Byg din drømmeuddannelse med ECTS

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS. Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Byg din drømmeuddannelse med ECTS

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS. Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. Hver ECTS svarer til et bestemt antal arbejdstimer for en gennemsnitsstuderende, og 60 ECTS svarer til 1650 arbejdstimer. Det er et års fuldtidsstudier for dig som studerende. 

Her giver vi dig svar på, hvordan du kan bruge ECTS point til at sammensætte præcis den uddannelse, du drømmer om. Du får også aflivet de tre største myter om, hvad ECTS er.

Forstå dine ECTS

Sådan bygger du dit drømmestudie med ECTS

Studieordningen til den enkelte uddannelse er som tegningerne til en bygning. Følger du studieordningen fra start til slut, ved du præcis, hvad du får. ECTS point systemet giver imidlertid plads til kreativitet i, hvordan du sammensætter din uddannelse. Du får nemlig mulighed for at udskifte elementer af uddannelsen med andre. Det kan for eksempel være i forbindelse med:

  • Praktikophold
  • Udveksling
  • Fag fra andre uddannelser
  • Tidligere gennemført uddannelse

De elementer, du udskifter i uddannelsen kan både være gennemført tidligere eller indgå som en del af selve uddannelsen. Det vigtige er, at du kan få merit for dem. Det foregår ikke automatisk. Du skal søge dit uddannelsessted om meritoverførsel. I den forbindelse er ECTS point et vigtigt parameter, da det er en europæisk måleenhed for arbejdsbelastningen på videregående uddannelser. I andre dele af verden kan omregning af ECTS blive nødvendig.

Omregning af ECTS - sådan gør du:

Skal du på udveksling uden for Europa, eller har du allerede gennemført studier i en anden del af verden? Så er arbejdsbelastningen på studiet ofte opgjort i en anden målenhed. Det kan være credits, units, point eller noget helt fjerde. For at omregne til ECTS skal du kende:

  • Antallet af undervisningsuger
  • Pointværdien for kurset eller faget
  • Antal timer til undervisning og forberedelse per uge

Når du kender disse tre faktorer for alle fag eller kurser, du vil følge, skal du i gang med at regne. Da udenlandske systemer ofte ikke indeholder eksamen, kan du gå ud fra en omregningsfaktor på 25 arbejdstimer per ECTS. Det betyder, at du skal regne det samlede antal arbejdstimer for hele semesteret sammen og dividere med 25. Så har du, hvad fagene svarer til i ECTS. Du skal som udgangspunkt have 30 ECTS for at få merit for et semester. 

Omregning af ECTS fra credits eller units

1Myte: ECTS giver garanti for merit  

ECTS garanterer ikke automatisk meritoverførsel. Uddannelsesstedet sammenligner de studieelementer, du vil have merit for med de elementer, du vil udskifte. I den forbindelse ser de på faktorer som:

  • Det faglige niveau, indhold og omfang
  • Prøveforløb og vurdering af din indsats

Tager du et udlandsophold med praktik eller udveksling, eller vil du tage fag fra en anden uddannelse, bør du derfor altid få en forhåndsgodkendelse fra dit uddannelsessted. Det er ofte også et krav for, at du kan få SU.

2Myte: ECTS er et kvalitetsstempel af min uddannelse

ECTS point systemet er fælles for det videregående uddannelsessystem i Europa. Det er blandt andet obligatorisk for de danske videregående uddannelser, at opgøre studieelementer i ECTS. Som studerende skal du gennemføre og bestå forløbet for at opnå ECTS. Det kan for eksempel være via:

  • Mundtlig og/eller skriftlig eksamen
  • Fremmøde med oplæg eller afleveringsopgaver 

De opgjorte ECTS siger imidlertid intet om det faglige niveau i din uddannelse. En uddannelse på et højt niveau kan med andre ord føre til de samme ECTS point som en uddannelse på et lavere niveau. Den vurderede arbejdsindsats målt på tid skal blot være den samme.

3Myte: ECTS angiver hvor lang tid, jeg skal bruge 

Ifølge den officielle beregning svarer 1 ECTS til en arbejdsindsats på 27 - 28 timer. Det omfatter den tid du som studerende bruger på:

  • Undervisning
  • Forberedelse
  • Øvelser og projekter
  • Opgaveskrivning
  • Eksamen

Tiden er imidlertid baseret på tidsforbruget for en gennemsnitsstuderende. I begyndelsen af din uddannelse, skal du derfor være forberedt på at bruge mere tid. Når du har vænnet dig til studieformen og har fået dine studieteknikker ind på rygraden, vil du ofte kunne bruge mindre tid. 

Få vores bedste tips til studieteknik og eksamen


Annoncer