Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan arbejder du med dit talent

Virksomheder og ledere efterspørger i dag de dygtigste talenter. De vil rekruttere de bedste i branchen. Hvis du skal skille dig ud og gøre dig selv attraktiv, er det derfor vigtigt, at du finder frem til dine kernekompetencer og bliver opmærksom på dit talent. 

Søren Freund er konsulent hos FridayCPH, der beskæftiger sig med talentudvikling. Her får hans 6 gode råd til, hvordan du arbejder med dine forcer og skaber din egen succes. 

Sæt dine kompetencer i spil

Mange tror, at et talent er noget, du har eller ikke har. Men det er en forkert eller forvrænget opfattelse af begrebet, for i virkeligheden har alle mennesker noget, de er særligt gode til. Det er til gengæld ikke alle, der kender til deres talent, fordi det først kommer til udtryk, når du udfører en given opgave eller engagerer dig i en bestemt aktivitet, hvor du kan få mulighed for at dyrke de kernekompetencer.

At blive klar over, hvad du er god til, handler derfor om at sætte dig selv i situationer, hvor du kan bringe dine kompetencer i spil, så du bliver bekendt med dit talent. Du bør derfor udfordre dig selv ved at prøve dig frem og eksperimentere med ting, der fanger din interesse for at blive klar over, hvad dit talent er. Det kan fx være gennem studiejobs, praktik, networking-arrangementer, foredrag eller andet, hvor du kan bringe dig selv og dine kompetencer i spil, snuse til spændende aktiviteter og søge nye udfordringer.

Lyt til dig selv

Dernæst er det vigtigt, at du lytter til dig selv. Du er nødt til at følge din mavefornemmelse og gør de ting, du synes er spændende, uanset hvad din omgangskreds mon tænker om det. Du finder nemlig typisk dit talent i aktiviteter, hvor du også trives og har det sjovt. Det handler derfor om at finde det gyldne sweet-spot mellem kompetence og lyst. Det er dér, du finder vejen til dit talent og dermed også fremtidige succes.

Vær derfor ikke bange for at kaste dig ud i aktiviteter, der er anderledes eller utraditionelle. Tag en chance og se, om det mon er noget for dig. Du skal heller ikke være bange for at gøre noget, der er forkert, for der er også en stor læring i at finde ud af, hvad du ikke er god til eller ikke kan lide. På den måde styrker du din selvindsigt og bliver opmærksom på dine egne begrænsninger og styrker. Sådan kan du lettere fremadrettet navigere efter, hvad du er god til, og det gør dig meget bedre stillet i jagten på dit talent.  

Sørg for at udvikle dit talent

Når du har fundet frem til det område, hvor dine kernekompetencer kommer i spil, og hvor du samtidig trives og har det sjovt, er det vigtigt, at du fokuserer på at videreudvikle dit kompetencefelt. Det handler nemlig ikke om at dyrke det, du ikke er god til, men derimod mod om at skabe værdi ved at dyrke de ting, der gør dig speciel, og hvor du skiller dig ud fra mængden.

Er du fx hverken god til matematik eller glad for det, så find ud af, om det er en begrænsning for din fremtidige succes. Hvis det alligevel ikke har en stor betydning for din karriere, så er det unødvendigt at bruge dine ressourcer og dit fokus her. Træn og dyrk i stedet dine interesser og kernekompetencer, og på den måde kan du accelerere din udvikling og dit talent.

Stop med at sammenligne dig selv med andre

Du bør ikke sammenligne dig selv med andre, for alle mennesker er forskellige, og I har ikke de samme kompetencer eller forudsætninger.

Forestil dig fx en 100 meter sprint. Hvis du skal gennemføre løbet med en 50 kg rygsæk på ryggen, har du ikke en jordisk chance for at nå dem, der kan løbe frit. Du har nogle forudbestemte kort på hånden, som ingen andre har, og derfor giver det ikke mening at sidestille din egen situation med deres. Det handler derimod om, hvad du gør med de forudsætninger, evner og lyster som du er blevet givet. Derfor skal du i stedet rette fokus indad og arbejde med dit eget talent og dit eget liv fremfor at rette blikket mod andres succes.

Spring ud i det!

Endeligt er det vigtigt, at du tvinger dig selv til at gøre ting, som du ikke føler dig komfortabel med. Hvis du ønsker at udvikle dig – både professionelt og personligt, er det helt nødvendigt, at du udfordrer dig selv og kaster dig ud i nye ting, som du aldrig har prøvet før. At arbejde med og finde dit talent kræver, at du nogle gange tør kaste dig ud på dybt vand.

Ved at turde gøre ting, som skræmmer dig og rykker til dine grænser, vil du udfordre din komfortzone og 9/10 gange opleve, at det slet ikke er så slemt, som du havde frygtet eller forestillet dig.

Vær tålmodig

Indstil dig på at talentudvikling er en livslang proces, og at alle svarene ikke kommer til dig i én åbenbaring. Det gode er, at du langt fra er den eneste, der er i tvivl om, hvilken retning du skal gå, og hvordan du skaber din egen succes, men jo før at du går i gang med at arbejde med dig selv og undersøger dine muligheder, jo hurtigere finder du også svarerne i din søgen.

Vil du gerne vide mere om talentudvikling? Her kan du læse mere om, hvordan du kan arbejde med dit digitale talent. 

Senest opdateret: 03 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Jobrummet - Zoom ind på dit drømmejob

[Facebook:like] Det kan være en jungle at finde frem til det rigtige job - og ikke mindst, hvilken uddannelse der kan føre dig til jobbet. Med Jobrummet tager vi dig gennem junglen og giver dig mulighed for at høre færdiguddannede fortælle om deres job, så du kan blive klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg.  I hvert interview kommer du bagom jobtitlen og får indblik i, hvordan andr ...
Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-12-2019

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2019

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere