Som én af landets store virksomheder har vi et ansvar for at være med til at skabe nye muligheder på arbejdsmarkedet, og her er mere fleksible universitetsuddannelser en vej til at gøre de unge endnu dygtigere. Sådan får vi også et endnu stærkere arbejdsstyrke,” lyder det fra HR-chefen i BDO.

Senest opdateret: 16 aug 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-12-2019

Den ultimative guide til Case Competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-09-2019

Derfor skal du tage et praktikophold i it-branchen

Vil du gerne gøre karriere inden for IT-branchen? Så er et praktikophold, hvor du lige får lov til at snuse til feltet altså en rigtig god investering. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Skriv et godt kompetence CV - se et eksempel her

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rigtige vej for dig - se her hvordan du laver det.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan laver du det perfekte CV

Søger du job, så ved du hvor meget dit CV har af betydning. Læs med her, hvor vi har samlet 10 nemme og hurtige tips til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby