Vis studentum.dk som: Mobile

obligatorisk praktik


Skrevet af Informationsmedarbejder, Stephanie Fuglsang

Skal praktik være obligatorisk på de videregående uddannelser?Skal praktik være obligatorisk på videregående uddannelser?

STUDENTUMS VALGUNDERSØGELSE 2015

Skal praktikophold indføres som en obligatorisk del af de videregående uddannelser? Skal det være op til uddannelsesinstitutionerne eller de studerende selv at vælge? Studentum.dk foretog  2 - 9. juni 2015 en undersøgelse, hvor vi spurgte danske unge samt en række uddannelsesordførere ind til, hvad de mener om obligatorisk praktik på videregående uddannelser.

Sammenhæng mellem praktik og erhvervslivet

Hvordan hænger uddannelse, praktik og erhvervslivet sammen? Uddannelsesordfører Merete Riisager fra Liberal Alliance, Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Liv Holm Andersen fra Radikale Venstre er alle enige om, at et praktikophold under studiet giver noget værdifuldt.

Jens Henrik Thulesen Dahl fra DF udtaler: “Praktikker kan give kvaliteter til studiet, som gør det lettere efterfølgende at få job i erhvervslivet.

Obligatorisk praktikophold

Obligatorisk praktik er Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre dog ikke tilhængere af. Jens Henrik Thulesen Dahl fortsætter:

“Praktik og evt. krav herom skal hænge sammen med det enkelte studie. Praktik skal give kvalitet i forhold til målene for uddannelsen.”

Spørger man de unge, så er de dog af en anden holdning end politikerne. 60% af deltagerne i vores undersøgelse tilslutter sig, at praktik bør være obligatorisk på videregående uddannelser.

Praktikophold er en god idé

Studentum.dks undersøgelse viser, at de adspurgte leder efter erfaring, der kan komplimentere deres teoretiske viden. En af de adspurgte udtaler:

“I udgangspunktet synes jeg, at praktik er en yderst god idé. Jeg synes selv, at den teoretiske del vejede alt for tungt på min universitetsuddannelse. Men jeg er bange for, at man taber nogle unge, hvis man påtvinger dem et praktikforløb (selvom mange nok ville have gavn af det.)

En anden deltager i undersøgelsen uddyber:

“Det giver meget mere indblik i hvad man skal ud at lave efterfølgende, da mange fra universitet ikke aner hvad de kommer til at lave efterfølgende.”

Blandt de unge adspurgte er der 20%, der ikke mener, praktikforløbet skal være obligatorisk. Rettere, praktik bør være op til den enkelte at vælge:

“Det kommer helt an på hvilke uddannelser det drejer sig om, jeg synes det burde være et tilvalg. Om eleven så vælger det eller ikke, er elevens sag. Det giver vel noget erhvervserfaring, så det er en god ide. Men det kommer an på elevens temperament - om det er lettere at studere hele forløbet og så komme ud, eller om det er bedre for eleven at tage det blandet.”

Senest opdateret: 02 feb 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-05-2016

Praktik gør dig mange erfaringer rigere

På mange af de videregående uddannelser i Danmark er et praktikophold en fast og vigtig del af studiet. Her op til valget bliver der diskuteret, hvorvidt praktik skal være en obligatorisk del af de videregående uddannelser?

Tags: Praktik
Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2017

Din guide til erhvervskandidatuddannelsen

Hvad er erhvervskandidatuddannelsen egentlig? Læs med her, hvor Studentum.dk giver dig et overblik over den nye kandidatuddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

SF Ungdom om uddannelsespolitik

Bliv klog på, hvad SF Ungdom mener inden for uddannelsespolitiske emner. Måske taler de din sag?

Læs mere
Sidst opdateret 16-01-2018

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv