Barista kursus: Sådan bliver du barista
19 okt 2022

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse. Find ud af, hvilken type barista du gerne vil være – skal du kaffenørde, have styr på kundeservice eller hvordan man driver en butik? Læs med her.

I Danmark har du mulighed for at tage en række forskellige typer barista kurser, der alle sammen hjælper dig, hvis du drømmer om at blive en ægte barista. Her kommer dedikation og en stor interesse i første række, men teknikker til både at lave den perfekte espresso og mælkeskum skal selvfølgelig også sidde lige i skabet.

Vi har taget fat i Sarah Bundgaard fra KontraCoffee for at høre lidt om, hvordan man bliver barista i en verden, hvor det ikke nødvendigvis er uddannelsen, der siger noget om, hvor dygtig en kaffebrygger du er.

Hvordan bliver jeg barista?

Det er et spørgsmål Sarah Bundgaard har fået rigtig mange gange i KontraCoffee butikken på Østerbro. Hendes svar er altid: Viden, interesse og passion. Du skal være nørdet omkring din kaffeviden og elske at udforske kaffens verden.

I Danmark findes der kun korte barista kurser. Tager du til England eller Italien er det dog muligt at finde barista kurser, der varer lidt længere tid, går mere i dybden og i højere grad bliver accepteret som uddannelser, forklarer Sarah Bundgaard og fortsætter:

”Hvis man gerne vil spille med de helt tunge drenge, så kan man arbejde ud fra Specialty Coffee Associations (SCA) standarder. SCA er med til at sætte nogle standarder for hvordan vi arbejder med kaffe i hele verden. De udbyder også kurser og har nogle tilgange, hvor man i højere grad kan få nogle certificeringer der gør, at du bliver anerkendt. Det er også dem der er med til at afholde verdensmesterskabet i barista fx.”

Kaffe-verdenen er blevet utroligt prestigefyldt, som også gør det svært at komme rigtig langt. Derfor er det også rigtig svært at sige noget uddannelsesmæssigt om det, men Sarah Bundgaard peger på, at det simpelthen handler om at nørde. Grundlæggende kan man nemlig kalde sig selv for barista, så snart man arbejder med at komme vand igennem kaffe, på den ene eller anden måde.

Viden du skal have som barista

Et barista kursus er interessebaseret, og det at blive barista er hårdt arbejde og kræver, at du ligesom finder sin egen måde at være det på. Arbejdet som barista hænger unægteligt sammen med detailbranchen, og udover at have en stor viden om kaffe, kræver det også, at du ved noget om at drive en butik, forstå kundeservice, og have en vis sans for, hvordan du får den gode kaffe over hylderne.

Sarah Bundgaards råd er at finde et job på en cafe, der virkelig går op i kaffe, og få sin viden og uddannelse derigennem. Så kan du samtidig finde ud af, om det faktisk er noget du har lyst til at arbejde med:

“Hvis man gerne vil arbejde som barista, så er det klart, at man skal have et job på en café, der går op i kaffe, steder der har deres egne risterier, og hvor kravene til hvad man kan og ens interesse er høj, hvor der er masser af firmaarrangementer og lign. Det er noget af det der fordre en god start.”

Noget af den viden du har brug for som barista, og som er det KontraCoffee laver kurser i, er bl.a. smagsnuancer på forskellige typer af bønner, fra forskellige steder i verden, samt jord-til-bord tankegangen inden for specialkaffe, og hvordan den adskiller sig fra kaffen i supermarkederne.

Derudover er den tekniske del af kaffebrygningen, og hvordan du skaber en god kop espresso hver gang. Viden om hvordan espressomaskine virker, hvordan du skal tampe, hvor meget kaffe der skal i, hvordan kværnen virker, og ikke mindst hvordan du steamer mælken på den rigtige måde, også hvis du gerne vil lave latteart, er alt sammen dele af den viden du gerne skal have styr på, hvis du vil kalde sig selv for barista.

Senest opdateret: 19 okt 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-04-2021

Rikke Larsen, Distriktchef, Circle K

Kan du kort beskrive det forretningsområde, du beskæftiger dig med og dine primære arbejdsopgaver? Mine primære arbejdsopgaver indebærer økonomi, drift, salg og vigtigst af alt – ledelse, træning og udvikling af butikschefer og medarbejdere. I tæt samarbejde med butikscheferne, analyserer og gennemgår jeg kontinuerligt vigtige nøgletal og KPI’er med dem.
Læs mere
Sidst opdateret 14-09-2022

Studiemedlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 28-04-2023

Karriere som sexolog og parterapeut

Har du overvejet, om uddannelsen parterapeut, sexolog eller begge dele er noget for dig? Fælles for dem er, at du får fornyet indsigt i dig selv og dine relationer såvel som spændende karriereveje. Få 3 gyldne råd til at vælge den rette sexolog- eller parterapeut uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Pædagogik og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til for eksempel pædagog, lærer eller psykolog muligvis være noget for dig. Læs meget mere om mulighederne lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere: Økonomi, administration og IT

Hvis du har en drøm om at arbejde i detailhandelen, med tal, økonomi og måske kombinere det med at arbejde med mennesker, så kan en uddannelse inden for økonomi, administration og IT være noget for dig. Udforsk mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Uddannelse og karriere inden for IT

Hvad kan jeg blive med en IT uddannelse? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en IT uddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen lige fra programmering til E-business. Bliv klogere på mulighederne her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan gør du din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration gennem disse 10 ideer.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

10 ting du kan gøre, for at få dit CV helt op i gear

Søger du job, så ved du hvor meget dit CV har af betydning. Læs med her, hvor vi har samlet 10 nemme og hurtige tips og tricks til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten skal sættes ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Udlandsophold gavner din fremtidige karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du have et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob og få gode råd.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder dig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du zoneterapeut

Hvad er zoneterapi egentlig, og hvordan bliver man zoneterapeut? Hvad kræver det, og hvordan ser dine fremtidsmuligheder ud? Læs mere om dine muligheder for at tage en uddannelse til zoneterapeut her. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2022

Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Drømmer du om at kunne hjælpe andre med at blive den bedste udgave af sig selv gennem kost, motion og mental sundhed? Så kan kostvejlederuddannelsen meget vel være det rette valg for dig. 

Læs mere