Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Elsker du kaffe og drømmer du om at blive barista? Vejen der til kan være lidt kringlet, men det kan sagtens lade sig gøre. Læs om mulighederne her.

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Find ud af, hvilken type barista du gerne vil være – skal du kaffenørde, have styr på kundeservice eller hvordan man driver en butik? Læs med her.


I Danmark har du mulighed for at tage en række forskellige typer barista kurser, der alle sammen hjælper dig, hvis du drømmer om at blive en ægte barista. Her kommer dedikation og en stor interesse i første række, men teknikker til både at lave den perfekte espresso og mælkeskum skal selvfølgelig også sidde lige i skabet.

Vi har taget fat i Sarah Bundgaard fra KontraCoffee for at høre lidt om, hvordan man bliver barista i en verden, hvor det ikke nødvendigvis er uddannelsen, der siger noget om, hvor dygtig en kaffebrygger du er.

Hvordan bliver jeg barista?

Det er et spørgsmål Sarah Bundgaard har fået rigtig mange gange i KontraCoffee butikken på Østerbro. Hendes svar er altid: Viden, interesse og passion. Du skal være nørdet omkring din kaffeviden og elske at udforske kaffens verden.

I Danmark findes der kun korte barista kurser. Tager du til England eller Italien er det dog muligt at finde barista kurser, der varer lidt længere tid, går mere i dybden og i højere grad bliver accepteret som uddannelser, forklarer Sarah Bundgaard og fortsætter:

”Hvis man gerne vil spille med de helt tunge drenge, så kan man arbejde ud fra Specialty Coffee Associations (SCA) standarder. SCA er med til at sætte nogle standarder for hvordan vi arbejder med kaffe i hele verden. De udbyder også kurser og har nogle tilgange, hvor man i højere grad kan få nogle certificeringer der gør, at du bliver anerkendt. Det er også dem der er med til at afholde verdensmesterskabet i barista fx.”

Kaffe-verdenen er blevet utroligt prestigefyldt, som også gør det svært at komme rigtig langt. Derfor er det også rigtig svært at sige noget uddannelsesmæssigt om det, men Sarah Bundgaard peger på, at det simpelthen handler om at nørde. Grundlæggende kan man nemlig kalde sig selv for barista, så snart man arbejder med at komme vand igennem kaffe, på den ene eller anden måde.

Viden du skal have som barista

Et barista kursus er interessebaseret, og det at blive barista er hårdt arbejde og kræver, at du ligesom finder sin egen måde at være det på. Arbejdet som barista hænger unægteligt sammen med detailbranchen, og udover at have en stor viden om kaffe, kræver det også, at du ved noget om at drive en butik, forstå kundeservice, og have en vis sans for, hvordan du får den gode kaffe over hylderne.

Sarah Bundgaards råd er at finde et job på en cafe, der virkelig går op i kaffe, og få sin viden og uddannelse derigennem. Så kan du samtidig finde ud af, om det faktisk er noget du har lyst til at arbejde med:

“Hvis man gerne vil arbejde som barista, så er det klart, at man skal have et job på en café, der går op i kaffe, steder der har deres egne risterier, og hvor kravene til hvad man kan og ens interesse er høj, hvor der er masser af firmaarrangementer og lign. Det er noget af det der fordre en god start.”

Noget af den viden du har brug for som barista, og som er det KontraCoffee laver kurser i, er bl.a. smagsnuancer på forskellige typer af bønner, fra forskellige steder i verden, samt jord-til-bord tankegangen inden for specialkaffe, og hvordan den adskiller sig fra kaffen i supermarkederne.

Derudover er den tekniske del af kaffebrygningen, og hvordan du skaber en god kop espresso hver gang. Viden om hvordan espressomaskine virker, hvordan du skal tampe, hvor meget kaffe der skal i, hvordan kværnen virker, og ikke mindst hvordan du steamer mælken på den rigtige måde, også hvis du gerne vil lave latteart, er alt sammen dele af den viden du gerne skal have styr på, hvis du vil kalde sig selv for barista.


Annoncer