Vis studentum.dk som: Mobile

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse. Derfor har Uddannelses- og forskningsministeriet for nyligt lanceret bachelorløftet.

Bachelorløftet er - ifølge Tommy Ahlers - første skridt i retningen mod at skabe mere fleksible universitetsuddannelser og en kulturændring på det danske arbejdsmarked. Der er brug for forandring, fordi nye teknologier, digitalisering og automatisering skaber nye måder at arbejde på. På baggrund heraf ændres virksomhedernes behov for viden og kompetencer sig også.

Evnen til hurtig omstilling kræver mere fleksible universitetsuddannelser, der giver de studerende de kompetencer, som virksomhederne nu engang har brug for. Derfor er der også behov for at gøre det nemmere for de studerende at afprøve deres kompetencer på arbejdsmarkedet efter deres bacheloruddannelse.

Bachelorløftet er en hensigtserklæring fra virksomheder i Danmark, som tilslutter sig løftet, og dermed ser positivt på ansættelse af bachelorer. Vi har derfor taget fat i tre af de virksomheder, der har tilsluttet sig bachelorløftet for at høre lidt om, hvorfor de har valgt at indgå i løftet, og hvorfor det er vigtigt, at der sker et skifte på det danske arbejdsmarked.


Vi ønsker at spille en aktiv rolle i at skabe fremtidens talenter. Vi vil som virksomhed give de studerende de bedste forudsætninger for en succesfuld erhvervskarriere. Det ser vi, at vi kan gøre ved at indgå i bachelorløftet.

Diana Lythje Villum, head of HR ved Siemens

Hvorfor har I valgt at indgå i bachelorløftet?

Vi ønsker at spille en aktiv rolle i at skabe fremtidens talenter. Vi vil som virksomhed give de studerende de bedste forudsætninger for en succesfuld erhvervskarriere. Det ser vi, at vi kan gøre ved at indgå i bachelorløftet. Ved at tilføre de studerende erhvervserfaring tidligere i deres liv, vil de være bedre i stand til at forankre den viden, som de får på deres videre kandidatuddannelse, og i sidste ende bidrager dette til at højne deres kompetenceniveau og niveauet på de videregående uddannelser.

Med denne aftale kan vi derfor være med til at bane vejen for et mere bæredygtigt uddannelsessystem i Danmark, sikre et endnu højere kompetenceniveau på de danske arbejdspladser og give studerende de bedste forudsætninger for deres fremtidige karriere.

Hvad får I som organisation ud af at ansætte bachelorer?

Vi har brug for de bedste talenter og den nyeste viden fra forskningen. Ved at ansætte bachelorer får vi netop adgang til en kæmpe pulje af viden og et kompetencesæt, som kan være med til at styrke vores virksomhed.

Hvorfor er det vigtigt at virksomheder begynder at indtænke bachelorer i deres rekruttering generelt?

Vi har alle et ansvar for at sikre et højt uddannelsesniveau i Danmark og for at vores studerende opnår det rette kompetencesæt. Uddannelsen er den studerendes adgangsbillet til erhvervslivet. Så jo mere vi kan styrke de studerende på deres vej ud i erhvervslivet, jo bedre lykkedes vi som virksomhed, uddannelsesinstitution og individ til gavn for hele det danske samfund.


I Danmark er vi i min optik er for rigide ift., hvad den rigtige medarbejder skal have af uddannelsesmæssig baggrund. Bachelorløftet åbner op for en mere åben og fleksibel nyttiggørelse af de dygtige unge mennesker.

Anders René Andersen, Direktør for HR & Legal, Visma Enterprise

Hvorfor har I valgt at indgå i bachelorløftet?

Det er der flere grunde til. Den ene er, at vi gerne vil være med til at give muligheder for de studerende. I Danmark er vi i min optik er for rigide ift., hvad den rigtige medarbejder skal have af uddannelsesmæssig baggrund. Som om, at en kandidatgrad er det eneste saliggørende. Bachelorløftet åbner op for en mere åben og fleksibel nyttiggørelse af de dygtige unge mennesker, der rigtig gerne vil prøve deres uddannelse og den nyeste teori af i praksis, inden de måske skal til at vælge overbygningen. Og kan vi få fat i de studerende tidligere, kan vi være med til at præge dem og give dem et endnu bedre og mere kritisk grundlag for at vælge den, for dem, helt rigtige linje. Og så er jeg sikker på, at motivationen for at gøre kandidaten færdig hurtigere, vil være større.

Hvad får I som organisation ud af at ansætte bachelorer?

En større volumen af talenter at vælge imellem. Vi er mange, der konkurrerer om dem. Og så er jeg sikker på, at de vil vende tilbage til os, når de har gennemført kandidatuddannelsen.

Hvorfor er det vigtigt at virksomheder begynder at indtænke bachelorer i deres rekruttering generelt?

I flere tilfælde vil det være "nok" med en bachelor. De har et bredt, fagligt fundament, og så har de jo på det tidspunkt opnået et akademisk niveau og et metodeapparat, så de udmærket kan anvende og videreudvikle deres viden i erhvervslivet. Vekselvirkningen mellem teori og praksis undervejs i uddannelsesforløbet vil være med til at give nogle, fra starten af, mere komplette medarbejdere.


Bachelorløftet er en god idé, og vi ser indsatsen med at få bragt de unge ind i erhvervslivet, hvad enten de går tilbage for at blive kandidater efter de har været ude i en virksomhed eller ej, som et kæmpe plus for fagligheden.

Trine Remin Ankjær, Chief People Officer, BDO.

Bachelorløftet er med til at udvikle den kommende arbejdsstyrke

Rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO, der har 1200 ansatte og 31 kontorer i Danmark, har underskrevet bachelorløftet.

Bachelorløftet er en solid bro mellem den virkelighed, der er erhvervslivets og den læring, der er universitetets. Trine Remin Ankjær, der er Chief People Officer hos BDO, forklarer hvorfor man har tilsluttet sig hensigtserklæringen:  ”Bachelorløftet er en god idé, og vi ser indsatsen med at få bragt de unge ind i erhvervslivet, hvad enten de går tilbage for at blive kandidater efter de har været ude i en virksomhed eller ej, som et kæmpe plus for fagligheden. ” Hun tilføjer:

”Arbejdsmarkedet er under hastig forandring, og i vores organisation ændrer kompetencebehovet sig, derfor er en høj grad af agilitet nødvendig. At vi fastholder meget diversitet i vores kompetencer er vigtigt, for herigennem kan vi også fremadrettet honorere de krav og udfordringer, som vidt forskellige typer af rådgivning og stor bredde i kundeporteføljen kræver.” Trine Remin Ankjær uddyber:

”Engang var en cand. merc. aud. uddannelse nærmest den eneste vej ind i vores branche - i dag, hvor rådgivningsdelen udgør en større del af ydelsespaletten, og hvor digitalisering har skabt så mange nye løsninger, har vi i langt højere grad forskellige fagligheder, der alle er med til at sikre vores vækst, og at vi fortsat er en interessant virksomhed at arbejde i – også for de unge.”

Et andet aspekt er det samfundsmæssige perspektiv. Her ligger den sociale forpligtigelse med at udvise indsigt og ansvar for den kommende arbejdsstyrke BDO på sinde: ”Som én af landets store virksomheder har vi et ansvar for at være med til at skabe nye muligheder på arbejdsmarkedet, og her er mere fleksible universitetsuddannelser en vej til at gøre de unge endnu dygtigere. Sådan får vi også et endnu stærkere arbejdsstyrke,” lyder det fra HR-chefen i BDO.

Senest opdateret: 16 aug 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 22-05-2019

Danmarks bedste uddannelsesmulighed!

Er du lige blevet færdig med gymnasiet, og har du allerede nu ambitiøse karrieredrømme? Så kan det godt betale sig at bruge dit sabbatår på at blive fagligt dygtig.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-01-2018

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2018

Mød en kollegianer fra Storkøbenhavn

Er du på jagt efter en studiebolig i København, og drømmer du om at få foden inden for på et af de eftertragtede kollegier? Spring månedsvis på venners sofa over og kom hurtigere frem i køen til et kollegieværelse i København ved at kigge lidt uden for byen. Her fortæller Sandra om livet på Nybrogård kollegiet.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Roommate fra hell

Går du og bander og svovler over din roommate? Er der altid det ene eller andet galt og overholder han/hun aldrig jeres aftaler? Så kan det være, at du bor sammen med en ‘roommate fra hell’. Som studerende kan det, økonomisk set, være en fordel at finde en roommate, men nogen gange bliver prisen for høj.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

TOEFL-guide

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv