Karriereguide: Sådan bliver du radiograf
12 jul 2022

Karriereguide: Sådan bliver du radiograf

Trives du i den tætte kontakt med mennesker, og vil du gerne have en højteknologisk og specialiseret uddannelse? Så er uddannelsen til radiograf måske den rigtige for dig? Med den lærer du at diagnostisere patienter ved hjælp af diverse scannere hvad end det gælder sygdomme og brud eller andet på knoglerne. Læs mere om uddannelsen herunder. 

Se radiografuddannelser

Uddannelsen til radiograf er en professionsbachelor og kan tages på Professionshøjskolerne i enten København, Odense eller Aarhus. I uddannelsen indgår også et praktikforløb, som foregår på tilknyttede hospitaler i den givne region. 

På uddannelsen, der i høj grad forener højteknologiske arbejdsgange med menneskelig omsorg, lærer du beherske både teknologi og mennesker. Din viden om anatomi og radiografisk teknologi gør dig til specialist i at afdække alle former for sygdomme, hvorfor du vil i fremtiden vil komme til at arbejde tæt sammen med læger, sygeplejersker og bioanalytikere.

Det menneskelige aspekt af faget gør, at du skal besidde en stor lyst til at omgås mennesker, ligesom du skal være i stand til at yde omsorg og vise respekt for dem, der kommer din vej. 

Når du er færdiguddannet radiograf vil du typisk få job på et hospital eller en privat klinik med speciale inden for billeddiagnostik. Dit speciale er at udføre en række forskellige undersøgelser og behandlinger. Det kan strække sig lige fra de mere almindelige røngtenundersøgelser af f.eks. knogler, hjerte og lunger til de langt mere komplekse undersøgelser og behandlinger som CT-, MR-, og ultralydsscanning, gennemlysning, nuklearmedicinske undersøgelser og stråleterapi. 

Sådan er uddannelsen bygget op

Uddannelsen til radiograf er normeret til at vare 3½ år fordelt på 7 semestre. De syv semestre er inddelt i en basisdel og en efterfølgende institutionsspecifik del. På sidste del vælger du mellem tre forskellige studieretninger. 

Basisdelen udgør de første to år

På denne del af uddannelsen undervises du i 4 temaer, der er fælles på alle uddannelsesinstitutioner, der udbyder uddannelsen til radiograf. Det betyder, at lige meget hvilken institution du vælger at studere på, så kommer du igennem disse 4 temaer. Det kan dog sagtens variere, hvordan du undervises i dem og, hvornår i løbet af de 4 semestre. Det bestemmer den enkelte skole. Din praktikperiode er fordelt ud over de fire semestre. 

De 4 temaer består hver af 30 ECTS-point: 

  • Grundlæggende viden om radiografi i patientforløb: Der er her fokus på helt almindeligt forekommende røntgen- CT. og nuklearnedicinske undersøgelser og stråleterapi. 
  • Grundlæggende færdigheder og kompetencer i radiografi: Der er her fokus på hele patientforløbet i forbindelse med alment forekommende røntgen- og CT-undersøgelser, nuklearmedicinske undersøgelser og stråleterapi. 
  • Viden om radiografi i patientforløb: Der er her fokus på CT-, MR- og mere komplekse røntgenundersøgelser. 
  • Færdigheder og kompetencer i radiografi: Der er her fokus på sammenhængende patientforløb ved CT-, MR- og komplekse røntgenundersøgelser.

Den institutionsspecifikke del på det sidste 1½ år

Dette sidste forløb tilrettelægges af den enkelte uddannelsesinstitution og afhænger af, hviken af de tre studieretninger du vælger: 

  • Nuklearmedicinsk billeddiagnostik

På denne studieretning specialiserer du dig i arbejdet med nuklearmedicinsk billeddiagnostik og radioaktive stoffer, som bliver sprøjtet ind i patienterne. Du lærer samtidig at betjene forskellige avancerede apparater, som f.eks. en PET-scanner, gammakameraer og andre skannere. 

Denne studieretning retter sig mod sygehusenes kliniske, fysiologiske afdelinger. Du er henholdvis i praktik, på skolen og i et tværfagligt forløb. 

  • Radiologisk billeddiagnostik

På studieretningen for radiologiske billeddiagnostik specialiserer du dig i at kunne foretage undersøgelser af patienter med røngten, samt scanning ved hjælp af forskellige teknikker. 

Denne studieretning retter sig mod sygehusenes billediagnostiske afdelinger. Du er henholdvis i praktik, på skolen og i et tværfagligt forløb. 

  • Stråleterapi

På denne studieretning specialiserer du dig i lærer du både at planlægge og eksekvere strålebehandlingsforløb for patienter med udvalgte kræftformer. 

Denne studieretning retter sig mod sygehusenes afdelinger for stråleterapi. Du er henholdvis i praktik, på skolen og i et tværfagligt forløb. 

Sådan foregår undervisningen

Undervisningen på uddannelsen til radiograf er delt mellem klassisk holdundervisning med dertilhørende gruppearbejde og projektarbejde samt afprøvning i praksis. 

Du undervises i den teoretiske del af faget i de ovennævnte temaer, mens du bliver undervist i den praktiske del på en billeddiagnostisk afdeling på et hospital eller en klinik. 

Sådan foregår praktikken

På radiografuddannelsen foregår praktikken som klinisk undervisning. Denne foregår på et hospital i nærheden af dit uddannelsessted. 

I den kliniske undervisning bliver du tilknyttet en uddannelsesansvarlig radiograf eller sygeplejerske, som koordinerer, tilrettelægger og planlægger den kliniske undervisning. Du undervises i brugen af de forskellige skannere og maskiner, ligesom du bliver fortrolig med at varetage patienternes behov for omsorg og pleje. 

Alle klinikpladser koordineres af radiografuddannelsen. Du skal lave en studieplan for dit ophold- og du dokumenterer hvad du lærer undervejs i din portfolio.

Sådan er optagelseskravene

For at kunne blive optaget på uddannelsen til radiograf skal du søge ind via kvote 1 eller 2. Søger du via kvote 1, skal du have en gymnasial uddannelse, mens du kan søge på baggrund af følgende, når du søger ind via kvote 2: 

  • Gymnasial eksamen
  • 4 gymnasiale enkeltfag
  • SoSu-uddannelse med bestemte fag
  • Udlandsk eller internationalt adgangsgivende eksamen
  • Inviduel kompetencevurdering

Senest opdateret: 12 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-08-2022

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Kom du ikke ind?

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien? Fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en politistuderende

Martin har altid drømt om at arbejde i politiet, men vejen dertil har ikke været legende let. Undervejs har han arbejdet 10 år som kok, og først da han søgte ind på politiskolen for anden gang, kom han ind. I dag er Martin igang med sin bacheloruddannelse i politiet.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Erhvervsakademi eller akademiudd.?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for design

Hvordan bliver man designer? I denne karriereguide fortæller vi om dine muligheder hvad angår uddannelse, job og karriere inden for design lige fra mode over grafisk design til indretningsarkitektur. Det oplagte valg, hvis du elsker at være kreativ.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2023

Find din alternative drømmeuddannelse

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne. Find inspiration til en alternativ uddannelse her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Vi har her hos studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Se nogle af dine muligheder for online uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Den fleksible ungdomsuddannelse: Hf online

Går du og overvejer om du skal tage en ungdomsuddannelse, og har du drømme om at studere videre?

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder dig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan bliver du advokatsekretær

Drømmer du om et sekretærjob på et advokatkontor og en arbejdsdag med spændende arbejdsopgaver? Så er en fremtid som advokatsekretær eller juridisk assistent måske noget for dig. Uddannelsen til advokatsekretær varer typisk 8 måneder på deltid og kan tages ved private udbydere. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2020

Mød en Design og Businessstuderende

Amalie læser uddannelsen Design og Business med speciale i Branding og Marketing management. Hun lærer blandt andet om at udvikle kreative brandstrategier, kampagner og events, samt at bruge de rette markedsføringskanaler til at sprede et budskab. Er det lige noget for dig? Så læs Amalies interview om hendes uddannelse her!

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2021

Blomsterbinder: Få en kreativ og spændende hverdag

Drømmen om en fremtid i frisørfaget blev desværre knust for Tinna Bruun, men hun har nu taget hul på et nyt kreativt kapitel i sit liv. Med blomsterbinder uddannelsen fra JU Århus på CV’et og et fast job i en blomsterbutik har fremtiden fået nyt håb. 25-årige Tinna Bruun fra Stoholm har altid vidst, at hun ville være frisør og på den måde bruge sine hænder kreativt.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du buschauffør

Har du masser af køreglæde og har overvejet om en fremtid som buschauffør er det rette for dig? Vi forsøger her at give dig svar på, hvordan man bliver buschauffør, hvordan fremtidsudsigterne ser ud og hvad en buschauffør tjener. Læs med her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-05-2023

Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil

Som en del af regeringens nye reformudspil "Danmark kan mere 3", lægger regeringen op til at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år. Men hvad betyder det egentlig i praksis, og hvilken betydning kan det have for dig, der sidder og overvejer at tage en kandidatuddannelse? 

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2022

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi er en alternativ behandlingsform, hvis oprindelse går årtusinder tilbage. Men hvad er zoneterapi egentlig? Hvad kan det afhjælpe, og hvordan fungerer behandlingen i praksis? Det vil vi forsøge at give dig svaret på her sammen med Lene Schmidt fra Den Danske Zoneterapeutskole. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad betyder de nye optagelsesregler for dit gymnasievalg?

Med de nye optagelsesregler ved gymnasiet er der kommet stort fokus på en ny form for  elevfordeling på landets gymnasier. Her på siden kan du læse mere om hvordan denne fordeling kan påvirke dig og dit gymnasievalg. 

Læs mere
Sidst opdateret 10-05-2023

Hvad er forskellen på EUD og EUX?

Muligheder er mange, når du skal vælge din kommende uddannelse, og der kan nemt opstå forvirring. For hvad er en EUD? Hvad er en EUX? Hvad pokker er egentlig forskellen? Vi gør dig klogere på forskellen mellem EUD og EUX i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2023

Hvordan bliver man programmør?

Du kender måske også en programmør som en udvikler eller en tredje betegnelse - kært barn har som bekendt mange navne. Men hvis du drømmer om en fremtid, der byder på programmering, hvilken uddannelse, skal du så tage? Få et bud på en mulig uddannelse her.

Læs mere