Vis studentum.dk som: Mobile
Barista kursus

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse. Find ud af, hvilken type barista du gerne vil være – skal du kaffenørde, have styr på kundeservice eller hvordan man driver en butik? Læs med her.

I Danmark har du mulighed for at tage en række forskellige typer barista kurser, der alle sammen hjælper dig, hvis du drømmer om at blive en ægte barista. Her kommer dedikation og en stor interesse i første række, men teknikker til både at lave den perfekte espresso og mælkeskum skal selvfølgelig også sidde lige i skabet.

Vi har taget fat i Sarah Bundgaard fra KontraCoffee for at høre lidt om, hvordan man bliver barista i en verden, hvor det ikke nødvendigvis er uddannelsen, der siger noget om, hvor dygtig en kaffebrygger du er.

Hvordan bliver jeg barista?

Det er et spørgsmål Sarah Bundgaard har fået rigtig mange gange i KontraCoffee butikken på Østerbro. Hendes svar er altid: Viden, interesse og passion. Du skal være nørdet omkring din kaffeviden og elske at udforske kaffens verden.

I Danmark findes der kun korte barista kurser. Tager du til England eller Italien er det dog muligt at finde barista kurser, der varer lidt længere tid, går mere i dybden og i højere grad bliver accepteret som uddannelser, forklarer Sarah Bundgaard og fortsætter:

”Hvis man gerne vil spille med de helt tunge drenge, så kan man arbejde ud fra Specialty Coffee Associations (SCA) standarder. SCA er med til at sætte nogle standarder for hvordan vi arbejder med kaffe i hele verden. De udbyder også kurser og har nogle tilgange, hvor man i højere grad kan få nogle certificeringer der gør, at du bliver anerkendt. Det er også dem der er med til at afholde verdensmesterskabet i barista fx.”

Kaffe-verdenen er blevet utroligt prestigefyldt, som også gør det svært at komme rigtig langt. Derfor er det også rigtig svært at sige noget uddannelsesmæssigt om det, men Sarah Bundgaard peger på, at det simpelthen handler om at nørde. Grundlæggende kan man nemlig kalde sig selv for barista, så snart man arbejder med at komme vand igennem kaffe, på den ene eller anden måde.

Viden du skal have som barista

Et barista kursus er interessebaseret, og det at blive barista er hårdt arbejde og kræver, at du ligesom finder sin egen måde at være det på. Arbejdet som barista hænger unægteligt sammen med detailbranchen, og udover at have en stor viden om kaffe, kræver det også, at du ved noget om at drive en butik, forstå kundeservice, og have en vis sans for, hvordan du får den gode kaffe over hylderne.

Sarah Bundgaards råd er at finde et job på en cafe, der virkelig går op i kaffe, og få sin viden og uddannelse derigennem. Så kan du samtidig finde ud af, om det faktisk er noget du har lyst til at arbejde med:

“Hvis man gerne vil arbejde som barista, så er det klart, at man skal have et job på en café, der går op i kaffe, steder der har deres egne risterier, og hvor kravene til hvad man kan og ens interesse er høj, hvor der er masser af firmaarrangementer og lign. Det er noget af det der fordre en god start.”

Noget af den viden du har brug for som barista, og som er det KontraCoffee laver kurser i, er bl.a. smagsnuancer på forskellige typer af bønner, fra forskellige steder i verden, samt jord-til-bord tankegangen inden for specialkaffe, og hvordan den adskiller sig fra kaffen i supermarkederne.

Derudover er den tekniske del af kaffebrygningen, og hvordan du skaber en god kop espresso hver gang. Viden om hvordan espressomaskine virker, hvordan du skal tampe, hvor meget kaffe der skal i, hvordan kværnen virker, og ikke mindst hvordan du steamer mælken på den rigtige måde, også hvis du gerne vil lave latteart, er alt sammen dele af den viden du gerne skal have styr på, hvis du vil kalde sig selv for barista.

Senest opdateret: 07 aug 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Spor dig ind på din fremtid i vores karriereguides

Har du en idé om, hvad du vil arbejde med, men er du ikke sikker på, hvilke muligheder du har? Der er langt over 1.000 uddannelser i Danmark, og mange af dem kan føre til endnu flere forskellige jobtitler. Her på siden publicerer vi løbende nye karriereguides til forskellige brancher. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2019

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 10-12-2019

Den ultimative guide til Case Competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-05-2019

Danmarks bedste uddannelsesmulighed!

Er du lige blevet færdig med gymnasiet, og har du allerede nu ambitiøse karrieredrømme? Så kan det godt betale sig at bruge dit sabbatår på at blive fagligt dygtig.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Skriv et godt kompetence CV - se et eksempel her

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rigtige vej for dig - se her hvordan du laver det.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

5-trins guide til et fremtidssikret CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv