Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan arbejder du med dit talent

Virksomheder og ledere efterspørger i dag de dygtigste talenter. De vil rekruttere de bedste i branchen. Hvis du skal skille dig ud og gøre dig selv attraktiv, er det derfor vigtigt, at du finder frem til dine kernekompetencer og bliver opmærksom på dit talent. 

Søren Freund er konsulent hos FridayCPH, der beskæftiger sig med talentudvikling. Her får hans 6 gode råd til, hvordan du arbejder med dine forcer og skaber din egen succes. 

Sæt dine kompetencer i spil

Mange tror, at et talent er noget, du har eller ikke har. Men det er en forkert eller forvrænget opfattelse af begrebet, for i virkeligheden har alle mennesker noget, de er særligt gode til. Det er til gengæld ikke alle, der kender til deres talent, fordi det først kommer til udtryk, når du udfører en given opgave eller engagerer dig i en bestemt aktivitet, hvor du kan få mulighed for at dyrke de kernekompetencer.

At blive klar over, hvad du er god til, handler derfor om at sætte dig selv i situationer, hvor du kan bringe dine kompetencer i spil, så du bliver bekendt med dit talent. Du bør derfor udfordre dig selv ved at prøve dig frem og eksperimentere med ting, der fanger din interesse for at blive klar over, hvad dit talent er. Det kan fx være gennem studiejobs, praktik, networking-arrangementer, foredrag eller andet, hvor du kan bringe dig selv og dine kompetencer i spil, snuse til spændende aktiviteter og søge nye udfordringer.

Lyt til dig selv

Dernæst er det vigtigt, at du lytter til dig selv. Du er nødt til at følge din mavefornemmelse og gør de ting, du synes er spændende, uanset hvad din omgangskreds mon tænker om det. Du finder nemlig typisk dit talent i aktiviteter, hvor du også trives og har det sjovt. Det handler derfor om at finde det gyldne sweet-spot mellem kompetence og lyst. Det er dér, du finder vejen til dit talent og dermed også fremtidige succes.

Vær derfor ikke bange for at kaste dig ud i aktiviteter, der er anderledes eller utraditionelle. Tag en chance og se, om det mon er noget for dig. Du skal heller ikke være bange for at gøre noget, der er forkert, for der er også en stor læring i at finde ud af, hvad du ikke er god til eller ikke kan lide. På den måde styrker du din selvindsigt og bliver opmærksom på dine egne begrænsninger og styrker. Sådan kan du lettere fremadrettet navigere efter, hvad du er god til, og det gør dig meget bedre stillet i jagten på dit talent.  

Sørg for at udvikle dit talent

Når du har fundet frem til det område, hvor dine kernekompetencer kommer i spil, og hvor du samtidig trives og har det sjovt, er det vigtigt, at du fokuserer på at videreudvikle dit kompetencefelt. Det handler nemlig ikke om at dyrke det, du ikke er god til, men derimod mod om at skabe værdi ved at dyrke de ting, der gør dig speciel, og hvor du skiller dig ud fra mængden.

Er du fx hverken god til matematik eller glad for det, så find ud af, om det er en begrænsning for din fremtidige succes. Hvis det alligevel ikke har en stor betydning for din karriere, så er det unødvendigt at bruge dine ressourcer og dit fokus her. Træn og dyrk i stedet dine interesser og kernekompetencer, og på den måde kan du accelerere din udvikling og dit talent.

Stop med at sammenligne dig selv med andre

Du bør ikke sammenligne dig selv med andre, for alle mennesker er forskellige, og I har ikke de samme kompetencer eller forudsætninger.

Forestil dig fx en 100 meter sprint. Hvis du skal gennemføre løbet med en 50 kg rygsæk på ryggen, har du ikke en jordisk chance for at nå dem, der kan løbe frit. Du har nogle forudbestemte kort på hånden, som ingen andre har, og derfor giver det ikke mening at sidestille din egen situation med deres. Det handler derimod om, hvad du gør med de forudsætninger, evner og lyster som du er blevet givet. Derfor skal du i stedet rette fokus indad og arbejde med dit eget talent og dit eget liv fremfor at rette blikket mod andres succes.

Spring ud i det!

Endeligt er det vigtigt, at du tvinger dig selv til at gøre ting, som du ikke føler dig komfortabel med. Hvis du ønsker at udvikle dig – både professionelt og personligt, er det helt nødvendigt, at du udfordrer dig selv og kaster dig ud i nye ting, som du aldrig har prøvet før. At arbejde med og finde dit talent kræver, at du nogle gange tør kaste dig ud på dybt vand.

Ved at turde gøre ting, som skræmmer dig og rykker til dine grænser, vil du udfordre din komfortzone og 9/10 gange opleve, at det slet ikke er så slemt, som du havde frygtet eller forestillet dig.

Vær tålmodig

Indstil dig på at talentudvikling er en livslang proces, og at alle svarene ikke kommer til dig i én åbenbaring. Det gode er, at du langt fra er den eneste, der er i tvivl om, hvilken retning du skal gå, og hvordan du skaber din egen succes, men jo før at du går i gang med at arbejde med dig selv og undersøger dine muligheder, jo hurtigere finder du også svarerne i din søgen.

Vil du gerne vide mere om talentudvikling? Her kan du læse mere om, hvordan du kan arbejde med dit digitale talent. 

Senest opdateret: 03 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 07-11-2019

Spor dig ind på din fremtid i vores karriereguides

Har du en idé om, hvad du vil arbejde med, men er du ikke sikker på, hvilke muligheder du har? Der er langt over 1.000 uddannelser i Danmark, og mange af dem kan føre til endnu flere forskellige jobtitler. Her på siden publicerer vi løbende nye karriereguides til forskellige brancher. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Skriv et godt kompetence CV - se et eksempel her

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rigtige vej for dig - se her hvordan du laver det.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2019

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere