Vis studentum.dk som: Mobile

obligatorisk praktik


Skrevet af Informationsmedarbejder, Stephanie Fuglsang

Skal praktik være obligatorisk på de videregående uddannelser?Skal praktik være obligatorisk på videregående uddannelser?

STUDENTUMS VALGUNDERSØGELSE 2015

Skal praktikophold indføres som en obligatorisk del af de videregående uddannelser? Skal det være op til uddannelsesinstitutionerne eller de studerende selv at vælge? Studentum.dk foretog  2 - 9. juni 2015 en undersøgelse, hvor vi spurgte danske unge samt en række uddannelsesordførere ind til, hvad de mener om obligatorisk praktik på videregående uddannelser.

Sammenhæng mellem praktik og erhvervslivet

Hvordan hænger uddannelse, praktik og erhvervslivet sammen? Uddannelsesordfører Merete Riisager fra Liberal Alliance, Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Liv Holm Andersen fra Radikale Venstre er alle enige om, at et praktikophold under studiet giver noget værdifuldt.

Jens Henrik Thulesen Dahl fra DF udtaler: “Praktikker kan give kvaliteter til studiet, som gør det lettere efterfølgende at få job i erhvervslivet.

Obligatorisk praktikophold

Obligatorisk praktik er Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre dog ikke tilhængere af. Jens Henrik Thulesen Dahl fortsætter:

“Praktik og evt. krav herom skal hænge sammen med det enkelte studie. Praktik skal give kvalitet i forhold til målene for uddannelsen.”

Spørger man de unge, så er de dog af en anden holdning end politikerne. 60% af deltagerne i vores undersøgelse tilslutter sig, at praktik bør være obligatorisk på videregående uddannelser.

Praktikophold er en god idé

Studentum.dks undersøgelse viser, at de adspurgte leder efter erfaring, der kan komplimentere deres teoretiske viden. En af de adspurgte udtaler:

“I udgangspunktet synes jeg, at praktik er en yderst god idé. Jeg synes selv, at den teoretiske del vejede alt for tungt på min universitetsuddannelse. Men jeg er bange for, at man taber nogle unge, hvis man påtvinger dem et praktikforløb (selvom mange nok ville have gavn af det.)

En anden deltager i undersøgelsen uddyber:

“Det giver meget mere indblik i hvad man skal ud at lave efterfølgende, da mange fra universitet ikke aner hvad de kommer til at lave efterfølgende.”

Blandt de unge adspurgte er der 20%, der ikke mener, praktikforløbet skal være obligatorisk. Rettere, praktik bør være op til den enkelte at vælge:

“Det kommer helt an på hvilke uddannelser det drejer sig om, jeg synes det burde være et tilvalg. Om eleven så vælger det eller ikke, er elevens sag. Det giver vel noget erhvervserfaring, så det er en god ide. Men det kommer an på elevens temperament - om det er lettere at studere hele forløbet og så komme ud, eller om det er bedre for eleven at tage det blandet.”

Senest opdateret: 02 feb 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 25-05-2018

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden.

Læs mere
Sidst opdateret 27-06-2016

Interview om revisionen af sundhedsuddannelserne

En uddannelse med mere valgfrihed og større fokus på tværprofessionalisme såvel som at bruge den nyeste viden og forskning i praksis. Det er det, som venter nye studerende på de ni sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser efter sommerferien. Den 30. maj kom de nye nationale bekendtgørelser. Netop nu er de nye studieordninger for alle uddannelserne enten til godkendelse eller lige blevet godk ...

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2016

Det betyder SU og Fremdriftsreformen for dig

Skal du begynde på en uddannelse? Så skal du være forberedt på at droppe svinkeærinder og skynde dig igennem. Der er nemlig gulerødder til de hurtige og pisk til de langsomme ude på landets studiesteder efter et 2013, der stod i reformernes tegn på uddannelsesområdet.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv